smart

Πόλεμος έχεις ξεσπάσει ανάμεσα στον πρόεδρο της Κοινότητας Βαρνάβα, Σπύρο Ηλία, τον Δήμο Μαραθώνα και την ΕΥΔΑΠ, με τον πρώτο να συνεχίζει τις καταγγελίες περί ύπαρξης αμιάντου στο πόσιμο νερό και τους δύο τελευταίους να κάνουν λόγο για ανυπόστατες και προκλητικές ανακοινώσεις

Το θέμα επικινδυνότητας του πόσιμου νερού έχει αναδείξει ο κ. Ηλίας, που σε συχνές ανακοινώσεις του, καταγγέλλει ότι το πόσιμο νερό είναι αμφιβόλου ποιότητας και ότι από τον Μάιο του 2022 συνεχίζονται οι διαρροές στο δίκτυο υδροδότησης. Μάλιστα, πριν από λίγες ημέρες, ο πρόεδρος της Κοινότητας κάλεσε του κατοίκους να μην πίνουν πόσιμο νερό από το δίκτυο υδροδότησης, μέχρι να γίνει έλεγχος για την ύπαρξη αμιάντου.

Είχε προηγηθεί ανακοίνωση της Κοινότητας, στις 29 Δεκεμβρίου 2022, στην οποία αναλυτικά αναφέρεται:

«Προς ενημέρωση των δημοτών μας.

Όταν η υπηρεσία ύδρευσης έχει καταντήσει όργανο των εργολάβων και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος διεκπεραιωτής τους !!!

Το πόσιμο νερό αμφιβόλου ποιότητας και οι διαρροές από τον Μάιο στο δίκτυο καλά κρατούν!!!

Πρώτο “email 13/12

Παρακαλώ όπως ενημερώσετε την εταιρεία ανάλυσης νερού πού συνεργάζεται ο Δήμος, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες δειγματοληψίες και οι ανάλογες αναλύσεις για την ανίχνευση (αμιάντου).

Όπως γνωρίζετε οι εκτεταμένες βλάβες στο δίκτυο αμιάντου πού έχουμε αυτό το τριήμερο, έχουν δημιουργήσει μεγάλη ταλαιπωρία και κυρίως αγανάκτηση για το τι νερό πίνουν!!!

Παρακαλούμε όπως μας ενημερώσετε για την ημέρα πού θα ανέβει το συνεργείο για τα δείγματα.

Σπύρος Ηλίας Πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Βαρνάβα

Δεύτερο “email 22/12

Επανερχόμαστε στο αίτημα μας για ένα σοβαρό ζήτημα πού έχει να κάνει με την υγεία των δημοτών μας.

Επειδή ο αμίαντος δεν υπάρχει σαν ζητούμενη παράμετρος στις αναλύσεις που γίνονται πλέον μέσα στα πλαίσια των ISO, όπως μας ενημερωσατε και επειδή λειτουργειτε πάντα μέσα στα πλαίσια που ορίζονται από την ισχύουσα νομοθεσία, παρακαλώ ενημερώστε μας επίσημα σάν ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος και προϊστάμενος τής υπηρεσίας ύδρευσης, (εφόσον συνεργαστειτε) τι διατίθεστε να κάνετε για αυτό το σοβαρό ζήτημα.

Εφόσον υπάρχει ενεργός αμίαντος σε όλες τις Δημοτικές Κοινότητες και επειδή η υγεία των δημοτών μας δεν πρέπει να μπαίνει στην λογική “κόστους οφέλους”s, είναι επιτακτική ανάγκη στην σύμβαση πού έχετε με το εργαστήριο ανάλυσης νερού, να υπάρχει και η παράμετρος για την ανίχνευση του ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟΥ Αμιάντου.

Αναμένουμε άμεσα την απάντηση σας.

Είναι θέμα υγιεινής Προστασίας!!!

Σπύρος Ηλίας Πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Βαρνάβα»

Στις 20 Ιανουαρίου 2023, η Κοινότητα Βαρνάβα επανήλθε στο θέμα συστήνοντας στους κατοίκους να μην κάνουν χρήση πόσιμου νερού από το δίκτυο ύδρευσης, μέχρι να γίνει ανάλυση για ίχνος αμιάντου από την υπηρεσία τού Δήμου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:

«Συνιστούμε στους δημότες Βαρνάβα του δήμου Μαραθώνα, να μήν κάνουν χρήση πόσιμου νερού από το δίκτυο ύδρευσης έως ότου γίνει ανάλυση για ίχνος αμιάντου από την υπηρεσία τού Δήμου.

