23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
No menu items!

Ελληνοτουρκικά: Η «μάχη» για τη μειονότητα της Θράκης

Την Κυριακή το τουρκικό ΥΠΕΞ, επιχείρησε να ρίξει για μία ακόμα φορά «νερό στο μύλο της έντασης» με την Αθήνα επικαλούμενο την 29η Ιανουαρίου 1988 ως ημέρα της «αντίστασης των τούρκων της Δυτικής Θράκης».

Η 29η Ιανουαρίου 1988

Μία μέρα που για την Τουρκία επιχειρείται να αποκτήσει σημασία, αφού ήταν η μέρα των διαδηλώσεων κατά σχετικής δικαστικής απόφασης για τους συλλόγους που εμπεριείχαν τη λέξη «τουρκικό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Κεραυνοί» του ΥΠΕΞ στις προκλήσεις για «τουρκική» μειονότητα στη Θράκη με τον Αχμέτ Σαδίκ

Και όπως αναφέρει το τουρκικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο στην ελληνόφωνη ιστοσελίδα του:

«Το 1988 η ελληνική δικαιοσύνη αποφάσισε να κλείσουν οι σύλλογοι η ονομασία των οποίων περιέχει τον όρο «τουρκικός» με την αιτιολογία ότι δεν υπάρχουν Τούρκοι στην Ελλάδα.

»Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, η Τουρκική Μειονότητα Δυτικής Θράκης πραγματοποίησε μεγάλη πορεία στην Κομοτηνή στις 29 Ιανουαρίου 1988 η οποία ονομάστηκε μαζική αντίσταση.

»Στις 29 Ιανουαρίου 1990, την δεύτερη επέτειο της διαμαρτυρίας, ομάδες φανατικών Ελλήνων πραγματοποίησαν μαζικές επιθέσεις εναντίον Τούρκων στην Κομοτηνή και την Ξάνθη.

»Στις επιθέσεις που διήρκησαν δυο μέρες καταστράφηκαν και λεηλατήθηκαν πάνω από 500 καταστήματα και επιχειρήσεις Τούρκων και ξυλοκοπήθηκαν πάρα πολλοί Τούρκοι, ανάμεσα τους και ο αείμνηστος Μουφτής Ξάνθης Μεχμέτ Εμίν Αγκά και ο ανεξάρτητος, τότε, βουλευτής Αχμέτ Φαΐκογλου».

Ανάρτηση τουρκικού ΥΠΕΞ

Σε αυτό το πλαίσιο έγινε και η ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του τουρκικού ΥΠΕΞ, στην οποία γίνεται για μία ακόμα φορά λόγος για «τουρκική μειονότητα» και υποστήριξης της από την Άγκυρα.

Διαστρέβλωση της πραγματικότητας

Με το Υπουργείο Εξωτερικών να απαντά άμεσα με ανακοίνωση του, καταγγέλλοντας την Άγκυρα για διαστρέβλωση της πραγματικότητας «προκειμένου να εξυπηρετήσει άλλες σκοπιμότητες και σίγουρα όχι την προαγωγή των δικαιωμάτων και της ευημερίας της Μουσουλμανικής Μειονότητας στη Θράκη».

Στην ανακοίνωση σημειώνεται επίσης ότι η Τουρκία είναι «μια χώρα με άκρως αρνητικές επιδόσεις στον τομέα του σεβασμού του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως όλοι γνωρίζουν, αντί να αντλεί μαθήματα από την Ελλάδα, εξακολουθεί να μην λογοδοτεί ενώπιον της Διεθνούς Κοινότητας για το πώς οδήγησε την Ελληνική Μειονότητα στην Κωνσταντινούπολη, Ίμβρο και Τένεδο στα πρόθυρα της εξαφάνισης».

Η προσπάθεια εργαλειοποίησης της Θράκης

Η «μάχη» της Θράκης ωστόσο δεν μπορεί να θεωρηθεί κάτι καινούριο, αφού η Άγκυρα επιχειρεί εδώ και χρόνια να αξιοποιήσει τη μουσουλμανική μειονότητα που ζει στην Ελλάδα και να αποκτήσει μέσα από αυτή έναν ισχυρό όπλο επιρροής.

Με τούρκους αξιωματούχους να φροντίζουν να βρίσκονται στην περιοχή σε κάθε ευκαιρία σε «ιδιωτικές επισκέψεις».

Τούρκοι αναλυτές δεν αποκλείουν και προσπάθεια τουρκικής παρέμβασης στις εκλογές μέσω της μουσουλμανικής μειονότητας, με διπλωματικές πηγές ωστόσο να επισημαίνουν ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να θεωρηθεί εύκολος στόχος.

Η Θράκη και η εργαλειοποίηση της μουσουλμανικής μειονότητας προκειμένου να μετατραπεί σε έναν παράγοντα αποσταθεροποίησης της περιοχής εφόσον αυτό κριθεί «ωφέλιμο» για την Άγκυρα είναι ένας στόχος επί σειρά ετών από την πλευρά της Τουρκίας.

Ενώ πλέον επιχειρεί να την αξιοποιήσει και προκειμένου να αποδείξει ότι η ελληνική πλευρά παραβιάζει διεθνείς συνθήκες, όπως η Λωζάννη και να υπογραμμίσει ότι και η Αθήνα είναι υπεύθυνη για παραβίαση δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Με την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης να γίνεται σημείο αναφορά για τον τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε τακτά χρονικά διαστήματα, σε ομιλίες εντός Τουρκίας αλλά και σε διεθνή φόρα, όπως ο ΟΗΕ, καταγγέλλοντας την συμπεριφορά της Αθήνας.

Το ζήτημα μπαίνει και στην προεκλογική ατζέντα του Ερντογάν, όπως και όλα τα ζητήματα που θεωρεί ότι μπορεί να αξιοποιήσει επενδύοντας στον εθνικισμό που στοχεύει η πολιτικού του αναθεωρητισμού.

Και τέτοιου είδους παρεμβάσεις ενεργοποιούν όπως είναι φυσικό τα αντανακλαστικά της Αθήνας για ενδεχόμενες προσπάθειες προβοκάτσιας, όσο δύσκολο και αν θεωρείται ότι μπορεί να είναι κάτι τέτοιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

dimarxe.gr