21.2 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

«Μίνωας 2024» – Άσκηση με μήνυμα από το 112 για μεγάλο σεισμό στην Κρήτη (ΒΙΝΤΕΟ, ΦΩΤΟ)

Στρατός, Πυροσβεστική, Αστυνομία, σχολικές μονάδες, αλλά και εθελοντικές ομάδες θα συμμετέχουν στην άσκηση “Μίνωας 2024” που θα πραγματοποιηθεί στις 22 Απριλίου με επίκεντρο τα Χανιά και το Ρέθυμνο και στις 23 Απριλίου με επίκεντρο το Ηράκλειο και το Λασίθι.

Όλοι όσοι βρίσκονται στο νησί θα λάβουν μήνυμα από το 112 για την πραγματοποίηση σεισμού (με την επισήμανση ότι πρόκειται για άσκηση), ενώ τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει εκτενέστερη ενημέρωση.

ΣΕΙΣΜΟΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΤΗΣ ΣΟΥΔΑΣ

Με βάση το σενάριο της άσκησης, λίγο πριν τις 10 το πρωί της 22ας Απριλίου θα γίνει υποθαλάσσιος σεισμός 6,4 της κλίμακας ρίχτερ ανοικτά της Σούδας. Από το σεισμό θα γίνουν κυρίως καταπτώσεις βράχων και άλλα γεωλογικά φαινόμενα στην ενδοχώρα. Μάλιστα στο σενάριο της Άσκησης θα βρίσκονται και περιοχές με μεγάλη κίνηση κατά τη θερινή περίοδο όπως το φαράγγι της Σαμαριάς. Επίσης θα υπάρξουν καταπτώσεις και σε άλλο σημείο στο Νομό Χανίων καθώς και απεγκλωβισμοί από μεγάλα κτήρια στο κέντρο της πόλης των Χανίων και στη Σούδα. Θα πραγματοποιηθούν ασκήσεις εκκένωσης όλων των σχολικών μονάδων του Νομού Χανίων, ενώ θα στηθεί καταυλισμός με σκηνές στο γήπεδο της Μοναχής Ελιάς.

ΔΕΥΤΕΡΗ ΗΜΕΡΑ

Τη δεύτερη ημέρα στις 23 Απριλίου ο σεισμός θα έχει επίκεντρο ανοικτά της νήσου Δίας στο Ηράκλειο έντασης 7,2 ρίχτερ και θα πλήξει τους Νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου, ενώ θα υπάρξει και τσουνάμι. Προβλέπονται εκκενώσεις οικισμών κα. Τη δεύτερη ημέρα σε ότι αφορά τη Δυτική Κρήτη η άσκηση θα περιοριστεί σε ενέργειες επί χάρτου. Η άσκηση γίνεται στα πλαίσια της οργάνωσης και του σχεδιασμού των υπηρεσιών και δεν θα πρέπει να ανησυχήσει τους πολίτες.

Σε ετοιμότητα ο Δήμος Χανίων για την αντιμετώπιση σεισμών – Συνεδρίασε το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου

Στα Χανιά συνεδρίασε την περασμένη εβδομάδα, το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο (Σ.Τ.Ο.) Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, με κυρίαρχα θέματα τη συνεργασία μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων, υπηρεσιών και εθελοντικών οργανώσεων αναφορικά με την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών, λόγω σεισμών. Στο επίκεντρο τέθηκε και η Επιχειρησιακή Άσκησης Πεδίου «ΜΙΝΩΑΣ 2024».

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε, έπειτα από σχετική πρόσκληση του Δημάρχου Χανίων και Προέδρου του Σ.Τ.Ο., Παναγιώτη Σημανδηράκη, στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Στη συνεδρίαση, που απευθυνόταν και στις Υπηρεσίες του Δήμου, το παρών έδωσαν ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας & Κλιματικής Αλλαγής, Μανώλης Λέκκας, οι Αντιδήμαρχοι Καθαριότητας, Περιβάλλοντος & Πρασίνου, και Κοινωνικών Υπηρεσιών, Μιχάλης Τσουπάκης και Ελένη Ζερβουδάκη, αντίστοιχα, καθώς και εκπρόσωποι των Δημοτικών Κοινοτήτων.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν μεταξύ άλλων εκπρόσωποι της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, της Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Χανίων, του ΕΚΑΒ, του Λιμενικού Σώματος, των Δ/νσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, εθελοντικές ομάδες, που εδρεύουν στον Δήμο Χανίων, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου.

Όπως επεσήμανε ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Μανώλης Λέκκας «αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι επί της ουσίας ότι δεν αξιολογούμαστε στην ίδια υπάρχουσα σχεδίαση αλλά περιμένουμε να δούμε τα λάθη τα οποία μπορεί να κάνουμε,  τα λάθη που θα προκύψουν,  ώστε να σχεδιάσουνε ακόμα καλύτερα σε ένα μελλοντικό χρόνο.

