20.7 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Δ. Αθηναίων: Ανοίγει με μεγάλες παραγωγές η αυλαία του Δημοτικού Θεάτρου Ολύμπια

Κ. Μπακογιάννης: «Το Ολύμπια είναι έτοιμο να γράψει τη νέα του σελίδα στο πολιτιστικό στερέωμα της Αθήνας»

Αφιερώματα στη Μαρία Κάλλας και το Δημήτρη Μητρόπουλο, συναυλίες τζαζ, παραστάσεις σύγχρονου χορού, όπερα για παιδιά

«Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο Ολύμπια» – Παρουσιάστηκε το νέο καλλιτεχνικό πρόγραμμα 2022 – 2023 του ιστορικού Δημοτικού Μουσικού Θεάτρου της Αθήνας

Μεγάλα αφιερώματα στη Μαρία Κάλλας και τον Δημήτρη Μητρόπουλο

–        Νέα λυρική παραγωγή με την όπερα «Ιφιγένεια εν Ταύροις» του Gluck

–        Εορταστικό κλείσιμο του 2022 με την οπερέτα «Ο Βαπτιστικός» του Σακελλαρίδη

–        12 συναυλίες τζαζ και ελληνικής έντεχνης μουσικής

–        Νέες θεατρικές δημιουργίες και παραστάσεις σύγχρονου χορού

–        Πανόραμα ιταλικών παραστατικών τεχνών

–        Όπερα για παιδιά

Τα φώτα ανάβουν ξανά στο Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας». Περίπου έναν χρόνο μετά την αναγέννησή του από τη δημοτική αρχή της πόλης, οι Αθηναίες και οι Αθηναίοι θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν και φέτος ένα απολαυστικό “ταξίδι” μουσικής, χορού και θεάτρου, στο εμβληματικό κτίριο της οδού Ακαδημίας.

Στην αίθουσα τελετών του Δημαρχείου της Αθήνας, ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης συνέντευξης Τύπου, μίλησε για το παρόν και το μέλλον του ιστορικού θεάτρου της Αθήνας, αλλά και τη σημασία της παρουσίας του στον πολιτιστικό “χάρτη” της πόλης. Στην εκδήλωση, συμμετείχαν η Πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), Νίκη Αραμπατζή, καθώς και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Θεάτρου και υπεύθυνος του καλλιτεχνικού προγράμματος των Μουσικών ΣυνόλωνΟλιβιέ Ντεκότ, ο οποίος παρουσίασε αναλυτικά το πλούσιο πρόγραμμα παραστάσεων, μέχρι και τον Μάιο του 2023.

Στον χαιρετισμό του ο κ. Μπακογιάννης, αναφέρθηκε συνολικά στο πολιτιστικό όραμα του Δήμου Αθηναίων, έκανε έναν σύντομο απολογισμό του σημαντικού ρόλου που διαδραμάτισε το Ολύμπια κατά την περσινή περίοδο -σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί ζωντανή η “φλόγα” του πολιτισμού στην πόλη- και μίλησε με περηφάνια και αισιοδοξία για τη νέα “σελίδα” που ετοιμάζεται να γράψει και φέτος το θέατρο. «Η μεγάλη επιστροφή του Ολύμπια -πέρυσι το φθινόπωρο- στην πολιτιστική ζωή της Αθήνας, με σπουδαίες καλλιτεχνικές παραγωγές, αγκαλιάστηκε θερμά από το αθηναϊκό κοινό, γεμίζοντας όλους εμάς με ενθουσιασμό και περηφάνια. Συνεχίζουμε και φέτος την προσπάθεια να προσφέρουμε ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα υψηλής ποιότητας, με την υπογραφή του Ολιβιέ Ντεκότ. Το Ολύμπια είναι έτοιμο για ακόμη μία φορά να “ανάψει τα φώτα του” και να γράψει τη νέα του λαμπρή σελίδα στο πολιτιστικό στερέωμα της Αθήνας», τόνισε.

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ, Νίκη Αραμπατζή, έκανε λόγο για την αναντικατάστατη συνδρομή του Ολύμπια στην εκπλήρωση των προγραμματικών στόχων του Οργανισμού να φέρει τον πολιτισμό κοντά στους πολίτες της Αθήνας. «Το Ολύμπια είναι το στολίδι της Αθήνας, ένα πανέμορφο κτίριο που έχει ζήσει μεγάλες δόξες και αξέχαστες καλλιτεχνικές στιγμές. Είμαι χαρούμενη που, μετά την ανακαίνισή του και τον καλλιτεχνικό προγραμματισμό που σχεδιάσαμε, ανέκτησε την αίγλη του και κέρδισε ξανά την αγάπη του κόσμου. Για εμάς στον ΟΠΑΝΔΑ, που έχουμε ως πρωταρχικό στόχο να κάνουμε πιο όμορφη την καθημερινότητα των δημοτών, η εξέλιξη αυτή αποτελεί τη μεγαλύτερη επιβράβευση», επισήμανε.

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Θεάτρου, Ολιβιέ Ντεκότ, αναφέρθηκε στις δυσκολίες, αλλά και τους θριάμβους της προηγούμενης χρονιάς και ταυτόχρονα έθεσε τα θεμέλια και παρουσίασε αναλυτικά τους πυλώνες, πάνω στους οποίους δομείται το καλλιτεχνικό όραμα της επόμενης περιόδου. «Το Ολύμπια επιδιώκει να είναι ένα Θέατρο για το κοινό, που θα αναδεικνύει τον ελληνικό πολιτισμό και ταυτόχρονα θα είναι ανοιχτό στη διεθνή σκηνή, σε όλα τα ποιοτικά είδη μουσικής, σε όλες τις μορφές της Τέχνης. Δύο εμβληματικοί Έλληνες καλλιτέχνες του 20ου  αιώνα, ο Δημήτρης Μητρόπουλος και η Μαρία Κάλλας, αποτελούν -αυτή τη νέα σεζόν- τα τιμώμενα πρόσωπα του Δημοτικού Θεάτρου της Αθήνας, το οποίο μάλιστα, φέρει και το όνομα της κορυφαίας ντίβας της όπερας. Το θέατρο πορεύεται πλέον με τη δική του ταυτότητα, και με το πρόσημο της αριστείας και της διαφορετικότητας», τόνισε.

Μουσικά Σύνολα και συμπράξεις

Ο Δήμος Αθηναίων αξιοποιεί το σταθερό καλλιτεχνικό δυναμικό του, τα Μουσικά Σύνολα, τα οποία πλαισιώνουν τις περισσότερες παραγωγές, ενώ στηρίζει και αναδεικνύει Έλληνες δημιουργούς -καλλιτέχνες, μουσικούς, σολίστ και καλλιτεχνικές ομάδες- ως πάγιο και πρωταρχικό του μέλημα.

Ταυτόχρονα, συμπράττει με διεθνείς καλλιτέχνες, μεγάλους πολιτιστικούς φορείς της χώρας και του εξωτερικού, θέτοντας τις βάσεις για νέες εγχώριες, αλλά και διεθνείς συνεργασίες στο άμεσο μέλλον, προκειμένου σύντομα το Ολύμπια, να εκπληρώσει την αποστολή του ως προορισμός παγκόσμιας εμβέλειας.

Μ. Κάλλας και Δ. Μητρόπουλος: Τα κεντρικά πρόσωπα

Η καλλιτεχνική περίοδος 2022-2023 εμπλουτίζει τη νέα ταυτότητα του θεάτρου. Όπως πέρυσι, έτσι και τη νέα σεζόν, η φωνή, σε όλες της τις μορφές, θα αποτελεί το επίκεντρο.

Ο Δημήτρης Μητρόπουλος και η Μαρία Κάλλας, δύο από τους σημαντικότερους Έλληνες καλλιτέχνες, που σημάδεψαν τον κόσμο της λυρικής τέχνης, αποτελούν τα κεντρικά πρόσωπα της νέας περιόδου του Ολύμπια.

Αφετηρία, αποτελεί μια μοναδική παρουσίαση σε συναυλιακή μορφή της όπερας «Αδελφή Βεατρίκη», που συνέθεσε ο Δημήτρης Μητρόπουλος σε νεαρή ηλικία για την Κατίνα Παξινού, και η οποία θα παρουσιαστεί από ένα σπουδαίο γαλλο-ελληνικό καστ με εξάρχουσα τη μεγάλη Γαλλίδα δραματική σοπράνο Catherine Hunold, και τον Γάλλο αρχιμουσικό, Pierre Dumoussaud, να διευθύνει από το πόντιουμ. Μια μικτή συναυλία μουσικής δωματίου και συμφωνικής μουσικής υπό τη διεύθυνση του Μιχάλη Οικονόμου και μία συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με τη συμμετοχή επιφανών μουσικολόγων, θα συμπληρώσουν τη γνωριμία του κοινού με την πολυσχιδή καλλιτεχνική προσωπικότητα του Μητρόπουλου.

Το 2023 συμπληρώνονται εκατό χρόνια από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας. Η επέτειος αυτή θα γιορταστεί με την ανάλογη λαμπρότητα, σε όλη τη διάρκεια του έτους. Το αφιέρωμα ξεκινά με τη μοναδική ελληνική όπερα που τραγούδησε η θρυλική σοπράνο: Τον «Πρωτομάστορα» του Μανώλη Καλομοίρη, την πρώτη όπερα που συνέθεσε, και που θα παρουσιαστεί σε συναυλιακή μορφή, υπό τη διεύθυνση της διεθνώς αναγνωρισμένης αρχιμουσικού, Ζωής Τσόκανου, η οποία έκανε πρόσφατα και το ντεμπούτο της στο Royal Opera House, Covent Garden. Η διανομή αποτελείται κυρίως από Έλληνες που διαπρέπουν στο εξωτερικό, με επικεφαλής τον Κωνσταντίνο Κληρονόμο και τη Μαριτίνα Ταμπακοπούλου, η οποία θα εμφανιστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα στον απαιτητικό ρόλο της Σμαράγδας.

«Ιφιγένεια εν Ταύροις»

Η νέα μεγάλη παραγωγή της φετινής σεζόν είναι η «Ιφιγένεια εν Ταύροις» του Gluck, ένα έργο-σταθμός στην ιστορία της όπερας, αλλά και μία σημαντική επιτυχία στην καριέρα της Κάλλας, όταν τραγούδησε τον φερώνυμο ρόλο το 1957 στη Σκάλα του Μιλάνο, σε σκηνοθεσία του Luchino Visconti.

Τη νέα σκηνοθεσία υπογράφει ο Θάνος Παπακωνσταντίνου, ενώ τη μουσική διεύθυνση αναλαμβάνει ο διεθνούς φήμης αρχιμουσικός, Γιώργου Πέτρου. Το λαμπερό καστ απαρτίζουν διακεκριμένοι λυρικοί τραγουδιστές, μεταξύ των οποίων και η Ελληνο-Καναδή σοπράνο, Σούλα Παρασίδη, που θα κάνει το ντεμπούτο της στην Ελλάδα, ο Αργεντινός τενόρος, Juan Francisco Gatell και ο Γάλλος βαρύτονος, Phillipe-Nicolas Martin.

Συναυλίες για την Κάλλας

Δύο συναυλίες θα ολοκληρώσουν το αφιέρωμα στη γυναίκα που έφερε -μια για πάντα- την επανάσταση στο λυρικό τραγούδι: Στις 9 Φεβρουαρίου 2023, η σταρ του λυρικού τραγουδιού, Karine Deshayes, η οποία έχει εμφανιστεί στα μεγαλύτερα θέατρα του κόσμου, η Klára Kolonits και η Μαριτίνα Ταμπακοπούλου ενώνουν τις φωνές τους για να αποτίσουν φόρο τιμής στους σπουδαίους ρόλους που ερμήνευσε η Κάλλας επί σκηνής. Από το πόντιουμ διευθύνει ο Ιταλός αρχιμουσικός, Sebastiano Rolli.

Αντίστοιχα, στις 10 Απριλίου 2023, η Πασχαλινή συναυλία των Μουσικών Συνόλων θα εστιάσει στο θρησκευτικό ρεπερτόριο που ερμήνευσε η Κάλλας, κυρίως κατά την αθηναϊκή της περίοδο. Μετά την επιτυχία που σημείωσε στο περσινό πρωτοχρονιάτικο γκαλά, ο αρχιμουσικός Nikolas Nägele επιστρέφει στη σκηνή του Ολύμπια για να διευθύνει τη Συμφωνική Ορχήστρα και τη Χορωδία του Δήμου Αθηναίων, με τη συμμετοχή πέντε εξαίρετων Ελλήνων λυρικών τραγουδιστών.

