24.4 C
Athens
Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Ισραήλ: Πιέσεις των ΗΠΑ για άμεσο τερματισμό των συγκρούσεων

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είχε επαφές προκειμένου να ανοίξει δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Την ανάγκη για άμεσο τερματισμό της επίθεσης της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας και τα ισραηλινά εδάφη τονίζει ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι, ο Μπλίνκεν εξέφρασε την ελπίδα ότι το Κάιρο θα μεσολαβήσει για να τερματιστεί η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ τόνισε στον Σούκρι «την κατεπείγουσα ανάγκη να επιτευχθεί ο άμεσος τερματισμός της αποτρόπαιης επίθεσης που εξαπέλυσαν τρομοκράτες της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ», όπως δήλωσε ο Μάθιου Μίλερ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Για «αδικία» μιλά ο Μαχμούντ Αμπάς

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είχε συνομιλία με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούτ Αμπάς.

Όπως ανέφερε το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA ο Αμπάς υποστήριξε ότι η «αδικία» κατά των Παλαιστινίων ωθεί τη σύγκρουση με το Ισραήλ σε μια «εκρηκτική» κατάσταση».

Ειδικότερα, στην τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ανδρών, ο Μαχμούντ Αμπάς τόνισε επίσης ότι η εν εξελίξει κλιμάκωση οφείλεται στις «πρακτικές των αποικιοκρατών και των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής και στην επιθετικότητα κατά ισλαμικών και χριστιανικών ιεροτήτων».

Στο πλευρό του Ισραήλ ο Μπάιντεν

Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός πρόεδρος μιλώντας με τον Μπένιαμιν Νετανιάχου επανέλαβε την αμέριστη στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ισραήλ.

Μάλιστα, ο Τζο Μπάιντεν «προειδοποίησε οποιονδήποτε παράγοντα εχθρικό προς το Ισραήλ που επιδιώκει να εκμεταλλευτεί την κατάσταση».

«Κατέστησα σαφές στον πρωθυπουργό Νετανιάχου ότι είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε όλα τα κατάλληλα μέσα για να στηρίξουμε την κυβέρνηση και τον λαό του Ισραήλ», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ «προειδοποιούν ενάντια σε οποιοδήποτε άλλο παράγοντα εχθρικό προς το Ισραήλ που επιδιώκει να εκμεταλλευτεί αυτή την κατάσταση», τόνισε.

«Δεν υπάρχει ποτέ καμία δικαιολογία για την τρομοκρατία. Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπίζεται τον εαυτό του και τον λαό του», συμπλήρωσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

dimarxe.gr