18.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

ΗΠΑ: Στον Άγγελο Τσακόπουλο το βραβείο «ηγέτης» για την πολυετή προσφορά του

Στο πλαίσιο του 4ου Southeast Europe & East Med Forum που διοργανώνεται από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, την Καθημερινή και το Ελληνο-Αμερικανικό Συμβούλιο Ηγεσίας, στην Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Hellas and Diaspora – The Future», τιμήθηκε με το βραβείο «ηγέτης», για την πολυετή προσφορά του, το βράδυ της Δευτέρας (6/2), ο Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας και ευεργέτης της ελληνικής κοινότητας των ΗΠΑ, Άγγελος Τσακόπουλος.

Το βραβείο απένειμε η τέως Πρόεδρος της Βουλής της Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσυ Πελόζι, η οποία δήλωσε «είμαστε όλοι Έλληνες – ποιητικά μιλώντας. Αλλά σε όρους δημοκρατίας, πραγματικά είμαστε» και πως ο Άγγελος Τσακόπουλος είναι η προσωποποίηση του αμερικανικού ονείρου. «Ο Άγγελος Τσακόπουλος έκανε την Αμερική “περισσότερο Αμερική”», υπογράμμισε. Μίλησε για τη διασπορά και το πώς προσφέρει στην Αμερική, καθώς και για την διακομματική εκτίμηση στο πρόσωπο του Τσακόπουλου, ενώ αναφέρθηκε και στην ιστορική ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο.

Για τον Άγγελο Τσακόπουλο και το έργο του μίλησαν κατά τη διάρκεια της βραδιάς η Πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζωρτζ Τσούνης. Μήνυμα της Αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις, εκφώνησε η Αντι-Κυβερνήτης της Καλιφόρνια και κόρη του Άγγελου Τσακόπουλου, Ελένη Κουναλάκη.

Στο μήνυμά της, η Κάμαλα Χάρις αναφέρει μεταξύ άλλων ότι είναι ευγνώμων για τις προσπάθειές του για την ενίσχυση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας και για την ακλόνητη αφοσίωσή του στα ελληνικά ιδεώδη.

Επίσης, μηνύματα έστειλαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, o τ. Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο π. Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, αλλά και ο π. Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον και η π. ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον.

Ένας από τους πιο επιτυχημένους επιχειρηματίες»

Με αφορμή τη βράβευση, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου συνεχάρει τον Άγγελο Τσακόπουλο, αναφέροντας τα εξής: «Η μέχρι τώρα διαδρομή του αποτελεί παράδειγμα εκπλήρωσης του αμερικανικού ονείρου, αλλά και ένδειξη του τι μπορούν να καταφέρουν οι Έλληνες στο εξωτερικό. Αυτοδημιούργητος, έφτασε σε μικρή ηλικία στην Αμερική από τις Ρίζες Αρκαδίας και κατόρθωσε με σκληρή δουλειά και προσήλωση, σε πείσμα των δυσκολιών, να αναδειχθεί σε έναν από τους πιο επιτυχημένους Ελληνοαμερικανούς επιχειρηματίες.

Το φιλανθρωπικό, πολιτιστικό και εκπαιδευτικό του έργο είναι τεράστιο. Αρκεί να αναφέρουμε τη στήριξη της ελληνοαμερικανικής Κοινότητας και της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας, τη δωρεά της συλλογής βιβλίων Tsakopoulos Hellenic Collection στο Πανεπιστήμιο της Πολιτείας της Καλιφόρνιας, καθώς και τη χρηματοδότηση εδρών ελληνικών σπουδών σε φημισμένα πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Στην πορεία του αυτή, δεν ξέχασε ποτέ την Ελλάδα. Με τη δράση και το κύρος του ασκεί επιρροή υπέρ των ελληνικών θέσεων.

Είναι ένας άνθρωπος που αγαπάει την πατρίδα του, τιμάει τον τόπο όπου γεννήθηκε και πιστεύει βαθιά στο ρόλο της παιδείας. Τα ιδανικά αυτά και τις αξίες που υπηρετεί σταθερά και με συνέπεια στη ζωή του, αναδεικνύοντας τη δημιουργική και εξωστρεφή όψη της χώρας μας, έχει μεταλαμπαδεύσει και στα παιδιά του. Χαρακτηριστικά, η κόρη του Ελένη επανεξελέγη πρόσφατα ως αντικυβερνήτης της Καλιφόρνιας και συνεχίζει επάξια το έργο του, στηρίζοντας με κάθε τρόπο τα ελληνικά δίκαια. Είμαι σίγουρη ότι ο  Άγγελος Τσακόπουλο, στο πρόσωπο του οποίου βραβεύεται σήμερα η ελληνική ομογένεια, θα συνεχίσει να αποτελεί πρότυπο και για τις νεότερες γενιές συμπατριωτών μας».

