25.3 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

«Πάμε να αναμετρηθούμε με τη Δεξιά» – Οι στιγμές που χειροκροτούσαν όρθιοι τον Τσίπρα

Οι λέξεις που χρησιμοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή δεν χάιδευαν αυτιά -ούτε τα δικά του, ούτε των στελεχών του κόμματος.

Μεστή νοημάτων, ουσιαστικής αυτοκριτικής σε προσωπικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο κόμματος, και δίνοντας όραμα και στόχο φαίνεται πως η ομιλία του Τσίπρα κέρδισε αν μη τι άλλο την προσοχή αν κρίνει κανείς από τις φορές που όρθια τα μέλη της ΚΕ επικρότησαν με ένα θερμό χειροκρότημα διαφορετικό από το αρχικό της υποδοχής -που ήταν παρατεταμένο μεν, περισσότερο συμπαράστασης δε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αρχηγό» – Τα μηνύματα Τσίπρα και η μάχη της ανατροπής με «σοβαρότητα»

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν μάσησε τα λόγια του μιλώντας για οδυνηρό σοκ, για το οποίο η ευθύνη «είναι πρωτίστως δική μου». Εντοπίζοντας τις αιτίες της συντριβής επισήμανε θέτοντας όλους προ των ευθυνών τους ότι ούτε η εικόνα του κόμματος «εξέπεμπε συνοχή, ευθύνη, συγκρότηση» με αναφορά σε «άστοχες δημόσιες τοποθετήσεις, ακόμα και τις τελευταίες ημέρες πριν από τις εκλογές, οι παλινωδίες, το έλλειμα υπευθυνότητας, ακόμα και αντίληψης πόσο καχύποπτο ήταν το εκλογικό σώμα απέναντί μας, πόσο ρευστό και ευμετάβλητο, μας κόστισαν πανάκριβα».

Οι στιγμές που ξεχώρισαν

Το πρώτο ζεστό χειροκρότημα ο κ. Τσίπρας πήρε λέγοντας «σας ευχαριστώ για την αποφασιστικότητά σας να σταθούμε όρθιοι σε μια δύσκολη στιγμή» δίνοντας το στίγμα της ομιλίας, αλλά και όταν μίλησε για την ευθύνη της ήττας.

Τέλος στο πένθος τώρα αρχίζει η μάχη

Ενθουσιώδης ήταν η αντίδραση με τους περισσότερους να σηκώνονται από τη θέση τους και κάποιους να υψώνουν τη γροθιά όταν κήρυξε το τέλος του πένθους και την αρχή της μάχης.

«Δεν κρύβομαι. Με ξέρετε. Ποτέ δεν κρύφτηκα, στη πολιτική μου διαδρομή. Στα δύσκολα δεν το έβαλα ποτέ στα πόδια. Ανέλαβα την ευθύνη.
Και έδωσα τη μάχη. Έτσι θα κάνω και τώρα. Μετά από τρεις μέρες δύσκολες, θλίψης και αναστοχασμού, πιστεύω ότι ήρθε η ώρα στην ΚΕ με τον πιο επίσημο τρόπο να κηρύξουμε λήξη στο πένθος και να σημάνουμε συναγερμό μάχης. Αυτή είναι η ευθύνη μας σήμερα»

Τέλος στην εσωστρέφεια – Θέλουν να ξεμπερδέψουν με τον ΣΥΡΙΖΑ, μην τους αφήσουμε

Χειροκρότημα εισέπραξε ο κ. Τσίπρας και όταν αναφέρθηκε στα λάθη και στην εσωστρέφεια που κόστισε στο κόμμα.

Ειδικότερα, εστιάζοντας στην ανάγκη για ανασυγκρότηση και άμεση διόρθωση των λαθών τόνισε ότι «δεν έχουμε δικαίωμα στην παραίτηση, στην εσωστρέφεια». Έχουμε μόνο υποχρέωση και ευθύνη «απέναντι στην ιστορία και απέναντι στην κοινωνία, που βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο πρωτοφανούς συντηρητικής παλινόρθωσης».

«Να αποτιμήσουμε γρήγορα τα λάθη μας και να χαράξουμε μια καθαρή γραμμή, για να δώσουμε με σοβαρότητα και αποφασιστικότητα τη μάχη που έχουμε μπροστά μας» τόνισε ο κ. Τσίπρας που πριν «τραβήξει το αυτί» σε στελέχη του κόμματος που προεκλογικά τραυμάτισαν με τη στάση τους το κόμμα έδειξε ποιος είναι ο «εχθρός».

Αναφερόμενος στη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη τόνισε ότι «τα σχέδιά του είναι ολοφάνερα. Να κερδίσει όχι την αυτοδυναμία, αλλά την παντοδυναμία, που θα του επιτρέψει να προχωρήσει ακόμη και σε αλλαγές στο Σύνταγμα σε συντηρητική κατεύθυνση. Και αν του δοθεί η ευκαιρία να μην έχει καν αντίπαλο. Να ξεμπερδέψει με τον ΣΥΡΙΖΑ», που «είναι ο μόνος που μπορεί να τον εμποδίσει» και να υπερασπιστεί κρίσιμα κοινωνικά αγαθά και διεκδικήσεις.

Τα σχέδια αυτά του βασικού πολιτικού αντιπάλου διευκολύνουν συμπεριφορές στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ είπε εμμέσως πλην σαφώς ο κ. Τσίπρας.

«Δεν έχουμε όμως δικαίωμα στην εσωστρέφεια, στην αμετροέπεια και τις αντιπαραθέσεις. Που ακόμη και τώρα, σήμερα, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, ορισμένοι σύντροφοι δεν αποφεύγουν. Και που το μόνο που δείχνουν είναι πως δεν έχουμε καταλάβει τίποτε από το μήνυμα της λαϊκής ετυμηγορίας. Αυτό δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε. Τούτη την ώρα χρειάζεται η μεγαλύτερη συσπείρωση, και η σεμνότητα θα έλεγα, μπροστά στην ψήφο του λαού. Και όχι η επανάληψη συμπεριφορών που μας κόστισαν πανάκριβα» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

«Αυτό που τώρα επείγει, ενόψει της νέας αναμέτρησης, της πιο κρίσιμης, είναι να δούμε και να λάβουμε σοβαρά υπόψη κάποια βασικά συμπεράσματα από το μήνυμα της κάλπης. Να διορθώσουμε τη στρατηγική μας εν κινήσει, να διορθωθούμε, αν θέλετε, εν κινήσει. Να αλλάξουμε τη καμπάνια μας. Να γίνουνε πιο συλλογικοί στη δουλειά μας. Πιο συντροφικοί και πιο αλληλέγγυοι μεταξύ μας. Πιο σοβαροί, επιτρέψτε μου να πω, όπως αρμόζει σε κόμματα και στελέχη που διεκδικούν την κυβερνητική εξουσία».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

dimarxe.gr