Ένα πρωτότυπο οπτικοακουστικό «ταξίδι» αφιερωμένο στην επέτειο των 100 ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή παρουσιάστηκε στους επισκέπτες της 86ης ΔΕΘ, οι οποίοι με τη βοήθεια εικόνας και ήχου γύρισαν πίσω τον χρόνο ζώντας μία από τις πιο σημαντικές στιγμές της Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας.

Πρόκειται για μία συγκινητική περιήγηση στο Περίπτερο 6 του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσσαλονίκης (Περίπτερο των Εθνών) όπου πραγματοποιείται μια μοναδική έκθεση για τη Μικρά Ασία, για τα 100 χρόνια μνήμης από τα μικρασιατική καταστροφή. Για την έκθεση συνεργάστηκαν η ΔΕΘ Helexpo με την ΚΕΔΕ για το οπτικοακουστικό αφιέρωμα και ο Δήμος Θεσσαλονίκης με μια διεπιστημονική ομάδα που οργάνωσε το μουσειακό αφιέρωμα.

Πρόκειται για ένα πολυθέαμα, μια αφηγηματική διαδρομή αφιερωμένη στα γεγονότα, έμπλεη εικόνων, έντεχνου λόγου, πρωτότυπης μουσικής σύνθεσης που παρουσιάζει με πάθος και περισσή συγκίνηση την προσφυγική ροή των Ελλήνων,αναδεικνύοντας τα επιτεύγματα των ανθρώπων που εκδιώχθηκαν βίαια από τις πατρογονικές τους εστίες και παρά ταύτα κατάφεραν να μεγαλουργήσουν στην καινούρια πατρίδα. Οι αφηγηματικές ενότητες του αφιερώματος περιλαμβάνουν τον τόπο προέλευσης πριν από την καταστροφή, τη μετακίνηση-προσφυγιά από τους τόπους προέλευσης στο ελληνικό κράτος, την εγκατάσταση στις νέες πατρίδες-δημιουργία οικισμών και τοπικών κοινωνιών και την ένταξη στο κοινωνικό σύνολο.

Δείτε το βίντεο:

Προηγούμενο άρθροΜαθήματα καταναλωτικής… επιβίωσης μπροστά στα ράφια του σούπερ μάρκετ
Επόμενο άρθροΔιεκόπη το Ειδικό Δικαστήριο για Παπαγγελόπουλο – Τι συνέβη