21.5 C
Athens
Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024

Στις «Αλησμόνητες Πατρίδες» ο Μικρασιατικός Σύλλογος «Άγιος Γεώργιος» Ν. Ψυχικού: Πενθήμερη εκδρομή σε ΕΡΥΘΡΑΙΑ – ΙΩΝΙΑ – ΠΑΜΦΥΛΙΑ (φώτο)

ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ «ΑΓΙΟΣ» ΓΕΩΡΓΙΟΣ» ΝΕΟΥ ΨΥΧΙΚΟΥ ΣΕ ΚΑΤΩ ΠΑΝΑΓΙΑ, ΑΛΑΤΣΑΤΑ, ΤΣΕΣΜΕ, ΒΟΥΡΛΑ, ΠΑΜΟΥΚΑΛΕ, ΑΤΤΑΛΕΙΑ, ΣΙΔΗ ΚΑΙ ΑΛΑΝΥΑ!

ΟΙ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΕΣ!

  Ένα μοναδικό οδοιπορικό σε Κάτω Παναγιά, Αλάτσατα, Τσεσμέ, Βουρλά, Παμούκαλε, Αττάλεια, Σίδη και Αλάνυα, άλλοτε μέρη ελληνικά και αξέχαστα, προγραμμάτισε ο Μικρασιατικός Σύλλογος «Άγιος Γεώργιος» Νέου Ψυχικού, του Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 23 έως και τις 27 Μαρτίου 2024.
  Πρόκειται για μία πενθήμερη προσκυνηματική-πολιτιστική εκδρομή σε Ερυθραία-Ιωνία-Παμφυλία για τον εορτασμό της Κυριακής της Ορθοδοξίας στη Μητρόπολη Βουρλών, με παράλληλη περιήγηση σε πόλεις και χωριά, όπου μεγαλούργησε ο Ελληνισμός, καθώς και σε μοναδικά αρχαιολογικά μνημεία, έργα του αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού, το πρόγραμμα της οποίας εγγυάται πως θα μείνει αξέχαστη στους συμμετέχοντες.

  Αρχικά, η άφιξή μας στο λιμάνι του Τσεσμέ, με πλοίο από τη Χίο, περιλαμβάνει περιήγηση στα χωριά της Ερυθραίας, με πρώτο σταθμό την Κάτω Παναγιά, ένα χωριό χτισμένο στο δυτικότερο άκρο της Ασίας, με αμιγώς ελληνικό πληθυσμό πριν από το 1922, όπου ξεχωρίζουν η γραφική παραλία και τα διατηρημένα παραδοσιακά σπίτια.
  Συνεχίζουμε για το Dalyan (Αγία Παρασκευή), με το γραφικό λιμανάκι του, όπου σώζονται εκκλησίες που έχουν μετατραπεί σε τζαμιά, ενώ επόμενος σταθμός είναι τα Αλάτσατα, ένα χωριό όπου υπήρχε έντονο το ελληνικό στοιχείο και διατηρείται ακόμη και σήμερα η παραδοσιακή αρχιτεκτονική του. Στα Αλάτσατα, θα επισκεφθούμε τον Ιερό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου, του οποίου ο περίβολος ήταν στρωμένος με μικρά άσπρα και μαύρα βότσαλα, που σχημάτιζαν διάφορα σχέδια. Τμήμα του περιβόλου σώζεται μέχρι σήμερα με τον δικέφαλο αετό και τη χρονολογία κατασκευής, καθώς, επίσης, και το θαυμάσιο μαρμάρινο τέμπλο του Ιωάννη Χαλεπά.
  Η επιστροφή μας στον Τσεσμέ περιλαμβάνει επίσκεψη στην πρόσφατα αναστηλωμένη εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους (σήμερα λειτουργεί ως πολιτιστικό κέντρο) και το βράδυ θα ακολουθήσει ένα τρικούβερτο μικρασιατικό γλέντι, με πλούσια παραδοσιακά εδέσματα.
  Τη δεύτερη ημέρα θα επισκεφθούμε τα Βουρλά, για να γιορτάσουμε την Κυριακή της Ορθοδοξίας στην οικεία Μητρόπολη, προεξάρχοντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Βρυούλων κ.κ. Παντελεήμονα, όπου μέχρι το 1922 ζούσαν 35.000 Έλληνες και λειτουργούσε η Β΄ Αναξαγόρειος Σχολή.