Σε οκτώ παραστάσεις ο «Βαπτιστικός»

Για την εορταστική περίοδο του τέλους της χρονιάς, επιλέχθηκε μία από τις πιο αγαπητές αθηναϊκές οπερέτες: Ο «Βαπτιστικός» του Θεόφραστου Σακελλαρίδη που αναβιώνει στο θέατρο Ολύμπια για οκτώ παραστάσεις. Γιώργος Πέτρου βασίζεται στην παραγωγή που σκηνοθέτησε το 2019 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και υπόσχεται μια νέα μετεξέλιξη της παράστασης αυτής, με πολλές εκπλήξεις και ένα εξαιρετικό καστ.

Κλείνοντας τον κύκλο του λυρικού θεάτρου και συνεχίζοντας το πολυετές αφιέρωμα στον Σπύρο Σαμάρα, θα παρουσιαστεί φέτος η όπερα «Λιονέλλα» σε συναυλιακή μορφή. Ο αρχιμουσικός Βύρων Φιδετζής ενορχήστρωσε εκ νέου το έργο και το παρουσιάζει με τη Συμφωνική Ορχήστρα και τη Χορωδία του Δήμου Αθηναίων, μαζί με ένα σπουδαίο επιτελείο λυρικών τραγουδιστών.

Παραστάσεις για παιδιά και νέους

Φέτος, επιστρέφουν στο Ολύμπια και οι παραστάσεις για το νεανικό κοινό το οποίο, τον ερχόμενο Νοέμβριο, θα απολαύσει την όπερα για παιδιά και νέους «Ο Πρίγκιπας Ιβάν και το Πουλί της Φωτιάς» του Θοδωρή Αμπαζή, μια παραγωγή που σημείωσε τεράστια επιτυχία στην Εθνική Λυρική Σκηνή το 2017. Έχοντας ως βάση το ρωσικό παραδοσιακό παραμύθι, ο Αμπαζής, με τη διπλή ιδιότητα του συνθέτη και του σκηνοθέτη, δημιουργεί έναν μαγικό και πολύχρωμο κόσμο, μεταφέροντας τα παιδιά και τους νέους σε ένα συναρπαστικό μουσικο-θεατρικό ταξίδι.

Συμφωνικό ρεπερτόριο

Εκτός από τις λυρικές παραγωγές, η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων θα παρουσιάσει, στο πλαίσιο των τακτικών της συναυλιών, ένα πλούσιο συμφωνικό ρεπερτόριο, υπό τη διεύθυνση των μόνιμων μαέστρων της, Ελευθέριου Καλκάνη, Μιχάλη Οικονόμου και Ανδρέα Τσελίκα, αλλά και του προσκεκλημένου αρχιμουσικού Βλαδίμηρου Συμεωνίδη, ενώ θα αναδείξει λιγότερο γνωστές στην Ελλάδα συνθέσεις, όπως αυτές του Γάλλου Édouard Lalo, με αφορμή τα 200 χρόνια από τη γέννησή του.

Σύγχρονη ελληνική μουσική

Ταυτόχρονα, η σύγχρονη ελληνική μουσική δημιουργία, θα έχει περίοπτη θέση στον καλλιτεχνικό προγραμματισμό, με τα έργα δύο ιδιαίτερα δραστήριων συνθετών: Του Γιώργου Δούση και του Δημήτρη Μηνακάκη. Τέλος, ο Μίκης Θεοδωράκης θα τιμηθεί και φέτος μέσα από μια σειρά συναυλιών. Στην πρώτη, η Συμφωνική Ορχήστρα και η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων θα παρουσιάσουν την εμβληματική σουίτα μπαλέτου «Αλέξης Ζορμπάς»με σολίστ την μέτζο-σοπράνο Άρτεμις Μπόγρη, ενώ τον Μάιο του 2023, η Χορωδία θα ερμηνεύσει έργα του συνθέτη για χορωδία a cappella με σολίστ τον τενόρο Γιάννη Χριστόπουλο.

Κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, εκτός από τις παραστάσεις του «Βαπτιστικού», η Χορωδία θα παρουσιάσει τη συναυλία με τίτλο «The Twelve Days of Christmas», με τραγούδια και ύμνους από όλον τον κόσμο με σολίστ τη σοπράνο Μυρσίνη Μαργαρίτη, ενώ η Big Band θα ξεσηκώσει το κοινό με ένα αφιέρωμα στους Frank Sinatra και Ella Fitzgerald, μεταφέροντάς το στη “χρυσή” εποχή του swing.

Ελληνικό ρεπερτόριο και τζαζ

Οι συμπράξεις με σημαντικούς καλλιτέχνες συνιστούν βασικό πυλώνα των συναυλιών των Μουσικών Συνόλων του Δήμου Αθηναίων και φέτος το Ολύμπια θα υποδεχτεί πολλά ονόματα από τον χώρο του ελληνικού τραγουδιού και της τζαζ.

Το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής θα οδηγήσει τους θεατές σε γνωστά (αλλά και λιγότερο γνωστά) μονοπάτια του ελληνικού ρεπερτορίου, φιλοξενώντας σπουδαίους ερμηνευτές όπως οι: Γιώτα Νέγκα, Γλυκερία, Μανώλης Μητσιάς, Λένα Αλκαίου, Παντελής Θαλασσινός και Λάκης Χαλκιάς. Αντίστοιχα, η Big Band θα συμπράξει με πλήθος καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό (Λουκία Παλαιολόγου, Τάκης Πατερέλης, Κατερίνα Πολέμη, Δημήτρης Παπαδόπουλος, Marianna Seas, Dat Funk, Lana Janjanin, Ανδρέας Πολυζωγόπουλος), προκειμένου να ταξιδέψει τους φιλόμουσους επισκέπτες στον συναρπαστικό κόσμο της τζαζ και των ποικίλων ρευμάτων της.

Ο «συναυλιακός χάρτης» του Ολύμπια

Ο κατάλογος των συναυλιών του θεάτρου, συμπληρώνεται από τρεις συναυλίες, που θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με σημαντικούς πολιτιστικούς φορείς. Λίγο πριν από την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής και η Χορωδία της ΕΡΤ θα παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα αφιερωμένο στα τραγούδια του ‘40, με τους Ελένη Βουδουράκη, Ιωάννα Φόρτη και Μπάμπη Βελισσάριο, ενώ τον Μάιο του 2023 η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ θα πραγματοποιήσει ένα αφιέρωμα στον Ludwig van Beethoven, υπό τη διεύθυνση του Μιχάλη Οικονόμου.

Τον ίδιο μήνα, η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών, μία από τις πλέον δραστήριες ελληνικές ορχήστρες, θα παρουσιάσει ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα με έργα των A. Honegger, M. Ravel, A. Dvořák, D. Shostakovich και Κ. Σφακιανάκη, υπό τη διεύθυνση του καλλιτεχνικού της διευθυντή Βύρωνα Φιδετζή.

Ένας αιώνας από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Στο πλαίσιο της επετείου για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, η Δημοτική Αθηναϊκή Εστουδιαντίνα παρουσιάζει τον Οκτώβριο μια συναυλία με τίτλο «Όνειρο ήταν μα δεν το λησμονήσαμε – Το τραγούδι της Σμύρνης», ένα μουσικό οδοιπορικό στο ιδιαίτερο μουσικό ρεπερτόριο της Σμύρνης, υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του Ανδρέα Μαζαράκη.

Τον Ιανουάριο του 2023, η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» φέρνει κοντά δύο ξεχωριστούς δημιουργούς: Τον Μίκη Θεοδωράκη και τον Βασίλη Τσιτσάνη. Μέσα από αυτή τη συνύπαρξη, η Ορχήστρα θα αναδείξει τη “λεπτή” συγγένεια της τέχνης τους και την ιδιαίτερη συνεισφορά τους στην ελληνική λαϊκή μουσική.

Τέλος, η μεγάλη ερμηνεύτρια Μαρία Φαραντούρη, μετά την επιτυχημένη της εμφάνιση πέρυσι στο Θέατρο Ολύμπια, επιστρέφει -τον Μάιο του 2023- με ένα πρωτότυπο πρόγραμμα αφιερωμένο στην ποίηση του Bertolt Brecht και στο μουσικό θέατρο.

Το Ολύμπια, πιστό στο όραμα για έναν χώρο πολιτισμού ανοιχτό σε όλους, συνεχίζει τη συνεργασία του με σημαντικούς φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού. Μεταξύ των συνεργασιών που εγκαινιάζονται φέτος, είναι και αυτή με την Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης η οποία, τον Ιανουάριο του 2023, θα παρουσιάσει μία μοναδική χορευτική παράσταση με νέα έργα Ελλήνων χορογράφων, που θα ερμηνευτούν από νέους σπουδαστές της Σχολής.

Θεατρικές παραστάσεις

Το θέατρο θα έχει και αυτό θέση στον προγραμματισμό του Ολύμπια, με τη νέα δημιουργία «Τουλούζ-Λωτρέκ – Η φαντασία της αμαρτίας» του Χριστόφορου Χριστοφή και του Δήμου Αβδελιώδη.

Σε συνεργασία με τις ιταλικές αρχές, την Πρεσβεία της Ιταλίας στην Ελλάδα και το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών, θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα ένα πανόραμα παραστατικών τεχνών, το οποίο θα δώσει μια ιδέα στο κοινό από τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία στη γειτονική χώρα, με τη συμμετοχή καλλιτεχνών που ακτινοβολούν σε όλη την Ευρώπη: Η παράσταση “Best Regards”, που σημείωσε τεράστια επιτυχία με τον λαμπρό ερμηνευτή Marco d’ Agostin, το έργο της διεθνώς αναγνωρισμένης χορογράφου Ambra Senatore “A posto”, καθώς και τρεις παραστάσεις από την κολεκτίβα Anagoor –μια καλλιτεχνική ομάδα ιδιαίτερα γνωστή στο παριζιάνικο, γερμανικό και ελβετικό κοινό.

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας» στο νέο site του θεάτρου: www.oly.gr

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2022ΜΑÏΟΣ 2023

ΟΛΥΜΠΙΑ

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΑΣ

ΛΥΡΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
ΚΥΚΛΟΣ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

14 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ  ► 20:00

Συμφωνική Ορχήστρα & Χορωδία Δήμου Αθηναίων


ΑΔΕΛΦΗ ΒΕΑΤΡΙΚΗ

Θαύμα σε τρεις πράξεις (σε συναυλιακή μορφή)      

Δημήτρης Μητρόπουλος

Ένα από τα έργα που παρουσιάζονται σπάνια, η «Αδελφή Βεατρίκη», η μοναδική όπερα που συνέθεσε ο Δημήτρης Μητρόπουλος δίδεται σε συναυλιακή μορφή από τη Συμφωνική Ορχήστρα και τη Χορωδία του Δήμου Αθηναίων με ένα λαμπερό καστ τραγουδιστών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Πρόκειται για ένα θρησκευτικό δράμα («θαύμα» σύμφωνα με τον συνθέτη) σε τρεις πράξεις, σε κείμενο του Βέλγου συμβολιστή ποιητή Maurice Maeterlinck. Η υπόθεση εκτυλίσσεται σε ένα μοναστήρι κατά τον 14 ο αιώνα και εστιάζει στο δίλημμα της Αδελφής Βεατρίκης ανάμεσα στον έρωτά της για τον πρίγκιπα Μπελλιντόρ και των δεσμεύσεων της μοναστικής ζωής. Από το πόντιουμ διευθύνει ο διακεκριμένος αρχιμουσικός Pierre Dumoussaud.