Στην σημερινή βλάβη τού Αμιάντου έγιναν (τροχισματα) για να ξανασυνδεθει καθώς η παρέμβαση που ζητάμε για την οριστική κατάργηση του από το 2019, δεν έχει γίνει!!!

Σπύρος Ηλίας Πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Βαρνάβα»

Από την πλευρά του, ο Δήμος Μαραθώνα ανακοίνωσε την απάντηση της Υπηρεσίας Ύδρευσης, που χαρακτηρίζει ανυπόστατες και προκλητικές τις ανακοινώσεις του προέδρου της Κοινότητας Βαρνάβα.

Διαβάστε ολόκληρη της ανακοίνωση της ΕΥΔΑΠ

Ο πρόεδρος της κοινότητας Βαρνάβα κ. Σπύρος Ηλίας συνεχίζει με ατεκμηρίωτες και προπαγανδιστικές ανακοινώσεις βασιζόμενες στην αμάθεια, να διασπείρει την κινδυνολογία και τον πανικό στους κατοίκους, σχετικά με το δίκτυο υδροδότησης της Κοινότητας και την ποιότητα του πόσιμου νερού. Και είναι λογικό κάποιοι κάτοικοι να πανικοβάλλονται μιας και το νερό είναι κοινωνικό αγαθό άμεσα συνυφασμένο με την υγεία.

Ενεργά δίκτυα υδροδότησης κατασκευασμένα από αμιαντοτσιμεντοσωλήνες υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα αλλά και σε πολλές ανεπτυγμένες χώρες στο εξωτερικό. Τόσο η ΕΥΔΑΠ σε επίσημο ενημερωτικό έγγραφο όσο και ο Π.Ο.Υ. (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας)  αναφέρουν σχετικά με τα δίκτυα ύδρευσης από αμιαντοτσιμεντοσωλήνες ότι δεν αποτελούν κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία. Χαρακτηριστικά αναφέρουν ότι ο αμίαντος είναι ένα επιβλαβές για την υγεία υλικό μόνο σε εισπνεόμενη μορφή.

Με την κοινοτική οδηγία 98/83 και την ΚΥΑ Υ2/2600/2001 δε, ο αμίαντος δεν περιλαμβάνεται μεταξύ των παραμέτρων ποιότητας του νερού που υπόκεινται σε έλεγχο και αφορούν τοξικές ουσίες οι οποίες έχουν δυσμενή επίδραση στην υγεία των καταναλωτών. Το από 19/01/23 έγγραφο της Περιφέρειας Αττικής που έχει κοινοποιηθεί και στον πρόεδρο της Κοινότητας Βαρνάβα αναφέρει επίσης πως η παράμετρος του αμιάντου δεν περιλαμβάνεται στις ποιοτικές (χημικές ή ενδεικτικές) παραμέτρους ελέγχου του πόσιμου νερού, όπως αυτές καθορίζονται από την ΚΥΑ Γ1(δ)/ ΓΠ οικ.67322/17 (ΦΕΚ 3282/Β/19-09-2017) «Ποιότητα νερού ανθρώπινης κατανάλωσης» η οποία έχει εκδοθεί σε εναρμόνιση προς την οδηγία 98/83/ΕΚ, όπως τροποποιήθηκε με την Οδηγία (ΕΕ) 2015/1787 (L260, 7.10.2015).

Θέλουμε να καθησυχάσουμε τους κατοίκους της Κοινότητας Βαρνάβα και στις ανυπόστατες και ψευδείς κατηγορίες του κ. Σπύρου Ηλία απαντάμε με τα επίσημα έγγραφα φορέων που είναι υπεύθυνοι για την διασφάλιση της ποιότητας του νερού που καταναλώνουμε αλλά και με τις τεκμηριωμένες ενέργειες στις οποίες έχει προβεί η Υπηρεσία Ύδρευσης Δήμου Μαραθώνος για την αναβάθμιση του δικτύου και της ποιότητας του πόσιμου νερού αντίστοιχα.

