Ο εργολάβος ζητεί από την Περιφέρεια τη λύση της σύμβασης και αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο διεκδίκησης αποζημίωσης

Να λυθεί η σύμβαση κατασκευής  του νέου Δημαρχείου Αγίας Παρασκευής ζητεί, με έγγραφό της προς την Περιφέρεια Αττικής,  η εργολήπτρια εταιρεία που εκτελεί το έργο, τρεις μήνες μετά το αίτημά της για πληρωμή από τον Δήμο επιπλέον 1,4 εκατ. ευρώ λόγω απρόβλεπτων εξόδων.

Μεταξύ άλλων, η εταιρεία επικαλείται  το γεγονός ότι από τον περασμένο Σεπτέμβριο έως και τις 2 Δεκεμβρίου δεν είχε συναφθεί συμπληρωματική σύμβαση και αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να διεκδικήσει αποζημίωση για όλες τις πρόσθετες δαπάνες της.

Για τον λόγο αυτό ο δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς προγραμματίζει συνέντευξη Τύπου, για σήμερα, Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου, στις 15.00, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου (Λ. Μεσογείων 415-417), προκειμένου οι δημότες, όπως αναφέρει, να ενημερωθούν υπεύθυνα και να μην  «παραπληροφορούνται από ανεύθυνες και ελλειπείς ανακοινώσεις».

Η έντονη ανησυχία του Γ. Σταθόπουλου

Στο μεταξύ, ο πρώην δήμαρχος  και επικεφαλής της «Νίκης των Πολιτών», Γ. Σταθόπουλος, εκφράζει τις ανησυχίες του, επισημαίνοντας:  «Σε αλλεπάλληλες τοποθετήσεις και αναρτήσεις μας,από τον Μάρτιο 2022 έως τελείως πρόσφατα, εκφράσαμε την έντονη ανησυχία μας για το θέμα του νέου Δημαρχείου και ιδιαίτερα μετά την «καμπάνα» των 1.400.000€. Στις 2/12 ήρθε η επιστολή του εργολάβου-αναδόχου ότι αποσύρεται απο το έργο. Δεν χαιρόμαστε καθόλου για αυτή την εξέλιξη και δεν θα αποδώσουμε, τώρα, ευθύνες. Το πρόβλημα είναι εξαιρετικά σοβαρό για το μέλλον της Αγ.Παρασκευης και θεωρούμε αναγκαία τη συστράτευση όλων των δυνάμεων της. Καλούμε, λοιπόν, δημόσια τον κ. Ζορμπά να συγκαλέσει άμεσα, σύσκεψη με όλες τις παρατάξεις για καθορισμό κινήσεων και ενεργειών που θα υπερασπίζονται το συμφέρον της πόλης και με συμμετοχή της Νομικής μας Υπηρεσίας. Δεν επιτρέπεται καμία καθυστέρηση».

Ευθύνες στη Δημοτική Αρχή και από τον Γ. Οικονόμου

Ευθύνες στη Δημοτική Αρχή και προσωπικά στον Δήμαρχο, εκτοξεύει και ο επικεφαλής της παράταξης «Νέα Αρχή», Γ. Οικονόμου, ο οποίος, σε σχετική ανακοίνωση, αναφέρει:

«Όταν με την έναρξη του έργου του Νέου Δημαρχείου αναδείξαμε τα χονδροειδή λάθη και την ανεπάρκεια της δημοτικής αρχής, που κόστισαν τουλάχιστον 6 μήνες καθυστέρηση, κάποιοι μας θεώρησαν υπερβολικούς. Οι «εντεταλμένοι» και καλοπληρωμένοι τότε κονδυλοφόροι, προσπάθησαν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, ενώ κάποιοι σύλλογοι και φορείς έβγαλαν ανακοινώσεις που λιβάνιζαν την δημοτική αρχή!!! Τώρα σιωπούν…

Όταν όμως κάποιος που έχει άπλετο χρόνο προετοιμασίας «πνίγεται» σε απλά θέματα όπως η άδεια κατεδάφισης, η κοπή των δέντρων, η απομάκρυνση υπηρεσιών από το εργοτάξιο και η αναθεώρηση αδείας, τότε καταλαβαίνεις τι μπορεί να μας περιμένει στα δύσκολα και στα περίπλοκα, όπως στα ζητήματα του «βραχώδους υποβάθρου», των συμπληρωματικών εργασιών, της ανάλωσης των απροβλέπτων και της ερμηνείας της Προγραμματικής Σύμβασης για την υποχρέωση χρηματοδότησης του Δήμου μας. Ζητήσαμε τότε να ενεργοποιηθεί Επιτροπή Παρακολούθησης του Έργου με ευρεία συμμετοχή του Δήμου και εξειδικευμένα στελέχη των δημοτικών παρατάξεων. Μας αγνόησαν επιδεικτικά και απάντησαν με «φιέστες θεμελιώσεων», βαρύγδουπες δηλώσεις, θριαμβολογίες και πανηγυρισμούς!!!

