19.5 C
Athens
Τρίτη, 28 Μαΐου, 2024

Σύλλογος Γονέων 1ου Δημοτικού Αμαρουσίου: «Έμμεση απαξίωση του ΣτΕ από το υπ. Παιδείας» – Η θέση και της Ένωσης Συλλόγων Γονέων της πόλης

Μετά την απόφαση του ΣτΕ με την οποία χαρακτηρίζεται ως «μη νόμιμη» η μετατροπή του 1ου Γυμνασίου Αμαρουσίου σε «Πειραματικό» η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου της πόλης Σοφία Πιτταροκοίλη  – Γερουλάνου επικοινώνησε με την ΑΜΑΡΥΣΙΑ σχολιάζοντας την ετυμηγορία με γραπτή δήλωση τόσο της ίδιας όσο και του δικηγόρου που εκπροσώπησε τον σύλλογο στην εκδίκαση της προσφυγής, Ηλία Κολλύρη.

Αμφότεροι ασκούν έντονη κριτική στην «επιμονή» όπως την χαρακτηρίζουν, του Υπουργείου Παιδείας να εφαρμόσει την μετατροπή του 1ου Γυμνασίου (και 1ου Λυκείου) της πόλης σε «Πειραματικό», μέσω της Υπουργικής Απόφασης του περασμένου Φεβρουαρίου, ζητώντας ουσιαστικά κάθε χρόνο τα παιδιά της τελευταίας τάξης του δημοτικού να διοχετεύονται στο διπλανό τους γυμνάσιο και όχι να μετακομίζουν σε σχολικές μονάδες που βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση από τις οικίες τους.

«Δυστυχώς το υπουργείο, μαζί και κάποιοι θεσμικοί παράγοντες, εξακολουθούν να επιμένουν και να υπερασπίζονται την τραγική για τα παιδιά μας υπόθεση», αναφέρει αρχικά η πρόεδρος του συλλόγου και συνεχίζει: «Λυπούμαστε πραγματικά για αυτήν την επιμονή και φυσικά καταλαβαίνουμε πως το καλό των παιδιών μας, το καλό και το συμφέρον των παιδιών της γειτονιάς, δεν είναι αυτό που υποστηρίζει η Υπουργική Απόφαση, δυστυχώς. Θεωρούσαμε πως το ΥΠΑΙΘ είναι το Υπουργείο των παιδιών και των μαθητών αλλά διαψευστήκαμε.  Δεν ασκούμε αντιπολίτευση,  ευχόμαστε το υπουργείο να μας εξαιρέσει από τις πρόσθετες αποφάσεις (ΦΕΚ 10-02-2023/705) και να μας χαρίσει τα σχολεία μας πίσω!».

Και η Σ. Πιτταροκοίλη  – Γερουλάνου καταλήγει: «Δεν ζητούμε κατάργηση των “πειραματικών”, άλλωστε είμαστε υπέρ του θεσμού.  Ζητούμε μια εξαίρεση για τα παιδιά που κάθε χρόνο θα αποφοιτούν από το 1ο Δημοτικό να πηγαίνουν στα διπλανά τους σχολεία (πρώην 1ο Γυμνάσιο και Λύκειο Αμαρουσίου) και όχι να «σκορπίζονται» στα  γύρω πολύ μακρινά άλλα σχολεία.  Παρακαλούμε να γίνει μια τροποποίηση σχετικά τώρα που κερδίσαμε την απόφαση στο ΣτΕ.  Υποστηρίζουμε το συμφέρον των παιδιών μας και της παιδείας τους. Η αρμόδια υπουργός κυρία Κεραμέως είναι πλήρως ενήμερη».