Με τη σειρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημείωσε: «Φίλες και φίλοι, από την Αθήνα στέλνω τους θερμότερους χαιρετισμούς και τις καλύτερες ευχές μου σε όλους σας. Και ασφαλώς στον αγαπημένο μου Άγγελο Τσακόπουλο, τον διαλεχτό συμπατριώτη μας, τον οποίον είχα τη χαρά να συναντήσω ξανά από κοντά όταν επισκέφθηκα τις Ηνωμένες Πολιτείες και μίλησα στο Κογκρέσο. Κλείνοντας εκείνη την ομιλία μου, υπογράμμισα πως ένας από τους λόγους που οι Έλληνες ενσωματώθηκαν τόσο αρμονικά στην Αμερική είναι οι κοινές αξίες των δύο λαών μας, και ανάμεσά τους η σωφροσύνη και η διάθεση για προκοπή.

Αρετές που χαρακτηρίζουν απόλυτα τον Άγγελο, έναν άνθρωπο που τίμησε τον τόπο καταγωγής του, αλλά και μόχθησε στη νέα του πατρίδα. Γιατί ενώ έφυγε από τις Ρίζες Αρκαδίας, πριν καλά-καλά κλείσει τα 15 του, κουβαλώντας μέσα του τον πόλεμο και τη φτώχεια της εποχής, κατόρθωσε να φτάσει στην κορυφή της επιχειρηματικότητας. Η εργατικότητα και η ανθρωπιά του όμως, ήταν και παραμένει ο αληθινός πλούτος του. Διότι ο Άγγελος Τσακόπουλος δεν δημιούργησε απλώς ένα κραταιό επιχειρηματικό όμιλο στον κλάδο του real estate, αλλά έβαλε το δικό του λιθαράκι ώστε να χτιστεί ένα ξεχωριστό οικοδόμημα αλτρουισμού και αλληλεγγύης.

Θα δανειστώ τα λόγια του μεγάλου Μοχάμεντ Άλι, τον οποίον εικάζω ότι θα θαύμαζε παλαιότερα και ο Άγγελος, όταν δοκίμαζε ως ερασιτέχνης και τις δικές του δυνάμεις στο ρινγκ. «Η προσφορά στους άλλους είναι το ενοίκιο που πληρώνεις για να μένεις εδώ στη γη», είχε πει ο Άλι κι ο Τσακόπουλος το έκανε πράξη στη ζωή. Όπως λένε οι φίλοι του, όπου υπάρχει ανάγκη στην Καλιφόρνια ακούγεται η φράση «φωνάξτε τον Άγγελο». Και ο ίδιος σπεύδει να βοηθήσει, σιωπηλά, χωρίς ποτέ να διαλαλεί τις ευεργεσίες του. Το ίδιο και η μεγάλη οικογένεια, τα πολλά παιδιά και εγγόνια του. Πότε σε νοσοκομεία και μουσεία, πότε σε σχολεία και πανεπιστήμια.

Χρηματοδότησε επίσης την Έδρα Ελληνικών Σπουδών Κυριάκος Τσακόπουλος στο Κολούμπια, τιμώντας τον πατέρα του. Αλλά και την έδρα Κωνσταντίνος Μητσοτάκης στο Στάνφορντ, τιμώντας τον δικό μου πατέρα που τον θεωρούσε καλό και ξεχωριστό φίλο του. Θυμάμαι ότι πάντα μιλούσε γι’ αυτόν με αγάπη και σεβασμό. Και δικαίως. Γιατί όλοι στην πατρίδα είμαστε υπερήφανοι για εσένα, αγαπητέ Άγγελε. Σε ευγνωμονούμε για τη δράση, το ήθος και την παρουσία σου. Είσαι ένας σπουδαίος Έλληνας και η οικογένειά σου έχει κάθε λόγο να είναι πολύ υπερήφανη για σένα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

dimarxe.gr