Μουσική διεύθυνση: Pierre Dumoussaud
Επιμέλεια έντυπου μουσικού υλικού: Βύρων Φιδετζής

(Πηγή χειρογράφου: Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, Τμήμα Αρχείων, Αρχείο Δημήτρη Μητρόπουλου)
Σχεδιασμός φωτισμών: Περικλής Μαθιέλλης
Βοηθός μαέστρου: Νίκος Λαάρης
Διδασκαλία χορωδίας: Σταύρος Μπερής
Μουσική προετοιμασία: Δημήτρης Γιάκας

Αδελφή Βεατρίκη / Η Παρθένος Μαρία: Catherine Hunold
Πρίγκιπας Μπελλιντόρ: Valentin Thill
Η Ηγουμένη: Héloïse Mas
Αδελφή Εγκλαντίν: Ειρήνη Καράγιαννη
Αδελφή Κλεμάνς / Η μικρή Αλλέτ: Διαμάντη Κριτσωτάκη
Αδελφή Φελισιτέ: Χρυσάνθη Σπιτάδη
Ο Εφημέριος: Παύλος Πανταζόπουλος
Αδελφή Μπαλμπίν: Ιωάννα Βρακατσέλη *
Αδελφή Ρεζίν: Έφη Μηνακούλη *Ζητιάνα: Μαρία Μαυρομμάτη *
Ζητιάνα: Σοφία Καρβουνά *Ζητιάνος / ανάπηρος: Αντώνης Δήμου *

* μέλη της Χορωδίας Δήμου Αθηναίων

ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
ΚΥΚΛΟΣ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

15 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ  ►11:00-14:00

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: ΖΩΗ ΚΑΙ ΕΡΓΟ

Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων διοργανώνει στρογγυλή τράπεζα με θέμα τη ζωή και το έργο του Δημήτρη Μητρόπουλου.

Συμμετέχουν επιφανείς μουσικολόγοι και μελετητές του έργου του Μητρόπουλου, οι οποίοι θα αναδείξουν την πολυσχιδή καλλιτεχνική προσωπικότητα του μεγάλου αυτού δημιουργού, τη σπουδαία συμβολή του στη μουσική ζωή της Ελλάδας, αλλά και τη διεθνή του καλλιτεχνική ακτινοβολία.

Νίκος Μαλιάρας
Καθηγητής Ιστορικής Μουσικολογίας / Διευθυντής του Εργαστηρίου Μελέτης της Ελληνικής Μουσικής (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών/Τμήμα Μουσικών Σπουδών): «Δημήτρης Μητρόπουλος: Βίοι και Πολιτείες»

Νίκος Τσούχλος
Αρχιμουσικός / Αναπληρωτής Καθηγητής (Ιόνιο Πανεπιστήμιο/Τμήμα Μουσικών Σπουδών) / Πρόεδρος Δ.Σ. του Ωδείου Αθηνών:

«Ο Δημήτρης Μητρόπουλος και το Ωδείο Αθηνών»

Ιωάννης Φούλιας
Αναπληρωτής Καθηγητής Συστηματικής Μουσικολογίας. Θεωρίας της Μουσικής (18ου-19ου αιώνος) (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών/Τμήμα Μουσικών Σπουδών):

«Μια επισκόπηση του συνθετικού έργου του Δημήτρη Μητρόπουλου»

Βύρων Φιδετζής
Αρχιμουσικός / Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Φιλαρμόνιας Ορχήστρας Αθηνών:

«Γύρω από τη Βεατρίκη του Δημήτρη Μητρόπουλου»

Μιχάλης Οικονόμου
Αρχιμουσικός:

«Ο συνθέτης Δημήτρης Μητρόπουλος από τη σκοπιά ενός αρχιμουσικού»

Μάρκος Τσέτσος
Καθηγητής Αισθητικής της Μουσικής (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών/Τμήμα Μουσικών Σπουδών): «Ο Μητρόπουλος ως ερμηνευτής»

Χάρης Ξανθουδάκης
Ομότιμος Καθηγητής (Ιόνιο Πανεπιστήμιο/Τμήμα Μουσικών Σπουδών) / Διευθυντής του Κέντρου Ερευνών και Τεκμηρίωσης του Ωδείου Αθηνών: «Ο Μητρόπουλος ως μουσικός παιδαγωγός»

Στεφανία Μεράκου
Διευθύντρια της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης «Λίλιαν Βουδούρη»:

«O μαέστρος Μητρόπουλος συναντά Έλληνες συνθέτες»

Γενικός συντονισμός: Γιώργος Βλαστός

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

* Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο φουαγιέ του θεάτρου

ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής Δήμου Αθηναίων

18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ  ► 20:30

Η ΓΙΩΤΑ ΝΕΓΚΑ ΕΡΜΗΝΕΥΕΙ ΜΑΝΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ

Ευγενής εργάτης των λέξεων, φυσιογνωμία σχεδόν μυθιστορηματική, ο Μάνος Ελευθερίου έντυσε με τους στίχους του περισσότερα από 400 τραγούδια των σπουδαιότερων σύγχρονων δημιουργών, μεταξύ άλλων, των Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Χατζιδάκι, Θάνου Μικρούτσικου, Γιάννη Σπανού και Σταύρου Κουγιουμτζή, σφραγίζοντας με την πένα του μια ολόκληρη εποχή στα ελληνικά γράμματα. Η καταξιωμένη ερμηνεύτρια Γιώτα Νέγκα και το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής αναδεικνύουν τον πολυσήμαντο πλούτο της ποιητικής του γραφής μέσα από ένα οδοιπορικό στα πιο αγαπημένα μονοπάτια του έργου του.

Ερμηνεύει η
Γιώτα Νέγκα

Μουσική διεύθυνση / ενορχηστρώσεις:
Άγγελος Ηλίας

ΣΥΝΑΥΛΙΑ

19 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ  ► 20:30

Δημοτική Αθηναϊκή Εστουδιαντίνα Σμύρνης-Κωνσταντινουπόλεως «Ο Παναγής Βαϊνδιρλής-Τα Πολιτάκια»

ΟΝΕΙΡΟ ΗΤΑΝ ΜΑ ΔΕΝ ΤΟ ΛΗΣΜΟΝΗΣΑΜΕ

Το τραγούδι της Σμύρνης

Η Δημοτική Αθηναϊκή Εστουδιαντίνα Σμύρνης-Κωνσταντινουπόλεως «Ο Παναγής Βαϊνδιρλής-Τα Πολιτάκια» παρουσιάζει την συναυλία «Όνειρο ήταν μα δεν το λησμονήσαμε», με αφορμή την συμπλήρωση 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή.

 Ένα νοσταλγικό αφιέρωμα στο ιδιαίτερο μουσικό ρεπερτόριο μιας μουσικής σχολής που αγκάλιασε κάθε έκφραση μουσικής δημιουργίας, από την καντάδα και την οπερέτα, μέχρι την ελαφρά και λαϊκή μουσική. Ένα μοναδικό μουσικό ταξίδι στα έργα των: Κώστα Γιαννίδη, Γιάννη Σιδερή, Τιμολέοντα Ξανθόπουλου, Παναγιώτη Τούντα, Παναγή Βαϊνδιρλή, Κώστα Σκαρβέλη, Δήμου Μούτση, Σταύρου Ξαρχάκου και Απόστολου Καλδάρα. Μελωδίες που αγαπήθηκαν από γενιές Ελλήνων, τραγούδια που μιλούν στην ψυχή του κόσμου, γεμάτα συναισθήματα και αναμνήσεις.

Ερμηνεύουν οι:
Μπάμπης Τσέρτος
Στέλιος Διονυσίου
Άννα Ματσούκα
Αγνή Καλουμένου
Γιάννης Χριστόπουλος
Δημήτρης Σιγαλός
Νατάσα Χριστοφιλάκη

Καλλιτεχνική επιμέλεια:
Ανδρέας Μαζαράκης

Μουσική διεύθυνση:
Απόλλων Κουσκουμβεκάκης

Στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων από τη συμπλήρωση 100 ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Athens Big Band

20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ► 20:30

ATHENS BIG BAND FEATURING GILAD ATZMON!

Η Athens Big Band έχει τη μεγάλη χαρά να συμπράττει επί σκηνής με τον συνθέτη, ενορχηστρωτή και έναν εκ των πλέον αναγνωρισμένων ερμηνευτών του σαξοφώνου σε παγκόσμιο επίπεδο, τον εκπληκτικό Gilad Atzmon. Ένας μουσικός που, πλέον της τεράστιας τεχνικής του ικανότητας σε όλα τα σαξόφωνα, έχει εξαιρετικά πολύπλευρη μουσική ταυτότητα σε κάθε μία από τις μουσικές του ιδιότητες.

Στη συγκεκριμένη συναυλία το κοινό της πόλης μας θα έχει την ευκαιρία να τον απολαύσει σε ένα ευρύ δείγμα της δημιουργικής του γραφής, καθώς θα παρουσιαστούν τόσο δικές του συνθέσεις και ενορχηστρώσεις, όσο και σολιστικές του ερμηνείες σε μεγάλες επιτυχίες του κλασικού αλλά και του σύγχρονου τζαζ ρεπερτορίου.

Σαξόφωνο:
Gilad Atzmon

Καλλιτεχνική επιμέλεια:
Σάμι Αμίρης

ΣΥΝΑΥΛΙΑ
ΚΥΚΛΟΣ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Αθηναίων

22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ  ► 20:30

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟ                    

Η πολυσχιδής καλλιτεχνική προσωπικότητα του Δημήτρη Μητρόπουλου, όχι μόνο ως αρχιμουσικού και πιανίστα, αλλά και ως συνθέτη, αναδεικνύεται σε αυτή τη συναυλία-αφιέρωμα όπου παρουσιάζονται συνθέσεις του για σόλο πιάνο, για φωνή και πιάνο αλλά και συμφωνικά έργα.

Δημήτρης Μητρόπουλος
Un poème triste, για πιάνο

Δημήτρης Μητρόπουλος:

Σονάτα για πιάνο σε μι ύφεση μείζονα «H Ψυχή μου»(αποκατάσταση: Ιωάννης Φούλιας)

Δημήτρης Μητρόπουλος:

10 Inventions για φωνή και πιάνο

Henry Purcell:

Πρελούδιο και θάνατος της Διδούς, για ορχήστρα εγχόρδων
(μεταγραφή: Δημήτρης Μητρόπουλος)


Δημήτρης Μητρόπουλος:

Concerto grosso, για ορχήστρα

Δημήτρης Μητρόπουλος:

Ταφή, για ορχήστρα

Σολίστ:
Βιολέτα Λούστα, σοπράνο
Θοδωρής Τζοβανάκης, πιάνο

Μουσική διεύθυνση: Μιχάλης Οικονόμου

ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής και Χορωδία της ΕΡΤ

26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ  ► 20:30

ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΄40

Τραγούδια και μελωδίες του ‘40 που άγγιξαν, συντρόφευσαν, μα και έδωσαν κουράγιο, ορμή κι ελπίδα στις καρδιές του ελληνικού λαού τις δύσκολες μέρες του Πολέμου. Δημιουργοί που κατάφερναν με το πνεύμα τους να συγκινούν και να εμψυχώνουν τον απλό άνθρωπο. Ο Κωνσταντινίδης, ο Σουγιούλ, ο Σακελλαρίδης, αντάμα με τον Τραϊφόρο και τον Σακελλάριο κένταγαν στον καμβά της ελληνικής ψυχής με τις πιο φίνες κλωστές, εικόνες ενός πιο όμορφου, λεύτερου κι ενδόξου κόσμου. Πρωθιέρειά τους, η φωνή του Αγώνα, Σοφία Βέμπο.

Τρείς ξεχωριστοί τραγουδιστές με κοινές λυρικές καταβολές, ο Μπάμπης Βελισσάριος, η Ελένη Βουδουράκη και η Ιωάννα Φόρτη, με όχημά τους τις στιλιστικά απαράμιλλες ενορχηστρώσεις του μεγάλου Βασίλη Τενίδη ξαναζωντανεύουν με τις υπέροχες φωνές τους τον αέρα μιας άλλης εποχής, μιας χαμένης ευγενικής γενιάς που της οφείλουμε πολλά.

Με τους:
Ελένη Βουδουράκη
Ιωάννα Φόρτη
Μπάμπη Βελισσάριο

Μουσική Διεύθυνση:
Νίκος Βασιλείου

ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Αθηναίων

29 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ  ► 20:30

ΕΡΓΑ ΤΩΝ Γ. ΔΟΥΣΗ, S. PROKOFIEV & D. SHOSTAKOVICH

Η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων παρουσιάζει έργα δύο εκ των σημαντικότερων εκπροσώπων της ρωσικής μουσικής του 20ου αιώνα: την «Εορταστική Ουβερτούρα» του Dmitri Shostakovich και τη «Συμφωνία αρ. 5» του Sergei Prokofiev. Το πρόγραμμα πλαισιώνεται από το Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα που έγραψε ο Γιώργος Δούσης, ένας εκ των πιο δραστήριων Ελλήνων συνθετών, το οποίο παρουσιάζεται σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση.

