30.9 C
Athens
Παρασκευή, 12 Ιουλίου, 2024

Ηχηρό μήνυμα για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας κατά των γυναικών στον Δ. Ωραιοκάστρου (φώτο)

Εκδήλωση για την ενδοοικογενειακή βία κατά των γυναικών στο Δημαρχείο Ωραιοκάστρου

Να σπάσουν τη σιωπή και να καταγγέλλουν περιστατικά βίας σε βάρος τους ήταν το ηχηρό μήνυμα που εστάλη προς όλες τις γυναίκες, στο πλαίσιο της εκδήλωσης με θέμα: «Συζητώντας για την ενδοοικογενειακή βία κατά των γυναικών», που διοργάνωσαν η Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας, Δημόσιας Υγείας, Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού και το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Ωραιοκάστρου, σε συνεργασία με την Δημοτική Επιτροπή Ισότητας των Φύλων του Δήμου Ωραιοκάστρου.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 23/11, στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημαρχείο Ωραιοκάστρου, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών που κάθε χρόνο τιμάται στις 25 Νοεμβρίου.

Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, Μαρία Συρεγγέλα, με βιντεοσκοπημένο μήνυμα. Η υφυπουργός αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες και τις δράσεις που αναλαμβάνει το κράτος για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας και των πολλαπλών διακρίσεων κατά των γυναικών και κάλεσε τις γυναίκες να σπάσουν τη σιωπή και να μην φοβούνται να απευθύνονται στις αρχές και τις κοινωνικές δομές.

Η αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μελίνα Δερμεντζοπούλου, στο χαιρετισμό της αναφέρθηκε στη συνεργασία που αναπτύσσεται μεταξύ των υπηρεσιών της ΠΚΜ και των Δήμων, με στόχο την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας και επισήμανε ότι κατά την πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του νέου ΕΣΠΑ 2021 – 2027 για την Κεντρική Μακεδονία, που έγινε προχθές στη Θεσσαλονίκη, τονίστηκε ότι δίνεται μεγάλη βαρύτητα στη στήριξη της κοινωνικής συνοχής και των ευάλωτων πολιτών.

Στην εκδήλωση μεταφέρθηκε ο χαιρετισμός του δημάρχου Ωραιοκάστρου, Παντελή Τσακίρη, που λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν κατάφερε να παραστεί. «Απέναντι στην ενδοοικογενειακή βία κατά των γυναικών οφείλουμε να υψώσουμε τείχος προστασίας και να λειτουργήσουμε, εκτός από προστατευτικά, ενημερωτικά και αποτρεπτικά. Στο Δήμο Ωραιοκάστρου στεκόμαστε στο πλευρό των γυναικών, ώστε καμία γυναίκα να μην αισθάνεται μόνη», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο κ. Τσακίρης προς τις γυναίκες.

Η Χριστίνα Ζάπρα, αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης, Πολιτικών Ισότητας των φύλων, Κοινωνικής Προστασίας και Πολιτισμού του Δήμου Ωραιοκάστρου στο χαιρετισμό της αναφέρθηκε στην Επιτροπή Ισότητας Φύλων που λειτουργεί στο Δήμο και μέσα από δράσεις, εκδηλώσεις και καμπάνιες στηρίζει και προωθεί την ισότητα μεταξύ των φύλων.

Αμέσως μετά το λόγο έλαβαν οι ομιλητές. Την αρχή έκανε η Αναστασία Σισμανίδου, γενική γραμματέας του Δήμου Ωραιοκάστρου, μέλος της Επιτροπής Ισότητας της ΚΕΔΕ και αναπληρωματικό μέλος της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία με περιγραφικό τρόπο αναφέρθηκε στη «βία, την κακοποίηση και την ψυχική υγεία».

Τη σκυτάλη πήρε στη συνέχεια η Αναστασία Ζδράλη, κοινωνική λειτουργός του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Θεσσαλονίκης, η οποία αναφέρθηκε στην έμφυλη βία, στην εμπειρία του Κέντρου και τις νέες προκλήσεις.

Για τον ρόλο της Ελληνικής Αστυνομίας στην αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας μίλησε η Κωνσταντίνα Καπετανίδου, Αστυνόμος Β’ του Γραφείου Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας του Αστυνομικού Τμήματος Αμπελοκήπων – Μενεμένης.

Την εμπειρία της από υποθέσεις που έχουν λάβει χώρα σε δικαστικό επίπεδο κατέθεσε η Ευγνωσία Ραφτοπούλου, δικηγόρος – διαμεσολαβήτρια, η οποία μίλησε για την «αόρατη βία» και την διαδικασία της διαμεσολάβησης.

Τις υπηρεσίες που παρέχει στους πολίτες το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Ωραιοκάστρου παρουσίασε η Βασιλεία Λερού, ψυχολόγος του Κέντρου, η οποία μίλησε για την ενδοοικογενειακή βία κατά των γυναικών και τις επιπτώσεις στην ψυχική υγεία.

Για την κακοποίηση/παραμέληση των ανηλίκων μέσω της εμπειρίας του Χαμόγελου του Παιδιού μίλησε στην εκδήλωση ο Χρήστος Σωζόπουλος, ψυχολόγος του Χαμόγελου του Παιδιού.

Τέλος, ο Σωκράτης Λουκάς Δημητριάδης, δικηγόρος Παρ’  Αρείω Πάγω, κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης Ποινικών Επιστημών ΔΠΘ, μέλος της Ένωσης Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων μίλησε για το ισχύον ελληνικό και ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας κατά των γυναικών, θέτοντας τον προβληματισμό εάν είναι επαρκές για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Στο τέλος της εκδήλωσης, που συντόνισε ο δημοσιογράφος Θάνος Χερχελετζής, ακολούθησε συζήτηση με το κοινό.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν η βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης και μέλος της ΚΕ ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, Κωνσταντίνα Αδάμου, ο πολιτευτής ΝΔ Β΄ Θεσσαλονίκης, Θεοφάνης Παππάς, ο γραμματέας ΝΕ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Β΄  Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Κοκολάκης, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ωραιοκάστρου, Ευαγγελία Δρόσου, η αντιδήμαρχος Καθημερινότητας του Δήμου Ωραιοκάστρου, Σοφία Δημητριάδου, οι πρόεδροι των Κοινοτήτων Νεοχωρούδας, Χρήστος Σαραμούρτσης και Πενταλόφου, Πάτροκλος Σπυρόπουλος, ο πρόεδρος της ΔΗΚΕΩ, Αναστάσιος Πανιώρης, ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Ωραιοκάστρου, Τάσος Χαλκίδης, οι τοπικοί σύμβουλοι Ελένη Δημητριάδου, Ευτυχία Παλτατζίδου, Όλγα Διαμέλα, εκπρόσωποι συλλόγων γονέων και κηδεμόνων, εκπρόσωποι των συλλόγων: Σύλλογος Γυναικών Ωραιοκάστρου «Η Αρίστη», Λογείον- Σύλλογος Πολιτισμού, Ένωση Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων, Σύλλογος Φίλων της Μονάδας Αυτιστικού Ατόμου «Ελπίδα» και Πολιτιστικός Σύλλογος Πενταλόφου και κάτοικοι του Δήμου Ωραιοκάστρου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

dimarxe.gr