Σε κινητοποιήσεις προχώρησαν γονείς στην Παιανία, καθώς είναι ανάστατοι εξαιτίας του προβλήματος στατικότητας που έχουν τουλάχιστον δύο σχολικά κτίρια, το 1ο και το 2ο Γυμνάσιο, κατασκευής του 1958. Τα κτίρια κρίθηκαν στατικά ανεπαρκή, ενώ το κουδούνι χτυπάει για τους μαθητές στις 12 του μήνα.

Ο Δήμαρχος Παιανίας-Γλυκών Νερών, Ισίδωρος Μάδης μιλώντας στην ΕΡΤ διευκρίνισε ότι τα σχολεία ξεκίνησαν το 1958 και πρωτολειτούργησαν το 1961.

«Υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες» δήλωσε η Ιλιάνα Ναζονιάδου, πρόεδρος της Ένωσης Γονέων επισημαίνοντας ότι στατικός έλεγχος στα σχολικά κτήρια έχει να γίνει από τότε που ολοκληρώθηκαν. «Το πρόβλημα της σχολικής στέγης είναι διαχρονικό και διαχρονικές είναι και οι ευθύνες» ανέφερε η εκπρόσωπος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων ζητώντας ασφαλή στέγη.

«To ζήτημα της ασφάλειας των μαθητών είναι αδιαπραγμάτευτο» είπε ο κ. Μάδης τονίζοντας ότι έστω και τώρα πρέπει να γίνουν τα δέοντα για να είναι ασφαλές το σχολείο.

Προσωρινή λύση τα μαθήματα σε κοντέινερ

«Εμείς θέλουμε σχολείο πρωϊνό» δήλωσε ο εκπρόσωπος γονέων του Β’ Γυμνασίου Παιανίας τονίζοντας ότι η λύση των κοντέινερ, εφόσον μπουν σε κάποιο χώρο που θα υποδείξει ο Δήμος και με συγκεκριμένο χρονικό διάστημα αποπεράτωσης, δεν τους βρίσκει αντίθετους».

Αναφορικά με τις ευθύνες συντήρησης των σχολείων που ανήκουν στις δημοτικές αρχές ο κ. Μάδης εξιστόρησε ότι το συγκεκριμένο κτηριακό συγκρότητα, στο οποίο στεγάζονται το 1ο και 2ο Γυμνάσιο, ήταν αυθαίρετο. Και όπως είπε, στην προσπάθεια νομιμοποίησης του ακινήτου διαπιστώθηκε το πρόβλημα στατικής επάρκειας επισημαίνοντας ότι «ο τρόπος διεξαγωγής των μαθημάτων αποτελεί αποκλειστική ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας».

Στα 500.000€ το κόστος επισκευής

Η μελέτη στατικότητας παραδόθηκε στον Δήμο Παιανίας-Γλυκών Νερών στις 29 Ιουλίου και τα ευρήματα ήταν απογοητευτικά: Τρία από τα οκτώ τμήματα στο παλιό συγκρότημα του 1ου και 2ου Γυμνασίου Παιανίας χαρακτηρίζονται στατικά ανεπαρκή και συντάχθηκε η αντίστοιχη στατική μελέτη ενίσχυσης των κτισμάτων.

Το κόστος των εργασιών που θα πραγματοποιηθούν από την ΚΤΥΠ Α.Ε., ανέρχεται στις 500.000 ευρώ το δε χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής τους, σύμφωνα με προβλέψεις, κυμαίνεται από τέσσερις έως έξι μήνες.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως το κτίριο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί προτού η ΚΤΥΠ Α.Ε., ως αρμόδια δημόσια υπηρεσία, αναλάβει τις εργασίες αποκατάστασης και ενίσχυσης που προτείνονται από τους σχετικούς ελέγχους.

