16.2 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

ΤτΕ: Σε καλύτερη θέση οι ελληνικές τράπεζες – Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι

Βελτίωση των βασικών μεγεθών των ελληνικών τραπεζών καταγράφει η Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της ΤτΕ όπου σημειώνεται πως οι ελληνικές τράπεζες είναι σε καλύτερη θέση σε σχέση με το παρελθόν για να αντιμετωπίσουν πιθανές αναταράξεις, ενισχύοντας με τη σειρά τους την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο διοικητής Γιάννης Στουρνάρας, η διατήρηση του πληθωρισμού σε υψηλό ακόμη επίπεδο σε συνδυασμό με τα αυξημένα επιτόκια της ΕΚΤ και την επιβράδυνση του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης δοκιμάζει την ανθεκτικότητα νοικοκυριών και επιχειρήσεων και ενδέχεται να συμβάλλει στη δημιουργία νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Παράλληλα και όσον αφορά τις προοπτικές, επισημαίνεται πως το διεθνές περιβάλλον αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση. Η όξυνση των γεωπολιτικών κινδύνων με την επέκταση των πολεμικών συγκρούσεων, αλλά και με τον αυξανόμενο εμπορικό ανταγωνισμό μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, μπορεί να έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία και κατ’ επέκταση στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Επιπροσθέτως, τυχόν απότομη επιδείνωση των διεθνών χρηματοπιστωτικών συνθηκών μπορεί να προκαλέσει αναταράξεις με δυσμενείς επιδράσεις τόσο στη χρηματοοικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών όσο και στον ελληνικό τραπεζικό τομέα, καθώς η προσπάθεια των τραπεζών για πιστωτική επέκταση θα καταστεί δυσχερέστερη. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

dimarxe.gr