21 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Αναστέλλει τις οικοδομικές υπερβάσεις ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης (ΦΩΤΟ)

Ιστορική απόφαση για την άμυνα της πόλης απέναντι στις οικοδομικές υπερβάσεις και τη διάσωση της φυσιογνωμίας της, ψήφισε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο

Ιστορική απόφαση ψήφισε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, την Τετάρτη 20 Μαρτίου για τη μερική αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών που κάνουν χρήση των ευνοϊκών όρων του ν. 4067/2012 (ΝΟΚ) και οδηγούν στην υπερδόμηση και την αλλοίωση της φυσιογνωμίας της κηπούπολης, που απολαμβάνει η πόλη τα τελευταία 70 χρόνια.

Η απόφαση αυτή αποτελεί κλιμάκωση των ενεργειών στη μάχη που δίνουν φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, για την προστασία των πόλεών τους και τη διεκδίκηση του αυτονόητου δικαιώματός τους, να αποφασίζουν οι δήμοι για τα τοπικά ζητήματα, όπως άλλωστε ορίζει το Σύνταγμα της Ελλάδας.

Ο δρόμος για την αναστολή έκδοσης αδειών άνοιξε μετά την έκδοση ομόφωνης απόφασης της επταμελούς σύνθεσης του Ε’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία έκρινε ορισμένες διατάξεις του ν. 4067/2012 (ΝΟΚ), ως αντισυνταγματικές και ειδικότερα ως παραβιάζουσες το άρθρο 24 παρ. 1 και 2 του Συντάγματος, παραπέμποντας το ζήτημα προς οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Δικαστηρίου.

Μετά την απόφαση αυτή και λαμβάνοντας υπόψη ότι υφίστανται σήμερα, περίπου επτακόσια (700) αδόμητα οικόπεδα στη Δ.Ε. Βούλας, τριακόσια ενενήντα (390) αδόμητα οικόπεδα στη Δ.Ε. Βάρης και πενήντα (50) αδόμητα οικόπεδα στη Δ.Ε. Βουλιαγμένης καθώς επίσης και μεγάλος αριθμός οικοπέδων με μικρή υφιστάμενη δόμηση (μονοκατοικίες, διπλοκατοικίες κλπ), οι ιδιοκτήτες των οποίων εμφανίζουν την τάση να εκδίδουν άδειες κατεδάφισης, προκειμένου να εκμεταλλευτούν την υπερδόμηση που προσφέρουν οι ανωτέρω αντισυνταγματικές διατάξεις του Ν.Ο.Κ., κρίθηκε αναγκαίο να ανασταλεί η έκδοση αδειών που κάνουν χρήση των αντισυνταγματικών διατάξεων, μέχρι την έκδοση της τελικής απόφασης της ολομέλειας του ΣτΕ.

Κατά την εισήγηση του θέματος, ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος τόνισε: «Είναι πολιτικά απαράδεκτο στο βωμό της υπερδόμησης και του ευκαιριακού υπερκέρδους να υπονομεύεται το πολεοδομικό κεκτημένο και των τριών δημοτικών ενοτήτων του Δήμου μας, να σχεδιάζεται και να «προγραμματίζεται» η καταστροφή του περιβάλλοντος και η υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και να οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια πόλεις καλοφτιαγμένες και προστατευμένες τα τελευταία 70 χρόνια, σε τσιμεντοποίηση και τελικά απαξίωση».

Παράλληλα ο Δήμαρχος ενημέρωσε το σώμα πως: «ο Δήμος μας ήδη, από το έτος 2020 έχει κινήσει τη διαδικασία εκπόνησης και έγκρισης Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου, σύμφωνα με το άρθρο 7 του ν. 4447/2016, όπως ισχύει, το οποίο θα αποτελέσει το πρώτο επίπεδο πολεοδομικού σχεδιασμού για το σύνολο της περιοχής των διοικητικών ορίων του Δήμου μας. Στόχος μας είναι η εξισορρόπηση του περιβαλλοντικού και πολεοδομικού ισοζυγίου, με γνώμονα τη διαφύλαξη των αδόμητων κοινόχρηστων χώρων πρασίνου, όπως επιβάλλουν οι ιδιαίτερες συνθήκες της περιοχής μας, η οποία συστηματικά δέχεται πιέσεις για την υπέρμετρη και εξαντλητική δόμησή της.

Την προσπάθειά μας να διαφυλάξουμε το πολεοδομικό και περιβαλλοντικό ισοζύγιο στην περιοχή μας, κινδυνεύει τώρα να νοθεύσουν οι επίμαχες διατάξεις του ΝΟΚ. Πόσο μάλλον εφόσον είναι σαφές, ότι εν όψει της νέας παραπεμπτικής στην Ολομέλεια απόφασης του ΣτΕ, όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα σπεύσουν να εκδώσουν άδειες δόμησης με τις ευνοϊκές διατάξεις, πριν την έκδοση της οριστικής απόφασης».