Dmitri Shostakovich:
Εορταστική Ουβερτούρα

Γιώργος Δούσης:
Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα
(Α΄ Παγκόσμια Εκτέλεση)

Sergei Prokofiev:
Συμφωνία αρ. 5 σε σι ύφεση μείζονα, έργο 100

Σολίστ:
Γιώργος Κωνσταντίνου, πιάνο

Μουσική διεύθυνση:
Ανδρέας Τσελίκας

ΘΕΑΤΡΟ

4 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ  ► 20:30
5 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ  ► 18:00 & 20:30
6 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ  ► 19:00

ΤΟΥΛΟΥΖ-ΛΩΤΡΕΚ – Η ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΜΑΡΤΙΑΣ

Χριστόφορος Χριστοφής

Μια νέα, αποκαλυπτική, βιωματικής πνοής προσέγγιση στο πνεύμα του ζωγράφου Τουλούζ-Λωτρέκ, συντεθειμένη σ’ ένα παζλ μικρών αλλά πυκνότατων σκηνών, που ζωντανεύουν ιδέες, εικόνες και αισθήματα της 37χρονης ζωής του.

Αισθήματα που καταγράφουν αλήθεια ψυχής. Βλέμμα βαθύ που συναισθάνεται ολογραφικά τις ζωές των ανθρώπων, δικαίων και αδίκων, να συμμετέχουν σ’ ένα έργο, παίζοντας ρόλους που δεν τους διάλεξαν οι ίδιοι κι ούτε που ξέρουν καλά – καλά το τέλος τους. Οπτική που την αναγνωρίζουμε με την ίδια ένταση κι ευκρίνεια και στο λογοτεχνικό έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.

Κείμενο:
Χριστόφορος Χριστοφής

Διδασκαλία Ερμηνείας/Σχεδιασμός φωτισμών/Σκηνοθεσία:
Δήμος Αβδελιώδης

Μουσική σύνθεση:
Νίκος Ξανθούλης

Σκηνικά:
Αριστείδης Πατσόγλου

Κοστούμια:
Βασιλική Σύρμα

Ηθοποιοί:
Θανάσης Τσαλταμπάσης & Βερόνικα Αργέντζη

Κουαρτέτο εγχόρδων L’anima

Διεύθυνση Παραγωγής:
Λητώ Ντάκου

Βοηθός Σκηνοθέτη:
Στεφανία Βλάχου

Σενάριο Προβολής Εικόνων:
Δήμος Αβδελιώδης                
                                                                
Μοντάζ Προβολής Εικόνων:
Στεφανία Βλάχου

ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Συμφωνική Ορχήστρα & Χορωδία Δήμου Αθηναίων

9 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ► 20:30

ΑΛΕΞΗΣ ΖΟΡΜΠΑΣ 
Σουίτα μπαλέτου

Μίκης Θεοδωράκης

Όταν ο Μιχάλης Κακογιάννης ζήτησε από τον Μίκη Θεοδωράκη το 1963 να γράψει μουσική για την ταινία «Ζορμπάς ο Έλληνας» κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει ότι το βασικό μουσικό θέμα θα ταυτιζόταν απόλυτα με τον κεντρικό χαρακτήρα, ξεπερνώντας σε αναγνωρισιμότητα τόσο το ίδιο το μυθιστόρημα όσο και την ταινία· πράγματι, η ομώνυμη σουίτα μπαλέτου του εμβληματικού συνθέτη ενώνει στο πρόσωπο του ήρωα τρεις κορυφαίους δημιουργούς, τον Καζαντζάκη, τον Κακογιάννη και τον Θεοδωράκη, τρεις ποταμούς που εκβάλλουν στην ίδια κρητική παραλία: εκεί όπου ο Ζορμπάς χορεύει το περίφημο συρτάκι και διδάσκει τα μυστήρια της ζωής ως αυθεντική έκφραση της ελληνικής ψυχής.

Σολίστ:
Άρτεμις Μπόγρη, μέτζο-σοπράνο

Διδασκαλία χορωδίας:
Σταύρος Μπερής

Μουσική διεύθυνση:
Ελευθέριος Καλκάνης

ΟΠΕΡΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

18, 22, 23, 24, 25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ► 10:00
19, 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ► 18:00
20, 27 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ► 11:30 & 14:30 

Ο ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΙΒΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΥΛΙ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ

Θοδωρής Αμπαζής

Η όπερα για παιδιά και νέους «Ο Πρίγκιπας Ιβάν και το Πουλί της Φωτιάς» του συνθέτη και σκηνοθέτη Θοδωρή Αμπαζή που παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία από την Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής την περίοδο 2017-2018, έρχεται στο Θέατρο Ολύμπια για εννιά παραστάσεις.

 Όταν ο τσάρος Βιτσλάβ ανακαλύπτει ότι τα πολύτιμα χρυσά του μήλα αρχίζουν και λιγοστεύουν, αναθέτει στα τρία του παιδιά Ντιμίτρι, Βασίλι και Ιβάν να πιάσουν τον κλέφτη. Σε αντάλλαγμα τους προσφέρει το βασίλειό του. Ο μικρότερος, ο Ιβάν, ο πιο κακομαθημένος και αλαζόνας, ξεγελάει τα αδέρφια του, αρχίζει μόνος του ένα συναρπαστικό και δύσκολο ταξίδι στο Μαύρο Δάσος του Μάγου βασιλιά Κοσέι και η περιπέτεια ξεκινά!

Τα παιδιά, με όχημα μια μαγική ντουλάπα, ταξιδεύουν σε καταπράσινα δάση, παλάτια και απόκοσμα μέρη, εκεί όπου όλα μπορούν να συμβούν. Έντονα χρώματα, μαγικά κόλπα και μεταμορφώσεις επί σκηνής συνθέτουν μια αξέχαστη μουσικοθεατρική εμπειρία.

Μουσική σύνθεση / Σκηνοθεσία: Θοδωρής Αμπαζής
Μουσική διεύθυνση: Μιχάλης Παπαπέτρου
Ποιητικό κείμενο: Σοφιάννα Θεοφάνους
Σκηνικά / Κοστούμια: Κέννυ ΜακΛέλλαν
Φωτισμοί: Νίκος Σωτηρόπουλος
Κίνηση: Σταυρούλα Σιάμου
Βοηθός σκηνοθέτη: Ελεάνα Τσίχλη

Τσάρος: Δημήτρης Ναλμπάντης
Λύκος: Παναγιώτης Αθανασόπουλος
Μάγος Κοσέι: Βασίλης Δημακόπουλος / Γιώργος Ρούπας
Ιβάν: Γιάννης Καλύβας
Γελένα / Πουλί της φωτιάς: Βάσια Ζαχαροπούλου
Ντιμίτρι: Αντώνης Αντωνιάδης
Βασίλι: Νικόλας Μαραζιώτης / Μάνος Κοκκώνης
Νίνα: Λητώ Μεσσήνη
Μηλιά: Μαρία Κατριβέση

Φωνητικό σύνολο:
Λητώ Μεσσήνη, Μαρία Κατριβέση, Αγγελική-Ζωή Καραγκούνη,
Μιχάλης Κατσούλης, Μαριέττα Σαρρή, Λιάνα Κοκόση

Μουσικοί:
Διονύσης Βερβητσιώτης (βιολί)
Γιάννης Στρατάκης (βιόλα)
Σοφία Ευκλείδου (βιολοντσέλο)
Villen Karapetian (κοντραμπάσο)
Μαρίνος Γαλατσινός (φλάουτο, κλαρινέτο)
Θεόδωρος Βαζάκας (κρουστά)

ΛΥΡΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

Συμφωνική Ορχήστρα και Χορωδία Δήμου Αθηναίων

16, 17, 20, 21, 22, 28, 29 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ► 20:00
18 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ► 18:30


Ο ΒΑΠΤΙΣΤΙΚΟΣ

Οπερέτα σε τρεις πράξεις

Θεόφραστος Σακελλαρίδης

«Ο Βαπτιστικός» του Θ. Σακελλαρίδη, η πιο δημοφιλής ελληνική οπερέτα, αγαπήθηκε από γενιές και γενιές Ελλήνων για την υπέροχη μουσική της και την ξεκαρδιστική της υπόθεση. Μετά την επιτυχία του «Ιδομενέα» του W.A. Mozart, o Γιώργος Πέτρου σκηνοθετεί ξανά στο Ολύμπια και διευθύνει τη Συμφωνική Ορχήστρα και τη Χορωδία Δήμου Αθηναίων. Μαζί του, ένα επιτελείο σπουδαίων λυρικών τραγουδιστών και ηθοποιών ζωντανεύει το αριστούργημα του Σακελλαρίδη, σε μια διαχρονική παραγωγή που συνδυάζει τη σύγχρονη αισθητική με στοιχεία Art déco της ελληνικής Belle Époque. «O Βαπτιστικός», που σύμφωνα με τον ίδιο τον δημιουργό του «μυρίζει Ελλάδα», παρουσιάζεται στην αυθεντική εκδοχή της ιστορικής πρεμιέρας του 1918, σε ενορχήστρωση του ίδιου του συνθέτη, που φέρνει το έργο κοντά στους ήχους των J. Offenbach, F. Lehár και J. Strauss II.

Βαλς, πόλκες, τανγκό, μαζούρκες και πολύ αγαπημένες μελωδίες με άρωμα ελληνικό συνθέτουν έναν πολύχρωμο μουσικό κόσμο που αποτελεί αναμφίβολα ένα από τα σημαντικότερα μνημεία του νέου ελληνικού πολιτισμού.

Μουσική διεύθυνση / Σκηνοθεσία: Γιώργος Πέτρου
Σκηνικά / Κοστούμια: Γιωργίνα Γερμανού
Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου
Χορογραφίες: Μιμή Αντωνάκη
Διδασκαλία χορωδίας: Σταύρος Μπερής
Βοηθός μαέστρος: Νίκος Λαάρης
Βοηθός σκηνοθέτης: Κωνσταντίνα Ψωμά
Μουσική προετοιμασία: Δημήτρης Γιάκας 

Βιβίκα:
Άννα Στυλιανάκη (16, 18, 21, 22, 29/12)
Χρύσα Μαλιαμάνη (17, 20, 28/12)
Κική:
Μαρισία Παπαλεξίου (16, 18, 21, 22, 29/12)
Μάρθα Σωτηρίου (17, 20, 28/12)
Χαρμίδης: Δημήτρης Πακσόγλου
Ζαχαρούλης: Χάρης Ανδριανός
Συνταγματάρχης: Τάσης Χριστογιαννόπουλος
Κορτάσης: Θανάσης Τσαλταμπάσης
Μαρτής: Κωνσταντίνος Τριαντακωνσταντής
Χορευτές: Μιμή Αντωνάκη, Αντώνης Στρούζας

ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Athens Big Band

23 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ► 20:30

SWINGING CHRISTMAS WITH ELLA AND FRANK! FEATURING STEVE ROMANOS & JENNY KAPADAI

Λίγες μόνο μέρες πριν την αλλαγή του χρόνου, η Big Band του Δήμου Αθηναίων υποδέχεται το κοινό της πόλης μας σε μία συναυλία αφιερωμένη στο πνεύμα των Χριστουγέννων, με τους εξαιρετικούς ερμηνευτές Σταύρο Ρωμανό και Τζένη Καπάδαη.

Η μουσική της χρυσής εποχής της jazz με τραγούδια που έγιναν θρυλικά από τους Frank Sinatra και Ella Fitzgerald αλλά και έργα μεγάλων ενορχηστρωτών για την ίδια την ορχήστρα, θα σκορπίσει τη μαγεία της στις καρδιές μας και θα ζεστάνει τις φετινές γιορτές με κέφι και πανέμορφες μελωδίες!

Ερμηνεύουν:
Σταύρος Ρωμανός
Τζένη Καπάδαη
 

Καλλιτεχνική επιμέλεια:
Σάμι Αμίρης

ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Χορωδία Δήμου Αθηναίων

27 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ  ► 20:30

THE TWELVE DAYS OF CHRISTMAS

Λίγο πριν την έλευση του νέου έτους, η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων παρουσιάζει ένα πλούσιο εορταστικό πρόγραμμα με τραγούδια και ύμνους από όλο τον κόσμο, σε συνθέσεις και επεξεργασίες για χορωδία των: Μιχάλη Αδάμη, Benjamin Britten, Franz Gruber, George Frideric Handel, William Mathias, John Rutter, Ralph Vaughan Williams, Felix Mendelssohn Bartholdy, César Franck, Adolphe Adam, Jester Hairston, Johann Sebastian Bach και Bob Chilcott.