1. Από την Υπηρεσία Ύδρευσης γίνονται όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες για τον έλεγχο ποιότητας του νερού ώστε να διασφαλιστεί η καταλληλότητα χρήσης του από τους κατοίκους. Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται και στις τέσσερις Κοινότητες δηλαδή σε όλο το δίκτυο του Δήμου μας όπου πληροφοριακά και μόνο, ξεπερνά τα 500 χλμ. Σε τόσους ελέγχους που έχουν γίνει στο δίκτυο υδροδότησης του Βαρνάβα την τελευταία τριετία περί καταλληλότητας του νερού προς ανθρώπινη χρήση, δεν έχουμε πάρει ούτε μια φορά αρνητικά αποτελέσματα ή απαγόρευση χρήσης. Και αυτό γιατί η συντήρηση του δικτύου εκτελείται από την Υπηρεσία Ύδρευσης του Δήμου μας με μεθοδικότητα και προγραμματισμό.

2. Η Υπηρεσία Ύδρευσης γνωρίζει την κατάσταση του δικτύου στον Δήμο και κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τον εκσυγχρονισμό του προς όφελος των κατοίκων. Ειδικά την τελευταία τριετίαόσον αφορά στο δίκτυο του Βαρνάβα:

  1. Έχουμε πραγματοποιήσει και προγραμματίσει τμηματικές αλλαγές αγωγών. 
  2. Έχουμε κάνει συντηρήσεις μεγάλης έκτασης στα αντλιοστάσια.
  3. Έχουμε συντηρήσει και αποκαταστήσει δεξαμενές που ήταν παρατημένες για πολλά χρόνια.
  4. Έχουμε πετύχει την καθολική υδροδότηση της παραλίας Βαρνάβα.

3. Η υπηρεσία μας επίσης έχει προβεί σε έργα μεγάλης σημασίας για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του δικτύου του Δήμου μας όπως:

  1. Αντικατάσταση δικτύου σε Μάτι – Ζούμπερι (ολοκληρώθηκε η Α’ φάση του έργου).
  2. Τμηματικές αλλαγές αγωγών στην Νέα Μάκρη (ολοκληρώθηκε η Α’ φάση του έργου).
  3. Διαχωρισμός δικτύων Δήμων Ραφήνας -Νέας Μάκρης, κατάργηση του παλαιού δικτύου Ν. Βουτζά καθώς και αντικατάσταση των αντικαταθλιπτικών αγωγών με νέους και σύνδεση στο νέο δίκτυο (ολοκληρωμένο).
  4. Σύνδεση του Γραμματικού με το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ (ολοκλήρωση διαγωνισμού – κατακύρωση εργολάβου).
  5. Υποβολή μελέτης και αίτηση χρηματοδότησης ύψους 25 εκ. ευρώ στο Ταμείο Ανάκαμψης, για έργο που αφορά στην αντικατάσταση αγωγών και στην τοποθέτηση ψηφιακών υδρομέτρων στην Κοινότητα του Μαραθώνα.

 Όλα τα παραπάνω δεν θα είχαν επιτευχθεί αν δεν υπήρχε η ειλικρινής διάθεση από μέρους μας για την επίλυση, τόσο των πολλών χρόνιων προβλημάτων στο δίκτυο του Βαρνάβα, όσο και του εκσυγχρονισμού του δικτύου του Δήμου μας συνολικά.

Δεδομένων όλων των ανωτέρω τεκμηριωμένων αιτιάσεων που σας παραθέτουμε, για μια ακόμα φορά σας καλούμε να λογικευθείτε και να σταματήστε την παραπληροφόρηση των κατοίκων με την διασπορά ψευδών ειδήσεων.

Σωτηρίου Βαγγέλης

Αντιδήμαρχος Παιδείας και Δικτύων

1396221-δ.κ.βαρναβα_γκικασ_αμιαντοσ-αα.pdfΛήψη
ΑμίαντοςΛήψη

Προηγούμενο άρθροΔιεθνείς πιέσεις για εκλογές διεξόδου στη Λιβύη
Επόμενο άρθρο112: Μήνυμα για τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα στην Αττική