24.3 C
Athens
Τρίτη, 28 Μαΐου, 2024

Το Δημοτικό Συμβούλιο Χαλανδρίου κατά των διώξεων αιρετών του Δήμου Αγ. Δημητρίου (βίντεο, φώτο)

Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Χαλανδρίου για τις διώξεις αιρετών του Δ. Αγ. Δημητρίου

Στην έκδοση ψηφίσματος για τις διώξεις αιρετών του Δήμου Αγ. Δημητρίου προχώρησε το Δημοτικό Συμβούλιο Χαλανδρίου, που συνεδρίασε την Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023, με το οποίο εκφράζει τη συμπαράστασή και την αλληλεγγύη του στους διωκόμενους αιρετούς του Δ.Σ. Αγ. Δημητρίου και ζητά αφενός την άμεση ανάκληση της δίωξης, αφετέρου το «ξεπάγωμα» των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού με σε όλες τις υπηρεσίες των ΟΤΑ.

To ψήφισμα εκδόθηκε ως διαμαρτυρία για την κλήτευση σε απολογία από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, για το αποδιδόμενο πειθαρχικό παράπτωμα της παράβασης καθήκοντος λόγω δόλου, επειδή ψήφισαν να μην ασκηθεί έφεση και να συμμορφωθεί ο Δήμος Αγίου Δημητρίου με δικαστικές αποφάσεις, που αναγνωρίζουν ότι 34 εργαζόμενοι/ες, που είχαν προσληφθεί με συμβάσεις ΙΔΟΧ, συνδέονται με το Δήμο με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου.

Με αφορμή αυτό το γεγονός, την Πέμπτη 30 Μαρτίου, αιρετοί και εργαζόμενοι του Δήμου Αγίου Δημητρίου και άλλων Δήμων, όπως και εκπρόσωποι της ΠΟΕ-ΟΤΕ και της ΠΕΔΑ, πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο Υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να επιδοθεί στον Υπουργό Εσωτερικών επιστολή με την οποία:

1) Καταδικάζεται η απαράδεκτη κλήση σε έγγραφη απολογία για το αποδιδόμενο πειθαρχικό παράπτωμα της παράβασης καθήκοντος λόγω δόλου, που εστάλη από τον Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής προς τους/τις 27 Δημοτικούς Συμβούλους που ήταν παρόντες και παρούσες στη 12η/2022 τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, επειδή ψήφισαν να μην ασκηθεί έφεση και να συμμορφωθεί ο Δήμος Αγίου Δημητρίου με δικαστικές αποφάσεις που αναγνωρίζουν ότι 34 εργαζόμενοι/ες που είχαν προσληφθεί με συμβάσεις ΙΔΟΧ, συνδέονται με το Δήμο με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου.

2) Απαιτείται η κατάργηση της διάταξης (άρθρο 37 του Ν.4915/2022) με την οποία υποχρεώνονται οι Δήμοι και οι Περιφέρειες στην εξάντληση ένδικων μέσων για τη μετατροπή συμβάσεων εργαζομένων, η οποία διάταξη καταφανώς φαλκιδεύει την αυτοτέλεια των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Δείτε το βίντεο από τη συγκέντρωση:

Αναλυτικά το ψήφισμα του Δ.Σ. Χαλανδρίου αναφέρει:

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής έχει καλέσει σε έγγραφη απολογία τη Δήμαρχο και 27 δημοτικούς συμβούλους του Αγίου Δημητρίου, με την κατηγορία της «παράβασης καθήκοντος με δόλο» επειδή σεβάστηκαν δύο πρωτόδικες δικαστικές αποφάσεις που δικαίωσαν 34 συμβασιούχους με συμβάσεις covid για τη μετατροπή των συμβάσεων τους σε αορίστου χρόνου, και αποφάσισαν ομόφωνα τη μη άσκηση έφεσης. Η δίωξη αυτή είναι απαράδεκτη, ιδίως σε περίοδο που παρίσταται αντικειμενική ανάγκη εξυπηρέτησης των δημοτών μέσω των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης οι οποίες επιτελούν κοινωνικό έργο και ενώ συνεχίζεται η απαγόρευση μόνιμων προσλήψεων στους ΟΤΑ. Αποτελεί δε καταστρατήγηση της συνταγματικής προστασίας του δικαιώματος της Αυτοδιοίκησης να αποφασίζει για όσα την αφορούν (άρθρο 102 Συντάγματος), βάλλοντας ευθέως στον πυρήνα της δημοκρατικής λειτουργίας της.

Με βάση τα παραπάνω το Δημοτικό Συμβούλιο Χαλανδρίου:

1. Εκφράζει την συμπαράστασή του και την αλληλεγγύη του στους διωκόμενους αιρετούς του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίου Δημητρίου και τη συμμετοχή του στις δράσεις που έχουν εξαγγελθεί.

