20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
No menu items!

Μητσοτάκης: Μόνο ισχυρές κυβερνήσεις μπορούν να κάνουν τις μεγάλες αλλαγές

«Περάσαμε το πρώτο διαγώνισμα, αλλά όχι τις τελικές εξετάσεις, Αυτές οι εκλογές είναι διαφορετικές. Δεν κρίνεται ποιος θα είναι πρώτο κόμμα. Αυτό απαντήθηκε από τους πολίτες», τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι το ζητούμενο τώρα είναι να έχει η χώρα μια ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση την επόμενη μέρα, επισημαίνοντας παράλληλα στους ψηφοφόρους της ΝΔ ότι «οι ψήφοι δεν μεταφέρονται» και πως «ο κίνδυνος είναι η χαλάρωση και ο εφησυχασμός».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Ο Μητσοτάκης βρήκε πραγματική αντιπολίτευση – Να ξαναγίνει η Κρήτη ‘κάστρο’ του ΠΑΣΟΚ», λέει ο Ανδρουλάκης

«Οι προτάσεις της ΝΔ είναι απολύτως κοστολογημένες»

Μιλώντας για το θέμα των ημερών, το κόστος δηλαδή των προγραμμάτων των κομμάτων, δήλωσε πως «οι προτάσεις μας είναι ρεαλιστικές και απολύτως κοστολογημένες, ενώ οι πολίτες νομίζω ξέρουν, από την εμπειρία αυτής της τετραετίας, ότι είμαστε συνεπείς σε αυτά που λέμε.

»Κεντρικά στοιχεία της πολιτικής μας είναι η αύξηση των μισθών, που παραμένουν χαμηλοί σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, η μείωση των ανισοτήτων, η αναβάθμιση του ΕΣΥ και της δημόσιας παιδείας, ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό κράτος. Και ασφαλώς, μία  πατρίδα με θωρακισμένα σύνορα και δυνατή φωνή στο εξωτερικό. Με αυτούς τους στόχους διεκδικούμε την ανανέωση της εμπιστοσύνης των πολιτών για ένα καλύτερο μέλλον για όλους», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Η αυτοδυναμία είναι μονόδρομος»

Παράλληλα, σημείωσε ότι για να έχουμε κυβέρνηση στις 26 Ιουνίου η αυτοδυναμία είναι «μονόδρομος».

Μιλώντας για πιθανές συνεργασίες, υπογράμμισε πως η ατοδυναμία είναι μονόδρομος «όχι γιατί το λέω εγώ, αλλά γιατί το λένε τα δεδομένα και όλοι οι άλλοι. Από την πλευρά μου, έχω πει ότι δεν θα συνεργαστώ με καμία δύναμη στα δεξιά της ΝΔ. Από την άλλη πλευρά, προτού ακόμη του ζητηθεί, ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης έχει σπεύσει να αρνηθεί τόσο εμένα ως πρωθυπουργό, όσο και το πρώτο κόμμα της κάλπης ως κυβέρνηση. Ενώ με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφές ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συνεργασίας».

Ο πρόεδρος της ΝΔ σχολίασε ιδιαίτερα την στάση του Νίκου Ανδρουλάκη, λέγοντας πως «ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, μάλιστα, υπήρξε ήδη απόλυτα αποκαλυπτικός: δήλωσε ότι δεν θα συνεργαστεί ακόμη και εάν η ΝΔ έχει 149 βουλευτές. Ότι θεωρεί την παράταξή μας στρατηγικό του αντίπαλο. Και ότι, τελικά, το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να γίνει ΣΥΡΙΖΑ στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ».

Και προσέθεσε: «Με άλλα λόγια, δεν κρύβει ότι αν η ΝΔ δεν είναι αυτοδύναμη στις 25 Ιουνίου, ουσιαστικά δεν τον ενδιαφέρει αν θα πάμε σε τρίτες εκλογές τον Αύγουστο, γιατί διαφορετικά δεν θα υπάρχει κυβερνητική λύση.

»Το βασικό ζητούμενο των εκλογών, όμως, είναι τα ποσοστά των κομμάτων της αντιπολίτευσης  όπως λέει ο κ. Ανδρουλάκης, και όχι αν θα έχουμε κυβέρνηση; Νομίζω ότι λόγω του αντιπολιτευτικού του οίστρου, ‘βάζει το κάρο μπροστά από το άλογο’. Τι να πω; Ας τον κρίνουν οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ, αλλά και όλοι οι νοήμονες πολίτες…», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Σκοταδιστικές οι θέσεις του κόμματος Νίκη»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μίλησε και για το κόμμα «Νίκη», σημειώνοντας ότι οι θέσεις που εκφράζει είναι «σκοταδιστικές και μας γυρνούν σε άλλες εποχές».

