20.6 C
Athens
Τετάρτη, 4 Οκτωβρίου, 2023

Απόψε η συναυλία-ορόσημο του Στ. Ξαρχάκου στον Λυκαβηττό – Πώς μπορείτε να ανεβείτε στο Θέατρο χωρίς αυτοκίνητο (φώτο)

Οι προβολείς του Δημοτικού Θεάτρου Λυκαβηττού, ανάβουν απόψε μετά από 11 χρόνια, με τη μεγάλη συναυλία του κορυφαίου μας συνθέτη Σταύρου Ξαρχάκου, τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν για την ανακούφιση των πλημμυροπαθών της Θεσσαλίας.

Στο πλήρως ανακαινισμένο και ασφαλές θέατρο, του οποίου η χωρητικότητα αγγίζει τους 6000 θεατές (καθήμενους και όρθιους), η προσβασιμότητα, για τις ημέρες και ώρες που διοργανώνονται εκδηλώσεις στο θέατρο θα είναι ελεύθερη για τους πεζούς και τα δίτροχα, ενώ η προσέγγιση με αυτοκίνητο στο πάρκινγκ του Θεάτρου θα επιτρέπεται μόνο σε ΑμεΑ, σε άτομα άνω των 60 ετών καθώς και στα ταξί για αποβίβαση ή επιβίβαση.

Παράλληλα, ο Δήμος Αθηναίων θα παρέχει στους επισκέπτες δωρεάν μεταφορά με τη χρήση shuttle bus το οποίο θα πραγματοποιεί δρομολόγια από και προς το θέατρο από τις 19:00 έως τις 21:30, με αφετηρία την οδό Σαρανταπήχου. Το shuttle bus θα είναι διαθέσιμο και μετά το πέρας της συναυλίας , για να διευκολύνει όσες και όσους επιθυμούν, με προτεραιότητα στα άτομα που χρήζουν βοήθειας. 

Το φετινό πρόγραμμα του θεάτρου, που ξεκινά με τη συναυλίατου Σταύρου Ξαρχάκου, θα συνεχιστεί με ξεχωριστές μουσικές βραδιές έως τα μέσα Οκτωβρίου. Δείτε αναλυτικά τις συναυλίες στο www.cultureisathens.gr

Η συναυλία, που θα σημάνει τη νέα εποχή πολιτιστικής δραστηριότητας του Θεάτρου Λυκαβηττού, θα αποτελέσει και την επιστροφή του Σταύρου Ξαρχάκου στο θέατρο μετά από 45 χρόνια. Το καλοκαίρι του 1978 είχε δώσει έντεκα συναυλίες στον Λυκαβηττό, με αφορμή τις θερινές εκδηλώσεις του ΕΟΤ στην Αθήνα, συνδέοντας έντονα το όνομά του με τον συγκεκριμένο χώρο, που αναδείχθηκε σε τοπόσημο του ελληνικού τραγουδιού της μεταπολιτευτικής πραγματικότητας. Σε αυτές τις αξιομνημόνευτες μουσικές παραστάσεις, ο Σταύρος Ξαρχάκος παρουσίασε εναλλασσόμενα προγράμματα, παίζοντας από Βιβάλντι μέχρι λαϊκά τραγούδια. Μάλιστα, κάποια από αυτά τα στιγμιότυπα ηχογραφήθηκαν και συγκεντρώθηκαν σ’ έναν δίσκο που κυκλοφόρησε στα τέλη του ’78 με τίτλο «Ξαρχάκος – Στον Λυκαβηττό».

Το Θέατρο Λυκαβηττού, ένα από τα ιστορικότερα διατηρητέα νεότερα μνημεία της Αθήνας, μετά από 15 χρόνια αδράνειας, είναι έτοιμο σήμερα να υποδεχθεί ξανά το κοινό μετά την ολοκλήρωση των έργων αποκατάστασης τα οποία υλοποιήθηκαν από τον Δήμο Αθηναίων, με χρηματοδότηση της Περιφέρειας, συνολικού προϋπολογισμού 3.960.098,56 ευρώ.

Το Θέατρο του Λυκαβηττού είχε κριθεί επικίνδυνο από στατική και δομική άποψη, με συνέπεια να  σταματήσει η λειτουργία του. Οι εργασίες αποκατάστασης και αναβάθμισης των εγκαταστάσεων με στόχο την άρση επικινδυνότητας του χώρου, υλοποιήθηκαν στη βάση της προγραμματικής σύμβασης που είχε υπογραφεί τον περασμένο Φεβρουάριο μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής, του Δήμου Αθηναίων και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Το έργο

Το έργο, διατηρεί την παλαιά μορφή του, αλλά αναβαθμίστηκε λειτουργικά με σεβασμό στην ιστορικότητα του και αναδιαμορφωμένο τον περιβάλλοντα χώρο, στη βάση του αρχικού σχεδιασμού του σπουδαίου αρχιτέκτονα Τάκη Ζενέτου.

Ειδικότερα οι εργασίες που πραγματοποιήθηκαν προέβλεπαν την αφαίρεση των παλιών καθισμάτων, την κατασκευή νέων κερκίδων, την ενίσχυση της στατικότητας του οργανισμού με σκυροδετήσεις, την υλοποίηση ξύλινων και μεταλλικών κατασκευών και άλλες ηλεκτρομηχανολογικές παρεμβάσεις.

Παράλληλα προστέθηκε αποχετευτικό σύστημα και τουαλέτες για όλους, ανασυστάθηκε  το κυλικείο, αντικαταστάθηκαν τα δίκτυα ύδρευσης, τοποθετήθηκαν  νέα συστήματα ασφάλειας, πυρανίχνευσης-πυρόσβεσης, μεγαφωνικής και τηλεφωνικής εγκατάστασης ενώ τοποθετήθηκε και πρωτοποριακός περιμετρικός φωτισμός ανάδειξης του θεάτρου και των βράχων. Τέλος αυξήθηκε σημαντικά και η χωρητικότητα του Θεάτρου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

dimarxe.gr