23.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
No menu items!

Έξαρση στις ιώσεις: Άνοδος 20% κάθε βδομάδα στη νοσηρότητα – Γεμάτα τα παιδιατρικά νοσοκομεία

Μεγάλη έξαρση στις ιώσεις παρατηρείται αυτή την εποχή, με την νοσηρότητα να εμφανίζει κάθε βδομάδα άνοδο 20%.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με μελέτες των τελευταίων 30 ετών, ποτέ στο παρελθόν δεν έχει σημειωθεί το φαινόμενο που διαπιστώνεται αυτή τη στιγμή.

Διαβάστε επίσης: Ιώσεις: 5 τρόφιμα που πρέπει να έχετε πάντα στη διάθεσή σας σε περίπτωση που αρρωστήσετε

Όπως εξήγησε ο παιδιατρος Σπύρος Μαζάνης στον Ιορδάνη Χασαπόπουλο και στην Ανθή Βούλγαρη, τρία είναι τα στοιχεία που εμπνέουν ανησυχία:

  1. όλες οι ιώσεις έχουν ξεκινήσει φέτος πολύ νωρίτερα σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές και όσο κρυώνει ο καιρός θα αυξάνονται και τα κρούσματα.
  2. υπάρχουν ταυτόχρονα πάρα πολλές διαφορετικές ιώσεις, οι οποίες έχουν τα ίδια συμπτώματα και πλήττουν περισσότερο το αναπνευστικό σύστημα
  3.  μπορεί να υπάρχουν σε ένα παιδάκι δύο και τρεις διαφορετικοί ιοί ταυτόχρονα.

Αναφορικά με την πιθανή αιτία αυτού του φαινομένου, ο κ. Μαζάνης σημείωσε ότι το διάστημα των 2,5 ετών της πανδημίας αποκλειστήκαμε από τους ιούς και ιδιαίτερα τα παιδιά από μηδέν έχω 14 ετών δεν εκτέθηκαν προκειμένου να αναπτύξουν αντισώματα.

Ερωτηθείς για το τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατευτούμε και να προστατεύσουμε και τα παιδιά, ο παιδίατρος είπε να εστιάσουμε στα μέτρα για τα οποία μιλάμε όλο το προηγούμενο διάστημα: καλή υγιεινή, να αποφεύγουμε τον συνωστισμό -βλ. πάρτι και παιδότοπους.

Αναφορά έκανε και στα εμβόλια και ιδιαίτερα σε εκείνο για τον πνευμονιόκοκκο, το οποίο συχνά οι γονείς αμελούν να κάνουν στα παιδιά.

Αυξάνονται οι αποδοχές των γιατρών

Στο μεταξύ κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο «Δευτεροβάθμια περίθαλψη, ιατρική εκπαίδευση, μισθολογικές ρυθμίσεις για όλους τους γιατρούς και οδοντιάτρους του ΕΣΥ και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας του υπουργείου Υγείας».

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, με το νομοσχέδιο αυξάνονται αναδρομικά οι αποδοχές των γιατρών. Συγκεκριμένα, θα καταβληθούν αναδρομικά οι αυξήσεις στους μισθούς και στα επιδόματα των γιατρών από 28 Ιουνίου 2022.

Παράλληλα από 1.1.2023 θα καταβληθεί επιπλέον προσαύξηση του νοσοκομειακού επιδόματος των γιατρών που υπηρετούν σε ΜΕΘ καθώς και θα δοθεί μηνιαίο επίδομα σε γιατρούς που υπηρετούν στα ΤΕΠ και σε αναισθησιολόγους που υπηρετούν σε αναισθησιολογικά τμήματα.

H Ματίνα Παγώνη σχολίασε ότι «όλοι οι γιατροί πρέπει να πάρουν τη μεγάλη αύξηση των 300 ευρώ».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

dimarxe.gr