31.7 C
Athens
Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024

Δήμος Παιανίας: Το χρονοδιάγραμμα εξέλιξης των έργων αποχέτευσης

Για τα έργα αποχέτευσης και την εξέλιξή τους μίλησε ο Δήμαρχος Παιανίας, Ισίδωρος Μάδης, στον Planet Web Radio και στην εκπομπή «Εντός Λεκανοπεδίου», με τον δημοσιογράφο Κώστα Τσαπάκη

Διαδοχικές συναντήσεις με στελέχη της ΕΥΔΑΠ για την πορεία των έργων αποχέτευσης στον Δήμο Παιανίας είχε ο Ισίδωρος Μάδης. Όπως ο ίδιος ο Δήμαρχος Παιανίας ανέφερε στην εκπομπή «Εντός Λεκανοπεδίου» και τον δημοσιογράφο Κώστα Τσαπάκη,, οι επαφές ξεκίνησαν από τα κεντρικά της εταιρείας όπου είχε  συνάντηση με τον πρόεδρο και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΥΔΑΠ κ. Στεργίου και Σαχίνη, παρουσία της Διευθύντριας Μεγάλων Έργων κας Στεφανάκου και της υπεύθυνης για την περιοχή του Δήμου Παιανίας κας Κώστα.
«Για τη ΔΕ Παιανίας υπενθύμισα τη δέσμευση από τον Ιούλιο ’22 πως μέχρι τέλος του 2023 το έργο θα είναι έτοιμο για δημοπράτηση. Έχει προκύψει ένα θέμα που εμπλέκει την αρχαιολογία και αναζητείται εναλλακτική λύση για την κατασκευή αγωγού στην περιοχή Παναγίτσα όπου έχουν βρεθεί αρχαία κατά το παρελθόν και κατά συνέπεια απαγορεύουν τη διέλευση του αγωγού από εκείνο το σημείο. Το επόμενο δεκαπενθήμερο θα έχει αποσαφηνιστεί το θέμα προκειμένου να εισαχθεί και στο δημοτικό συμβούλιο» εξήγησε ο Δήμαρχος Παιανίας προσθέτοντας πως η δημοπράτηση του έργου πιθανότατα θα γίνει το αργότερο το πρώτο τρίμηνο του 2024 και οι εργασίες θα ξεκινήσουν το πρώτο τρίμηνο του 2025, λόγω των διαδικασιών που απαιτούνται.  «Η επανέναρξη του έργου είναι υψίστης σημασίας και για την ΕΥΔΑΠ διότι το ΚΕΛ είναι έτοιμο και πρέπει να δεχθεί λύματα. Σήμερα δέχεται μόνο τμήμα των λυμάτων του Δήμου Κρωπίας» τόνισε.
Ερωτώμενος για την αποκατάσταση της οδοποιίας κατά την εξέλιξη του έργου εξήγησε πως «δεν θα παρουσιαστούν στη ΔΕ Παιανίας αντίστοιχα προβλήματα με εκείνα που είδαμε στη ΔΕ Γλυκών Νερών.  Εχουμε την εμπειρία κατά το παρελθόν του έργου των ομβρίων που εξελίχθηκε ομαλά». «Όλα έχουν να κάνουν και με τον εργολάβο. Αν δεν είναι τσαπατσούλης, επιτρέψτε μου την λέξη, τότε τα προβλήματα περιορίζονται» συμπλήρωσε.  
 Σε ότι αφορά το έργο της αποχέτευσης των Γλυκών Νερών, ο Ισίδωρος Μάδης αποκάλυψε πως «την Παρασκευή πριν τις εθνικές εκλογές, ο τότε υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Καραγιάννης έκανε δεκτό ένα αίτημα της εταιρείας ΕΡΤΕΚΑ που ζήτησε διάλυση της εργολαβίας ενώ το προηγούμενο χρονικό διάστημα η ΕΥΔΑΠ είχε κηρύξει έκπτωτο τον εργολάβο διότι δεν ανταποκρινόταν στη συμβατική του υποχρέωση.  Η εταιρεία ΕΡΤΕΚΑ επιδιώκει αναίμακτα να διαλυθεί η εργολαβία με στόχο να γλυτώσει τα χρήματα της εγγυητικής επιστολής, το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 537.000 ευρώ περίπου».
«Η ΕΥΔΑΠ ήδη έχει προσφύγει στα Διοικητικά Δικαστήρια προκειμένου να ακυρώσει την απόφαση του υφυπουργού. Πρόκειται για νομικούς τακτικισμούς από πλευράς εργολάβου καθώς αν κηρυχθεί έκπτωτος δεν μπορεί να λαμβάνει μέρος σε διαγωνισμούς του Ελληνικού Δημοσίου» συμπλήρωσε ο Δήμαρχος Παιανίας.
«Ήδη εδώ και ένα έτος έχω ενημερώσει την ΕΥΔΑΠ πως έχω κάνει ενέργειες για να εξασφαλίσω χρήματα για τις αποκαταστάσεις στην οδοποιία. Για να μπορέσει να ξεκινήσει το έργο θα πρέπει προηγουμένως η ΕΥΔΑΠ να παραλάβει το δίκτυο ώστε να μην σκαφτεί εκ νέου το οδόστρωμα. Ήδη έχει γίνει δειγματοληψία η οποία περιορίζεται στο 10% της έκτασης του έργου. Ο πρόεδρος και ο διευθύνοντας σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ έδωσαν ξεκάθαρη εντολή να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ώστε να ολοκληρωθεί άμεσα ο έλεγχος. Άλλωστε συμβατικά εγώ οφείλω να υπογράψω τη σύμβαση με τον ανάδοχο έως τις 30 Νοεμβρίου» διευκρίνησε.
«Σε κάθε περίπτωση ξεκαθάρισα στην ΕΥΔΑΠ πως αν χρειαστεί η οποιαδήποτε παρέμβαση σε τμήμα που έχουμε αποκαταστήσει τότε θα πρέπει με τη σειρά τους να αποκαταστήσουν όχι μόνο την τομή αλλά το σύνολο, από πεζοδρόμιο σε πεζοδρόμιο».
Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Παιανίας η δημοπράτηση του έργου θα γίνει τέλη του 2024 με αρχές του 2025 και το χρονοδιάγραμμα για την περαίωση φτάνει το 2028 για το σύνολο της ΔΕ Γλυκών Νερών ενώ θα έχει προηγηθεί η αποχέτευση τμήματος των Άνω Γλυκών Νερών.
«Κάθε τμήμα που θα ολοκληρώνεται θα αποδίδεται σε χρήση από τους πολίτες» τόνισε ο Ισίδωρος Μάδης αναφερόμενος στην πορεία και των δύο εργολαβιών. Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός πως στις νέες εργολαβίες προβλέπεται και η μετατόπιση των αγωγών ύδρευσης όπου απαιτείται, πρόβλεψη που έλειπε κατά το παρελθόν προκαλώντας σημαντικά προβλήματα στην εξέλιξη των έργων.    

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

dimarxe.gr