25.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Πέλλα: Ξεπερνά τα 300 ευρώ/στρέμμα η ζημιά για τους δαμασκηνοπαραγωγούς

Στα 300 ευρώ/στρέμμα εκτιμάται το χαμένο αγροτικό εισόδημα την χρονιά που πέρασε για τους δαμασκηνοπαραγωγούς της Πέλλας, λόγω των σημαντικών προβλημάτων στις αγορές της Αιγύπτου και της Ουκρανίας, αλλά και την περιορισμένη αγοραστική ικανότητα των καταναλωτών.

Την οικονομική ενίσχυση των παραγωγών δαμάσκηνων της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας ζητά με επιστολή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργο Γεωργαντά, ο αντιπεριφερειάρχης Ιορδάνης Τζαμτζής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η φαιά σήψη «γονάτισε» τους καστανοπαραγωγούς

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία παραγωγής και τιμών, αναγνωρισμένων Ομάδων Παραγωγών της ΠΕ Πέλλας, τα οποία καταγράφουν τη δραματική πτώση των τιμών πώλησης σε αντιδιαστολή με την κατακόρυφη άνοδο του κόστους παραγωγής η απώλεια εισοδήματος για τους παραγωγούς δαμάσκηνων εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 300 ευρώ/στρέμμα.

Επίσης, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, η καλλιεργούμενη έκταση είναι 10.653 στρέμματα (ΟΣΔΕ 2022).

Να σημειωθεί ότι σοβαροό πλήγμα στο εισόδημά τους έχουν υποστεί και άλλοι παραγωγοί, όπως καστανοπαραγωγοί, ροδακινοπαραγωγοί, μηλοπαραγωγοί, αχλαδοπαραγωγοί.

Ειδικότερα, πάνω από το 40% του κάστανου στην Πέλλα καταστράφηκε από την ασθένεια της φαιάς σήψης, η οποία προσβάλει τους καρπούς καθιστώντας τους μη εμπορεύσιμους, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να υποστούν σημαντικές απώλειες στο εισόδημά τους, που ξεπερνά τα 500 ευρώ ανά στρέμμα.

Παράλληλα, τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια, προσβλήθηκαν εξαιτίας ισχυρών ανέμων και επίμονων βροχοπτώσεων τον Ιούνιο του 2022, από τον μύκητα μονίλια, που προκαλεί σάπισμα των καρπών.  Η απώλεια εισοδήματος των παραγωγών εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 400 ευρώ/στρέμμα.

Στους αχλαδοπαραγωγούς εκτιμάται ότι η απώλεια εισοδήματος ανέρχεται σε 600 ευρώ ανά στρέμμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

dimarxe.gr