21.5 C
Athens
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Σε κλίμα κατάνυξης η περιφορά του Επιταφίου στην Αθήνα (ΦΩΤΟ)

Η ατμόσφαιρα στη Μητρόπολη Αθηνών ήταν κατανυκτική, με τις καμπάνες να ηχούν πένθημα και πλήθος κόσμου να ακολουθεί την περιφορά του Επιταφίου

Σε κλίμα κατάνυξης και πένθους πραγματοποιήθηκε η Ακολουθία και η περιφορά του Επιταφίου στη Μητρόπολη Αθηνών, χοροστατούντος του αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου.

Στη Μητρόπολη βρέθηκαν για την Ακολουθία εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων, των Ενόπλων Δυνάμεων, της Αστυνομίας και πολίτες που παρακολούθησαν, όπως προστάζει η ημέρα για τους πιστούς, την Ακολουθία του Επιτάφιου Θρήνου.

mitropoli-ath__2_
mitropoli-ath__3_
mitropoli-ath__4_
mitropoli-ath__5_

Η ατμόσφαιρα και έξω από την Μητρόπολη ήταν κατανυκτική, με τις καμπάνες να ηχούν πένθημα και πλήθος κόσμου να ακολουθεί την περιφορά του Επιταφίου.

Αγήματα των Ενόπλων Δυνάμεων βρίσκονταν έξω από τον τον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αθηνών.

Ο Επιτάφιος έφτασε έως την πλατεία Συντάγματος, έξω από τη Βουλή των Ελλήνων.

mitropoli-ath__5_
mitropoli-ath__6_
mitropoli-ath__7_
mitropoli-ath__8_
mitropoli-ath__9_
mitropoli-ath__10_
mitropoli-ath__11_
mitropoli-ath__1_

Το πρωί έγινε η ακολουθία των Μεγάλων Ωρών και ο Εσπερινός της Αποκαθηλώσεως, αφού ο Ιησούς αποκαθηλώνεται και τοποθετείται στον Επιτάφιο.

Στην Εκκλησία δεν τελείται Θεία Λειτουργία, λόγω του πένθιμου χαρακτήρα της ημέρας.

mitropoli__2_
mitropoli__3_
mitropoli__4_
mitropoli__1_

Τη Μεγάλη Παρασκευή, ψάλλονται και τα Εγκώμια του Επιτάφιου Θρήνου, κι ακούγεται και το μοιρολόι της Παναγίας: «Ὢ γλυκύ µου ἔαρ, γλυκύτατόν µου τέκνον, ποῦ ἔδυ σου τὸ κάλλος;». Τα Εγκώμια ψάλλονται σε τρεις στάσεις. Της πομπής του Επιταφίου ηγούνται ο Σταυρός και τα Εξαπτέρυγα, ενώ ακολουθούν οι ιερείς και οι πιστοί.

Μετά την επάνοδο του Επιταφίου στην εκκλησία διαβάζεται περικοπή από το Ευαγγέλιο του Ματθαίου (κζ’ 62-66), που αναφέρει ότι Αρχιερείς και Φαρισαίοι πηγαίνουν στον Πόντιο Πιλάτο και του ζητούν να σφραγίσουν τον τάφο, επειδή θυμούνται ότι ο Ιησούς είχε πει ότι σε τρεις ημέρες θα αναστηθεί και ο Πιλάτος τους δίνει την άδεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

dimarxe.gr