Σολίστ:
Μυρσίνη Μαργαρίτη, σοπράνο

Πιάνο / όργανο:
Θάνος Μαργέτης

Μουσική Διεύθυνση:
Σταύρος Μπερής

ΧΟΡΟΣ

Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης

8 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ► 20:30

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΟΡΧΗΣΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Η Κρατική Σχολή Ορχηστρικής Τέχνης υπό την διεύθυνση του διεθνούς φήμης χορευτή Δάφνι Κόκκινου παρουσιάζει, στην πρώτη της συνεργασία με το Θέατρο Ολύμπια, μία μοναδική χορευτική παράσταση με νέα έργα Ελλήνων χορογράφων, με την συμμετοχή των σπουδαστών του δεύτερου και τρίτου έτους της Σχολής.

Η πρώτη Επαγγελματική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1937 από την Κούλα Πράτσικα. Το 1973, η ανήσυχη δημιουργός και σπουδαία δασκάλα παραχώρησε τη Σχολή στο ελληνικό κράτος και έτσι ξεκίνησε τη διαδρομή της η Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης (ΚΣΟΤ). Από τις τάξεις της προέρχεται η πλειοψηφία των Ελλήνων επαγγελματιών που στελεχώνουν τον σύγχρονο χορό στην Ελλάδα, Ευρώπη, Αμερική και Ασία. Μέσα από ένα πνεύμα συνεχούς ανανέωσης, η ΚΣΟΤ ακολουθεί μια σταθερά ανοδική πορεία, αποτελώντας ένα υποδειγματικό εκπαιδευτικό ίδρυμα κι ένα κέντρο τεχνών με διεθνή ακτινοβολία.

Χορογραφίες:
Εύα Γεωργιτσοπούλου
Μαριάννα Καβαλλιεράτου
Αθανασία Κανελλοπούλου
Αποστολία Παπαδαμάκη

ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης»

11 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ  ► 20:30

ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΗ ΤΣΙΤΣΑΝΗ ΣΤΟΝ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ

Δύο ξεχωριστοί, όσο και διαφορετικοί μουσικοί κόσμοι συναντώνται στη σκηνή του Θεάτρου Ολύμπια. Εκείνος του «πατριάρχη» του ρεμπέτικου Βασίλη Τσιτσάνη, με εκείνον του παγκοσμίως αναγνωρισμένου Μίκη Θεοδωράκη. Τα διαχρονικά τραγούδια των δύο δημιουργών έχουν εξασφαλίσει προ πολλού μια θέση στη μνήμη, αλλά και στην καρδιά μας. Και οι δυο υπηρέτησαν με αξιοσύνη τη λαϊκή μουσική του τόπου, ο καθένας με τον δικό του τρόπο, με τα δικά του μουσικά εφόδια. Ωστόσο, η λαϊκή μουσική τους σκέψη κάπου συναντιέται. Τα τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη και του Μίκη Θεοδωράκη δημιουργούν ένα σαγηνευτικό μουσικό πλέγμα, ένα ιδιαίτερο πρόγραμμα ακρόασης, ικανό να προκαλέσει ευφορία και συγκίνηση μαζί.

Ερμηνεύουν:
Δημήτρης Μπάσης
Αργυρώ Καπαρού
Άγγελος Θεοδωράκης

Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης»:

Θανάσης Βασιλάς, μπουζούκι, κορυφαίος

Γιάννης Ματσούκας, μπουζούκι

Δημήτρης Ανδρεάδης, πιάνο

Ξενοφών Συμβουλίδης, πνευστά

Νίκος Γκιόλιας, κιθάρα

Αρτέμης Σαμαράς, βιολί/ βιόλα

Λευτέρης Γρίβας, ακορντεόν

Θεόδωρος Κουέλης, μπάσο

Νίκος Σκομόπουλος, ντραμς

Στέφανος Θεοδωράκης – Παπαγγελίδης, κρουστά

Μιχάλης Αλεξάκης, ηχοληψία

Σάκης Καρασαρίνης, ηχοληψία

Βασίλης Αζίσης, χειριστής προβολικών

Θανάσης Βασιλάς, μουσική επιμέλεια

Μαργαρίτα Θεοδωράκη, καλλιτεχνική διευθύντρια

Sophie Hayes, συντονισμός και υπεύθυνη παραγωγής

Μαίρη Βιντιάδου, υπεύθυνη τύπου & δημόσιες σχέσεις

ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής Δήμου Αθηναίων

18 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ  ► 20:30

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΜΑΝΩΛΗ ΜΗΤΣΙΑ

Ο Μανώλης Μητσιάς, ο κορυφαίος ερμηνευτής που έχει σφραγίσει με τη φωνή του τις μεγαλύτερες επιτυχίες του ελληνικού πενταγράμμου, συμπράττει με το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής του Δήμου Αθηναίων σε μια παράσταση με αναδρομές σε μοναδικές ερμηνείες τραγουδιών των μεγαλύτερων Ελλήνων συνθετών που πίστεψαν σε αυτόν και του εμπιστεύτηκαν τα σημαντικότερα έργα τους. Θα ερμηνεύσει τραγούδια από την προσωπική του δισκογραφία σε συνθέσεις των Μάνου Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη, Δήμο Μούτση, Λουκιανό Κηλαηδόνη κ.ά.

Ερμηνεύει o
Μανώλης Μητσιάς

Καλλιτεχνική επιμέλεια:
Αχιλλέας Γουάστωρ

ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Athens Big Band

20 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ► 20:30

ATHENS BIG BAND featuring LOUKIA PALAIOLOGOU & TAKIS PATERELIS!

Η Athens Big Band ξεκινά το έτος 2023 συμπράττοντας με δύο από τα μεγαλύτερα ονόματα της ελληνικής jazz σκηνής: την εκπληκτική συνθέτη και ερμηνεύτρια Λουκία Παλαιολόγου και έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες μουσικούς της σύγχρονης jazz, με πολλαπλές μουσικές ταυτότητες ως συνθέτη, ενορχηστρωτή, πιανίστα και σαξοφωνίστα, τον Τάκη Πατερέλη. Η μοναδική αυτή σύμπραξη θα διατρέξει το ευρύ φάσμα της jazz ιστορίας από τη χρυσή εποχή της big band μέχρι τις μέρες μας.

Ερμηνεύουν:
Λουκία Παλαιολόγου
Τάκης Πατερέλης

Καλλιτεχνική επιμέλεια:
Σάμι Αμίρης

ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Συμφωνική Ορχήστρα και Χορωδία Δήμου Αθηναίων

 27 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ  ► 20:00


Ο ΠΡΩΤΟΜΑΣΤΟΡΑΣ

Μουσική τραγωδία σε δύο μέρη και ένα ιντερμέδιο (σε συναυλιακή μορφή)       

Μανώλης Καλομοίρης

Βασισμένο στην ομότιτλη τραγωδία του Νίκου Καζαντζάκη, «Ο Πρωτομάστορας» αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικότερα δείγματα γραφής του Μανώλη Καλομοίρη. Εμποτισμένο με ισχυρούς συμβολισμούς σε πολιτικό, πολιτισμικό και ιδεολογικό επίπεδο, το έργο αυτό πρωτοπαρουσιάστηκε το 1916 και αντανακλά την ταραγμένη ιστορική περίοδο κατά την οποία γράφτηκε. Ταυτόχρονα, συμπυκνώνει το όραμα του Καλομοίρη για τη δημιουργία της Εθνικής Μουσικής Σχολής.

Μουσική διεύθυνση: Ζωή Τσόκανου
Σχεδιασμός φωτισμών: Περικλής Μαθιέλλης
Διδασκαλία χορωδίας: Σταύρος Μπερής
Βοηθός μαέστρου: Νίκος Λαάρης
Μουσική προετοιμασία: Μαρία Νεοφυτίδου

Πρωτομάστορας: Κωνσταντίνος Κληρονόμος
Σμαράγδα: Μαριτίνα Ταμπακοπούλου
Τραγουδιστής: Δανάη Κοντόρα
Μάνα: Μαρία Βλαχοπούλου
Άρχοντας: Άρης Αργύρης
Γέροντας: Πέτρος Μαγουλάς

ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής Δήμου Αθηναίων

31 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ  ► 20:30

«ΣΜΥΡΝΕΙΚΑ ΜΙΝΟΡΕ» ΜΕ ΤΗΝ ΓΛΥΚΕΡΙΑ

Η Γλυκερία, διαχρονική ερμηνεύτρια ξεχωριστής ευαισθησίας και εκφραστικότητας, και το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής μάς ταξιδεύουν στα μουσικά μονοπάτια της Ανατολής, σε μια διαδρομή με μοναδικές ερμηνείες και έθνικ διάθεση. Από τη θάλασσα της Σμύρνης ως την Κωνσταντινούπολη και τον Βόσπορο, από την αγορά της Καππαδοκίας και τα καφέ-αμάν ως την Αγιά Σοφιά, μας μεταφέρουν τη μουσική ατμόσφαιρα από τις ελληνο-αρμενικές γειτονιές, πριν από τον τραγικό Σεπτέμβρη του 1922…

Ερμηνεύει η
Γλυκερία

Μουσική διεύθυνση / ενορχηστρώσεις:
Άγγελος Ηλίας

ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Athens Big Band

4 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ► 20:30

A BRAZILIAN AFFAIR! ATHENS BIG BAND FEATURING KATERINA POLEMI AND DIMITRIS PAPADOPOULOS!

Η συναυλιακή παρουσία της Athens Big Band στο θέατρο Ολύμπια συνεχίζεται τον Φεβρουάριο του 2023 με ένα συναρπαστικό καλλιτεχνικό γεγονός: τη σύμπραξη της ορχήστρας με την Κατερίνα Πολέμη, ερμηνεύτρια με εξαιρετική παρουσία στη Βραζιλιάνικη μουσική και πολύχρονη καλλιτεχνική πορεία τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό, και με τον συνθέτη, ενορχηστρωτή και τρομπετίστα Δημήτρη Παπαδόπουλο, έναν από τους σημαντικότερους μουσικούς της πόλης μας.

Η σύμπραξη αυτή θα εστιάσει στη μουσική της λατινικής Αμερικής μέσα από ένα jazz πρίσμα, με έμφαση στη Βραζιλία, διατρέχοντας παράλληλα όλο το φάσμα των πλέον σημαντικών συνθετών και ενορχηστρωτών της jazz και της latin jazz μουσικής παράδοσης.

Ερμηνεύουν:
Κατερίνα Πολέμη
Δημήτρης Παπαδόπουλος

Καλλιτεχνική επιμέλεια:
Σάμι Αμίρης

ΣΥΝΑΥΛΙΑ
ΚΥΚΛΟΣ: ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΑΣ

Συμφωνική Ορχήστρα & Χορωδία Δήμου Αθηναίων

9 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ► 20:30

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΑΣ
100 χρόνια από την γέννηση της Μαρίας Κάλλας

Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας, η Συμφωνική Ορχήστρα και η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων παρουσιάζουν μία συναυλία-φόρο τιμής στη μεγάλη ντίβα του λυρικού τραγουδιού. Άριες και αποσπάσματα από όπερες τις οποίες ερμήνευσε, τόσο μουσικά όσο και σκηνικά, με τον δικό της μοναδικό τρόπο η Μαρία Κάλλας παρουσιάζονται στο αφιέρωμα αυτό, με τη σύμπραξη τριών διακεκριμένων λυρικών τραγουδιστριών, υπό τη διεύθυνση του Ιταλού αρχιμουσικού Sebastiano Rolli.

Θα παρουσιαστούν αποσπάσματα από έργα των Βέρντι, Γκλουκ, Κερουμπίνι, Μασκάνι, Μότσαρτ, Μπελίνι, Μπετόβεν, Ντονιτσέττι, Πουτσίνι, Ροσσίνι.

Σολίστ:
Karine Deshayes, μέτζο-σοπράνο
Klára Kolonits, σοπράνο
Μαριτίνα Ταμπακοπούλου, σοπράνο

Διδασκαλία χορωδίας:
Σταύρος Μπερής

Μουσική διεύθυνση:
Sebastiano Rolli

ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής Δήμου Αθηναίων

14 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ► 20:30

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΖΑΜΠΕΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΛΕΝΑ ΑΛΚΑΙΟΥ

Ανεπιτήδευτος, χιουμορίστας, στιχοπλόκος, δεξιοτέχνης. Ένας πραγματικός «άρχοντας της πιάτσας», ο Γιώργος Ζαμπέτας, τριάντα χρόνια μετά τον θάνατό του, παραμένει στην κοινή συνείδηση ένας θρύλος του ρεμπέτικου και του λαϊκού πενταγράμμου. Στον μουσικοσυνθέτη που μετρά περισσότερα από 250 τραγούδια, επιτυχίες στο σύνολό τους, είναι αφιερωμένη η βραδιά που μας προτείνουν το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής και η Λένα Αλκαίου· η καταξιωμένη ερμηνεύτρια με τη γνήσια λαϊκή φωνή που τη διακρίνει, θα παρουσιάσει αγαπημένα τραγούδια όπως «Τα δειλινά», «Τα ξημερώματα», «Δεν έχει δρόμο να διαβώ», «Ο αλήτης», φωτίζοντας τόσο την εξωστρεφή όσο και τη συναισθηματική πλευρά του σπουδαίου δημιουργού.