  Εκεί, θα περιηγηθούμε στις όμορφες γειτονιές, με τα διασκορπισμένα ελληνικά σπίτια, που σώζονται ακόμη, και έπειτα θα αναχωρήσουμε για το Παμούκαλε (Φρούριο του Βαμβακιού), φημισμένο για την ασυνήθιστη φυσική ομορφιά του, με τις θερμές πηγές και τα ιαματικά λουτρά με τα ασβεστούχα άλατα.

  Ακολούθως, θα επισκεφθούμε την ελληνιστική πόλη Ιεράπολη, ένα θαυμαστό αξιοθέατο, που συνδυάζει ένα μοναδικό φυσικό τοπίο με μια εντυπωσιακή αρχαία πόλη, η οποία προστατεύεται από την UNESCO ως Μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

  Στο Παμούκαλε, σύμφωνα με την παράδοση, μαρτύρησε ο Απόστολος Φίλιππος, ενώ η εκκλησία που του αφιερώθηκε συνέβαλε καθοριστικά στη σπουδαιότητα που απόκτησε η πόλη κατά τους Βυζαντινούς χρόνους, περίοδο κατά την οποία μετατράπηκε σε Επισκοπικό Κέντρο.
  Την τρίτη ημέρα θα αναχωρήσουμε για την πόλη της Αττάλειας, όπου, νωρίς το απόγευμα, θα παρακολουθήσουμε τον Εσπερινό, που θα τελεστεί στον Ιερό Ναό του Αγίου Αλυπίου, στην παλαιά πόλη της Αττάλειας, από τον Ουκρανικής καταγωγής Ορθόδοξο Επίσκοπο της περιοχής Ιώβ, ο οποίος θα τελέσει και επιμνημόσυνη δέηση υπέρ της ψυχής του Μακαριστού Μητροπολίτη Πισιδίας κυρού Σωτήριου.

  Επίσης, θα περιηγηθούμε στην παλαιά πόλη της Αττάλειας, σε ένα δαιδαλώδες σύμπλεγμα από στενά σοκάκια με μεγάλα αρχοντικά χαρακτηριστικής μεσογειακής αρχιτεκτονικής και μνημεία από όλες τις περιόδους της Ιστορίας της. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, που φιλοξενεί σήμερα Μουσείο Πολιτισμού, και η εντυπωσιακή πύλη του Αδριανού.

  Η τέταρτη ημέρα περιλαμβάνει περιήγηση στη Σίδη, μία πόλη (αιολική αποικία) όπου συνυπάρχουν αρμονικά δεμένα και ενσωματωμένα στη σύγχρονη όψη της Μνημεία και σπίτια από όλες τις φάσεις της Ιστορίας της, από την αρχαιότητα έως και τον 20ο αιώνα. Εκεί θα θαυμάσουμε το μεγαλοπρεπές Νυμφαίο, την αρχαία πύλη, την Αγορά, το καλοδιατηρημένο θέατρο, χωρητικότητας 15.000 θεατών, και στην άκρη του λιμανιού θα αντικρίσουμε το πιο θαυμαστό μνημείο της Σίδης, που εντυπωσιάζει με τη μεγαλοπρέπειά του: τον ναό του Απόλλωνα, ο οποίος χτίστηκε πριν από 2.000 χρόνια. Επίσης, δίπλα του βρίσκονται ακόμη: ο Ναός της Τύχης, ο Ναός του Διονύσου, το Ιερό της Αθηνάς και μια Βασιλική.

