11.8 C
Athens
Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου, 2023

Κοινή επιστολή των δημάρχων της ΠΕ Χανίων για την επισκεψιμότητα του Νομού

Κοινή επιστολή απέστειλαν οι δήμαρχοι της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων προς τον πρωθυπουργό, με κοινοποίηση στου συναρμόδιους υπουργούς: Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδ. Γεωργιάδη, Μεταφορών και Υποδομών, Κ. Καραμανλής και Τουρισμού Β. Κικίλια.

Η επιστολή αφορά στην αξιοποίηση των κινήτρων για την αύξηση της επισκεψιμότητας του Νομού Χανίων

Διαβάστε την επιστολή:

Το τουριστικό προϊόν της χώρας μας και ο τουρισμός εν γένει, διαφοροποιείται και εξελίσσεται συνεχώς, ενώ παράλληλα τα τελευταία χρόνια, η οικονομική κρίση, η πανδημία και οι μεταβαλλόμενες παγκόσμιες γεωπολιτικές συνθήκες -πόλεμος στην Ουκρανία- επιφέρουν νέα δεδομένα. Οι επισκέπτες αναζητούν πλέον ξεχωριστές και προσαρμοσμένες εμπειρίες, σε μέρη που τους εμπνέουν ασφάλεια, φιλοξενία, επαφή με το φυσικό περιβάλλον και πολλές επιλογές καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Παράλληλα, οι ψηφιακοί νομάδες, η αγορά δεύτερης κατοικίας, η μεταφορά έδρας φυσικών προσώπων και εταιρειών και άλλες ειδικές μορφές τουρισμού, δημιουργούν νέα δυναμικά ανερχόμενα target groups. Τα Χανιά αποτελούν έναν εξαιρετικά ασφαλή, φιλόξενο και ελκυστικό προορισμό καθώς διαθέτουν:

  • Ικανοποιητικές υποδομές, υπαρχουν στο συνολο των Δημων  του Νομού, που διαρκώς βελτιώνονται με τις διαρκείς προσπάθειες όλων των Δημόσιων και ιδιωτικών εμπλεκόμενων φορέων και τη χρήση των εκάστοτε χρηματοδοτικών εργαλείων.
  • Σύγχρονο Αεροδρόμιο το οποίο μπορεί να εξυπηρετήσει και να καλύψει τις ανάγκες που θα δημιουργηθούν από την αύξηση της κίνησης κατά τη διάρκεια της θερινής σεζόν αλλά και κατά την υπόλοιπη διάρκεια του έτους.
  • Πληθώρα επιλογών για τουρισμό εμπειρίας, που καλύπτουν όλο το φάσμα του θεματικού τουρισμού και τις τέσσερις εποχές του χρόνου.

Η τοπική οικονομία και ανάπτυξη εξαρτώνται άμεσα από τον τουρισμό. Ζωτικής σημασίας για την επιβίωση, ειδικά, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την εξασφάλιση των θέσεων εργασίας που προσφέρουν και τη δημιουργία νέων, αποτελεί η επιμήκυνση  της τουριστικής περιόδου και η συνεχής ροή επισκεπτών στα Χανιά καθόλη τη διάρκεια του έτους. Τα επίσημα στοιχεία της  περιόδου 2010-2019 κατά την οποία δραστηριοποιήθηκαν στο Αεροδρόμιο Χανίων εταιρείες χαμηλού κόστους, δείχνουν ότι τα Χανιά είχαν καλύτερες επιδόσεις τόσο από τον μέσο όρο της χώρας όσο και από το σύνολο της Κρήτης στη μεταβολή του ΑΕΠ, σε αριθμό διεθνών αφίξεων και διαμονών, με συνέπεια να δημιουργηθούν οι συνθήκες για περαιτέρω ανάπτυξη και επιχειρηματικότητα στον τουρισμό και άλλους τομείς της τοπικής οικονομίας. Συγκεκριμένα:

  • Τη δεκαετία 2010-2019 οι διεθνείς αφίξεις στα Χανιά αυξήθηκαν κατά 545.588 επιβάτες, δηλαδή κατά 92%, διότι πολλές εταιρείες ενέταξαν στο πρόγραμμά τους το Αεροδρόμιο Χανίων, εκτελώντας πτήσεις από και προς τα Χανιά.
  • Εξ αυτών, οι 387.525 επιβάτες (71% της αύξησης) ήρθαν με αερομεταφορείς χαμηλού κόστους.
  • Η αύξηση αυτή δεν επηρέασε τους Tour Operators και τους παραδοσιακούς αερομεταφορείς, οι οποίοι αύξησαν επίσης τους επιβάτες τους από 591.848 το 2010 σε 749.911 το 2019 (αύξηση 26,7%)
  • Η είσοδος των αερομεταφορέων χαμηλού κόστους ενεργοποίησε και τις παραδοσιακές αεροπορικές εταιρείες όπως η British Airways, Austrian Airlines, Lufthansa, που ενέταξαν κι αυτές στο πρόγραμμά τους το Αεροδρόμιο Χανίων.

Γίνεται, λοιπόν, ξεκάθαρο ότι πρέπει να αποτελέσει στόχο η προσέλκυση αερομεταφορέων για σύνδεση του Αεροδρομίου Χανίων με χώρες – στόχους του εξωτερικού καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, προκειμένου να επιμηκυνθεί η τουριστική περίοδος και να δημιουργηθούν καλύτερες συνθήκες για όλους τους τομείς της τοπικής οικονομίας.

Οι Δήμοι του Νομού Χανίων επαναφέρουν το θέμα της άμβλυνσης της εποχικότητας στον τουρισμό, μέσω των Επιτροπών Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής του συνόλου των Δήμων του Νομού.

Είναι αξιοσημείωτο οτι στις Επιτροπές Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής , τόσο του Δήμου Χανίων όσο και του συνόλου των Δήμων του Νομού, εκπροσωπούνται  φορείς όπως:

            1.  Ένωση Ξενοδόχων Νομού Χανίων

            2.  Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Νομού Χανίων

            3.  Εμπορικός Σύλλογος Χανίων

            4.  Σύλλογος Ενοικιαζόμενων Καταλυμάτων Νομού Χανίων

            5.  Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Λεωφορείων Δυτικής Κρήτης

            6.  Σύλλογος Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων “ΚΥΔΩΝ”

            7.  Σωματείο Ξενοδοχουπαλλήλων Νομού Χανίων

            8.  Ομοσπονδία Ενοικιαζόμενων Δωματίων “ΑΠΤΕΡΑ”

            9.  Σωματείο Επαγγελματιών Ξεναγών Κρήτης

            10.Σύνδεσμος Τουριστικών Γραφείων Δυτικής Κρήτης

            11.Σύλλογος Ενοικιαζόμενων Αυτοκινήτων Νομού Χανίων

            12.Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων

και οι οποίοι συντάσσονται ομόθυμα στη σύνταξη και υπογραφή της παρούσας επιστολής, με την οποία επαναφέρουμε αιτήματα που έχουν ήδη κατατεθεί σε προγενέστερο χρόνο , απο αυτοδιοικητικούς του Νομού και άλλους φορείς του Τουρισμού, όμως η σημερινή συγκυρία τα καθιστά επιτακτικά στην ικανοποίησή τους.

Ο Δήμαρχος Χανίων                                     

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΗΜΑΝΔΗΡΑΚΗΣ                              

Ο Δήμαρχος Αποκορώνου                          

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΟΥΚΙΑΝΑΚΗΣ                                

Ο Δήμαρχος Καντάνου-Σελίνου                              

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΠΕΡΡΑΚΗΣ                                             

Η Δήμαρχος Γαύδου

ΛΙΛΙΑΝ ΣΤΕΦΑΝΑΚΗ

Ο Δήμαρχος Πλατανιά

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΛΑΝΔΡΑΚΗΣ

Ο Δήμαρχος Κισσάμου

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΥΛΩΝΑΚΗΣ

Ο Δήμαρχος Σφακίων

ΜΑΝΟΥΣΟΣ ΧΙΩΤΑΚΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

dimarxe.gr