22.9 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
No menu items!

Τάσος Μαυρίδης: Φεύγει και αφήνει πίσω του …προίκα εκατομμυρίων ευρώ

Συνέντευξη του Τ. Μαυρίδη στην εφημερίδα “Today Free Press” του Σαββάτου και στον δημοσιογράφο Πέτρο Κουβάτσο

«Ήταν πολύ δύσκολη απόφαση και δεν την πήρα ούτε στο πόδι, ούτε εν βρασμώ», δήλωσε για την απόφασή του να μην διεκδικήσει την επανεκλογή του στις επικείμενες δημοτικές εκλογές ο δήμαρχος Λυκόβρυσης – Πεύκης, κ. Τάσος Μαυρίδης, στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που μας παραχώρησε.

Ο δήμαρχος υποστήριξε πως δεν ήταν εύκολο για έναν δήμαρχο με δύο θητείες και αρκετά σημαντικό έργο, όπως εκτιμά, να μην είναι υποψήφιος.

«Θεωρώ όμως πως σ’ αυτή την περίοδο έχει κλείσει μετά από 30 χρόνια ενασχόλησης με τα κοινά του δήμου μου ένας κύκλος. Υπήρχαν λόγοι εντός και εκτός συνδυασμού, αλλά σίγουρα δεν φοβήθηκα το εκλογικό αποτέλεσμα», σημείωσε με νόημα ο κ. Μαυρίδης.

Ακολούθως, ο δήμαρχος Λυκόβρυσης – Πεύκης έκανε έναν σύντομο απολογισμό των πεπραγμένων της δημοτικής του αρχής, αναφερόμενος στα έργα που έγιναν ή έχουν δρομολογηθεί και τα οποία όπως θα διαβάσετε είναι ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Ακολουθεί η συνέντευξη του δημάρχου Λυκόβρυσης – Πεύκης, κ. Τάσου Μαυρίδη:

Κύριε Μαυρίδη, πόσο δύσκολη ήταν η απόφαση που πήρατε να ανακοινώσετε ότι δεν θα είστε υποψήφιος δήμαρχος Λυκόβρυσης – Πεύκης στις προσεχείς εκλογές;

Ειλικρινά, ήταν μία πολύ δύσκολη απόφαση, αν σκεφτείτε ότι πρωτοεκλέχτηκα το 1994 ενώ μία θητεία πιο πριν ήμουν συνοικιακός σύμβουλος από το 1987 έως το 1990.  Ήταν μία δύσκολη απόφαση που δεν την πήρα ούτε “στο πόδι”, ούτε “εν βρασμώ”.

Για περίπου έναν χρόνο το “πάλευα” στο μυαλό μου και το είχα συζητήσει μόνο με στενούς συνεργάτες του γραφείου μου, όχι με δημοτικούς συμβούλους.

Δεν είναι εύκολο, επιτρέψτε μου να το πω, όταν έχεις κάνει δύο επιτυχημένες θητείες ως δήμαρχος, όπως έδειξαν και τα αποτελέσματα της κάλπης, να αποχωρείς. Θυμίζω πως με Απλή Αναλογική πήραμε 43% όταν το 2014 είχαμε λάβει την πρώτη Κυριακή 34%.

Κάνατε και Συνέντευξη Τύπου σχετικά, στην οποία ήσασταν εμφανώς συγκινημένος.

Ναι, κάναμε Συνέντευξη Τύπου στις αρχές Οκτωβρίου όπου ανακοίνωσα την αποχώρησή μου με ένα κείμενο που θα παρακαλούσα να το προσέξετε γιατί έχει πάρα πολλά νοήματα.

Επίσης, θα ήθελα να απαντήσω σε όσους λένε ότι το ανακοίνωσα νωρίς πως δεν θα είμαι υποψήφιος πως ήθελα να δώσω τον απαραίτητο χρόνο για να γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις για την επόμενη ημέρα.

Το προφανές ερώτημα είναι το “γιατί αποχωρείτε”;

Έπαιξε ρόλο ότι είμαι πάρα πολλά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Θεωρώ όμως πως σ’ αυτή την περίοδο έχει κλείσει μετά από 30 χρόνια ενασχόλησης με τα κοινά του δήμου μου ένας κύκλος. Υπήρχαν λόγοι εντός και εκτός συνδυασμού, αλλά σίγουρα δεν φοβήθηκα το εκλογικό αποτέλεσμα.