Κλείνοντας την εισήγηση του θέματος, ο κ. Κωνσταντέλλος ζήτησε από το Δημοτικό Συμβούλιο να υπερψηφίσει το θέμα, για να μπορέσει το Δημοτικό Συμβούλιο να στείλει ένα καθαρό μήνυμα προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος, πως οι πόλεις δεν αντέχουν αυτού του είδους πειραματισμούς!

Μετά το πέρας της συζήτησης, το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισε ομόφωνα:

α) Τη λήψη απόφασης για την μερική αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών στον Δήμο μας μόνο σε όσες περιπτώσεις γίνεται χρήση των άρθρων 10 παρ. 1, 15 παρ. 8 και 19 παρ. 2 περ. α’ του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (Ν.Ο.Κ.) 4067/2012 ως ισχύει και ιδιαίτερα στην σωρευτική χρήση αυτών, (εξαιρουμένου του άρθρου 25 παρ.1 που αφορά την αναβάθμιση της ενεργειακής απόδοσης του κτηρίου) άρθρα που επιτρέπουν τη χορήγηση ευεργετημάτων ύψους για κτίρια τα οποία πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια που ορίζει ο Ν.Ο.Κ. έως την έκδοση και τη δημοσίευση της σχετικής με το ανωτέρω θέμα απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (Σ.τ.Ε).

β) Την επίσπευση και άμεση ολοκλήρωση των ελέγχων της Υπηρεσίας Δόμησης του δήμου, στα κτήρια στα οποία έχουν εκδοθεί οικοδομικές άδειες κατ΄ επίκληση των ευεργετικών διατάξεων του Ν.Ο.Κ.

Σχολιάζοντας το Δελτίο Τύπου του υπουργείου Περιβάλλοντος, το οποίο ενημέρωνε ότι οι αποφάσεις της αυτοδιοίκησης για το θέμα δεν έχουν “καμία θεσμική ισχύ”, ο κ. Κωνσταντέλλος, σε πολύ έντονο ύφος, έκανε λόγο για “κατάπτυστη ανακοίνωση” και για στάση που “δεν έχει προηγούμενο”.

Άλλωστε, υπάρχει ήδη μια πρώτη απόφαση από το Ε’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας που παραπέμπει τα συγκεκριμένα άρθρα του ΝΟΚ προς κρίση από την Ολομέλεια του ΣτΕ με συγκεκριμένες νομικές σκέψεις που αποδεικνύουν το έλλειμμα συνταγματικότητάς τους. Θέση της δημοτικής αρχής είναι ότι “ενόψει της νέας παραπεμπτικής στον Ολομέλεια απόφασης του ΣτΕ, όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα σπεύσουν να εκδώσουν άδειες δόμησης με τις ευνοϊκές διατάξεις, πριν από την έκδοση της οριστικής απόφασης”.

Η νομική σύμβουλος του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, καθηγήτρια Δημοσίου Δικαίου στη Νομική Σχολή Αθηνών, Γλυκερία Σιούτη

Στο Δημοτικό Συμβούλιο παρενέβη η νομική σύμβουλος του Δήμου και καθηγήτρια Δημοσίου Δικαίου στη Νομική Σχολή Αθηνών, Γλυκερία Σιούτη, η οποία υποστήριξε ότι οι Δήμοι και οι πολεοδομικές υπηρεσίες έχουν ευθύνη να λάβουν υπόψη την απόφαση του Ε’ Τμήματος του ΣτΕ, διότι παρότι παραπεμπτική, περιέχει κρίση.

Ο Δήμαρχος ανέπτυξε και με αριθμητικά δεδομένα πόσο το φαινόμενο έχει επηρεάσει την περιοχή. Στη Βούλα χαρακτηριστικά, από τις 115 νέες οικοδομικές άδειες που έχουν εκδοθεί από τον Ιανουάριο του 2022, οι 78 (ποσοστό 70%) κάνουν χρήση των άρθρων που δίνουν μπόνους δόμησης. Με δεδομένο ότι στη δημοτική ενότητα Βούλας παραμένουν αδόμητα περίπου 700 οικόπεδα, η τόσο εκτεταμένη αξιοποίηση του “παράθυρου” αυτού του ΝΟΚ κινδυνεύει να αλλοιώσει ανεπανόρθωτα την εικόνα της πόλης αλλά και την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Κατά τη συζήτηση που ακολούθησε, οι παρατάξεις Σαραντάκου, Σερίφη και Ματόπουλου υποστήριξαν την εισήγηση της διοίκησης και υπερψήφισαν. Η παράταξη Δαβάκη τάχθηκε υπέρ της αναμονής της απόφασης της Ολομέλειας και είπε “παρών”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

dimarxe.gr