Την έντονη αντιπαράθεση διοίκησης – αντιπολίτευσης στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σαρωνικού πυροδότησε ο Προϋπολογισμός 2023, που έφερε προς ψήφιση η διοίκηση του Δήμου, προκαλώντας την αποχώρηση από τη συνεδρίαση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Γιώργου Σωφρόνη και των δημοτικών συμβούλων του.

Ο επικεφαλής της παράταξης “Σαρωνικός Αύριο”, κ. Σωφρόνης, μίλησε για σχέδιο προϋπολογισμού χωρίς την υπογραφή της οικονομικής υπηρεσίας και ζήτησε αναβολή για να δοθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο ένας ολοκληρωμένος προϋπολογισμός, χωρίς ασαφείς και μηδενικούς ΚΑΔ. Η πρότασή του δεν έγινε δεκτή και έτσι η Παράταξή του αποχώρησε από το Δημοτικό Συμβούλιο, εκδίδοντας σχετική ανακοίνωση, στην οποία καταγγέλλει, μεταξύ άλλων, “η Δημοτική Αρχή του Δήμου Σαρωνικού καιρό τώρα υπονομεύει τους θεσμούς, στην προσπάθειά της να κρύψει κάτω από το χαλί την οικονομική κατάρρευση του Δήμου”.

Ο Προϋπολογισμός τελικά ψηφίστηκε, με τη δημοτική Αρχή να εκδίδει ανακοίνωση, με την οποία κατακερεαυνώνει την αντιπολίτευση καταηγορώντας την ότι ψεύδεται και παρουσιάζοντας, όπως λέει, τα πραγματικά στοιχεία.

Σημειώνεται ότι η συνεδρίαση της 11ης Ιανουαρίου 2023 ήταν η τελευταία με την συμμετοχή του νυν δημάρχου, Πέτρου Φιλίππου, καθώς, πως ορίζει ο Νόμος, παραιτείται για να θέσει υποψηφιότητα για βουλευτής στις ερχόμενες εκλογές

Διαβάστε την ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής

Τα ψεύδη της μείζονος αντιπολίτευσης και τα πραγματικά στοιχεία

Ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο της 11ης Ιανουαρίου 2023 το τεχνικό πρόγραμμα και ο προϋπολογισμός του Δήμου Σαρωνικού αφού προηγουμένως είχαν ακολουθηθεί όλες οι νόμιμες προβλεπόμενες διαδικασίες, κυρίως δε, η έγκρισή του από το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ.

Η προαποφασισμένη αποχώρηση όσων συμβούλων έχουν απομείνει στην παράταξη του κου. Γ. Σωφρόνη (6 μόνο ήταν παρόντες), έγινε γιατί αδυνατούσαν να αντιπαρατεθούν με επιχειρήματα στη σημερινή πραγματικότητα. Έχουν από καιρό επενδύσει στη δήθεν «οικονομική κατάρρευση» του δήμου και δεν είχαν τι να αντιπαραβάλουν στο γεγονός ότι ο Δήμος Σαρωνικού έχει ταμειακό υπόλοιπο 9 εκατομμύρια 700 χιλιάδες ευρώ.

Και αυτό μέσα σε πραγματικά δύσκολες συνθήκες πρωτοφανούς ακρίβειας (που σημαίνει αυτόματα διπλασιασμό κόστους καυσίμων, διπλασιασμό ενεργειακού κόστους, αύξηση λειτουργικών δαπανών κλπ). Ο δήμος έχει ανταποκριθεί σε όλες τις οικονομικές υποχρεώσεις του κι έχει ένα εύρωστο ταμείο.

Ο κος. Σωφρόνης δεν είχε τι να αντιπαραθέσει στο τεχνικό πρόγραμμα του δήμου, στα ενταγμένα και υλοποιούμενα έργα, προϋπολογισμού άνω των 38 εκατομμυρίων ευρώ (αποχετευτικό δίκτυο της Δ.Ε Καλυβίων, ύδρευση και έργο ομβρίων Σαρωνίδας, ανάπλαση Αναβύσσου-Π. Φώκαιας, ανάπλαση πλατείας Κουβαρά, αποπεράτωση δημοτικού κτιρίου Π. Φώκαιας και ανάπλαση παλαιού Δημοτικού Σχολείου, ανάπλαση πλατείας Λαγονησίου κλπ). Και αυτό γιατί από τη διοίκησή της παράταξής του δεν βρήκαμε ούτε ένα έργο συνεχιζόμενο, εκτός από την υπερτιμολογημένη σύμβαση τοποθέτησης λαμπτήρων LED, αξίας 12 εκατομμυρίων 900 χιλιάδων ευρώ (!) την οποία επαναδιαπραγματευτήκαμε και μειώσαμε σε 9 εκατομμύρια 900 χιλιάδες, κερδίζοντας 3 εκατομμύρια σε δημοτικό χρήμα.