Επειδή ποτέ δεν πρέπει να λες “ποτέ” στην πολιτική αν και πρέπει να σας πω ότι δεν θεωρώ τον εαυτό μου πολιτικό όσον αφορά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Είναι γεγονός πως υπήρχαν πάρα πολλοί λόγοι και εκτός Συνδυασμού και εντός Συνδυασμού. Θέλω να είμαι ειλικρινής.

Πάντως δεν φοβήθηκα τις εκλογές, γιατί ειπώθηκε και αυτό στο δημοτικό συμβούλιο και απάντησα πως αυτό δεν ισχύει γιατί δεν φοβήθηκα το 2019 με την Απλή Αναλογική. Μετά από 30 χρόνια υπάρχει μία κόπωση, όχι από τη δουλειά και το αποδεικνύουμε αυτό γιατί μέχρι το τέλος της θητείας, θα είμαι στο γραφείο για να πετύχουμε αυτά που έχουμε υποσχεθεί στους πολίτες. Άλλωστε πολλά τα έχουμε πετύχει ήδη. Πάντως, σίγουρα υπήρχαν και άλλοι λόγοι.

Ποια είναι τα σημαντικότερα έργα που προγραμματίζονται να γίνουν στο δήμο;

Θέλω να τονίσω πως παρά τις δύσκολες συνθήκες με πανδημία στην αρχή της θητείας και με την ενεργειακή κρίση μετά δεν χάσαμε ως δήμος κανένα χρηματοδοτικό εργαλείο. Μάλιστα, μόλις πριν λίγες ημέρες πήραμε απόφαση στην οικονομική Επιτροπή και καταθέτουμε την πρότασή μας για τα Smart Cities, ύψους 860.000 ευρώ. Καταθέσαμε πρόταση για τον εκσυγχρονισμό των ΚΕΠ άλλες 60.000 ευρώ. Επίσης, έχουμε υποβάλλει στο Υπουργείο Εσωτερικών για το Ταμείο Ανάκαμψης, Μελέτη 3,5 εκατ. ευρώ για την οδική ασφάλεια (οδοποιία, πεζοδρόμια). Εγκρίθηκε από το Πράσινο Ταμείο στις 24 Νοεμβρίου – ημέρα των γενεθλίων μου και μου έκαναν πλάκα ότι “έχω δώρο από το Πράσινο Ταμείο – η ανάπλαση δύο πλατειών και των παιδικών χαρών με το ποσό των 400.000 ευρώ. Την ίδια στιγμή προχωράει κανονικά το Πρόγραμμα Φιλόδημος. Παράλληλα, παραλάβαμε δύο ανατρεπόμενα οχήματα και στις αρχές του χρόνου θα παραλάβουμε ένα νέο φορτηγό με αρπάγη. Ακόμη προχωράμε στην προμήθεια μπόμπκατ που χρησιμεύουν στις ακραίες καιρικές περιπτώσεις. Βέβαια, προχωράει και η προμήθεια των λαμπτήρων LED ύψους 2,3 εκατ. ευρώ.

Βοήθησε τους δήμους, στον τομέα των έργων. η σημερινή κυβέρνηση;

Η αλήθεια είναι πως είχαμε κάτι διαφορετικό. Σε αυτήν την θητεία είχαμε περισσότερες Προσκλήσεις Έργων με την νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Το Πρόγραμμα Φιλόδημος που ξεκίνησε επί ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε απορροφητικότητα από τους δήμους και για αυτόν το λόγο έγινε και ο Φιλόδημος ΙΙ. Τώρα λοιπόν είχαμε το Φιλόδημο ΙΙ, με μεγάλη απορροφητικότητα. Είχαμε μεγαλύτερη κίνηση προγραμμάτων από το Πράσινο ταμείο με επίσης μεγάλη απορροφητικότητα. Βγήκε το Ταμείο Ανάκαμψης όπως και τα Προγράμματα από τον κ. Πιερρακάκη, τα smart cities και τα ΚΕΠ και ανΑμένουμε άμεσα και το Πρόγραμμα Ηλέκτρα. Δηλαδή ήταν πάρα πολλά τα προγράμματα που μπορούσε να αξιοποιήσει ένας δήμος και ο δήμος μας κατάφερε να θέσει προτάσεις σε όλα.

