19.9 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
No menu items!

Λέκκας για Τουρκία: «Σημαντικό αν θα ενεργοποιηθούν άλλα ρήγματα»

Ο Ευθύμιος Λέκκας ανέλυσε τον σεισμό που έπληξε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, την επαρχία Ντουτζέ της Μαύρης Θάλασσας στη βορειοδυτική Τουρκία. Αξίζει να αναφερθεί πως σύμφωνα με νεότερο απολογισμό των τουρκικών αρχών, από τον σεισμό τραυματίστηκαν, 35 άνθρωποι.

Ο καθηγητής ανέφερε πως ο σεισμός δεν πρέπει να ανησυχεί τη χώρα μας, αλλά και πως η εξέλιξη του φαινομένου παρακολουθείται «από πολύ κοντά». Υπενθύμισε μάλιστα πως ακριβώς πριν από 23 χρόνια, το 1999, είχε γίνει ο σεισμός στην ίδια περιοχή στην Νικομήδεια.

Διαβάστε επίσης: Τουρκία: Η στιγμή που «χτυπά» ο Εγκέλαδος – Δεκάδες τραυματίες, ζημιές και τροχαία

Τι ανέφερε ο Ευθύμης Λέκκας

«Το επίκεντρο τοποθετείται πάνω στο ρήγμα της Ανατολίας. Μιας περιοχής ιδιαίτερα ευαίσθητης, η οποία καταστράφηκε ολοσχερώς με τον σεισμό το 1999», εξήγησε. Τόνισε πως για την Ελλάδα είναι σημαντικό «το πως θα εξελιχθεί η δραστηριότητα στον ελληνικό χώρο, αν θα διεγείρει άλλα ρήγματα. Το 1999 ο σεισμός 7,5 Ρίχτερ στη Νικομήδεια δρομολόγησε, μέσω του ρήγματος της Ανατολίας και τον σεισμό της Αθήνας, 20 μόλις μέρες μετά. Αλλά, στην προκειμένη περίπτωση, δεν φαίνεται να έχει τόσο μεγάλη δυναμική, έτσι ώστε να ανησυχήσει και τον ελληνικό χώρο».

Τέλος υπενθύμισε πως: «Το ρήγμα της Ανατολίας όταν ενεργοποιείται, ενεργοποιείται και σε διαφορετικά τμήματα. Είναι ενδεχόμενο να ενεργοποιηθεί στο τμήμα της Νικομήδειας. Αλλά, σε παγκόσμιο επίπεδο, ανησυχία υπάρχει για την Κωνσταντινούπολη, όπου σύμφωνα με έρευνες που έχουν κάνει διαφορετικές ομάδες από όλο τον κόσμο, αναμένεται στην περιοχή ένας σεισμός της τάξης των 7 βαθμών Ρίχτερ, μέχρι το 2024».

Διαβάστε επίσης: Τουρκία: 22 τραυματίες, ο ένας σοβαρά, μετά τον σεισμό 5,9 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη

Η στιγμή που «χτύπησε» ο εγκέλαδος την Τουρκία

Δεκάδες τραυματίες, ο ένας εκ των οποίων νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, και πολλές καταστροφές προκάλεσε ο σεισμός που έπληξε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, την επαρχία Ντουτζέ της Μαύρης Θάλασσας στη βορειοδυτική Τουρκία.

Σύμφωνα με νεότερο απολογισμό των τουρκικών αρχών, από τον σεισμό, τραυματίστηκαν 35 άνθρωποι. Η τουρκική Πολιτική Προστασία (AFAD), ανακοίνωσε πως ο σεισμός είχε μέγεθος 5,9 βαθμών. Σημειώθηκε στις 04:08 (τοπική ώρα· 03:08 ώρα Ελλάδας) και είχε επίκεντρο την περιοχή Γκόλιακα, με εστιακό βάθος λιγότερο από 7 χιλιόμετρα και έγινε αισθητός στην Κωνσταντινούπολη, στην Άγκυρα και σε πολλές άλλες περιοχές.

Δείτε το βίντεο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

dimarxe.gr