Από τις 15 Μαρτίου ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τον μελιταίο πυρετό (βρουκέλλωση), μία από τις πιο σοβαρές ασθένειες που προσβάλλει τα αιγοπρόβατα και τα βοοειδή.

Η σημασία της είναι πολύ μεγάλη, τόσο γιατί προκαλεί οικονομικές απώλειες στην κτηνοτροφία, όσο και γιατί αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Είναι σημαντική ζωοανθρωπονόσος που προσβάλλει τους ανθρώπους που ασχολούνται με τα παραγωγικά ζώα και τους ανθρώπους που καταναλώνουν μη ορθά παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα. Επίσης, είναι νόσημα υποχρεωτικής δήλωσης.

Όπως επισημαίνει η υποδιεύθυνση Κτηνιατρικής της ΠΕ Καστοριάς, οι κάτοχοι εκμεταλλεύσεων αιγοπροβάτων, συμπεριλαμβανομένων και των οικόσιτων αιγοπροβάτων είναι υποχρεωμένοι να εμβολιάζουν τα ζώα κατά του μελιταίου πυρετού.

Ως εκ τούτου, όλοι οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να «χωρίσουν» τα αιγοπρόβατα άνω των 3 μηνών που είναι ανεμβολίαστα από το κοπάδι, να τα σημάνουν (να βάλουν ενώτια σήμανσης), όπως επίσης να χωρίσουν τα αρσενικά αιγοπρόβατα και να τα σημάνουν, ώστε τα ζώα να εμβολιαστούν και να γίνουν αιμοληψίες στα αρσενικά. Ζώα που είναι έγκυα δεν εμβολιάζονται.

Να σημειωθεί ότι η σήμανση των ζώων είναι υποχρεωτική.

Η αιμοληψία των αρσενικών ζώων είναι υποχρεωτική κάθε χρόνο, ακόμα και στην περίπτωση που δεν υπάρχουν αμνοερίφια που θα παραμείνουν για αναπαραγωγή.

Η μη τήρηση της εφαρμογής του προγράμματος θα έχει επιπτώσεις για την παράδοση γάλακτος στις εγκαταστάσεις μεταποίησης (Δελτίο Εμβολιασμού – Δελτίο Ορολογικού Ελέγχου) και στη χορήγηση υγειονομικών πιστοποιητικών.

Προηγούμενο άρθροSilicon Valley Βank: Πρώην στέλεχος της Lehman Βrothers, ο Διευθύνων Σύμβουλος Διοίκησης της Silicon
Επόμενο άρθροΣπάτα: Σύλληψη φυγόποινου ληστή κοντά σε σπίτι υπουργού – Είχε πλαστά χαρτονομίσματα των 500 ευρώ