18.2 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
No menu items!

Γερμανία: Συμφωνία με το Κατάρ για την προμήθεια LNG

Σε συμφωνία για την προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) κατέληξαν η Γερμανία και το Κατάρ, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργού Ενέργειας του κράτους του Κόλπου. Οι παραδόσεις θα ξεκινήσουν το 2026 και θα διαρκέσουν 15 χρόνια.

Έπειτα από διαπραγματεύσεις μηνών, οι οποίες φαινόταν ότι ναυαγούν, ο υπουργός Ενέργειας του Κατάρ Σαάντ Σαρίντα αλ Κααμπί ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα από την Ντόχα ότι ο κρατικός ενεργειακός κολοσσός Qatar Energy έχει συνάψει συμφωνία με τη Γερμανία για την προμήθεια LNG.

  • Διαβάστε επίσης: Ενεργειακή κρίση: Ο λόγος που το φθηνό αέριο των ΗΠΑ φτάνει πανάκριβο στην Ευρώπη

Η πρώτη παράδοση το 2026

Το αέριο, το οποίο προέρχεται από τα κοιτάσματα North Field East και North Field South, θα πωληθεί στην αμερικανική εταιρία Conoco Phillips, η οποία κατόπιν θα το παραδώσει στη γερμανική Brunsbüttel. Η πρώτη παράδοση έχει προγραμματιστεί για το 2026 και η συμφωνία έχει διάρκεια τουλάχιστον 15 ετών. Προβλέπει την παράδοση έως και δύο εκατομμυρίων τόνων ετησίως, τα οποία αντιστοιχούν στο 3% των γερμανικών αναγκών σε φυσικό αέριο.

Ο κ. Αλ Κααμπί δήλωσε ακόμη ότι η Qatar Energy βρίσκεται σε συνομιλίες και με άλλες γερμανικές εταιρίες. «Έχουμε καλές σχέσεις με τις γερμανικές εταιρίες και με τη γερμανική κυβέρνηση», σημείωσε ο υπουργός.

Η Γερμανία μέχρι στιγμής προμηθεύεται LNG από τις ΗΠΑ

Το Κατάρ είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς LNG στον κόσμο, ενώ διαθέτει τα τρίτα μεγαλύτερα κοιτάσματα φυσικού αερίου, μετά τη Ρωσία και το Ιράν, με το οποίο μάλιστα μοιράζεται το μεγαλύτερο κοίτασμα του κόσμου.

Οι περισσότερες εξαγωγές αφορούν την Ασία – κυρίως τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία και την Ινδία. Πρόσφατα το Κατάρ υπέγραψε συμφωνία μακροπρόθεσμης συνεργασίας και με την Κίνα, στην οποία θα παραδώσει 108 εκατομμύρια τόνους σε διάστημα 27 ετών. Πρόκειται, όπως είπε ο καταριανός υπουργός Ενέργειας, για τη μεγαλύτερη σύμβαση προμήθειας στην ιστορία της αγοράς LNG.

Μέχρι τώρα η Γερμανία, η οποία ολοκλήρωσε ήδη την κατασκευή του πρώτου από τους πέντε τερματικούς σταθμούς LNG, προμηθεύεται LNG από τις ΗΠΑ, μέσω της Ολλανδίας, του Βελγίου και της Γαλλίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

dimarxe.gr