28.4 C
Athens
Τετάρτη, 19 Ιουνίου, 2024

Μενδώνη: «Δεν ανοίγει η Βασιλίσσης Όλγας» – Παρέπεμψε σε Μπακογιάννη τον Δούκα για απαντήσεις (ηχητικό)

Συνέντευξη της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ FM 90,1 και τους Δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή

Για το θέμα της Βασιλίσσης Όλγας απάντησε στον νέο Δήμαρχο Αθηναίων, Χάρη Δούκα, που αναλαμβάνει καθήκοντα την 1η Ιανουαρίου 2024, η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη και σε μία προσπάθεια να υποβαθμίσει το θέμα, είπε χαρακτηριστικά, με μία δόση ειρωνίας: «Δεν νομίζω ότι τα προβλήματα της Αθήνας συνοψίζονται στη Βασιλίσσης Όλγας – έτσι, για να βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά προτεραιότητας”».

Η κ. Μενδώνη παρέπεμψε τον Χάρη Δούκα στον Κώστα Μπακογιάννη, προκειμένου να λάβει απαντήσεις στις δημόσιες ερωτήσεις του για τις εργολαβίες.

Ακούστε το ηχητικό στο 4.22΄ λεπτό

Διαβάστε τη συνέντευξη:

Χ.Κ.: Πάμε και στη Βασιλίσσης Όλγας. Ο νέος δήμαρχος, αυτός που θα αναλάβει από τον Ιανουάριο, ο κ. Δούκας, είπε ότι «εμένα, στο σχέδιο που παρουσίασα στους Αθηναίους πολίτες, είναι να την ανοίξω και να την ξαναδώσω στην κυκλοφορία, γιατί πραγματικά έτσι όπως είναι σήμερα είναι κομμένη στα δύο, έχει κόψει στα δύο το κέντρο της πόλης και επιδεινώνει την κυκλοφορία στις παρακείμενες λεωφόρους». Η Υπουργός Πολιτισμού λέει όχι, δεν μπορεί να γίνει αυτό, διότι υπάρχει από κάτω ένα αρχαιολογικό εύρημα. Τι θα γίνει;

Λ.Μ.: Δεν νομίζω ότι τα προβλήματα της Αθήνας συνοψίζονται στη Βασιλίσσης Όλγας – έτσι, για να βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά προτεραιότητας. Μακάρι τα προβλήματα της Αθήνας να ήταν μόνο η πεζοδρόμηση ή μάλλον,  η διαμόρφωση σε οδό ήπιας κυκλοφορίας της Βασιλίσσης Όλγας. Αλλά έρχομαι, τέλος πάντων, στο συγκεκριμένο ζήτημα. Η δημιουργία ενός πεζόδρομου ή ενός δρόμου ήπιας κυκλοφορίας στη Βασιλίσσης Όλγας είναι ένα σχέδιο το οποίο συζητείται από τη δεκαετία του 1990. Ήταν μέσα στις βασικές της παραδοχές της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων της Αθήνας, ένα μέρος της οποίας υλοποιήθηκε προ των Ολυμπιακών Αγώνων. Αυτή τη στιγμή, γιατί ο κ. Δούκας έθεσε δημόσια και έξι ερωτήσεις σε μένα…

Δ.Τ.: …και ένα από αυτά λέει, γιατί ενώ είναι τρία χρόνια κλειστή, μάθαμε μόλις χθες ότι υπάρχει πρόθεση αρχαιολογικών ανασκαφών.

Λ.Μ.: Καταρχήν, τα περισσότερα από αυτά τα ερωτήματα, ο κ. Δούκας θα έπρεπε να τα έχει θέσει στη συνάντησή του με τον κ. Μπακογιάννη και θα είχε πάρει, υποθέτω, τις απαντήσεις. Εγώ, λοιπόν, δεν θα απαντήσω στον κ. Δούκα για θέματα εργολαβίας που αφορούν στον Δήμο. Τον παραπέμπω στον κ. Μπακογιάννη και νομίζω ότι εκείνος θα του απαντήσει. Εγώ θα έλθω στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Πολιτισμού. Η εργολαβία, μετά τη διαδικασία των διαγωνισμών που έγινε κ.λπ κ.λπ., ξεκίνησε αρχές Μαΐου. Καθώς, λοιπόν, τα έργα είναι σε εξέλιξη στη Βασιλίσσης Όλγας, συνέβη αυτό που συμβαίνει στις περισσότερες περιοχές των ιστορικών κέντρων των ελληνικών πόλεων, και δη στην Αθήνα -και σας παραπέμπω ότι πριν από περίπου ένα χρόνο είχαμε αντίστοιχα ευρήματα στην πλατεία Θεάτρου. Όταν ξεκίνησε το έργο αυτό καθαυτό, τον Ιούλιο, και ενώ ήταν σε εξέλιξη, η φάση της εργασίας για τη

θεμελίωση της περίφραξης, άρχισαν να αποκαλύπτονται αρχαιότητες.