Ερμηνεύει η
Λένα Αλκαίου

Μουσική διεύθυνση / ενορχηστρώσεις:
Άγγελος Ηλίας

ΧΟΡΟΣ
ΚΥΚΛΟΣ: Viva l’Italia!

22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ►20:30

 A POSTO

Ambra Senatore

Η Ambra Senatore, διευθύντρια του Centre Chorégraphique de Nantes, παρουσιάζει το “A Posto”, έντεκα χρόνια μετά την δημιουργία του. Τρεις γυναίκες μπαίνουν και βγαίνουν από τη σκηνή, τα μάτια τους εξερευνούν τον χώρο αναζητώντας κάτι ή κάποιον. Όλα μοιάζουν να τους διαφεύγουν, οι χειρονομίες τους, τα αντικείμενα που ξεφεύγουν, κυλούν ή βυθίζονται. Αυτό το γοητευτικό ταμπλό γεμάτο φρεσκάδα κινείται διαρκώς μεταξύ μυθοπλασίας και πραγματικότητας για να δείξει ένα ανάλαφρο, ρευστό και άτακτο μπαλέτο που κρυφά γλιστράει με μικρές πινελιές σε ένα πιο αντισυμβατικό και δραματικό σενάριο. Μεταξύ πραγματικότητας και μυθοπλασίας, η Ambra Senatore χτίζει ένα χορογραφικό παζλ. Σαν αστυνομική ιστορία, το “A Posto” είναι χτισμένο σαν μια ταινία της οποίας οι παράξενες και μυστηριώδεις σκηνές εναλλάσσονται συνεχώς.

Χορογραφία και παραγωγή: Ambra Senatore, σε συνεργασία με τις Caterina Basso και Claudia Catarzi
Χορευτές: Caterina Basso, Claudia Catarzi, Ambra Senatore       
Σχεδιασμός ήχου: Gregorio Caporale, Ambra Senatore
Μουσική: Brian Bellott, Gregorio Caporale, Jimi Hendrix, The Temptations
Σχεδιασμός φωτισμών: Fausto Bonvini

Εκπρόσωπος παραγωγής: CCNN

Παραγωγή: ALDES, Torinodanza, CCN Ballet de Lorraine, Château Rouge – Annemasse, Scènes Vosges με την υποστήριξη της Action Culturelle du Pays de Briey, CND Paris / Με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, της Γενικής Διεύθυνσης για τις παραστατικές τέχνες, της Περιφέρειας Τοσκάνης, τουΠεριφερειακού Συστήματος θεαμάτων.

Θερμές ευχαριστίες για την συνεργασία στους Doriana Crema, Andrea Roncaglione, Antonio Tagliarin.

Με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ιταλίας στην Ελλάδα και του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών

ΧΟΡΟΣ
ΚΥΚΛΟΣ: Viva l’Italia!

24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ►20:30


BEST REGARDS

Marco D’Agostin

To Best Regards είναι ένα γράμμα γραμμένο σε κάποιον που δεν θα απαντήσει ποτέ, μια άσκηση μνήμης, ένας χορός στη σκιά (ή στο φως) του Nigel Charnock, μοναδικού ερμηνευτή και συνιδρυτή του DV8 Physical Theatre, που πέθανε το 2012. O Marco D’Agostin γιορτάζει τη μνήμη του με μια παράσταση απελπισμένης ψυχαγωγίας, χωρίς νοσταλγία, προσπαθώντας να κάνει στον εαυτό του αλλά και στο κοινό την ίδια ερώτηση: τι θα γράφατε σε κάποιον που δεν θα διάβαζε ποτέ τα λόγια σας;

Με τον Marco D’Agostin

Κείμενα: Chiara Bersani, Marco D’Agostin, Azzurra D’Agostino, Wendy Houston
Ήχος / γραφιστικά: LSKA
Σχεδιασμός φωτισμών: Giulia Pastore
Σκηνικά: Andrea Sanson, Simone Spangaro
Επιστημονική επιμέλεια: The Nigel Charnock Archive, Roberto Casarotto
Σύμβουλοι δραματουργίας: Chiara Bersani, Claudio Cirri, Alessandro Sciarroni
Τεχνικοί σύμβουλοι: Eleonora Diana, Luca Poncetta, Paola Villani
Κίνηση: Marta Ciappina
Προώθηση, μεταφράσεις: Damien Modolo
Τεχνική υποστήριξη: Paolo Tizianel
Φωτογραφίας, βίντεο: Alice Brazzit
Συντονισμός και διοίκηση: Eleonora Cavallo, Federica Giuliano

Παραγωγή: VAN
Συμπαραγωγή: KLAP Maison pour la danse à Marseille, Rencontres chorégraphiques internationales de Saint-Denis, CCN2- Centre chorégraphique national de Grenoble, ERT – Emilia Romagna Fondazione

Με την υποστήριξη των: Points-Communs – Scène Nationale Cergy-Pontoise, Centrale Fies, Marche Teatro/inTeatro Festival, the WorkRoom (Fattoria Vittadini), Teatro Comunale di Vicenza, L’Arboreto–Mondaino, ARTEFICI. Residenze Creative FVG di ArtistiAssociati

Με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ιταλίας στην Ελλάδα και του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών

ΛΥΡΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
ΚΥΚΛΟΣ: ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΑΣ

Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ& Χορωδία Δήμου Αθηναίων

17, 21, 23 ΜΑΡΤΙΟΥ► 20:00
19 ΜΑΡΤΙΟΥ► 18:30


ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΕΝ ΤΑΥΡΟΙΣ

Όπερα σε τέσσερις πράξεις 

Christoph Willibald Gluck

Το αριστούργημα του ανανεωτή της όπερας, Christoph Willibald Gluck, η «Ιφιγένεια εν Ταύροις» παρουσιάζεται σε μία νέα παραγωγή, με ένα εξαιρετικό καστ διακεκριμένων λυρικών καλλιτεχνών, υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Πέτρου. Με τη φρέσκια σκηνοθετική ματιά του Θάνου Παπακωνσταντίνου, τα σκηνικά και κοστούμια της Νίκης Ψυχογιού, ο αρχαίος μύθος θα ζωντανέψει στη σκηνή του Ολύμπια μέσα από την έντονα δραματική μουσική του Gluck η οποία αποτυπώνει εύγλωττα την ιδιαίτερη ψυχοσύνθεση των χαρακτήρων του δράματος.

Μια εξωτική τοποθεσία, μια χαμένη αδελφή, ένας τρελός αδελφός, ανθρωποθυσία, αγωνία, κίνδυνος, θεϊκή παρέμβαση: αυτά τα χαρακτηριστικά σίγουρα συνθέτουν μια συναρπαστική τραγωδία. Η όπερα «Ιφιγένεια εν Ταύροις» του Gluck, βασισμένη στην ομότιτλη τραγωδία του Ευριπίδη αφηγείται το σημείο τομής και την κατάληξη των μύθων της Ιφιγένειας και του Ορέστη.

Μουσική διεύθυνση: Γιώργος Πέτρου
Σκηνοθεσία: Θάνος Παπακωνσταντίνου
Σκηνικά / Κοστούμια: Νίκη Ψυχογιού
Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα
Κινησιολογία: Νάντη Γώγουλου
Βοηθός σκηνοθέτης: Κωνσταντίνα Ψωμά
Βοηθός σκηνογράφου-ενδυματολόγου: Σοφία Μπαμπανιώτη
Μουσική προετοιμασία: Δημήτρης Γιάκας 

Ιφιγένεια: Σούλα Παρασίδη
Ορέστης: Philippe-Nicolas Martin
Πυλάδης: Juan Francisco Gatell                               
Θόας: Γιάννης Σελητσανιώτης
Άρτεμις / Πρωθιέρεια: Maria Novella Malfatti
Μία Ελληνίδα / Δεύτερη Ιέρεια: Χρυσάνθη Σπιτάδη
Ένας Σκύθας / Ένας Λειτουργός: Florent Leroux-Roche

Με την συμμετοχή σπουδαστών της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης.

ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής Δήμου Αθηναίων

28 ΜΑΡΤΙΟΥ ►20:30

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΝΤΕΛΗ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟ

Το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής υποδέχεται στη σκηνή του θεάτρου Ολύμπια τον Παντελή Θαλασσινό, έναν από τους σημαντικότερους σύγχρονους και διαχρονικούς Έλληνες συνθέτες, στιχουργούς και ερμηνευτές. Κρατώντας πάντα σταθερή πορεία στα πιστεύω του, απ’ την αρχή της καριέρας του, ο Θαλασσινός καταφέρνει να αποτυπώνει τις καλλιτεχνικές ανησυχίες του στα τραγούδια του, που τόσο αγαπάει το κοινό. Εκτός από δικές του δημιουργίες θα ερμηνεύσει τραγούδια και άλλων συνθέτων όπως των Μάνου Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Λοΐζου κ.ά.

Ερμηνεύειο
Παντελής Θαλασσινός 

Μουσικήδιεύθυνση / ενορχηστρώσεις:
Άγγελος Ηλίας                                                                                                                

ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Athens Big Band 

30 ΜΑΡΤΙΟΥ  ► 20:30

PLAY THAT FUNKY MUSIC! ATHENS BIG BAND FEATURING MARIANNA SEAS AND DAT FUNK!

Η Athens Big Band επιφυλάσσει μία έκπληξη για το κοινό της πόλης μας: μία άνευ προηγουμένου σύμπραξη της ορχήστρας με δύο από τις σημαντικότερες μουσικές οντότητες της πόλης μας στον χώρο της funk, soul και r’n’b μουσικής: τη διάσημη ερμηνεύτρια Marianna Seas και το πασίγνωστο συγκρότημα Dat Funk!

H πρώτη, μία από τις σημαντικότερες ερμηνεύτριες στον χώρο της μουσικής αυτής, με μεγάλη και μακρόχρονη παρουσία τόσο εντός, όσο και εκτός των συνόρων, και μεγάλη συμμετοχή στη δισκογραφία. Οι Dat Funk, από τα πλέον ενεργά και διάσημα σχήματα της πόλης μας, αποτελούμενοι από τους εκπληκτικούς Adedeji Adetayo, Αστέρη Παπασταματάκη και Μιχάλη Καπηλίδη. Η σύμπραξη με έναν τέτοιο πυρήνα μουσικών υπόσχεται να ανεβάσει την ενέργεια στα ύψη, με απόλυτη έμφαση στο groove από τους γενικότερα αποδεκτούς ως πλέον ειδήμονες του είδους στη χώρα μας! Μία συναυλία που θα συναρπάσει!

Ερμηνεύουν:
Marianna Seas
Dat Funk

Καλλιτεχνική επιμέλεια:
Σάμι Αμίρης

ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Αθηναίων

1 ΑΠΡΙΛΙΟΥ  ► 20:30

ΕΡΓΑ ΤΩΝ L. VAN BEETHOVEN, Δ. ΜΗΝΑΚΑΚΗ, P.I. TCHAIKOVSKY

Η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων παρουσιάζει δύο αριστουργήματα του κλασικού ρεπερτορίου, το «Τριπλό Κοντσέρτο για βιολί, βιολοντσέλο, πιάνο και ορχήστρα» του L. van Beethoven και την εισαγωγή-φαντασία «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» του P. I. Tchaikovsky και τα θέτει σε διάλογο με το έργο ενός πολυγραφότατου Έλληνα συνθέτη, του Δημήτρη Μηνακάκη.

Σολίστ στο έργο του Beethoven είναι τρεις εξαίρετοι νέοι έλληνες μουσικοί: ο βιολονίστας Σίμος Παπάνας, ο βιολοντσελίστας Αλέξης Καραϊσκάκης-Νάστος και η πιανίστα Βικτωρία Φιοράλμπα-Κιαζίμη.