Όταν στη συνέχεια έγιναν ορατές οι σοβαρές καθυστερήσεις, παρά τα επίμονα ερωτήματά μας, μας κρατούσαν στο σκοτάδι, παρόλο που όπως αποδείχτηκε, υπήρχε αλληλογραφία και ενημέρωση από την Περιφέρεια και την ανάδοχο εταιρεία. Αλλά και όταν προέκυψαν τα σοβαρά προβλήματα, αντί να ακούσουν και να συνεννοηθούν με την Περιφέρεια Αττικής, νόμισαν ότι τα θέματα μπορούν να λυθούν με φωτογραφίες και δηλώσεις. Καλλιέργησαν προσδοκίες για να κερδίσουν λίγο χρόνο και δυστυχώς πολύ σύντομα προσγειώθηκαν με πάταγο στην πραγματικότητα: Σε ένα σταματημένο έργο με αίτηση διάλυσης της σύμβασης. Σε ένα σκάμμα που έχει μετατραπεί στην κυριολεξία σε «βούρκο».

Η απερχόμενη δημοτική αρχή δεν μπορεί να δεσμεύει άλλο, με αποτυχίες και κακούς χειρισμούς το μέλλον αυτής της πόλης. Κάνουμε έκκληση στην Περιφέρεια Αττικής και προσωπικά στον Περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη, να καλέσει την παράταξή μας με τα εξειδικευμένα στελέχη μας, για να προτείνουμε λύσεις επανέναρξης του έργου, στα πλαίσια των δυνατοτήτων που παρέχει η Νομοθεσία. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, ούτε για πειραματισμούς και νέες άστοχες κινήσεις. Μεγαλύτερες από τις οικονομικές συνέπειες της διάλυσης του έργου που πρέπει να αποφύγουμε, θα είναι οι προσωπικές ευθύνες των πρωταγωνιστών, που για την πόλη μας έχουν ονοματεπώνυμο».

Γ. Μυλωνάκης: «Εδώ και πολλά χρόνια ο Δήμος μας πετά στον αυτόματο πιλότο – Το έργο δεν μπορεί να ακυρωθεί»

Από την πλευρά της, η παράταξη του Γιάννη Μυλωνάκη τόνισε: «Η νέα εμπλοκή στο έργο ανέγερσης του νέου δημαρχείου στην πόλη μας αναδεικνύει, για άλλη μια φορά, αυτό που πολλές φορές έχει επισημάνει η παράταξή μας, «ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ – Ενεργοί Πολίτες Αγίας Παρασκευής». Ότι, δηλαδή, εδώ και πολλά χρόνια ο Δήμος μας «πετά στον αυτόματο πιλότο». Δεν είναι η ώρα να μιλήσουμε για ευθύνες, ούτε του κ. Γιάννη Σταθόπουλου, που υπέγραψε μια προγραμματική σύμβαση χωρίς να «θωρακίσει» τον Δήμο από κάθε… απρόοπτο, ούτε του κ. Βασίλη Ζορμπά, ο οποίος από τη στιγμή που σταμάτησαν οι εργασίες, εδώ και τρεις μήνες, είτε παραπλάνησε συνειδητά τους πολίτες, είτε -ακόμη χειρότερα- παραπλανήθηκε και ο ίδιος ότι είχε βρεθεί λύση.

Ως υπεύθυνη δημοτική παράταξη, που πάντα ασκεί νηφάλια αντιπολίτευση, καταθέτοντας παράλληλα ρεαλιστικές προτάσεις, θα μείνουμε στην ουσία. Και η ουσία είναι ότι κανείς εργολάβος, καμία αστοχία, καμία «λάθος» συνεννόηση, δεν μπορεί να ακυρώσει ένα έργο για το οποίο «έβαλαν πλάτη» τόσες δημοτικές αρχές. Το νέο δημαρχείο το έχει ανάγκη η Αγία Παρασκευή και θα γίνει. Μπορεί ο δήμαρχος της πόλης να μην μπαίνει καν στη διαδικασία να ενημερώσει τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων για το πρόβλημα που δημιουργήθηκε, το οποίο και μάθαμε από δημοσιεύσεις, όπως πληροφορηθήκαμε και για τη σχετική συνέντευξη Τύπου, αλλά εμείς δεν θα μείνουμε σε αυτό. Για τους «Αλλάζουμε» το καλό για την πόλη είναι πάνω απ’ όλα.

Καλούμε, λοιπόν, τον δήμαρχο αρχικά να ενημερώσει επισήμως τις παρατάξεις και στη συνέχεια να συγκαλέσει άμεσα συνάντηση με τον περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη, στην οποία θα συμμετάσχουν οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων της Αγίας Παρασκευής, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας και ο εργολάβος, για να δοθεί άμεση λύση στο πρόβλημα που έχει ανακύψει. Για τη δημοτική παράταξη «ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ – Ενεργοί Πολίτες Αγίας Παρασκευής» δεν έχει αξία ούτε ποιος κόβει κορδέλες, τοποθετεί μαρμάρινες πλάκες με το όνομά του και φωτογραφίζεται μπροστά σε έργα που… θα γίνουν, ούτε ποιος θα πιστωθεί ό,τι καλό γίνεται για την Αγία Παρασκευή. Για εμάς έχει αξία ό,τι γίνεται για την Αγία Παρασκευή. Με αυτή την αρχή δημιουργήσαμε την παράταξή μας, με αυτή την αρχή λειτουργήσαμε, εντός κι εκτός του Δημοτικού Συμβουλίου, και με αυτήν την αρχή θα διεκδικήσουμε τη δημαρχία της πόλης στις εκλογές του 2023».

Προηγούμενο άρθροΒόλος: Γυναίκα έβρισε και χτύπησε έγκυο ενώ περίμεναν στην ουρά καταστήματος
Επόμενο άρθροΤουρκία: Ξεκινά «πόλεμο» και για τον… καφέ – Δεν είναι ελληνικός, είναι τούρκικος