21.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Νίνα-Ασπασία Βλάχου: «Πολιτισμός είναι η ζωή»

Συνέντευξη της Νίνας Ασπασίας Βλάχου στην εφημερίδα Αμαρυσία και την Ξένια Γιαννάκου

Με πολύχρονη εμπειρία και ιστορία στο ενεργητικό της και με κατάθεση ψυχής στα αυτοδιοικητικά πράγματα σε ότι αφορά το Δήμο Κηφισιάς, η Νίνα – Ασπασία Βλάχου, είναι αυτήν την περίοδο ως πρόεδρος η κινητήρια δύναμη του ΝΠΔΔ «Δημήτριος Βικέλας» Πολιτισμού – Αθλητισμού.

Η καταξιωμένη δημοσιογράφος με την πληθώρα εκδηλώσεων, που προσφέρθηκε φέτος από το νομικό πρόσωπο, έφερε μια μικρή πολιτιστική ‘επανάσταση’ χαράς και απόλαυσης στους 50.000 θεατές των 53 εκδηλώσεων.

Η Νίνα Βλάχου δίνει ραντεβού με τους πολίτες σε μία εκ βαθέων συνομιλία μέσω της Αμαρυσίας.

Πώς είναι η εμπειρία σας στη θέση της πρόεδρου του «Βικέλας»;

Κοιτάξτε, παρόλο που πήρα τη σκυτάλη από την άξια προκάτοχό μου Λίλα Παπαδημητρίου, ο χώρος δεν μου είναι άγνωστος, δεν είναι η πρώτη φορά που βρίσκομαι στην προεδρεία σε ότι έχει να κάνει με τον πολιτισμό, υπήρξα και πριν από χρόνια 14 χρόνια πρόεδρος του Πολιτιστικού που αποτελούσε στολίδι για τον Δήμο μας, ενώ σήμερα συμβαίνει κάτι πολύ παραπάνω δεδομένου ότι ο Βικέλας είναι πλέον ένας γίγαντας, το κορυφαίο νομικό πρόσωπο του Δήμου μας, όπου έχει στην αγκαλιά του και τον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό.

Όπως γνωρίζουμε ο Αθλητισμός και ο Πολιτισμός αποτελούν ιδανικό εφαλτήριο για την ανάπτυξη των λαών σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Οικουμένης. Αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο που καθορίζει την ίδια μας τη ζωή. Την κοινωνία και τον Πολιτισμό άλλωστε, υπηρέτησα και εξακολουθώ να υπηρετώ επί σειρά ετών ως δημοσιογράφος σε όλες τις εκφάνσεις τους, ενώ ο θαυμασμός μου για τους ήρωες του Αθλητισμού παραμένει αέναος.

Στο μικρό χρονικό διάστημα όπου βρίσκομαι τώρα στο «Βικέλας» η αλήθεια είναι ότι έπεσα στα βαθιά. Δεν ήταν καθόλου εύκολο όπως αντιλαμβάνεστε να πραγματοποιήσουμε με γνώμονα πάντα τους υγειονομικούς κανόνες του ΕΟΔΥ, 53 εκδηλώσεις από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο και να μην παρατηρηθεί το παραμικρό θέμα υγείας, όπως προκύπτει τουλάχιστον από τις αναφορές λάβαμε. Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι, στις εκδηλώσεις μας είχαμε περίπου 50.000 θεατές και πολύ σημαντικό επίσης για εμάς το ότι είχαμε πολλούς χορηγούς, γεγονός που σημαίνει ότι άνθρωποι του επιχειρείν αντιλαμβανόμενοι τις δυσκολίες των καιρών, στήριξαν απλόχερα τον Δήμο μας.

Ένα ακανθώδες ζήτημα που κληθήκατε να αντιμετωπίσετε ήταν και αυτό του «Ζηρινείου».