Μεγάλη συζήτηση γινόταν για την οικονομική κατάσταση του δήμου. Ποια είναι η κατάσταση σήμερα;

Διαχειριστήκαμε πάρα πολύ καλά τα οικονομικά του δήμου και μάλιστα μόλις πρόσφατα εκδώσαμε ανακοίνωση στην οποία αναφέραμε αναλυτικά τα οικονομικά δεδομένα του δήμου μας. Αυτή τη στιγμή έχουμε ταμειακά διαθέσιμα που ξεπερνούν τα 2,3 εκατ. ευρώ. Οι δανειακές υποχρεώσεις από το 14 εκατ. ευρώ έχουν φτάσεις στα 6,45 εκατ. ευρώ και οι υποχρεώσεις στους τρίτους από τα  4 εκατ. ευρώ που ήταν το 2010 έφτασαν κάτω από 200.000 ευρώ. Ούτε καν τα τρέχοντα δηλαδή. Υπάρχει ένα μεγάλο συμμάζεμα των οικονομικών του δήμου.

Υπάρχει κάποιο μεγάλο έργο που θα θέλατε να κάνετε κατά την διάρκεια της θητείας σας και για κάποιο λόγο δεν το υλοποιήσατε;

Το εμβληματικό έργο για την περιοχή μας είναι το υπόγειο γκαράζ και η πλατεία της Πεύκης όμως εκ των πραγμάτων δεν μπορούσαμε να το κάνουμε για οικονομικούς λόγους. Παρόλα αυτά και σε αυτό το μεγάλο έργο καταφέραμε να εξασφαλίσουμε την χρηματοδότηση από το Αντώνης Τρίτσης ύψους, 4,5 εκατ. Ευρώ για την εκτέλεση του έργου και τώρα είμαστε στη φάση για τον οριστικό μελετητή του έργου. Παράλληλα, έχουμε εντάξει στο Α. Τρίτσης την βιοκλιματική ανάπλαση περιοχών και την ασφαλή διάβαση των παιδιών στα σχολεία. Πρόκειται για ένα έργο ύψους 10,5 εκατ. Ευρώ.

Τελικά, μπορεί να διοικηθεί ένας δήμος με Απλή Αναλογική;

Πως μπορούσες να διοικήσεις με Απλή Αναλογική όταν στην περίπτωση τη δική μας, από τις 33 έδρες έχουμε τις 14; Έπρεπε να γίνουν συνεργασίες και συμφωνίες για να υπάρχει μία πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο. Προτιμήσαμε ως παράταξη το συλλογικό συμφέρον του δήμου από το να εγκλωβιστούμε σε έναν μικρόκοσμο που δεν μας επέτρεπε να διοικήσουμε. Αν και δοθήκαν λύσεις με τις παρεμβάσεις για την κυβερνησιμότητα των δήμων είναι αυτονόητο πως θα πρέπει να έχεις την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο.

Κι εγώ είμαι υπέρ των συνεργασιών αλλά όχι με τον εξαναγκασμό της Απλής Αναλογικής. Θέλω να το ξεκαθαρίσω αυτό γιατί η Απλή Αναλογική δεν βοήθησε στην διοίκηση των δήμων.

Υπάρχει περίπτωση να σας δούμε να είστε υποψήφιος είτε στις βουλευτικές είτε στις περιφερειακές εκλογές;

Όχι, ούτε στο ένα ούτε στο άλλο. Είμαι κάθετος. Βέβαια, υπενθυμίζω πως μιλάμε για τις προσεχείς εκλογές. Δεν μπορώ να σας πω για μετά την λήξη της τρέχουσας δημοτικής θητείας.

Ποιο είναι το αύριο της παράταξης; Θέσατε κάποιες διαδικασίες διαδοχής;

Δεν βάλαμε κάποια συγκεκριμένη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί. Ακούω κι εγώ για κάποιες υποψηφιότητες, δεν ξέρω αν θα ευδοκιμήσουν μέχρι τέλους. Εγώ αυτό που είπα στην παράταξη είναι πως ούτε μέντορας θέλω να το παίξω ούτε θα είμαι δήμαρχος στο παρασκήνιο. Μακριά από εμένα αυτά.

Αν μου ζητηθεί, πολύ διακριτικά, θα είμαι ένας απλός στρατιώτης εφόσον είμαι σύμφωνος και με την υποψηφιότητα προφανώς προκειμένου με την εμπειρία μου να προσφέρω. Χωρίς να έχω την απαίτηση να έχω κάποιο ρόλο. Αν ήθελα να έχω ρόλο θα κατέβαινα για δήμαρχος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

dimarxe.gr