23.8 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Αμοργός – Σ. Κεδίκογλου: “Υπόδειγμα οι αλιείς του νησιού”

Ένα από τα προβλήματα των θάλασσών μας είναι η μείωση των ιχθυαποθεμάτων και η ρύπανση, είπε ο κ. Κεδίκογλου

Η μείωση των ιχθυαποθεμάτων και η ρύπανση στα θαλάσσια οικοσυστήματα είναι από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, οπότε η πρωτοβουλία «Αμοργόραμα» πρέπει να εφαρμοστεί σε όλα τα νησιά της χώρας, τόνισε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σίμος Κεδίκογλου εγκαινιάζοντας το Αλιευτικό Καταφύγιο στο Ξυλοκερατίδι Καταπόλων Αμοργού.

Η  τέλεση των εγκαινίων του αλιευτικού καταφύγιου έγινε στο πλαίσιο της επικείμενης υπογραφής Μνημονίου συνεργασίας για την εν λόγω πρωτοβουλία, ανάμεσα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στη Γενική Γραμματεία Νησιωτικής Πολιτικής, τονΔήμο Αμοργού, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, τον Επαγγελματικό Αλιευτικό Σύλλογο Αμοργού και τους φορείς Blue MarineFoundation και Cyclades Preservation Fund.

«Είναι από τις ευτυχείς ημέρες ενός πολιτικού όταν έχει την ευκαιρία να παρίσταται στα εγκαίνια ενός σημαντικού Αλιευτικού Καταφυγίου, ενός έργου που το χρωστούσαμε στους αλιείς του νησιού οι οποίοι αγωνιούσαν κάθε φορά όπου επικρατούσε κακοκαιρία καθώς έπρεπε να μεταφερθούν με τα σκάφη τους στην άλλη άκρη του νησιού και να δώσουν αγώνα για να σώσουν το βίος τους», επισήμανε ο κ. Κεδίκολγου.

Ο υφυπουργός χαρακτήρισε υπόδειγμα τους τοπικούς αλιείς επειδή αγωνιούν για το μέλλον και για το περιβάλλον που θα παραδώσουμε στις επόμενες γενιές. «Ένα από τα προβλήματα των θάλασσών μας είναι η μείωση των ιχθυαποθεμάτων, η ρύπανση των θαλασσών μας. Οπότε, όταν με επισκέφτηκε στο ΥπΑΑΤ ο Μιχάλης Κρόσμαν εκπροσωπώντας τον σύλλογο των αλιέων για να με ενημερώσει για την πρωτοβουλία που έχουν αναλάβει μαζί με τον Δήμαρχο, ήμουν πεπεισμένος ότι το πρόγραμμα πρέπει να λειτουργήσει ως πρότυπο για όλη την Ελλάδα. Αυτό που γίνεται στην Αμοργό, πρέπει να γίνει μοντέλο για όλα τα νησιά, για όλες τις ακτές της χώρας μας», συμπλήρωσε.

Οι αλιείς του νησιού απέχουν από την αλιευτική δραστηριότητα τους μήνες αναπαραγωγής των ψαριών με τη συμμετοχή του στόλου τους σε παράκτιους θαλάσσιους καθαρισμούς. Για την επίτευξη του δεύτερου στόχου τους, απαιτείται η παύση της αλιείας τους μήνες Απρίλιο και Μάιο από όλα τα επαγγελματικά και ερασιτεχνικά αλιευτικά σκάφη. «Ενδεικτικά να αναφέρω  ότι μέσα σε ένα μήνα κατάφεραν να συλλέξουν πάνω από 12 τόνους θαλάσσια απορρίμματα!», είπε ο κ. Κεδίκογλου.

 
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

dimarxe.gr