2. Ζητά την άμεση ανάκληση της δίωξης αυτής καθώς και κάθε άλλης σχετικής προσπάθειας εκφοβισμού αιρετών που στέκονται στο πλευρό εργαζομένων εξυπηρετώντας τις ανάγκες των δημοτών πού τούς εξέλεξαν.

3. Να καταργηθεί τώρα η υποχρέωση των Δήμων εξάντλησης κάθε ένδικου μέσου που αφορά μόνο σε εργασιακές διεκδικήσεις εργαζομένων τους (με βάση την πρόσφατα ψηφισμένη διάταξη άρθρο 37 Ν. 4915/2022), ενώ σε όλες τις άλλες περιπτώσεις επιτρέπεται η επιλογή.

4. Να επιτραπούν άμεσα οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με αξιοκρατία και διαφάνεια σε όλες τις υπηρεσίες των ΟΤΑ, ώστε να ώστε να καλυφθούν τα μεγάλα κενά που υφίστανται σε όλους τους Δήμους της χώρας.

Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο ΥΠΕΣ ο δήμαρχος Χαλανδρίου

Ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος, εξέφρασε την απόλυτη στήριξη του Δήμου Χαλανδρίου στους αιρετούς που διώκονται και στη διάρκεια της κινητοποίησης, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 30 Μαρτίου στο υπουργείο Εσωτερικών, με τη συμμετοχή αιρετών και εργαζομένων από το Δήμο Αγ. Δημητρίου και άλλους δήμων, όπως και εκπροσώπων της ΠΟΕ-ΟΤΑ και της ΠΕΔΑ.

«Το Δ.Σ. Χαλανδρίου πήρε απόφαση στήριξης του Δήμου Χαλανδρίου, γιατί αυτό που γίνεται με τη δήμαρχο Αγ. Δημητρίου και το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, μας αφοράς όλους. Εμείς είμαστε οι επόμενοι στη σειρά για κλήση σε απολογία από τον κ. Ζαφειρόπουλο, γιατί έχουμε πάρει την ίδια απόφαση, την οποία, πιστεύουμε, ότι οφείλουν να την πάρουν όλοι οι δήμαρχοι και τα δημοτικά συμβούλια της Αττικής.

»Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να αντιμετωπίσουμε την υποστελέχωση των υπηρεσιών, τις διαρκώς μεταβιβαζόμενες αρμοδιότητες στους δήμους, την προσπάθεια των ιδιωτικοποιήσεων, την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων… Αυτό που ζητάμε –και μόνο όλοι μαζί αιρετοί και εργαζόμενοι μπορούμε να το καταφέρουμε- είναι μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας τους δήμους, προσλήψεις, αυτοτέλεια και αυτονομία της Αυτοδιοίκησης.

Σε αυτό το δρόμο έχουμε δεσμευτεί και αυτό το δρόμο θα ακολουθήσουμε», σημείωσε ο δήμαρχος Χαλανδρίου.

Για το ίδιο θέμα εξέδωσε ανακοίνωση και η ΠΟΕ – ΟΤΑ, στην οποία αναφέρει:

Η νεοφιλελεύθερη πολιτική που πρεσβεύει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας (Ν.Δ.), ξεπουλώντας και ιδιωτικοποιώντας κάθε Δημόσια-Κοινωνική δομή του κράτους, οδηγεί καθημερινά σε μικρά ή μεγάλα εγκλήματα. Ένα από αυτά είναι η τραγική απώλεια πενήντα επτά (57) ανθρώπων που συγκλονίζει την Ελληνική Κοινωνία. Είναι αποτέλεσμα της απαξίωσης, της αποστελέχωσης, του ξεπουλήματος, της αποδόμησης των Ελληνικών Σιδηροδρόμων διαχρονικά!