  Κατόπιν, θα συνεχίσουμε προς την παραθαλάσσια Αλάγια, το αρχαίο Κορακήσιον (σήμερα ονομάζεται Αλάνυα), και θα επισκεφθούμε τη γραφική Ακρόπολή της, όπου κατοικούσε η ελληνική κοινότητα έως το 1922. Το κάστρο της Ακρόπολης είναι κτισμένο πάνω σε παλαιά βυζαντινή και ρωμαϊκή οχύρωση, σε χερσόνησο ύψους 250 μ.. Στην εσωτερική οχύρωση του φρουρίου θα δούμε, μεταξύ άλλων, αρκετά ερείπια σημαντικών κτισμάτων, όπως το παλάτι του Σουλτάνου Αλλαντίν, μερικές δεξαμενές νερού, που χρησιμοποιούνται ακόμη (υπήρχαν 400), και τον βυζαντινό ναό του Αγίου Γεωργίου (κατ’ άλλους της Αγίας Σοφίας) του 11ου αιώνα. Μάλιστα, το κάστρο κατοικείται ακόμη, και σε πολλά αναστηλωμένα πέτρινα ή ξύλινα σπίτια του έχουν στηθεί παραδοσιακοί αργαλειοί, που υφαίνουν μεταξωτά ή βαμβακερά χειροτεχνήματα, ή σερβίρουν καφέ, παραδοσιακά φαγητά και γλυκά. Επίσης, από την κορυφή του κάστρου, με την καταπληκτική θέα ολόγυρα, θα θαυμάσουμε την Αλάνυα από ψηλά.

  Την πέμπτη ημέρα θα ολοκληρώσουμε το οδοιπορικό μας, αναχωρώντας για τον Τσεσμέ, κάνοντας ενδιάμεσες στάσεις, για να φτάσουμε στη Χίο στις 18:10, από όπου στη συνέχεια θα επιστρέψουμε αεροπορικώς στην Αθήνα, γεμάτοι από εμπειρίες και δυνατά συναισθήματα.

  ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΕΣΤΕ:
  Στην Πρόεδρο του Συλλόγου κ. Κωνσταντίνα Μακαντάση, στο τηλέφωνο: 6987022212 ή στη Γραμματέα του Συλλόγου κ. Έλσα Βεντούρα, στο τηλέφωνο: 6942020156.
  ΚΟΣΤΟΣ ΑΝΑ ΑΤΟΜΟ: 500 ΕΥΡΩ.
  Επιβάρυνση μονόκλινου: +95 Ευρώ.
  Στην τιμή περιλαμβάνονται:

  1. Αεροπορικά εισιτήρια Αθήνα-Χίος-Αθήνα, με αποσκευή 23 κιλών και φόρους αεροδρομίων.
  2. Πούλμαν καινούργιο και κλιματιζόμενο για μετακινήσεις και εκδρομές, σύμφωνα με το πρόγραμμα.
  3. Εισιτήρια πλοίου Χίος-Τσεσμέ-Χίος και λιμενικός φόρος 13 ευρώ.
  4. 1 διανυκτέρευση με ημιδιατροφή στο ξενοδοχείο «PIRIL» στον Τσεσμέ.
  5. 1 διανυκτέρευση με ημιδιατροφή στο ξενοδοχείο «COLOSSAE» (5*), στο Παμούκαλε.
  6. 2 διανυκτερεύσεις με ημιδιατροφή στο ξενοδοχείο «HOLIDAY IN LARA» (4*), στην Αττάλεια.
  7. Ελληνόφωνος ξεναγός σε όλη τη διάρκεια της εκδρομής.
  8. Μεταφορά από αεροδρόμιο Χίου στο λιμάνι, και αντίστροφα.
   Δεν περιλαμβάνονται:
  9. Εισιτήρια εισόδου σε χώρους επισκέψεων.
  10. Μεσημεριανά γεύματα κατά τη διάρκεια των εκδρομών σε τοπικά εστιατόρια.

  ΣΗΜ.: Η εκδρομή στην Τουρκία μπορεί να πραγματοποιηθεί με διαβατήρια με ελάχιστη ισχύ 6 μηνών ή αστυνομικές ταυτότητες σε καλή κατάσταση (προτείνεται να μην έχουν εκδοθεί πριν από το 2008, χωρίς αυτό να είναι απόλυτο).

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  spot_img

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  dimarxe.gr