Σύσκεψη για το 1ο Γυμνάσιο

Στις 29 Αυγούστου ο Δήμος Παιανίας ενημέρωσε ότι, “σε συνέχεια των ενεργειών του δημάρχου Παιανίας Ισίδωρου Μάδη για την αντιμετώπιση του προβλήματος με το κτήριο του 1ου Γυμνασίου Παιανίας, πραγματοποιήθηκε διευρυμένη σύσκεψη ενημερωτικού χαρακτήρα, αλλά και συντονισμού των ενεργειών.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι:
Από τον Δήμο Παιανίας:
-Η Γ.Γ. Φώφη Τολούδη
-Οι Αντιδήμαρχοι, Οικονομικών Γιώργος Δάβαρης και Παιδείας Κλειώ Ανδρέου
-Ο Ειδικός Σύμβουλος Παιδείας Θανάσης Μιχαλόπουλος
-Οι κες Κλωνή Ράνια και Μήτση Μαίρη από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου
-Ο κ. Παύλος Χάρδας ως συντάκτης της μελέτης
Από την Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων:
– ο Πρόεδρος Πέτρος Πολύζος και τα μέλη του Δ.Σ., όπως επίσης οι Πρόεδροι των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου και 2ου Γυμνασίου, κ. Βαγγέλης Ανδρέου και κα. Κατερίνα Νικολογιάννη, αντίστοιχα.
Ο μελετητής κ. Χάρδας μαζί με συνεργάτες του ανέλυσαν εκτενώς τα πορίσματα της μελέτης και απάντησαν σε ερωτήσεις των εκπροσώπων των γονέων σχετικά με τα ζητήματα στατικότητας και τις αναγκαίες επεμβάσεις που πρέπει να γίνουν.
Σύμφωνα με την ενημέρωση του κ. Χαρδά, το κτήριο βγήκε σεισμικά ακατάλληλο, ακόμη και με τα χαλαρότερα κριτήρια που εφαρμόζονται σε παλαιά κτίρια σε σχέση με τα σύγχρονα.
Οι μετρήσεις για το Γυμνάσιο ξεκίνησαν με καθυστέρηση τον Ιούνιο 2022 λόγω μη παροχής από την ΚΤΥΠ στο μελετητικό γραφείο των σχεδίων στατικής δομής του κτιρίου (ξυλότυπος).
Το αποτέλεσμα είναι ότι εκπονήθηκαν νέα σχέδια από τον μηχανικό με βάση επιτόπου μετρήσεις και εξαρχής υπολογισμοί.
Τα προβλήματα του κτιρίου οφείλονται, σε κατασκευαστικά λάθη και όχι σε ανεπαρκή συντήρηση.
Το κτήριο βρέθηκε ότι δεν έχει επαρκείς εξόδους κινδύνου και θα προστεθούν στη φάση της επιδιόρθωσης-ενίσχυσης.
Η διάρκεια του έργου αποκατάστασης υπολογίζεται σε 4-6 μήνες.
Οι εκπρόσωποι των συλλόγων ενημερώθηκαν για τις πιέσεις που έχουν ασκηθεί από τον Δήμαρχο Παιανίας για την στέγαση των μαθητών σε αίθουσες προκάτ μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών στο κτήριο.
Ο Ισίδωρος Μάδης συγκεκριμένα πρότεινε την εγκατάσταση προκατασκευασμένων αιθουσών σχολικών προδιαγραφών για κανονικά πρωινά μαθήματα. Έχει ζητήσει προμήθεια αιθουσών από ΚΤΥΠ με έγγραφο στις 26/8/22 και αναμένεται απάντηση στο αίτημα.
Ως δεύτερη επιλογή ο Δήμαρχος Παιανίας πρότεινε τη χρήση των υφιστάμενων 7 προκατ αιθουσών και των 6 του νέου κτιρίου, στον χώρο του Γυμνασίου, οι οποίες δεν χρήζουν παρεμβάσεων, για μειωμένα πρωινά μαθήματα, σε 2 βάρδιες, είτε με περικοπή διδακτικών ωρών από δευτερεύοντα μαθήματα, είτε με μείωση σε διάρκεια των διδακτικών ωρών στο πρότυπο του WEBEX.
Σε κάθε περίπτωση η διάρκεια της σχολικής μέρας θα είναι περίπου 4 ώρες.
Αναμένεται στις 30/8/22 αυτοψία της ΚΤΥΠ στο χώρο για την οργάνωση των ενεργειών αποκατάστασης ώστε να αρχίσουν το συντομότερο δυνατόν, έχοντας ως βάση τη μελέτη του ιδιωτικού τεχνικού γραφείου και την ίδια μέρα έχει προγραμματιστεί επίσκεψη στο χώρο του Γυμνασίου από τον Γ. Γ. του Υπ. Παιδείας και σύσκεψη με το Δήμο παρουσία και του Προέδρου της Ένωσης Γονέων, με στόχο εύρεση της βέλτιστης δυνατής λύσης.
Κατά την συνάντηση και με γνώμονα την αποφυγή ταλαιπωρίας μαθητών και γονέων, συν αποφασίστηκε ότι όσοι γονείς επιθυμούν μετεγγραφή του παιδιού τους σε άλλο Γυμνάσιο του Δήμου, μπορούν να κάνουν ηλεκτρονικά αίτηση στο 1ο γυμνάσιο του δήμου Παιανίας και στο Γυμνάσιο υποδοχής”.