Δυο μόνο παραδείγματα θα αναφέρουμε σχετικά με τη χρηστή διοίκηση του δήμου μας. Το πρώτο αφορά στην αύξηση των εσόδων στο δημοτικό ταμείο κατά 30%: Από 14 εκατομμύρια που παραλάβαμε το 2019 ανεβάσαμε το ποσό στα 17,5 το 2022, το οποίο και αποτελεί ρεκόρ εσόδων!

Το δεύτερο αφορά στη δημοτική επιχείρηση ΑΔΜΚΕΣ την οποία βρήκαμε καταχρεωμένη, τέθηκε σε καθεστώς εκκαθάρισης και την εξυγιάναμε. Τρανή απόδειξη δε, της χρηστής διοίκησης αποτελεί η διαχείριση του δημοτικού αναψυκτηρίου «Κιόσκι» που ενώ το 2019 παρουσίασε έλλειμμα 4 χιλιάδες ευρώ, το 2022 οι εισπράξεις ανήλθαν σε 305 χιλιάδες ευρώ και το «Κιόσκι» παρουσίασε καθαρό κέρδος 56 χιλιάδες ευρώ! Πως κατόρθωσε η διοίκηση Σωφρόνη να καταστήσει ένα υπερ-κερδοφόρο «φιλέτο» του δήμου ελλειμματικό, είναι απορίας άξιο!

Θα εξυγιάνει, όπως λέει, τον δήμο ο κος. Σωφρόνης ο οποίος στις εκλογές του 2019 δήλωσε εκλογικές δαπάνες μόνο 7 χιλιάδες ευρώ, προκαλώντας θυμηδία ακόμη και σε υποστηρικτές του; Η οικονομία που …δεν κάνετε κε. Σωφρόνη φαίνεται από τα οικονομικά δεδομένα που προαναφέραμε και όχι από τα πλασματικά νούμερα που ανακοινώνετε.  Τον κ. Σωφρόνη δεν τον ενδιαφέρει το συμφέρον του δήμου. Αν τον ενδιέφερε δεν θα διέδιδε ψεύδη περί δήθεν χρεοκοπίας δημιουργώντας ανασφάλεια στους εργαζόμενους και στους πολίτες. Πραγματικός του στόχος είναι να δυσχεράνει τη λειτουργία του Δήμου Σαρωνικού.

Αν ο κος. Σωφρόνης είχε ενστάσεις για τον προϋπολογισμό που εγκρίθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο γιατί δεν κατέθεσε εναλλακτικό, όπως ο νόμος του δίνει δικαίωμα; Αυτή θα ήταν ουσιαστική δημοκρατική συμβολή στη διοίκηση και όχι τα ψεύδη που τον συμβουλεύουν να διαδίδει, υπέρ το δέον ακριβοπληρωμένοι συνεργάτες, για δήθεν χρεοκοπία του δήμου.   

Ευχαριστούμε τους δημοτικούς συμβούλους όλων των παρατάξεων καθώς και τους ανεξάρτητους συναδέλφους τους που παρέμειναν στη συζήτηση ακριβώς γιατί ενδιαφέρονται ουσιαστικά για το μέλλον αυτού του τόπου.

Διαβάστε την ανακοίνωση της παράταξης “Σαρωνικός Αύριο”

«Γιατί η παράταξή μας αποχώρησε από τη διαδικασία ψήφισης του Προϋπολογισμού»

Η διαδικασία συζήτησης και ψήφισης του Προϋπολογισμού είναι μια κορυφαία θεσμική διαδικασία για έναν Δήμο. Δυστυχώς η Δημοτική Αρχή του Δήμου Σαρωνικού καιρό τώρα υπονομεύει τους θεσμούς, στην προσπάθειά της να κρύψει κάτω από το χαλί την οικονομική κατάρρευση του Δήμου.

Μετά τις έκνομες αποφάσεις των δύο Αναμορφώσεων, ήρθε στο Δήμο μας αρκετά καθυστερημένα ένα θεσμικό έκτρωμα, το οποίο ονομάστηκε από τη Δημοτική Αρχή Προϋπολογισμός:

– To ονομάζουμε θεσμικό έκτρωμα γιατί για πρώτη φορά στα χρονικά των ΟΤΑ ο Προϋπολογισμός δε φέρει την υπογραφή της Οικονομικής Υπηρεσίας, παρά αποτελεί το μαγείρεμα αριθμών του Δημάρχου και της ομάδας που συγκαλύπτει την κακοδιαχείριση και συνεπώς την οικονομική κατάρρευση.

– Γιατί για να καλύψει το τεράστιο έλλειμμα που αποκάλυψε στη Β΄ Αναμόρφωση η Οικονομική Υπηρεσία και να καταλήξει ισοσκελισμένος, προϋπολογίζει έκνομα, μέρος της πάγιας υποχρέωσής μας προς την ΕΥΔΑΠ. Προϋπολογίζει δηλαδή 334.000 ευρώ, ενώ θα έπρεπε να προϋπολογίσει ολόκληρο το ποσό 3,5 εκ. ευρώ.