Νομικός εκπρόσωπος: «Επιμονή και αναλγησία»

Από την πλευρά του, με δική του γραπτή δήλωση, ο πληρεξούσιος δικηγόρος του συλλόγου Ηλίας Δ. Κολλύρης, έχει ως εξής:

«Πριν καλά καλά στεγνώσει το μελάνι της απόφασης του ΣτΕ το Υπουργείο σπεύδει να δηλώσει μέσω πηγών ότι δεν επηρεάζεται από δικαστικές αποφάσεις και θα κάνει ό,τι κρίνει αυτό σωστό.

Μα είναι ποτέ δυνατόν τέτοια κραυγαλέα έμμεση απαξίωση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας και της κρίσεώς του;

Είναι δυνατόν τέτοια επιμονή και αναλγησία από το Υπουργείο, που οφείλει να σέβεται το κράτος Δικαίου και τους θεσμούς του, όταν γονείς και εκπαιδευτικοί αντιδρούν, προσφεύγουν δικαστικά, το Δικαστήριο τους δικαιώνει πανηγυρικά και το Υπουργείο δηλώνει ούτε λίγο ούτε πολύ ότι «δεν έγινε και τίποτα που το Στε αποφάσισε, εμείς θα κάνουμε όπως είχαμε προγραμματίσει»;

Υπενθυμίζουμε ότι το ΣτΕ ακύρωσε τις Υπουργικές Αποφάσεις, διότι το υπουργείο προέβη στην έκδοση τους προχείρως, χωρίς να θεσπίσει μεταβατικές διατάξεις, παραβιάζοντας την δικαιολογημένη εμπιστοσύνη των γονέων, μαθητών και καθηγητών  και χωρίς εχέγγυα διασφάλισης των προσόντων και της επάρκειας του εκπαιδευτικού προσωπικού.

Το ΣτΕ ακύρωσε τις Υπουργικές Αποφάσεις, ακριβώς επειδή το υπουργείο ρύθμισε την κατάσταση πρόχειρα, βεβιασμένα και με τρόπο μη ορθολογικό!

Οι ίδιοι τυπικοί και ουσιαστικοί λόγοι για τους οποίους ακυρώθηκαν οι αποφάσεις του υπουργείου ισχύουν στο ακέραιο και σήμερα!

Περιμένουμε από την κυρία Υπουργό Παιδείας, ούσα νομικός και μητέρα και η ίδια, να επιδείξει την επιβαλλόμενη καλώς νοούμενη δημοκρατική, θεσμική και εν γένει ευαισθησία και τούτο ειδικά λίγες μέρες μετά την εθνική τραγωδία και λίγες ημέρες προ της προκήρυξης των εθνικών εκλογών».

Ένωση Συλλόγων Γονέων Δήμου Αμαρουσίου: «…. η εγχείρηση πέτυχε … ο ασθενής υπέκυψε στον βωμό της αλαζονείας…..»

Ένα χρόνο μετά την αιφνιδιαστική Υπουργική Απόφαση που χαρακτήρισε το 1ο Γυμνάσιο και 1ο Λύκειο Αμαρουσίου ως Πειραματικά και μετά από την προσφυγή των γονέων του 1ου Δημοτικού Αμαρουσίου ενάντια στην υπουργική απόφαση στο Σ.τ.Ε., η απόφασή του δικαιώνει τους προσφεύγοντες.

Η εν λόγω απόφαση αναγνωρίζει την προχειρότητα με την οποία  τα σχολεία «βαφτίστηκαν» πειραματικά καθώς και την αναστάτωση που προκάλεσε στις οικογένειες των μαθητών της Στ’ τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αμαρουσίου. Ως εκ τούτου κάνει δεκτή την αίτηση ακυρώσεως του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αμαρουσίου κατά της 26500/Δ6/9.3.2022 αποφάσεως της υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων

Αναμφισβήτητα η παραπάνω εξέλιξη αποτελεί δικαίωση του αγώνα τόσο του Συλλόγου Γονέων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αμαρουσίου, των Συλλόγων Γονέων των όμορων σχολείων και της Ένωσης Συλλόγων Γονέων,  όσο και όλων των κατοίκων του Αμαρουσίου που εξέφρασαν σε όλους τους τόνους την αντίθεσή τους στην κατάργηση του ιστορικού σχολείου του κέντρου με ένα τόσο παράλογο και αυθαίρετο τρόπο.