Δήμος Παιανίας: Αυτοψία της ΚΤΥΠ στο 1ο και 2ο Γυμνάσιο Παιανίας

Στις 30 Αυγούστου, ο Δήμος εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι ενημερώθηκαν οι Κτιριακές Υποδομές, η ανταπόκριση των οποίων ήταν άμεση, για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Στελέχη των Κτιριακών Υποδομών επισκέφθηκαν το κτίριο όπου στεγάζονται το 1ο και 2ο Γυμνάσιο, συνοδευόμενα από την Γ.Γ. του Δήμου Παιανίας Φωτεινή Τολούδη, τον συντάκτη της μελέτης, Παύλο Χάρδα και στελέχη της τεχνικής υπηρεσίας, διενεργώντας αυτοψία.
Ο αρχιτέκτονας και ο πολιτικός μηχανικός – στατικός της ΚΤΥΠ ΑΕ εξέτασαν εκτενώς τα υπό ενίσχυση κτίρια και ενημερώθηκαν για λεπτομέρειες της μελέτης με στόχο την επίσπευση της ανάθεσης των εργασιών αποκατάστασης, σύμφωνα με την συνταχθείσα μελέτη.

Δήλωση του γραμματέα της Δ.Ο. ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Παιανίας Γλυκών Νερών

“Είμαστε εκεί, δίπλα στους μαθητές και στηρίζουμε τα αιτήματα τους!!!

Εν έτη 2022 είναι απαράδεκτο να μην μπορεί να βρεθεί λύση για το θέμα της στέγασης του 1ου και 2ου γυμνασίου Παιανίας.

Χώροι υπάρχουν από όσο μπορέσαμε να μάθουμε, αυτά πού δεν υπάρχουν είναι χρήματα για αγορά αιθουσών τύπου container η για μίσθωση κτηρίου!

Αν η δημοτική αρχή που έβαλε σε περιπέτεια 500 και πλέον γονείς στη αρχή και ξαφνικά της σχολικής περιόδου δεν μπορεί να βρει το απαραίτητο κονδύλι, ας το βρει η περιφέρεια ή η κυβέρνηση!!

Εμείς θα είμαστε εδώ και θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις από κοντά!

Δημήτρης Γιαννακόπουλος

Γραμματέας Δ.Ο. ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Παιανίας Γλυκών Νερών”

Προηγούμενο άρθροΜητσοτάκης: Συνάντηση με εκπροσώπους του United Group – Επένδυση δύο δισ. ευρώ
Επόμενο άρθροΚροατία: Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την επιβολή πλαφόν στις τιμές του ηλεκτρισμού