21.3 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Δ. Λυκόβρυσης – Πεύκης: «Προτεραιότητά μας η ασφάλεια των δασών μας»

Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στα δάση της πόλης ο Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης με ανακοίνωσή του ξεκαθαρίζει ότι η ασφάλειά τους αποτελεί την «ύψιστη προτεραιότητά του».

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Λυκόβρυσης- Πεύκης εκδόθηκε η εξής ανακοίνωση:

«Επειδή το τελευταίο διάστημα έχουν δει το φως της δημοσιότητας μέσω facebook, video κ.λπ. εικόνες από τα Δάση του Δήμου μας με πεύκα που έπεσαν, κυρίως τον προηγούμενο μήνα, και έχουν δημιουργήσει εύλογες ανησυχίες σε κατοίκους, θα θέλαμε να κάνουμε γνωστά τα εξής:

1) Ο Δήμος έχει ως ύψιστη προτεραιότητα την ασφάλεια των τριών δασών, που ευρίσκονται εντός των ορίων του (Μορέλλα-Κάσδαγλη-Αργύρη), όμως, πρέπει να διευκρινιστεί ότι η διαχείριση των δασών ανήκει στην αρμοδιότητα του Δασαρχείου και οι υπηρεσίες του Δήμου χρειάζονται ειδική άδεια για οποιαδήποτε ενέργεια εντός αυτών.

2) Οι υπηρεσίες του Δήμου μας, είχαν ήδη φροντίσει για την απομάκρυνση των πεσμένων κλαδιών και δέντρων τους χειμερινούς μήνες και, επιπροσθέτως, πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου προχώρησαν στην αποψίλωση και των τριών δασών.

3) Ο Δήμος προσέλαβε έξι (6) εργάτες πυροπροστασίας με σύμβαση ορισμένου χρόνου, από 1.6.2023 έως 30.9.2023, με αντικείμενο την φύλαξη των δασών.

4) Οι υπηρεσίες του Δήμου μας, έγκαιρα, είχαν αποστείλει αίτημα στο Δασαρχείο Πεντέλης (Διεύθυνση Δασών Αν. Αττικής) για να προβούν στην κοπή και απομάκρυνση των ξερών δέντρων, που ευρίσκονται εντός των δασών. Το Δασαρχείο, μετά από αυτοψία αρμόδιου δασοφύλακα, διαπίστωσε την ύπαρξη ξερών δέντρων και στα τρία δάση και έδωσε στις 26/7/2023 άδεια υλοτόμησης και απομάκρυνσης 15 πεύκων σε κάθε δάσος. Με έγγραφό τους το Δασαρχείο και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχουν θέσει αυστηρές προϋποθέσεις ασφαλείας για την υλοτόμηση των πεύκων κατά την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, μία εκ των οποίων είναι οι εργασίες να γίνονται χωρίς αλυσοπρίονο και μόνο σε ημέρες, κατά τις οποίες η πρόβλεψη κινδύνου για πυρκαγιά να είναι κατηγορίας 1 και 2. Ως γνωστόν καθ’ όλο τον Αύγουστο η πρόβλεψη κινδύνου πυρκαγιάς ήταν πολύ υψηλή, κατηγορίας 4 και 5 και τούτο κατέστησε αδύνατη την κοπή των εν λόγω δέντρων.

5) Επίσης, οι ισχυροί άνεμοι καθ’ όλη την διάρκεια του Αυγούστου είχαν ως συνέπεια την πτώση και άλλων δέντρων και κλαδιών μέσα στα δάση. Για το λόγο αυτό, με νέο έγγραφο των υπηρεσιών μας ζητήσαμε από το Δασαρχείο την άδεια απομάκρυνσης των κατακείμενων δέντρων, η οποία άδεια δεν μας έχει ακόμα χορηγηθεί.

6) Έχει γίνει ήδη ο απαιτούμενος προγραμματισμός και, μόλις χορηγηθεί η σχετική άδεια και το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες, θα προχωρήσουμε άμεσα με ασφάλεια στην υλοτόμηση των ξερών ιστάμενων δένδρων, καθώς και στην απομάκρυνση των κατακείμενων δέντρων.

Τέλος θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους κατοίκους, που με τις επισημάνσεις τους βοηθούν το έργο μας, και να διαβεβαιώσουμε ότι οι υπηρεσίες μας θα συνεχίσουν να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν και ό,τι επιτρέπεται από την κείμενη νομοθεσία για την προστασία του φυσικού πλούτου του Δήμου μας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

dimarxe.gr