Παρόλα αυτά η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, για άλλη μια φορά αγνοεί τις αποφάσεις του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου και δηλώνει ότι: «Σε συμμόρφωση με τις επισημάνσεις κατά την ακροαματική διαδικασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας, έχει ήδη εκδοθεί από το Υπουργείο Παιδείας νέα υπουργική απόφαση-πλαίσιο σχετικά με τη διαδικασία χαρακτηρισμού Πειραματικών Σχολείων. Στη βάση αυτής της νέας Υπουργικής Απόφασης θα εκδοθεί άμεσα η νέα απόφαση χαρακτηρισμού του 26ου Γυμνασίου Αθηνών και του 1ου Γυμνασίου Αμαρουσίου ως Πειραματικών Σχολείων για την απρόσκοπτη λειτουργία τους. Συνεπώς, η απόφαση δεν επηρεάζει την λειτουργία των σχολείων αυτών ως πειραματικών».

Για άλλη μια φορά, η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, αγνοεί επιδεκτικά τα προβλήματα που δημιουργεί στους μαθητές και στις οικογένειές τους με τις αποφάσεις του.

Για άλλη μια φορά, η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, αδιαφορεί για την υποβάθμιση της λειτουργίας, το κλείσιμο ζωτικών χώρων και τη μεγάλη αύξηση των μαθητών των όμορων Γυμνασίων, την ίδια ώρα μάλιστα που ως γονείς αλλά και ως κοινωνία επιμένουμε πως οι μεγάλες και απρόσωπες σχολικές μονάδες λειτουργούν ανασταλτικά στην ολόπλευρη ανάπτυξη της νέας γενιάς.

Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας, έστω και τώρα, να σεβαστεί τις ανάγκες των μαθητών και της τοπικής κοινωνίας και αντί να καταργεί τα δύο σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο κέντρο της πόλης να εξασφαλίσει άμεσα πόρους για την ανέγερση νέου σχολικού συγκροτήματος με σκοπό να καλύψει τις ανάγκες του Πειραματικού. Διαφορετικά να  εξαιρέσει ουσιαστικά τους  μαθητές που χωροταξικά ανήκουν στο 1ο Γυμνάσιο, αλλά και σε κάθε άλλο σχολείο που δύναται να χαρακτηριστεί στο μέλλον ως Πειραματικό, από την ηλεκτρονική κλήρωση.

Καλούμε τη Δημοτική Αρχή να σταθεί αρωγός στον αγώνα μας και τον αγώνα των γονέων του 1ου Δημοτικού Αμαρουσίου για την απρόσκοπτη φοίτηση των παιδιών τους στο σχολείο της γειτονιάς.

Επιμένουμε να αγωνιζόμαστε και να διεκδικούμε ένα ποιοτικό Δημόσιο Σχολείο που να προσφέρει ίσα δικαιώματα και ίδιες ευκαιρίες σε όλους τους μαθητές.

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα των γονέων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αμαρουσίου, αλλά και σε κάθε άλλο γονέα που μέσω του Συλλόγου του, διεκδικεί το αυτονόητο. Ένα σχολείο, κοιτίδα γνώσεων και πολιτισμού, πόλο έλξης της γειτονιάς και των κατοίκων της.

Η αλαζονεία με την οποία η ηγεσία του ΥΠΑΙΘ αγνοεί την απόφαση του Σ.τ.Ε.  και την αδικία σε βάρος των μαθητών του δήμου μας είναι προκλητική και διαρκής. 

Τείνει να γίνει το πιο σταθερό χαρακτηριστικό της, σε ολόκληρη τη θητεία της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

dimarxe.gr