13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Πρόγραμμα αναβάθμισης οδοφωτισμού στους ΟΤΑ

Το ΥΠΕΝ προχώρησε σε προδημοσίευση του οδηγού για το πρόγραμμα «Βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης σε εγκαταστάσεις οδοφωτισμού στους ΟΤΑ»

Η προδημοσίευση που αφορά στην πρόσκληση για τους ΟΤΑ Α’ και Β’ Βαθμού, ώστε να βελτιώσουν την ενεργειακή απόδοση των εγκαταστάσεων οδοφωτισμού της αρμοδιότητάς τους, θα παραμείνει αναρτημένη έως και τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2023. Μέχρι και αυτήν την ημερομηνία μπορεί κάποιος να στείλει τα σχόλια του επί του κειμένου, στο e mail programmaodofotismou@prv.ypeka.gr.

Βασικός στόχος του Προγράμματος «Βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης σε εγκαταστάσεις οδοφωτισμού στους ΟΤΑ» είναι η συμβολή των ΟΤΑ Α΄& Β΄ βαθμού στην επίτευξη του εθνικού ενδεικτικού στόχου ενεργειακής απόδοσης, όπως ορίζεται στο άρθρο 4 του ν. 4342/2015 (A’ 143), με το οποίο ενσωματώθηκε το άρθρο 3 της Οδηγίας 2012/27/ΕΕ (όπως τροποποιήθηκε με το Παράρτημα της Οδηγίας 2013/12/ΕΕ και την παρ. 1 του άρθρου 24 της Οδηγίας 2012/27/ΕΕ).

Με την υλοποίηση του προγράμματος αναμένεται η αναβάθμιση σημείων φωτισμού των Δικαιούχων ΟΤΑ, με ετήσια εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας σε ποσοστό τουλάχιστον 50%, καθώς και αντίστοιχη μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 50%.

Σκοπός του Προγράμματος είναι η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του εξοπλισμού που χρησιμοποιείται από τους ΟΤΑ για τον δημόσιο αστικό φωτισμό αρμοδιότητάς τους, μέσω της αντικατάστασης ενεργοβόρων φωτιστικών σωμάτων και λαμπτήρων με νέα, σύγχρονης τεχνολογίας υψηλής ενεργειακής απόδοσης και με παράλληλη εγκατάσταση συστήματος τηλεδιαχείρισης.

Επιπρόσθετοι στόχοι του Προγράμματος είναι η επιτάχυνση της υλοποίησης έργων σημαντικού οικονομικού μεγέθους και αντίκτυπου στην ενεργειακή απόδοση στους ΟΤΑ, η προώθηση του επιχειρηματικού μοντέλου των Επιχειρήσεων Ενεργειακών Υπηρεσιών (ΕΕΥ), η αποδεδειγμένη εξοικονόμηση ετήσιας πρωτογενούς ενέργειας με αντίστοιχη μείωση δαπανών λειτουργίας και
συντήρησης του οδοφωτισμού των ΟΤΑ, καθώς και η παράλληλη βελτίωση της ποιότητας φωτισμού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

dimarxe.gr