Είναι  ιδιαίτερης σημασίας να συμμετέχουμε κατά το δυνατόν ενεργά όλοι αυτοί οι οποίοι θα κληθούν να το πράξουν και ιδιαίτερα βέβαια οι δημόσιες υπηρεσίες. Οι πολίτες θα ενημερωθούν για την διαδικασίας για τις 22 του μήνα με μήνυμα το οποίο θα λάβουν και βέβαια θα πρέπει να το εκλάβουν ως μήνυμα άσκησης και όχι να πράξουμε με ενέργειες οι οποίες μπορεί να φέρουν και δυσμενή αποτελέσματα…….

Γνωρίζουμε ότι ο τα σχολεία θα λειτουργήσουν απόλυτα αντικειμενικά στο πλαίσιο της άσκησης, θα προβλέπεται ότι όλα τα παιδιά θα προφυλαχτούν, στη συνέχεια θα βγουν στους άδειους χώρους θα καταμετρηθούν θα γίνουν όλες αυτές οι διαδικασίες.

Όσον αφορά τώρα για την για το κομμάτι των υπόλοιπων περιοχών μέχρι τώρα γνωρίζουμε ότι μάλλον οι δημόσιες υπηρεσίες είναι εκείνες οι οποίες θα μετέχουν, θα γίνουνε και εκκενώσεις κτιρίων ενώ την ίδια ώρα θα δούμε φυσικά πώς θα εκτελεστούν αυτές κάτω από τον σχεδιασμό που θα προβλέψουμε ή θα τον κάνουμε ακόμα καλύτερο ενώ στην πορεία αναμένεται ότι θα δούμε και κάποια επεισόδια να εξελίσσονται όχι μόνο στο δήμο μας αλλά και σε άλλους δήμους όπου εκεί θα χρειαστεί να προστρέξουμε με διάφορα μέσα…»

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης ανέφερε:

«Ο Δήμος Χανίων μέσω και του αρμόδιου αντιδημάρχου του, καθηγητή κ. Λέκκα συγκάλεσε μία συζήτηση για να μπορέσουμε να συντονιστούμε ενόψει τις άσκησης η οποία θα λάβει χώρα στις 22 του μήνα. Όλες αυτές οι ενέργειες έχουν σκοπό τον καλύτερο συντονισμό, την προετοιμασία για να είμαστε σε θέση να διαχειριστούμε ενδεχόμενα σεισμικά και να μπορέσουμε να λάβουμε τα μέτρα μας τόσο σε επίπεδο προετοιμασίας και επέμβασης αλλά και στο κομμάτι των διαδικασιών. Για να μπορέσουμε να ελέγξουμε ότι αφορά τα δημόσια κτίρια και όλες αυτές τις διαδικασίες που θα καταστήσουνε το δήμο μας περισσότερο οχυρωμένο απέναντι σε  όλα αυτά τα φαινόμενα…..Θα ήθελα να πω ότι είναι πολύ σημαντικό ότι υπάρχει αυτή η καλή συνεργασία και επικοινωνία με τους φορείς και η συζήτηση που θα γίνει σήμερα νομίζω ότι θα εξάγει χρήσιμα συμπεράσματα για το πώς πρέπει να κινηθούμε στην πορεία.»

Της σύσκεψης για την προετοιμασία της άσκησης «Μίνωας 2024» προηγήθηκε συνάντηση εμπλεκομένων φορέων για τον συντονισμό ενεργειών εκκενώσεων οικισμών σε περίπτωση μεγάλων πυρκαγιών, όπως επεσήμανε ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Χανίων πύραρχος Ξενοφών Τσιλιμιγκάκης:

« Κληθήκαμε σήμερα στο δημαρχείο Χανίων για να συζητήσουμε θέματα τα οποία άπτονται της πολιτικής προστασίας και τα οποία τα βλέπουμε καθημερινά να συμβαίνουνε δίπλα μας. Το πρώτο κομμάτι είχε να κάνει με σχεδιασμό της προληπτικής απομάκρυνσης των πολιτών εάν και εφόσον χρειαστεί και αντιλαμβάνεσθε  ότι θα πρέπει το Πυροσβεστικό σώμα αλλά και οι πολίτες να είναι έτοιμοι για τέτοιες περιπτώσεις έτσι ώστε οργανωμένοι , συντεταγμένοι  και γνώστες του τι ακριβώς θα πρέπει να κάνει ο καθένας δεν θα δημιουργήσουμε κάποιο πρόβλημα .

Το δεύτερο κομμάτι έχει να κάνει με την άσκηση Μίνωας  2024 μία άσκηση πάρα πολύ μεγάλης κλίμακας όπου θα χρησιμοποιηθεί το σύνολο του πυροσβεστικού προσωπικού και προφανώς θα συμμετέχουν εθελοντικές ομάδες, ενώσεις αλλά και πολίτες . Το επιδιωκόμενο είναι πάντοτε να ανέβει πιο ψηλά ο πήχης όλων μας έτσι ώστε ανάλογα συμβάντα να μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε με το καλύτερο δυνατό τρόπο.»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

dimarxe.gr