Για το λόγο αυτό ζητήσαμε από τη Δημοτική Αρχή να μεταφέρει την ψήφιση του Προϋπολογισμού, ώστε να φέρει όπως προβλέπεται την υπογραφή της Οικονομικής μας Υπηρεσίας. Η Δημοτική Αρχή για άλλη μία φορά ακολούθησε το δρόμο της θεσμικής εκτροπής και απέρριψε την πρότασή μας.

Επειδή λοιπόν αυτός ο «προϋπολογισμός» συνιστά εξαπάτηση του Σώματος, αλλά και των Δημοτών.

Επειδή το μόνο στόχο που υπηρετεί είναι να καλύψει τα πραγματικά οικονομικά δεδομένα και να συγκαλύψει πράξεις και παραλείψεις που οδήγησαν στη χρεοκοπία.

Επειδή εργαλειοποιείται  ώστε να αποχωρήσει ο κ. Φιλίππου από τον Δήμο και να μεταβεί στην κεντρική πολιτική σκηνή, κλείνοντας το θέμα της ψήφισης του Προϋπολογισμού γρήγορα, άτακτα και έκνομα.

Επειδή όλα τα παραπάνω συνιστούν θεσμική εκτροπή.

Αποφασίσαμε με την παράταξη «Σαρωνικός Αύριο» να μη μετέχουμε σε αυτήν την παρωδία, η οποία βυθίζει διαρκώς τον Δήμο μας στην οικονομική κατάρρευση,  την οικονομική ανυποληψία και τη συγκάλυψη. Ταυτόχρονα θα συναντηθώ με τον Ειδικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής, κ. Γρηγόρη Ζαφειρόπουλο, προκειμένου να τον ενημερώσω εκτενώς και τεκμηριωμένα για τις έκνομες διαδικασίες που ακολουθεί η Δημοτική Αρχή.

Εμείς ως αξιωματική αντιπολίτευση πράξαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια το πολιτικό μας καθήκον. 

Αρχικά επισημάναμε εντός Δημοτικού Συμβουλίου τον ολισθηρό δρόμο που ακολουθεί η Δημοτική Αρχή, χωρίς να υπάρξει δυστυχώς καμία ανταπόκριση από τη Δημοτική Αρχή.

Αργότερα καταγγείλαμε τις έκνομες διαδικασίες των δύο Αναμορφώσεων, χωρίς δυστυχώς να υπάρξει καμία απολύτως αντίδραση από κανένα μέλος αυτής της Διοίκησης

Ταυτόχρονα ενημερώσαμε τους συνδημότες μας και απευθύναμε πρόσκληση στις υγιείς δυνάμεις του Δήμου μας για την έξοδο από την οικονομική κρίση. Πρόκληση η οποία βρήκε θερμή ανταπόκριση στον Δήμο μας

Σήμερα πια είμαστε υποχρεωμένοι να μην ανεχθούμε άλλο αυτήν την παρωδία που ευτελίζει τους θεσμούς, που οδηγεί σε περαιτέρω οικονομική κατάρρευση, που συγκαλύπτει τις τεράστιες  πολιτικές ευθύνες.

Ελπίζαμε έστω και τούτην την ύστατη στιγμή τουλάχιστον τα μέλη της διοίκησης που έχουν ήδη ανακοινώσει τις υποψηφιότητές τους για τις εκλογές του 2023, να πάψουν να πολιτεύονται με βάση το στενό προσωπικό τους συμφέρον και να πολιτευθούν με βάση το δημόσιο συμφέρον, το συμφέρον του Δήμου και των δημοτών. Αυτή η τελευταία τους πράξη θα τους συνοδεύει για πάντα, αφού οι ίδιοι ουδέποτε διανοήθηκαν – έστω και την ύστατη τούτη στιγμή- να βγουν έξω από το κάδρο της χρεοκοπίας, της κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος, της κακοδιαχείρισης και τελικά της συγκάλυψης.

Η παράταξη «Σαρωνικός Αύριο» συμπράττοντας με εκείνες τις δυνάμεις που κατανοούν το μέγεθος της κρίσης και έχουν την πολιτική βούληση και την γνώση να συμβάλλουν για την έξοδο από αυτή την πολυεπίπεδη κρίση, προχωρούμε με σθένος και ενότητα ώστε να εγγυηθούμε την επόμενη ημέρα για το Δήμο Σαρωνικού και τους δημότες μας.   

Προηγούμενο άρθροΡυθμίσεις δανείων: Πιέσεις για να «τρέξει» ο εξωδικαστικός
Επόμενο άρθροΚρήτη: Προσποιήθηκαν τον… Κιάνου Ριβς και πήραν 150.000 ευρώ από 55χρονη