Ίσως θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί η τόση «αναστάτωση», που παρατηρήθηκε προς στιγμήν, δεδομένου ότι είναι γνωστό πως ο Δήμος μας έχει θέσει ως πρώτη προτεραιότητα την προαγωγή ποιότητας ζωής των δημοτών σε όλα τα επίπεδα. Κάποιοι παρορμητικά, αν θέλετε, ίσως και δικαιολογημένα λόγω μη καλής πληροφόρησης, εξέφρασαν έντονα αρνητικές απόψεις που κατά τη γνώμη μου τουλάχιστον δεν θα έπρεπε, δεδομένου ότι ο διάλογος μπορεί να τα λύνει όλα. Φρονώ πως η επιλογή να πνέει μέσα στο στάδιο «Ιωάννης Ζηρίνης» σφαιρική αθλητική αύρα, ήταν σωστή επιλογή. Βεβαίως δημιουργήθηκε θόρυβος και βεβαίως βρέθηκα κι εγώ στο …μάτι του κυκλώνα, διότι ως πρόεδρος και στον χώρο του Αθλητισμού είχα την υποχρέωση να βάλω την υπογραφή μου σε ένα έργο που δίχασε, ρητορικά λέω, προς στιγμήν τον αθλητικό κόσμο του Δήμου μας.

Τέλος καλό, όλα καλά, ήδη το «Ζηρίνειο» βρίσκει την κανονικότητα του με ένα νέο κουλουάρ σε αντικατάσταση εκείνου που χρειάστηκε να αφαιρεθεί προκειμένου να μπορέσει να στεγαστεί σε αυτό η ΠΑΕ Κηφισιά, με ιστορία ενός αιώνα στον Δήμο μας.

Άλλωστε, ο στίβος θα στηριχθεί ακόμη περισσότερο καθώς παίρνουμε χώρο στη ΧΑΝ για να δημιουργηθούν εγκαταστάσεις στίβου ενώ εντός του 2023 θα ξεκινήσει η δημιουργία στίβου στο «Βαρδαξής» της Νέας Ερυθραίας.

Σχετικά με την εκκρεμότητα του «μπαλονιού» στο «Ζηρίνειο», να σας πω ότι δημοπρατείται εντός των ημερών και σε δύο το πολύ μήνες, θα είναι έτοιμο. Θα έχει μέσα λίγες κερκίδες για τους γονείς των παιδιών. Διαψεύδω δε ως «ράδιο αρβύλα» τη φήμη που κυκλοφόρησε ότι αντί του «μπαλονιού» θα μπουν κερκίδες ποδοσφαίρου στη θέση του.

Παράλληλα, είστε εντεταλμένη Τουρισμού. Πώς κινείται ο Δήμος σε αυτό τον τομέα;

Έχουμε δυνατό εσωτερικό τουρισμό δεδομένου ότι υπάρχουν όλα αυτά τα καταπληκτικά παλιά αρχοντικά τα οποία φέρουν τις αρχιτεκτονικές υπογραφές των μεγαλύτερων αρχιτεκτόνων της εποχής τους. Με την ευγενική προσφορά των κληρονόμων πραγματοποιούμε θεσμικές επισκέψεις σε αυτά τα περίφημα κτήρια, για δημότες μας και όχι μόνο καθώς υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον, ακόμη και από όλη την Ευρώπη.

Δημιουργούνται γκρουπ πολιτών, τα οποία μαζί με ιστορικούς και αρχιτέκτονες οι οποίοι αναλαμβάνουν τις ξεναγήσεις, πάντοτε συνεπικουρούμενοι από τον σπουδαίο δημότη μας, αρχιτέκτονα κύριο Πάνο Ραυτόπουλο, ο οποίος επεξεργάζεται το συγκεκριμένο concept από την αρχή του. Αυτά τα αρχοντικά σώθηκαν με ειδικό νόμο που κατάφερε να επιτύχει μια ομάδα Κηφισιωτών (Κωνσταντίνος Πάντος, Μανώλης Αναγνωστάκης, Ιωάννης Λαζίδης, Ωρίωνας Αρκομάνης, Γρηγόρης Μαυρομάτης, Αντώνης Βάρδας και ο «Σύλλογος προστασίας Κηφισιάς με πρόεδρο τη Μαρίνα Φλέγκα).