Ludwig van Beethoven:
Τριπλό κοντσέρτο για βιολί, βιολοντσέλο,
πιάνο και ορχήστρα σε ντο μείζονα, έργο 56

Δημήτρης Μηνακάκης:
Εμμέλεια (για συμφωνική ορχήστρα)

Pyotr Ilyich Tchaikovsky:
Ρωμαίος και Ιουλιέτα, εισαγωγή-φαντασία

Σολίστ:
Σίμος Παπάνας, βιολί
Αλέξης Καραϊσκάκης-Νάστος, βιολοντσέλο
Βικτωρία Φιοράλμπα-Κιαζίμη, πιάνο

Μουσική διεύθυνση:
Μιχάλης Οικονόμου

ΣΥΝΑΥΛΙΑ
ΚΥΚΛΟΣ: ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΑΣ

Συμφωνική Ορχήστρα & Χορωδία Δήμου Αθηναίων

10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ  ► 20:30

ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΑΣ

Άλλο ένα αφιέρωμα στη θρυλική σοπράνο, αυτή τη φορά με θρησκευτικά έργα που ερμήνευσε η ίδια και άφησε σε αυτά ανεξίτηλο το αποτύπωμά της. Ο Nikolas Nägele επιστρέφει στο θέατρο Ολύμπια για άλλη μία σύμπραξη με τη Συμφωνική Ορχήστρα και τη Χορωδία του Δήμου Αθηναίων, ενώ πέντε διακεκριμένοι Έλληνες λυρικοί τραγουδιστές θα αποτίσουν φόρο τιμής στη μεγάλη σοπράνο σ’ ένα πρόγραμμα με αποσπάσματα από έργα των W. A. Mozart, G. B. Pergolesi, A. Stradella, καθώς και το αριστουργηματικό «Stabat Mater» του Gioachino Rossini.

Σολίστ:

Μυρσίνη Μαργαρίτη, σοπράνο
Χρύσα Μαλιαμάνη,σοπράνο
Άρτεμις Μπόγρη, μέτζο-σοπράνο
Βασίλης Καβάγιας, τενόρος
Γιώργος Παπαδημητρίου, μπασοβαρύτονος

Διδασκαλία Χορωδίας:
Σταύρος Μπερής

Μουσική διεύθυνση:
Nikolas Nägele

ΘΕΑΤΡΟ
ΚΥΚΛΟΣ: Viva l’Italia!

26 ΑΠΡΙΛΙΟΥ  ► 20:30

MEPHISTOPHELES

Ομάδα Anagoor

Η κολεκτίβα Anagoor, ιδιαίτερα γνωστή στο ιταλικό και ευρωπαϊκό κοινό, παρουσιάζει τρεις διαφορετικές παραστάσεις. Δανειζόμενη για τα έργα της εικόνες και σύμβολα του παγκόσμιου πολιτισμού, επιχειρεί ένα ταξίδι στη συλλογική μνήμη.

Με το όνομα του δαίμονα που έβαλε σε πειρασμό τον Φάουστ, Mephistopheles (Μεφιστοφελής), η ομάδα Anagoor παρουσιάζει σε βίντεο το υλικό που συλλέχθηκε μεταξύ 2012 και 2020: πρόκειται για τις εικόνες ενός ταξιδιού μέσα από τα δάκρυα του κόσμου, με ένα ηλεκτρονικό ζωντανό σετ από τον Mauro Martinuz. Ο Μεφιστοφελής (αυτός-που-μισεί-το φως σύμφωνα με μια πιθανή ελληνική ετυμολογία) είναι μια μεγάλη περιήγηση στις σκοτεινές περιοχές του σύμπαντος, εκεί από όπου πηγάζουν το σκοτάδι και τα βάσανα των γενεών. Στο κέντρο αυτού του ταξιδιού η σχέση του ανθρώπου με τη φύση, τον έρωτα, τον χρόνο, την τεχνική και το απόλυτο, το αδύνατο. Ο τεράστιος αριθμός αδημοσίευτων εικόνων βρίσκει τη σύνθεσή του σε αυτήν την πτήση και την πτώση, υπό τη μορφή μιας πρωτότυπης ακουστικής και οπτικής εμπειρίας.

Σενάριο και σκηνοθεσία: Simone Derai
Μουσική και live set: Mauro Martinuz
Μοντάζ: Simone Derai
Φωτογραφία: Giulio Favotto
Βοηθός σκηνοθέτη: Marco Menegoni
Γυρίσματα: Giulio Favotto, Simone Derai, Marco Menegoni
Οργανωτικός συντονισμός: Annalisa Grisi
Διαχείριση και προώθηση: Michele Mele
Εκτέλεση παραγωγής Centrale Fies / Laura Rizzo, Stefania Santoni
Παραγωγή Anagoor 2020

Συμπαραγωγή Kunstfest Weimar*, Theater an der Ruhr**, Fondazione Donnaregina per le arti contemporanee / Museo Madre***, Centrale Fies, Operaestate Festival Veneto.


Σε συνεργασία με φορείς και φεστιβάλ της Καμπανίας, της Νάπολης, τη Βίλα Parco Bolasco και το Πανεπιστήμιο της Πάντοβα.


*Με την υποστήριξη του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Προστασίας του φυσικού πλούτου της Θουριγγίας

**Με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Επιστημών της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας

*** Χρηματοδοτείται από την POC Regione Campania 2014-2020.

Με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ιταλίας στην Ελλάδα και του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών


ΘΕΑΤΡΟ
ΚΥΚΛΟΣ: Viva l’Italia!

27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ  ► 20:30

RIVELAZIONE

Ομάδα Anagoor

Αποκάλυψη: επτά διαλογισμοί γύρω από τον Giorgione.

Η περφόρμανς «Αποκάλυψη: επτά διαλογισμοί γύρω από τον Giorgione» παρουσιάζει στο κοινό έναν (σχεδόν) αδημοσίευτο και (σχεδόν) αιρετικό Giorgione. Καθώς δεν είναι δυνατή η ανίχνευση μιας βιογραφίας του Giorgione, ένας αφηγητής, μπροστά σε δύο οθόνες, αφηγείται μέσω λέξεων, εγγράφων, ποιητικών στίχων και εικόνων των έργων του ζωγράφου από το Castelfranco, θραύσματα της Βενετίας στις αρχές του δέκατου πέμπτου και του δέκατου έκτου αιώνα. Η ιστορία του παρελθόντος ενσαρκώνεται και αναδύεται ξανά με διαφορετικούς τρόπους (και παρόλα αυτά συνεκτικούς) για να συνθέσει την ιστορία του παρόντος.

Με τον Marco Menegoni
Δραματουργία: Laura Curino, Simone Derai
Βίντεο: Simone Derai, Moreno Callegari
Σχεδιασμός ήχου: Mauro Martinuz
Σκηνοθεσία: Simone Derai

Παραγωγή Anagoor 2009
Συμπαραγωγή Operaestate Festival Veneto, Centrale Fies

Με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ιταλίας στην Ελλάδα και του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών

ΘΕΑΤΡΟ
ΚΥΚΛΟΣ: Viva l’Italia!

28 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ► 20:30

L’ITALIANO È LADRO

Pier Paolo Pasolini

Ομάδα Anagoor

Το έργο είναι στην πραγματικότητα ένα παζολίνιο ποιητικό κείμενο, ελάχιστα γνωστό, αλλά με εκρηκτική εκφραστική δύναμη, ένα ημιτελές έργο βγαλμένο από το εργαστήριο του συγγραφέα. Ένα κράμα λόγου και εικόνας, ήχου και πόνου, μια έκφραση της εξουσίας και των τρόπων με τους οποίους οι άνθρωποι υποκύπτουν σε αυτήν με τον εμβληματικό τίτλο «O Ιταλός είναι κλέφτης». Εδώ, η φωνή και η ποιητική γλώσσα, συνοδευόμενα από ένα σάουντρακ, φτάνουν στο κοινό σε όλο το συμβολικό τους εύρος, σε ένα επιθετικό, ακόμη και ανησυχητικό κρεσέντο.

Φωνές: Luca Altavilla, Marco Menegoni
Μεσολάβηση: Lisa Gasparotto
Σχεδιασμόςήχου: Mauro Martinuz
Σκηνοθεσία: Simone Derai

Παραγωγή:
Anagoor 2016
Συμπαραγωγή:
Stanze 2016, Centrale Fies

Με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ιταλίας στην Ελλάδα και του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών

ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Συμφωνική Ορχήστρα & Χορωδία Δήμου Αθηναίων

6 ΜΑΪΟΥ  ► 20:00

ΛΙΟΝΕΛΛΑ

Όπερα σε τρεις πράξεις (σε συναυλιακή μορφή)    

Σπυρίδων-Φιλίσκος Σαμάρας

Η μουσικολογική σκαπάνη του Βύρωνα Φιδετζή φέρνει στο φως άλλο ένα σπουδαίο έργο της ελληνικής μουσικής. Γραμμένη στα τέλη περίπου της πρώτης και εκρηκτικής συνθετικής περιόδου του Κερκυραίου μουσουργού Σπύρου Σαμάρα, η «Λιονέλλα» παρουσιάστηκε την άνοιξη του 1891 στην Σκάλα του Μιλάνο. Μέχρι τις αρχές του 21ου αιώνα δεν υπήρχε καμία πρόσβαση στο συγκεκριμένο έργο, με εξαίρεση τη μικρή «Ουγγρική Ραψωδία». Τη νέα ενορχήστρωση πραγματοποίησε ο Βύρων Φιδετζής το 2021, με βάση το σπαρτίτo της «Λιονέλλα», το οποίο μοιάζει να είναι το μόνο που διεσώθη στο πέρασμα των χρόνων.

Η όπερα αναφέρεται στο πάθος του Ούγγρου ευγενή και αξιωματικού του στρατού, Αντόρ, για τον τζόγο. Αυτό το πάθος κερδίζει ακόμα και τον έρωτά του για τη Λιονέλλα, μια νεαρή, όμορφη τσιγγάνα, που λόγω της μεγάλης της αγάπης για τον Αντόρ απαρνήθηκε την οικογένειά της και τη φυλή της.

Μουσική διεύθυνση:
Βύρων Φιδετζής

Διδασκαλία Χορωδίας:
Σταύρος Μπερής

Μουσική προετοιμασία:
Δημήτρης Βεζύρογλου

Λιονέλλα: Άννα Στυλιανάκη
Αντόρ: Δημήτρης Πακσόγλου
Έρικ: Χρήστος Κεχρής
Ελίας / Μαύρη μάσκα: Χάρης Ανδριανός
Βάικ: Χριστόφορος Σταμπόγλης

ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής Δήμου Αθηναίων

9 ΜΑΪΟΥ ► 20:30

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΛΑΚΗ ΧΑΛΚΙΑ

 Σε μια αναδρομή της πλούσιας καλλιτεχνικής πορείας του, ο Λάκης Χαλκιάς με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της φωνής του θα ερμηνεύσει τραγούδια μεγάλων Ελλήνων συνθετών, όπως οι: Μίκης Θεοδωράκης, Γιάννης Μαρκόπουλος, Σταύρος Ξαρχάκος, Απόστολος Καλδάρας κ.ά.

Το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής και ο ίδιος θα αφιερώσουν ένα μεγάλο μέρος της παράστασης στην παραδοσιακή μουσική, τιμώντας με αυτόν τον τρόπο την μεγάλη μουσική οικογένεια των «Χαλκιάδων» απ’ την οποία και η καταγωγή του.

Ερμηνεύει ο
Λάκης Χαλκιάς

Μουσική διεύθυνση / ενορχηστρώσεις:
Άγγελος Ηλίας

ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Athens Big Band

11 ΜΑΪΟΥ► 20:30

LANA JANJANIN & ANDREAS POLYZOGOPOULOS

Η Big Band του δήμου Αθηναίων συμπράττει με δύο εξαιρετικές προσωπικότητες από τον χώρο της ευρωπαϊκής jazz μουσικής σκηνής: την τραγουδίστρια, συνθέτρια, ενορχηστρωτή και πιανίστα Lana Janjanin από την Κροατία και τον συνθέτη, τρομπετίστα και φλικορνίστα Ανδρέα Πολυζωγόπουλο. Θα ερμηνεύσουν επιτυχίες από τον χώρο της Big band jazz, όσο και δικές τους προσωπικές δημιουργίες, κάποιες από αυτές ειδικά ενορχηστρωμένες για την Athens Big Band σε παγκόσμια πρεμιέρα.