«Παράλληλα, εργαλειοποιεί ωμά το θρησκευτικό συναίσθημα προκειμένου να υπηρετήσει άλλες, κρυφές πολιτικές ατζέντες. Πρέπει να λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη τη δημόσια δήλωση του Αρχιεπισκόπου», επισήμανεμ σημειώνοντας ότι «κάποιοι πρέπει να σταματήσουν να παίζουν ανορθόδοξα παιχνίδια στο όνομα της Ορθοδοξίας».

Υπεραμύνθηκε της ανάγκης ισχυρών κυβερνήσεων, επισημαίνοντας πως «μόνο οι ισχυρές κυβερνήσεις μπορούν να κάνουν τις μεγάλες αλλαγές».

«Δεν είχα ποτέ πρόθεση να κάνω συνταγματικές αλλαγές μόνος μου»

Και επανέλαβε πως η δεύτερη τετραετία πρέπει να είναι η τετραετία των μεγάλων αλλαγών:

«Όσο, λοιπόν, πιο ισχυρή νομιμοποίηση θα έχει η επόμενη κυβέρνηση, τόσο πιο ισχυρή θα είναι και η ώθηση να υλοποιήσει αυτές τις αλλαγές. Όπως έχω πει, στις κοινοβουλευτικές δημοκρατίες, αυτοδύναμη κυβέρνηση δεν σημαίνει ασύδοτη, αλλά αποτελεσματική κυβέρνηση. Και για εμένα προσωπικά θα σημαίνει μεγαλύτερη ευθύνη να είμαι πιο σεμνός, προσγειωμένος και πιστός στα καθήκοντά μου».

Τέλος, στην δημοσιογραφική επισήμανση ότι δημιούργησαν αίσθηση οι δηλώσεις συνεργατών του, ότι θέλει να βγάλει 180 βουλευτές για να αλλάξει η Νέα Δημοκρατία το Σύνταγμα μόνη της, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε ότι «ο αριθμός 180 σε μία Βουλή, που μάλλον θα έχει περισσότερα κόμματα, είναι ανέφικτος», προσθέτοντας ωστόσο πως «σε κάθε περίπτωση, δεν είχα ποτέ πρόθεση να προχωρήσω σε συνταγματικές αλλαγές μόνο με το κόμμα μου. Άλλωστε, το ίδιο το Σύνταγμα επιβάλλει διακομματικές συνεννοήσεις. Γι’ αυτό απαιτεί και μεγάλες πλειοψηφίες. Θα προσπαθήσουμε, λοιπόν, να εξασφαλίσουμε ευρύτερες συναινέσεις για να κάνουμε τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα».

Για τα ελληνοτουρκικά

Ερωτηθείς για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά την επανεκλογή Ερντογάν, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως δεν έχει αυταπάτες:

«Έχω μιλήσει πολλές φορές για τη ‘Γαλάζια Πατρίδα’ και για το πώς αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Ξέρω καλά ότι δεν αλλάζουν εύκολα οι πολιτικές των χωρών από τη μια μέρα στην άλλη. Από την άλλη πλευρά, θα μπορούσε να συνεχιστεί το καλό κλίμα, το οποίο δημιουργήθηκε μετά τους σεισμούς και ελπίζω, πράγματι, να συνεχιστεί. Είναι σημαντικό ότι για αρκετούς μήνες είχαμε πάρα πολύ μειωμένη προκλητική δραστηριότητα στο Αιγαίο».

Επανέλαβε ότι αν εκλεγεί πρωθυπουργός, θα επιδιώξει να συναντηθεί στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στις 11 και 12 Ιουλίου, στη Λιθουανία με τον τούρκο πρόεδρο, τονίζοντας πως θα είναι ευκαιρία μια τέτοια συνάντηση, να θέσει και το πλαίσιο του πώς θα κινηθούμε από εδώ και στο εξής.

«Έχουμε μία βασική διαφορά και αυτή είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, δηλαδή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Άλλα θέματα, στρατιωτικοποίησης – αποστρατιωτικοποίησης, πόσω μάλλον θέματα κυριαρχίας, είναι απολύτως σαφές ότι δεν πρόκειται να συζητηθούν από την Ελλάδα», ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

dimarxe.gr