Δ.Τ.: Τον Ιούλιο, τώρα, πρόσφατα.

Λ.Μ.: Τον Ιούλιο του ’23, πριν από τρεις μήνες. Η ανασκαφή αυτή είναι σε εξέλιξη. Όμως, στην περιοχή αυτή που βρισκόμαστε είναι δεδομένο ότι θα βρεθούν αρχαιότητες, και μάλιστα, όταν από τον δέκατο ένατο αιώνα, την περίοδο από  το 1889 και προηγουμένως, το 1873-1874, είχαν στα ίδια περίπου σημεία, αποκαλυφθεί, σε ανασκαφές, οικοδομήματα των αυτοκρατορικών χρόνων. Εδώ λοιπόν, με το που βγαίνει το οδόστρωμα, ακριβώς από κάτω -επειδή ο αρχαιολογικός ορίζοντας είναι πάρα πολύ υψηλός, ακριβώς κάτω από το οδόστρωμα- αρχίζουν να αποκαλύπτονται τα οικοδομήματα, τα οποία, σύμφωνα με τους ανασκαφείς, δηλαδή την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών, πιθανότατα ανήκουν στα ίδια οικοδομήματα που είχαν ερευνηθεί και που είχαν ανασκαφεί τον 19ο αιώνα. Καταλαβαίνετε, ότι εδώ η διαδικασία είναι αργή, καθώς πρέπει να συσχετιστούν τα διάφορα δεδομένα. Αυτό το οποίο ξέρω να πω είναι ότι πρόκειται για σημαντικά οικοδομήματα, για βίλες, της ρωμαϊκής ελίτ, πιθανότατα της εποχής του Αδριανού. Είναι γνωστό και από τις πηγές αλλά και από τα ευρήματα, καθώς έχουμε την Πύλη του Αδριανού, σε πολύ μικρή απόσταση, από το σημείο για το οποίο μιλάμε. Ο Αδριανός επιχείρησε να επεκτείνει την πόλη, την Αθήνα της εποχής του, προς τα ανατολικά, πράγμα το οποίο έκανε. Εκεί, λοιπόν, έχουμε διαμορφωμένο χώρο σημαντικών ρωμαϊκών οικιών, τις λεγόμενες villae urbanae, και έχουμε και λουτρικές εγκαταστάσεις –σας παραπέμπω στη γωνία Αμαλίας και Βασιλίσσης Όλγας, όπου ήδη εδώ και πολλά χρόνια, περίπου από το 2000, έχει αναδειχθεί μια λουτρική εγκατάσταση, ένα μέρος μάλλον μιας λουτρικής εγκατάστασης, που βρίσκεται στο πεζοδρόμιο.

Δ.Τ.: Άρα μας λέτε ότι εδώ είναι σημαντικά ευρήματα και θα πάρει πάρα πολύ χρόνο για να αναδειχθούν και να αξιοποιηθούν.

Λ.Μ.: Λέω ότι είναι πολύ σημαντικά ευρήματα τα οποία δεν επιτρέπεται να καταχωθούν…

Χ.Κ.: Δηλαδή, δεν θα ξαναδοθεί σε κυκλοφορία η Βασιλίσσης Όλγας.

Λ.Μ.: Είναι τέτοια τα ευρήματα που δεν επιτρέπουν να βάλουμε από πάνω ασφαλτοτάπητα. Δεν είπα τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο.

Δ.Τ.: Άρα, δεν θα ξαναδοθεί στην κυκλοφορία, όπως σκόπευε να κάνει ο κύριος Δούκας.

Λ.Μ.: Δεν μπορεί να μπει  ασφαλτοτάπητας.

Χ.Κ.: Κυρία Υπουργέ, σας ευχαριστούμε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

dimarxe.gr