Πάντα στο τουριστικό πνεύμα, ο Δήμος έλαβε μέρος τον Νοέμβριο στη διεθνή έκθεση World Travel Market που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο και υποδέχθηκε 10.000 επισκέπτες. Στο λεύκωμα που κυκλοφόρησε για τη διοργάνωση, υπάρχουν ειδικές καταχωρήσεις με τα αρχοντικά της Κηφισιάς και για τον τουρισμό μας.

Παράλληλα, υπάρχουν στον Δήμο και άλλες ανεκμετάλλευτες ακόμη πηγές τουρισμού, την αξιοποίηση των οποίων έχουμε ήδη δρομολογήσει, όπως το Σπήλαιο των Νυμφών. Τέλος, να μην ξεχνάμε και τα παραδοσιακά μας μόνιππα τα οποία αποτελούν ένα σημαντικό στοιχείο στον εσωτερικό τουρισμό μας.

Θα δώσετε το «παρών» στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές;

Θα είμαι παρούσα, διότι πιστεύω ότι θα μπορούσα να βρίσκομαι ανάμεσα σε εκείνους που έχουν τη δυνατότητα να βάλουν και το δικό τους λιθαράκι στην περαιτέρω προαγωγή ποιότητας του Δήμου μας.

Δύναμη σε αυτή τη σκέψη μου δίνει η αγάπη που παίρνω από τους συνδημότες μας και η οποία βέβαια είναι αμφίδρομη.

Πώς θα χαρακτηρίζατε την μέχρι τώρα κατάσταση;

Να σας πω ότι από την πολύχρονη πλέον εμπειρία μου στα κοινά έχω διαπιστώσει ότι οι αγαπημένοι δημότες μας, τα θέλουν όλα τέλεια και έχουν δίκιο! Ωστόσο, τέλειος είναι μόνον ο Θεός.

Ο Δήμος Κηφισιάς, που είναι «τρίδημο» (Κηφισιά, Νέα Ερυθραία, Εκάλη), καταλαμβάνει, όπως ξέρουμε, μια πελώρια έκταση και πάντα κάτι θα ενοχλεί. Τα κλαδιά βασικά ενοχλούν δεδομένου ότι 60.000 τόνοι από αυτά συλλέγονται κάθε χρονιά στον πιο πράσινο Δήμο της χώρας. Και δυστυχώς οι κηπουροί και όχι οι ιδιοκτήτες αφήνουν τα κλαδιά στους δρόμους ενώ υπάρχει ειδική υπηρεσία που λειτουργεί για τηλεφωνική συνεννόηση, που επί ματαίω δεν μπορεί να ισχύσει από την πλευρά των δημοτών, αν και στέλνονται συνεχώς χιλιάδες επιστολές σε όλα τα σπίτια.

Μην ξεχνάμε ότι πληγήκαμε από κορονοϊό, από τη Μήδεια, από πυρκαγιές, όλα αυτά στοίχησαν απώλειες προσωπικού και κυρίως το πρώτο, ευτυχώς όχι ζωές, αναρωτιέμαι μήπως όλα αυτά θα πρέπει να τα αναλογιστούμε…

Πώς βλέπετε το μέλλον;

Είμαι αισιόδοξη, το βλέπω έτσι και θεωρώ ότι ο νυν δήμαρχος Γιώργος Θωμάκος, με την ομάδα του θα πρέπει να συνεχίσουν προκειμένου να ολοκληρωθεί ένα όραμα ετών. Ωστόσο, επιτρέψτε μου να πω ότι το bulling που εισέπραξε προσωπικά ο Γιώργος Θωμάκος, από την απέναντι μεριά είναι πρωτοφανές. Αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση, ακόμη και σε ότι αφορά τα παιδιά μας στα σχολεία, ούτε τα θρανία που χρειαζόμαστε δεν ψηφίζονταν πολλές φορές.