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει θρηνήσει εξήντα πέντε (65) νεκρούς τα τελευταία 8,5 χρόνια. Στο βωμό της «δημιουργικής απαξίωσης» και των αδιεξόδων που η κυβέρνηση σήμερα εντέχνως εντείνει προκειμένου να ωθήσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην λογική της ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών και δομών. Είναι αδιαμφησβήτητο πως η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, της εκχώρησης των υπηρεσιών σε εργολάβους, έχουν αυτοσκοπό το κέρδος. Αυτή είναι η «κυψέλη» της οικονομικής διαφθοράς, της διαπλοκής, της κατασπατάλησης και διασπάθισης του δημοσίου χρήματος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας (Ν.Δ.), προκειμένου η παρακμή και η απαξίωση να «βρωμίσει» κάθε Δημόσια-Κοινωνική δομή, έχει κλείσει ερμητικά την στρόφιγγα των προσλήψεων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Σε αυτό το πλαίσιο ψήφισε το άρθρο 37 του Νόμου 4915/2022, με το οποίο κατέστη υποχρεωτική η έφεση εκ μέρους των Δήμων στις περιπτώσεις δικών που αφορούν τον προσδιορισμό ή την μετατροπή της εργασιακής σχέσης μεταξύ εργαζομένων και Δήμων. Ακόμη και όταν η ίδια η Δικαιοσύνη αποφασίσει να απεικονίσει την πραγματική εργασιακή σχέση εργαζομένων που δήθεν προσλήφθηκαν για έκτακτες και απρόβλεπτες ανάγκες, «υποχρεώνει» στη εξάντληση κάθε ένδικου μέσου προκειμένου κανείς να μην έχει σταθερή εργασιακή σχέση. Όταν οικονομικές δικαστικές διαφορές με ιδιώτες, εργολάβους και Νομικά Πρόσωπα δύνανται να καταστούν τελεσίδικες από τον πρώτο βαθμό εκδίκασης, ακόμα και αν είναι ενάντια στα συμφέροντα των Δήμων και κατά συνέπεια του Ελληνικού Δημοσίου, σε περιπτώσεις νομικής αντιδικίας με εργαζομένους, ο εργοδότης Δήμος υποχρεούται πλέον να εφεσιβάλει κάθε θετική πρωτόδικη απόφαση υπέρ των εργαζομένων. Οι συνάδελφοι συμβασιούχοι που προσφεύγουν στη δικαιοσύνη καλύπτουν τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες, οι οποίες με ευθύνη της κυβέρνησης δεν καλύπτονται με προσλήψεις.

Η «άνωθεν εντεταλμένη» απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, να καλέσει σε απολογία σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αγίου Δημητρίου, με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος με δόλο, γιατί αρνήθηκε να ασκήσει έφεση επί των δυο πρωτόδικων αποφάσεων και να αποδεχτεί την μετατροπή της σύμβασης τριάντα τεσσάρων (34) εργαζομένων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου, είναι προκλητική και αυταρχική, καταρρακώνει τον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αποτελεί πλήγμα για την Δημοκρατία. 

Ο κ. Μάκης Βορίδης…

  • Τί έκανε για τους εξήντα πέντε (65) νεκρούς εργαζόμενους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης; TΙΠΟΤΑ!
  • Τί έκανε για την «μαύρη» και ανασφάλιστη εργασία που γενικεύεται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση; ΤΙΠΟΤΑ!
  • Τί έκανε για τον θάνατο της ανασφάλιστης εργαζόμενης πολύτεκνης μάνας στο Ξυλόκαστρο έναντι μαύρου μεροκάματου 20,00 ευρώ; ΤΙΠΟΤΑ!
  • Τί έκανε για τις δεκάδες καταγγελίες που καθημερινά καταφθάνουν στο γραφείο του, στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.), για την Υγεία και Ασφάλεια των εργαζομένων… ΤΙΠΟΤΑ!

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας (Ν.Δ.) που σήμερα εμφανίζονται δήθεν επιλεκτικά ως «τιμητής» της νομιμότητας, «κουρέλιασε» την Τοπική Αυτοδιοίκηση ψηφίζοντας και επιβάλλοντας την μεταφορά κρίσιμων και με σημαντικό οικονομικό αντικείμενο αρμοδιοτήτων των Δημοτικών Συμβουλίων προς τις Οικονομικές Επιτροπές προκειμένου να «διευκολύνουν» το ξεπούλημα υπηρεσιών στα εργολαβικά συμφέροντα. Διατάξεις που κρίθηκαν αντισυνταγματικές οριστικά και αμετάκλητα από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ)!!! Εκείνοι που παραβίασαν το Σύνταγμα για να διευκολύνουν τις ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών των Ο.Τ.Α., εγκαλούν ως «παράνομο» όποιον Αιρετό υπερασπίζεται την συνταγματική Διοικητική Αυτοτέλεια των Δήμων. Η κυβέρνηση «παίζει» με τους αυτοδιοικητικούς θεσμούς, τη Δημοκρατία και το Σύνταγμα. Δημιούργησε ένα χάος μεγαλύτερο από αυτό που ισχυριζόταν ότι ήθελε να βάλει σε τάξη.

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι αυτή η κυβέρνηση δεν σέβεται αλλά χρησιμοποιεί κατά το δοκούν την Δημοκρατία και τους θεσμούς, δεν σέβεται την Αυτοδιοίκηση και τις αποφάσεις της, δεν σέβεται τους εργαζόμενους που πασχίζουν καθημερινά να κρατήσουν όρθιες και λειτουργικές τις υπηρεσίες με κοινωνικό χαρακτήρα, δεν σέβεται επιλεκτικά την Δικαιοσύνη όταν αυτή αποφασίζει ότι οι υπάλληλοι με πολλά χρόνια υπηρεσίας καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και η σχέση εργασίας τους είναι εξαρτημένης εργασίας Αορίστου Χρόνου, όπως η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία επιβάλλει, δεν σέβεται καν τους Δημότες που πληρώνουν και έχουν την απαίτηση να έχουν αποτελεσματικές υπηρεσίες.

