16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
No menu items!

Εκλογές 2023: Διθυραμβικά σχόλια Economist για την νίκη της ΝΔ

Τον γύρο του κόσμου έχει κάνει η ευρεία νίκη της ΝΔ στις εκλογές της 21ης Μαϊου. Σε άρθρο του, ο Economist σχολιάζει τα πεπραγμένα της κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και το εκλογικό αποτέλεσμα αναφέροντας ότι «οι Έλληνες πολίτες επέλεξαν την ΝΔ», καθώς προτιμούν «την σταθερότητα και την τεχνοκρατική ικανότητα από τα δράματα».

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, η Νέα Δημοκρατία κατάφερε να αυξήσει τα ποσοστά της, φτάνοντας περίπου στο 41%, χωρίς όμως να καταφέρει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Η διαφορά δε με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ μεγάλη, καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκέντρωσε μόλις 20,1%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα ραντεβού για την οικονομία και οι κρίσιμες 30 μέρες που έρχονται

«Η Ελλάδα έχει γίνει μία κανονική χώρα»

Ο αρθρογράφος συνεχίζει λέγοντας «ο κ. Μητσοτάκης τα τελευταία τέσσερα χρόνια κυβέρνησε, ως επί το πλείστον, με ενέργεια και επιδεξιότητα.» Αναφέρει δε ότι «η οικονομία έχει ανακάμψει καλύτερα από τος περισσότερες χώρες ύστερα από τις καταστροφές του covid-19 και της αύξησης των ενεργειακών τιμών- ο ρυθμός ανάπτυξής της πέρυσι ήταν περίπου διπλάσιος από τον μέσο όρο της ευρωζώνης και προβλέπεται να τον ξεπεράσει άνετα και φέτος.»

Προσθέτει δε ότι αν και «Το ποσοστό ανεργίας εξακολουθεί να είναι υπερβολικά υψηλό, σχεδόν 11%, ο ετήσιος πληθωρισμός έχει επανέλθει στο 3%. Η Ελλάδα, εν ολίγοις, έχει γίνει μια κανονική χώρα.» Ακόμη, το άρθρο αναφέρεται και στα ελληνοτουρκικά, λέγοντας πως με τους χειρισμούς του κ. Μητσοτάκη, οι εντάσεις έχουν αποκλιμακωθεί, τονίζοντας πως έχει βοηθήσει πολύ και η ταχεία αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας όταν έγιναν οι σεισμοί που έπληξαν, τόσο την Τουρκία, όσο και την Συρία.

Τα τρία προβλήματα της πρώτης θητείας Μητσοτάκη

Πέραν των διθυραμβικών σχολίων για την οικονομία και την επιτυχή διαχείριση των κρίσεων από τον κ. Μητσοτάκη, το άρθρο αναφέρεται σε «τρία προβλήματα» που έριξαν βαριά σκιά στα πεπραγμένα της Κυβέρνησης και αν τελικώς καταφέρει να εξασφαλίσει νέα θητεία, θα πρέπει να τα αντιμετωπίσει.

Ο αρθρογράφος ξεκινά λοιπόν λέγοντας πως «Το πρώτο πρόβλημα είναι το σκάνδαλο που αφορά τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις δεκάδων πολιτικών, δημοσιογράφων και επιχειρηματιών από τις μυστικές υπηρεσίες. Η Κυβέρνηση δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη τι ακριβώς έχει γίνει με αποτέλεσμα η εμπιστοσύνη να είναι κλονισμένη. Το δεύτερο είναι οι επίμονες αναφορές για Έλληνες συνοριοφύλακες που ξυλοκοπούν και ληστεύουν μετανάστες που προσπαθούν να εισέλθουν από την Τουρκία.

Το τρίτο πρόβλημα είναι ότι θα πρέπει να προχωρήσει σε περισσότερες μεταρρυθμίσεις προκειμένου να βελτιωθεί η λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών στην Ελλάδα καθώς οι ελλείψεις του κράτους καταδείχθηκαν τον Φεβρουάριο από το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών που στοίχισε τη ζωή σε 57 άτομα και αποκάλυψε μια σειρά από προβλήματα που χρόνιζαν στο ελληνικό δημόσιο.»

O αρθρογράφος του Economist κλείνει το άρθρο λέγοντας πως «ο κ. Μητσοτάκης έχει πολλή δουλειά μπροστά του σε μία δεύτερη θητεία. Όμως είναι σαφές ότι την αξίζει.»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

dimarxe.gr