17 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Δ. Γαλατσίου: Ολοκληρώθηκε με επιτυχία  το πρόγραμμα εικαστικής ψυχοθεραπείας ART THERAPY

Ολοκληρώθηκε   με επιτυχία  το πρόγραμμα εικαστικής ψυχοθεραπείας ART THERAPY που απευθύνεται σε ευπαθείς ομάδες της Δ/νσης Κοινωνικής Πολιτικής & Υγείας, µε θεραπευτικό στόχο τη «Διερεύνηση, Επεξεργασία & Αντιμετώπιση του Άγχους μέσω Art Therapy – Εικαστική Ψυχοθεραπεία».

Η λειτουργία της ομάδας Art Therapy, με υπεύθυνη την κ. Σοφία Κουκουρλή, εικαστική Ψυχοθεραπεύτρια, ολοκληρώθηκε στις 8 Δεκεμβρίου 2022.

Το σύνολο των συνεδριών ήταν έντεκα, διάρκειας δύο ωρών και η ομάδα ήταν σταθερή και κλειστή για τα δέκα μέλη της.

Το Art Therapy βοήθησε τους συμμετέχοντες να πάρουν τον απαραίτητο χώρο και χρόνο στην ομάδα, ώστε να μπορέσουν να νοηματοδοτήσουν το άγχος τους.

Τα μέλη της ομάδας διερεύνησαν και επεξεργάστηκαν το άγχος σε σχέση με τους παράγοντες που το προκαλούν, τα σωματικά συμπτώματα που προκύπτουν, την συναισθηματική σύνδεση με αυτό, τις πεποιθήσεις, τα ψυχοπιεστικά και τραυματικά γεγονότα που το προκάλεσαν, τις σχέσεις στην οικογένεια και το κοινωνικό σύνολο και τους τρόπους αντιμετώπισής του.

Η χρήση της τέχνης επέτρεψε στα μέλη να προσδιορίσουν τις προσωπικές τους δυνάμεις και αδυναμίες, να εκφράσουν τον εσωτερικό τους κόσμο, σκέψεις και συναισθήματα, να μπορέσουν να τα αποτυπώσουν πάνω στο χαρτί, ώστε να τους δώσουν σχήμα και χρώμα  και να φύγουν από τη θεραπεία με απτές υπενθυμίσεις των προσωπικών τους τρόπων αντιμετώπισης.  Η κατανόηση και η οπτικοποίηση του άγχους ήταν ένα ενθαρρυντικό θεραπευτικό βήμα.

Τα μέλη στην ανασκόπηση που πραγματοποιήθηκε με το κλείσιμο της ομάδας ανέφεραν αλλαγές με θετικό πρόσημο στον τρόπο που αντιμετωπίζουν το άγχος και εστίασαν στο ότι η επεξεργασία που έγινε, αν και μικρής διάρκειας, ήταν ουσιαστική.  Εκφράστηκε επίσης η επιθυμία συνέχισης της ομάδας την επόμενη χρονιά, προκειμένου να βοηθηθούν να σταθεροποιήσουν αλλαγές, που έχουν αρχίσει ήδη να λειτουργούν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

dimarxe.gr