Ερμηνεύουν:
Lana Janjanin
Ανδρέας Πολυζωγόπουλος
 

Καλλιτεχνική επιμέλεια:
Σάμι Αμίρης

ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ 

13 ΜΑΪΟΥ ► 20:30

ΕΡΓΑ ΤΟΥ L. VAN BEETHOVEN

Ο διεθνούς φήμης αρχιμουσικός Μιχάλης Οικονόμου επιστρέφει στο πόντιουμ της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ για μια συναυλία-αφιέρωμα στον κορυφαίο Γερμανό μουσουργό Ludwig van Beethoven. Σολίστ η λαμπερή πιανίστα Αγάπη Τριανταφυλλίδη με διακρίσεις και επιτυχίες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Το πρόγραμμα θα ανοίξει με την εισαγωγή «Κοριολανός» σε ντο ελάσσονα έργο 62 γραμμένη το 1807. Το «Πρώτο Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα έργο 15 σε ντο μείζονα», ανήκει στα πρώιμα έργα του συνθέτη και διατηρεί την τυπική φόρμα κοντσέρτου της κλασικής εποχής.

Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας θα ακούσουμε την «Τέταρτη Συμφωνία έργο 60 σε σι ύφεση μείζονα» η οποία έκανε την πρώτη της παγκόσμια πρεμιέρα το 1807 και μάλιστα στην ίδια συναυλία με την Εισαγωγή «Κοριολανός».

 Ludwig van Beethoven

Εισαγωγή «Κοριολανός», έργο 62

Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα αρ. 1 σε ντο μείζονα, έργο 15

Συμφωνία αρ. 4 σε σι ύφεση μείζονα, έργο 60

Σολίστ:
Αγάπη Τριανταφυλλίδη
, πιάνο

Μουσική Διεύθυνση:
Μιχάλης Οικονόμου

ΣΥΝΑΥΛΙΑ

18 ΜΑΪΟΥ ► 20:30

Η ΜΑΡΙΑ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗ ΤΡΑΓΟΥΔΑ BERTOLT BRECHT
ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΘΕΑΤΡΟ

Η Μαρία Φαραντούρη σε τραγούδια από το παγκόσμιο θεατρικό ρεπερτόριο. Στο πρώτο μέρος θα ερμηνεύσει τραγούδια από το γερμανικό θέατρο σε ποίηση Bertolt Brecht και μουσική Kurt Weill, Hanns Eisler, Μάνου Χατζιδάκι και Θάνου Μικρούτσικου. Στο δεύτερο μέρος θα ερμηνεύσει τραγούδια από το αμερικανικό μουσικό θέατρο του George Gershwin, του Leonard Bernstein, του Astor Piazzolla, αλλά και νέα τραγούδια του Νίκου Κυπουργού από θεατρικά έργα. Την ερμηνεύτρια θα πλαισιώσει ένα τριμελές σχήμα εξαίρετων μουσικών.

Ερμηνεύει η
Μαρία Φαραντούρη

Αχιλλέας Γουάστωρ, πιάνο & ενορχηστρώσεις
Πέτρος Κλαμπάνης, κοντραμπάσο
Ντέηβιντ Λυντς, πνευστά

ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Αθηναίων

20 ΜΑΪΟΥ  ► 20:30

 ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ÉDOUARD LALO

Η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων πραγματοποιεί ένα αφιέρωμα στον Γάλλο συνθέτη Édouard Lalo με αφορμή τα 200 χρόνια από τη γέννησή του. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τις δημοφιλέστερες συνθέσεις του που διακρίνονται για τις γοητευτικές μελωδίες και τη λαμπερή ενορχήστρωση. Σολίστ της βραδιάς είναι ο νέος και ανερχόμενος βιολονίστας Χριστόφορος Πετρίδης που θα ερμηνεύσει την άκρως δεξιοτεχνική «Ισπανική Συμφωνία» για βιολί και ορχήστρα.

Édouard Lalo:
Le Roi d’Ys. Εισαγωγή

Ισπανική Συμφωνία, για βιολί και ορχήστρα
σε ρε ελάσσονα, αρ. 21

Συμφωνία σε σολ ελάσσονα

Σολίστ:
Χριστόφορος Πετρίδης, βιολί

Μουσική διεύθυνση:
Ανδρέας Τσελίκας

ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Χορωδία Δήμου Αθηναίων

23 ΜΑΪΟΥ ► 20:30

«ΟΜΟΡΦΗ ΠΟΛΗ, ΦΩΝΕΣ ΜΟΥΣΙΚΕΣ»

Η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων παρουσιάζει τον χορωδιακό Μίκη Θεοδωράκη. Στις αρχές της δεκαετίας του ‘80 και συγκεκριμένα το 1982, ο συνθέτης γράφει τη «Θεία Λειτουργία» (Missa Greca), σε κείμενο του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου για σόλο φωνή (Ιερέας) και a cappella μικτή χορωδία. Αποσπάσματα του έργου θα ερμηνευθούν στη συναυλία αυτή με τον τενόρο Γιάννη Χριστόπουλο στο ρόλο του Ιερέα.

Στο δεύτερο μέρος της βραδιάς θα παρουσιαστούν τα έργα «Λιποτάκτες», «Μαουτχάουζεν» και «Επιφάνια» σε μεταγραφή για a cappella χορωδία που πραγματοποίησε ο συνθέτης το 1983.

Μίκης Θεοδωράκης:

Θεία Λειτουργία (Missa Greca), αποσπάσματα

Επιφάνια, Λιποτάκτες, Μαουτχάουζεν, αποσπάσματα (μεταγραφή για χορωδία)

Σολίστ:

Γιάννης Χριστόπουλος, τενόρος

Μουσική Διεύθυνση:
Σταύρος Μπερής

ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών & Χορωδία Δήμου Αθηναίων

25 ΜΑΪΟΥ ► 20:30 

ΕΡΓΑ ΤΩΝ A. HONEGGER, M. RAVEL, A. DVOŘΑK & D. SHOSTAKOVICH

Η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών παρουσιάζει σε Α’ πανελλήνια εκτέλεση την «3η Συμφωνία (της Πρωτομαγιάς)» του Dmitri Shostakovich. Το έργο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από την Φιλαρμονική Ορχήστρα και την Ακαδημαϊκή Χορωδία στο Λένινγκραντ, στην επέτειο του θανάτου του Λένιν. Η ποίηση στο Φινάλε της Συμφωνίας είναι του Semyon Kirsanov. Το πνεύμα που διαπνέει ολόκληρο το έργο αντανακλά απόλυτα τη νεανική αισιοδοξία της σοβιετικής δεκαετίας του 1920.

Το πρόγραμμα της συναυλίας συμπληρώνουν το «Ποιμενικό του καλοκαιριού» του Arthur Honegger και τρεις μικροί λυρικοί κύκλοι ελληνικών τραγουδιών για φωνή και ορχήστρα των Maurice Ravel, Antonin Dvořák και Κωνσταντίνου Σφακιανάκη, με σολίστ την Άρτεμη Μπόγρη.

Arthur Honegger:
Pastorale d’été

Maurice Ravel
Cinq mélodies populaires grecques

Antonin Dvořák
3 Modern Greek Poems, έργο 50
(ενορχήστρωση Βύρων Φιδετζής)

Κωνσταντίνου Σφακιανάκη
Επιτύμβιο, Πρωτοβρόχια, Ντούρου-Ντούρου

Dmitri Shostakovich:
Συμφωνία αρ.3 σε μι ύφεση μείζονα,
έργο 20 («1η Μαΐου»), για μικτή χορωδία και ορχήστρα

Σολίστ:
Άρτεμις Μπόγρη, μέτζο-σοπράνο

Διδασκαλία Χορωδίας:
Σταύρος Μπερής

Μουσική διεύθυνση:
Βύρων Φιδετζής

ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Αθηναίων

27 ΜΑΪΟΥ ► 20:30

ΑΠΟ ΑΥΓΗ ΣΕ ΑΥΓΗ
ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΑ

Στην τελευταία της συναυλία στο θέατρο Ολύμπια η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων παρουσιάζει ένα ευφάνταστο πρόγραμμα με έργα των οποίων οι τίτλοι παραπέμπουν στα χρονικά διαστήματα της ημέρας. Από το ανάλαφρα μελωδικό «Τραγούδι του πρωινού» του Elgar, στο νωχελικό «Πρελούδιο στο απόγευμα ενός φαύνου» του Debussy, μέχρι τη θυελλώδη και σκοτεινή «Νύχτα στο φαλακρό βουνό» του Mussorgsky, η ιδιαίτερη ατμόσφαιρα κάθε χρονικής στιγμής κατοπτρίζεται στις περιγραφικές και υποβλητικές συνθέσεις του προγράμματος. Σολίστ στις εντυπωσιακές «Νύχτες στους κήπους της Ισπανίας» του de Falla είναι η πιανίστα Νεφέλη Μούσουρα, ενώ από το πόντιουμ διευθύνει ο Βλαδίμηρος Συμεωνίδης.

Edward Elgar:
Τραγούδι του πρωινού

Antonin Dvořák:
Η Μάγισσα του μεσημεριού

Claude Debussy:
Πρελούδιο στο απόγευμα ενός φαύνου

Manuel de Falla:
Νύχτες στους κήπους της Ισπανίας

Modest Μussorgsky:
Μία νύχτα στο φαλακρό βουνό

Σολίστ:
Νεφέλη Μούσουρα, πιάνο

Μουσική διεύθυνση:
Βλαδίμηρος Συμεωνίδης

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

ΟΠΕΡΑ
(Ιφιγένεια εν Ταύροις)
Περιορισμένης ορατότητας €12
Δ’ Ζώνη (φοιτητικό, πολύτεκνοι, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, άνω των 65 ετών) €15
Γ’ Ζώνη €25
Β’ Ζώνη €35
Α’ Ζώνη €50
Διακεκριμένη Ζώνη €60
Προεδρικό Θεωρείο €70

ΟΠΕΡΕΤΑ
(Ο Βαπτιστικός)
Περιορισμένης ορατότητας €5
Δ’ Ζώνη (φοιτητικό, πολύτεκνοι, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, άνω των 65 ετών) €10
Γ’ Ζώνη €15
Β’ Ζώνη €20
Α’ Ζώνη €25
Διακεκριμένη Ζώνη €40
Προεδρικό Θεωρείο €50

ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ BIG BAND, ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ, ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ Μ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ, Μ. ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗ
Περιορισμένης ορατότητας €5
Δ’ Ζώνη (φοιτητικό, πολύτεκνοι, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, άνω των 65 ετών) €10
Γ’ Ζώνη €12
Β’ Ζώνη €15
Α’ Ζώνη €18
Διακεκριμένη Ζώνη €20
Προεδρικό Θεωρείο €30

ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΣΥΜΦΩΝΙΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ, ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ, ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΗΣ ΕΡΤ, ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΑ
Περιορισμένης ορατότητας €3
Δ’ Ζώνη (φοιτητικό, πολύτεκνοι, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, άνω των 65 ετών) €5
Γ’ Ζώνη €7
Β’ Ζώνη €10
Α’ Ζώνη €12
Διακεκριμένη Ζώνη €15
Προεδρικό Θεωρείο €20

ΟΠΕΡΑ ΣΕ ΣΥΝΑΥΛΙΑΚΗ ΜΟΡΦΗ (Αδελφή Βεατρίκη, Ο Πρωτομάστορας, Λιονέλλα)
Περιορισμένης ορατότητας €5
Δ’ Ζώνη (φοιτητικό, πολύτεκνοι, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, άνω των 65 ετών) €10
Γ’ Ζώνη €12
Β’ Ζώνη €15
Α’ Ζώνη €20
Διακεκριμένη Ζώνη €25
Προεδρικό Θεωρείο €35

Ο ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΙΒΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΥΛΙ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ
Καθημερινές παραστάσεις για σχολεία / Παραστάσεις Σαββατοκύριακου €5 παιδιά & €10 ενήλικες

ΤΟΥΛΟΥΖ ΛΩΤΡΕΚ – Η ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΜΑΡΤΙΑΣ
Περιορισμένης ορατότητας €3
Δ’ Ζώνη (φοιτητικό, πολύτεκνοι, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, άνω των 65 ετών) €5
Γ’ Ζώνη €10
Β’ Ζώνη €15
Α’ Ζώνη €18
Διακεκριμένη Ζώνη €20
Προεδρικό Θεωρείο €25

ΧΟΡΟΣ (ΚΣΟΤ, A Posto, Best Regards), ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΕΣΤΟΥΔΙΑΝΤΙΝΑΣ (Όνειρο ήταν μα δεν το λησμονήσαμε), ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ (Anagoor)
Γενική είσοδος €5

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

dimarxe.gr