22.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
No menu items!

Το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο πάρκο στο Ψαλίδι εγκαινίασε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου (φώτο)

Ο Δήμος Αμαρουσίου απέκτησε το πρώτο πλήρες ενεργειακά αυτόνομο πάρκο, που έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και αποτελείται αποκλειστικά από «έξυπνο» εξοπλισμό για χρήση από τους πολίτες

Το πρώτο πλήρες ενεργειακά αυτόνομο πάρκο, χορηγία της BAT Hellas, εγκαινίασε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Θεόδωρος Αμπατζόγλου στην περιοχή του Ψαλιδίου (Πλατεία Δέγλερη), την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2022, παρουσία του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρείας, κ. Vitalii Kochenko, εκπροσώπων της Δημοτικής Αρχής και του τοπικού Συλλόγου.

Η BAT Hellas, μέλος ενός από τους μεγαλύτερους Ομίλους διεθνώς, δημιούργησε στο Μαρούσι, σε συνεργασία με τον Δήμο Αμαρουσίου, το πρώτο e-Πάρκο στην Ελλάδα, μια πρωτοβουλία με άξονα την τεχνολογία και την καινοτομία. Το συγκεκριμένο πάρκο συνδυάζει πράσινο και τεχνολογία, καθώς απαρτίζεται πλήρως από «έξυπνο» εξοπλισμό, όπως, μεταξύ άλλων, ηλιακούς στύλους φωτισμού, «έξυπνα» ηλιακά παγκάκια και τραπέζια, ειδικά διαμορφωμένο χώρο με δυνατότητα φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων, καθώς και smart σύστημα ποτισμού, στοιχεία που το καθιστούν πλήρως ενεργειακά αυτόνομο.

Ο «έξυπνος» εξοπλισμός που έχει εγκατασταθεί στο e-Πάρκο λειτουργεί με τη χρήση ηλιακής ενέργειας και συστημάτων τεχνολογίας, τα οποία δίνουν αυτονομία στο e-Πάρκο χωρίς τη χρήση ηλεκτρικού ρεύματος. Στόχος είναι μέσω της εφαρμογής των «έξυπνων» ηλιακών στοιχείων στο πάρκο – σε ένα χώρο που το πράσινο αποτελούσε αίτημα των κατοίκων για πολλά χρόνια – η δημιουργία ενός βιώσιμου και ψηφιακού, δημόσιου χώρου στο Μαρούσι, ο οποίος προσφέρει μια σειρά από τεχνολογικά οφέλη στους κατοίκους της περιοχής και στους επισκέπτες. Όσοι επισκέπτονται το e-Πάρκο έχουν, μεταξύ άλλων, τη δυνατότητα δωρεάν ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο, σύνδεσης φορητής συσκευής μέσω bluetooth για την αναπαραγωγή μουσικής/πληροφοριών, φόρτισης κινητών συσκευών με ασύρματο/ενσύρματο τρόπο, ενώ παράλληλα, παρέχεται 100% αυτονομία ενέργειας με τη χρήση ηλιακών πάνελ.

Η υλοποίηση του e-Πάρκου, έρχεται ως συνέχεια της δέσμευσης της BAT Hellas για ένα Καλύτερο Αύριο (A Better Tomorrow) και της συνεχούς πορείας προς ένα βιώσιμο μέλλον. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αποτελεί απτό παράδειγμα για τη μετάβαση των πόλεων προς την πράσινη ανάπτυξη, προάγοντας ταυτόχρονα τις ενεργειακές λύσεις και τη χρήση της τεχνολογίας ως μοχλό βιώσιμης ανάπτυξης μέσα από καινοτόμα smart στοιχεία που δημιουργούν θετικό αντίκτυπο στις τοπικές κοινωνίες και στο περιβάλλον, βοηθώντας να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των πολιτών.  Οι εργαζόμενοι της εταιρείας συμμετείχαν ενεργά στην υλοποίηση εργασιών του e-Πάρκου και, μαζί με τα ειδικά συνεργεία, παρέδωσαν το e-Πάρκο προς χρήση.

Ο Δήμαρχος του Αμαρουσίου, κ. Θεόδωρος Αμπατζόγλου, τόνισε: «Το πρώτο e-Πάρκο που παραδόθηκε για χρήση αποκλειστικά από τους πολίτες, δείχνει το δρόμο και τον τρόπο που πρέπει πλέον να κατασκευάζουμε τους κοινόχρηστους χώρους, συνδυάζοντας τις ανάγκες των πολιτών για βελτίωση της ποιότητας ζωής με την τεχνολογία και τη μείωση του ενεργειακού κόστους. Είναι χαρά μας η συνεργασία με την BAT Hellas σε αυτό το καινοτόμο project διεθνών προδιαγραφών, που έφερε εις πέρας στον Δήμο μας με τη σύσσωμη παρουσία των εργαζομένων της. Να συγχαρώ επίσης και τα στελέχη των Γραφείων Εθελοντισμού & Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του Δήμου μας για την πρωτοβουλία και οργάνωση του εγχειρήματος».

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της BAT Hellas, κ. Vitalii Kochenko, ανέφερε: «Τεχνολογία και βιώσιμη ανάπτυξη αποτελούν τις δύο κατευθύνσεις του μέλλοντος. Είμαστε υπερήφανοι που συμβάλλαμε στην υλοποίηση του πρώτου e-Πάρκου στην Ελλάδα, στον άξονα του οράματος της εταιρείας για τη δημιουργία ενός Καλύτερου Αύριο. Η συνεισφορά της ΒΑΤ στην ελληνική κοινωνία είναι μακροχρόνια και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που στην πρωτοβουλία πρωταγωνιστές ήταν και οι ίδιοι οι εργαζόμενοί μας».

Ο Αντιδήμαρχος Εθελοντισμού & Νέας Γενιάς κ. Γιάννης Ιωαννίδης, αρμόδιος για την πρωτοβουλία και υλοποίηση της χορηγικής δράσης, δήλωσε: «Είναι ένα σημαντικό έργο όχι μόνο για το Ψαλίδι αλλά και για το Μαρούσι. Εκμεταλλευόμαστε το πρόγραμμα χορηγικών πόρων του Δήμου μας για να αναβαθμίσουμε την ποιότητα ζωής των δημοτών μας. Ανάλογες ενέργειες θα συνεχιστούν και σε άλλες γειτονιές του Αμαρουσίου».

Ο Πρόεδρος του του Εξωραϊστικού Συλλόγου Ψαλιδίου “Η Ζωοδόχος Πηγή” κ. Κώστας Σολδάτος, σημείωσε: «Είναι μεγάλη η χαρά μας που ικανοποιείται ένα ακόμη χρόνιο αίτημά μας από αυτή τη Δημοτική Αρχή, όπως η διαμόρφωση της πλατείας Δέγλερη. Ευχαριστούμε θερμά τον Δήμαρχο Θεόδωρο Αμπατζόγλου, τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο και φυσικά την BAT Hellas, για τη βούληση και αποτελεσματικότητά τους».

Παρόντες στα εγκαίνια του πρότυπου e-Πάρκου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρης Σμυρνής, οι Αντιδήμαρχοι Σπύρος Σταθούλης, Ρένα Χαλιώτη, Επαμεινώνδας Κατσιγιάννης, Γιάννης Νικολαράκος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

dimarxe.gr