Πιστεύω ότι ο «Κλεισθένης» ήταν δολοφονικός για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και χαίρομαι πολύ που καταργείται.

Να προσθέσω ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν πρέπει να φοράει ποτέ κομματικά καπέλα, έχουμε υποχρέωση όλοι που δώσαμε όρκο να είμαστε στην υπηρεσία των πολιτών, να τους υπηρετούμε τους πολίτες και όχι να το παίζουμε αφ’ υψηλού δημοτική αρχή.

Παράλληλα, πρέπει κάποια στιγμή να εκλείψει η γάγγραινα της γραφειοκρατίας.

Παρόλα τα θαύματα του αξιοθαύμαστου πράγματι υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερακάκη, το χαρτομάνι δεν λέει να εκλείψει, αρκεί να σας πω ότι έχω πάθει τενοντίτιδα από τις εκατοντάδες υπογραφές που επιβάλλεται να μπουν στα διάφορα έγγραφα καθημερινά.

Κατά τη γνώμη σας ποιο συναίσθημα πιστεύετε ότι επικρατεί στις μέρες μας;

Στην εποχή μας το συναίσθημα που επικρατεί είναι ο φθόνος. Δηλαδή η ρήση, «να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα» κυριαρχεί δυστυχώς. Αντί της υγιούς άμιλλας παντού ο φθόνος, κρίμα γιατί σε μας τους Έλληνες αυτό το συναίσθημα δεν αρμόζει, αν κοιτάξουμε πίσω στην ιστορία μας και στο ότι είμαστε η κοιτίδα του πολιτισμού θα διαπιστώσουμε ότι πολιτισμός ίσον ζωή, άμιλλα και ποτέ φθόνος.

Τι ετοιμάζετε για τις εορταστικές ημέρες που έρχονται;

Τα Χριστούγεννα, η πιο ιερή εορτή που εμφορεί το Άγιο μήνυμα της Θείας Γέννησης, θα λάμψουν και στον Δήμο μας. Θα υπάρξουν καλλιτεχνικά προγράμματα, έχουμε ήδη τυπώσει έντυπο προς ενημέρωση των δημοτών μας και φυσικά τον πρώτο λόγο θα έχουν τα παιδιά μας, αφού τα Χριστούγεννα τα θέλουν πρωταγωνιστές.

Και βέβαια ο Δήμος όπως πάντα, έχει φροντίσει και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, στηρίζοντάς τις με κάθε τρόπο. Ένας ακόμη άτυπος επί του προκειμένου θεσμός, αυτός που μας έχει χαρίσει ο Σύλλογος Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «Ελπίδα», με προσωπική πρωτοβουλία της κυρίας Μαριάννας Βαρδή Βαρδινογιάννη και με τον από κοινού συντονισμό μας με το μέλος του Δ.Σ. Ελένη Σαμαρά Κωνσταντακάτου, 500 επιπλέον πακέτα θα δοθούν για όσους τα έχουν ανάγκη ώστε να υπάρχει ένα επιπλέον μπουκέτο καλοσύνης στο χριστουγεννιάτικο και πρωτοχρονιάτικο τραπέζι τους.

Μια ζωντανή πόλη

Κλείνοντας αυτή τη συνομιλία μας, επιτρέψτε μου καλέσω όλους να έρθουν στο Δήμο μας. Η Κηφισιά είναι μια ζωντανή πόλη με όλα τα καταστήματα ανοικτά, με μουσικές, πολλά φώτα, κεράσματα, καλές τιμές.

Ελπίζω ότι με τη βοήθεια του Θεού όλοι μαζί θα αναβιώσουμε το πνεύμα των Χριστουγέννων, που επιβάλλει την Αγάπη, την Ειρήνη, την Ομόνοια, την Ταπεινότητα, την Ενσυναίσθηση.

Χρόνια πολλά σε όλους!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

dimarxe.gr