11.6 C
Athens
Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου, 2023

ΕΦΚΑ: Ρουσφέτια, ασυμβίβαστα και επιλογές μάνατζερ

Κάποιοι είναι αμετανόητοι. Και την ώρα που η κυβέρνηση «πληγώνεται» από διάφορους Πάτσηδες και Χειμάρες με τα σκάνδαλά τους, ορισμένοι έχουν αποφασίσει να πάνε μέχρι τέλους τις παρατυπίες τους, για να μην το πούμε αλλιώς.

Εχουμε γράψει στη στήλη κατά καιρούς για όσα γίνονται στον ΕΦΚΑ με την επιλογή προϊσταμένων των Γενικών Διευθύνσεων.

Από τις ψηφοφορίες στο δ.σ. του ΕΦΚΑ μέχρι και ορισμένες «περίεργες» επιλογές, πέραν της νόμιμης διαδικασίας, μέσω ΑΣΕΠ, συνεντεύξεων και λοιπά.

Θα μπορούσαν να πουν από την αρχή ότι θα βάλουν δικά τους στελέχη, «γαλάζιας» απόχρωσης, ώστε να μην κουράζονται και οι υπηρεσίες.

Το νέο, εκπληκτικό που μαθαίνουμε τώρα είναι ότι για την επιλογή των Γενικών Διευθυντών ορίστηκε μια τριμελής επιτροπή η οποία αποτελείται από τον Διοικητή του e-Ε.Φ.Κ.Α., ως Πρόεδρο, ένα μέλος του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (Α.Σ.Ε.Π.) και ένα μέλος Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού Νομικής Σχολής για τριετή θητεία.

Ως εδώ καλά, όμως, η πληροφορία μας αν ισχύει δείχνει ότι υπάρχει πρόβλημα. Η φήμη λέει, λοιπόν, ότι ο εν λόγω πανεπιστημιακός που επελέγη έχει στενή συγγενική σχέση με τη νομικό που εργάζεται στη διοίκηση του ΕΦΚΑ.

Χάθηκαν οι καθηγητές Νομικής; Δε νομίζουμε…

Κι επίσης μαθαίνουμε ότι ήδη έχει προσληφθεί εταιρεία αξιολόγησης με μεγάλη πείρα στην εύρεση ταλέντων. Αραγε για ποιο λόγο; Ως φύλλο συκής;

Υπάρχει επίσης κάτι σοβαρό. Σε όλες τις προκηρύξεις αναφέρεται ότι η επιλογή των Γενικών Διευθυντών βασίζεται στην «αντικειμενική εκτίμηση της καταλληλότητας του κάθε υποψηφίου».

Για να δούμε όμως την καταλληλότητα. Σε όλες τις προκηρύξεις μετέχουν και ιδιώτες, συνολικά 17. Ενώ ισχύουν τα ασυμβίβαστα και τα κωλύματα διορισμού για τους υποψήφιους υπαλλήλους που προέρχονται από το Δημόσιο, δεν ισχύει το ίδιο για τους ιδιώτες.

Ούτε καν τα ασυμβίβαστα που προβλέπονται στο επιτελικό κράτος και εφαρμόζονται και για τους μετακλητούς υπαλλήλους. Πλην του ορίου ηλικίας, καθώς  αναφέρεται : «Δεν επιτρέπεται να είναι υποψήφιος για επιλογή σε θέση Προϊσταμένου Γενικής Διεύθυνσης υποψήφιος μετά τη συμπλήρωση του 64ου έτους κατά την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας».

Δηλαδή; Οι ιδιώτες που θα επιλεγούν δεν θα έχουν κανένα ασυμβίβαστο; Θα μπορούν να κάνουν δουλειές με το Δημόσιο και ταυτόχρονα να είναι Γενικοί Διευθυντές στον ΕΦΚΑ;

Και μια διευκρίνηση: Από τον ιδιωτικό τομέα επιλέγονται 19 μάνατζερ και μόλις πέντε από το δημόσιο…

Πτυχίο πολιτισμού για τα… ακίνητα

Πώς να κρίνει κανείς το γεγονός ότι θα τοποθετηθεί προϊστάμενος στη διεύθυνση Στέγασης ο οποίος είναι κάτοχος πτυχίου… Ευρωπαϊκού Πολιτισμού; Και κάτι αντίστοιχο μαθαίνουμε ότι θα γίνει και σε άλλη διεύθυνση οικονομικού ενδιαφέροντος.
Λέτε ο Ευρωπαϊκός Πολιτισμός να φανεί χρήσιμος στην αξιοποίηση της τεράστιας ακίνητης περιουσίας του ΕΦΚΑ; Εχουν τα τυπικά προσόντα οι εν λόγω επιλεγέντες για τις θέσεις αυτές;

Να τονίσουμε ότι στις θέσεις αυτές στις δύο διευθύνσεις τοποθετούνται δημόσιοι υπάλληλοι μέχρι να γίνει η προκήρυξη για ιδιώτες μάνατζερ.
Μαθαίνουμε ότι για όσα συμβαίνουν με τις επιλογές συγκεκριμένων προσώπων είναι έξαλλο στην ΠΟΣΕ ΕΦΚΑ η οποία έστειλε επιστολή στην ΑΔΕΔΥ και προχωρά σε νομική προσφυγή για την όλη διαδικασία.

Ανάθεσε ήδη σε δικηγορικό γραφείο την υπόθεση τονίζοντας ότι υπάρχουν παραβιάσεις του νομικού πλαισίου και προτίθεται να πάει σε ασφαλιστικά μέτρα.

Βεβαίως μιλούν και για πανελλαδική απεργία για συνολικές διεκδικήσεις που έχουν.

Πηγή: ΟΤ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

dimarxe.gr