Η μόνη αλήθεια είναι πως υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ασφαλείας, κίνδυνος για την Δημόσια υγεία, κίνδυνος για ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού μας, κίνδυνος για τα παιδιά μας.

Στην υπηρεσία πρασίνου, στο τεχνικό συνεργείο, στην καθαριότητα, στις κοινωνικές δομές, στους Παιδικούς μας Σταθμούς, στις διοικητικές υπηρεσίες, αν φύγουν οι εργαζόμενοι τότε θα βάλουμε λουκέτο. Και οι υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν λειτουργούν με…«Τηλεδιοίκηση» από κανένα Υπουργικό Γραφείο. Οι υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν ανάγκη από εργαζόμενους που θα δίνουν την καθημερινή μάχη της επίλυσης των προβλημάτων και της καθημερινότητας την οποία δυστυχώς οι κυβερνώντες επιδεικτικά αγνοούν!

Πραγματικότητα που θα μπορούσε γλαφυρά να εξηγήσει στο κ. Βορίδη και στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η Κ.Ε.Δ.Ε. και ο Πρόεδρός της κ. Παπαστεργίου εάν ξεπερνούσαν κομματικές αγκυλώσεις και εξαρτήσεις, υπερασπιζόμενοι το θεσμό που τάχθηκαν και αυτοί να υπηρετούν!

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. με βάση και τις εξελίξεις αποφάσισε:

  1. Καταγγέλλει ως εκφοβιστική και τρομοκρατική την ενέργεια να καλέσει σε απολογία Αιρετό της Τοπικής Αυτοδιοίκησηςδιότι αποφάσισε το καλύτερο για την πόλη που εκλέχθηκε να υπηρετεί.
  2. Ζητά από τον Πρόεδρο της Κ.Ε.Δ.Ε. κ. Παπαστεργίου να συγκαλέσει άμεσα σε δια ζώσης συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κ.Ε.Δ.Ε. προκειμένου παρουσία της Εκτελεστικής Επιτροπής της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. να ληφθούν αποφάσεις.Εκτιμώντας τις εξελίξεις αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί μαζική Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας Σωματείων και εργαζομένων στα γραφεία της Κ.Ε.Δ.Ε. Ήρθε η ώρα όλοι να διαλέξουν στρατόπεδο.
  3. Να στηρίξει τις αποφάσεις για κινητοποιήσεις του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Αγίου Δημητρίου με Πανελλαδική Στάση Εργασίαςκαι Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών με μαζικό κάλεσμα Σωματείων και εργαζομένων.

Το αίτημα για ενίσχυση του προσωπικού σε όλες στις υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι επίκαιρο και επιτακτικό. Η εγκατάλειψη και η απαξίωση είναι καθημερινή και η παραμονή εργαζομένων που εργάζονται με επαναλαμβανόμενες συμβάσεις είναι επιβεβλημένη για τις βασικές καθημερινές λειτουργίες Δημοτικών υπηρεσιών.

Διεκδικούμε:

  • Να καταργηθεί τώρα η υποχρέωση εξάντλησης κάθε ένδικου μέσου που αφορά μόνο σε διεκδικήσεις εργαζομένωντην στιγμή που για κάθε διεκδίκηση ιδιώτη ή εργολάβου επιτρέπεται ο συμβιβασμός, η κατάργησης δίκης και η μη άσκηση ένδικων μέσων!
  • Να ανακληθεί άμεσα κάθε προσπάθεια εκφοβισμού και δίωξης Αιρετών που στέκονται στο πλευρό των εργαζομένων εξυπηρετώντας το συμφέρον του Δήμου και των δημοτών που τους εξέλεξαν.
  • Να γίνουν άμεσα οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με αξιοκρατία και διαφάνεια σε όλες τις υπηρεσίες των Ο.Τ.Α. ώστε να καλυφθούν τα τεράστια κενά,και να σταματήσει έτσι και το φαινόμενο πρόσληψης χιλιάδων εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας κάθε είδους, που η ίδια η κυβέρνηση συντηρεί.

Δεν θα αποδεχθούμε εκβιασμούς και τελεσίγραφα. Θα σταθούμε ασπίδα σε όσους επιλέγουν να στηρίξουν ενεργά και αποδεδειγμένα τον Δημόσιο και Κοινωνικό χαρακτήρα των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την παραμονή εργαζομένων που κρίνονται αναγκαίοι για την ελάχιστη καθημερινή λειτουργία υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

dimarxe.gr