Ν. Γάτσας: «Ανεύθυνη κριτική Ευαγγέλου για τις ποτίστρες στη Σκαμνιά»

Την αντίδραση του δημάρχου Ελασσόνας, Ν. Γάτσα, προκάλεσε δελτίο Τύπου του πρώην δημάρχου και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Ν. Ευαγγέλου, που καταγγέλλει την πλήρη εγκατάλειψη των κτηνοτρόφων, οι οποίοι κρούουν των κώδωνα του κινδύνου, υποστηρίζοντας ότι τα ζώα τους στην Κοινότητα Σκαμνιά, έχουν μείνει χωρίς νερό.

Ειδικότερα, όπως μετέφεραν στον κ. Ευαγγέλου αγανακτισμένοι κτηνοτρόφοι, από τις 10 κοινοτικές ποτίστρες, έχει νερό μόνο η μία, με αποτέλεσμα τα ζώα να αναγκάζονται να πηγαίνουν σε παρακείμενο φράγμα, προκειμένου να ποτιστούν, με κίνδυνο να σπάσουν κάποιο πόδι, να βαλτώσουν ή ακόμη και να πνιγούν.
Ωστόσο, σημειώνει ο κ. Ευαγγέλου, κανείς από τη σημερινή Αρχή δεν ενδιαφέρεται για το ζωικό κεφάλαιο της περιοχής και δεν λαμβάνει κανένα μέτρο για την προστασία των ζώων αυτών, αλλά και των κτηνοτρόφων που κινδυνεύουν να χάσουν τα ζώα τους. Το εξωφρενικό της σοβαρής αυτής υπόθεσης είναι ότι η Δημοτική Αρχή ζητά από τους κτηνοτρόφους της Σκαμνιάς να πληρώσουν υπέρογκα ποσά για την ύδρευση των ζώων τους χωρίς επί της ουσίας να τους παρέχει πόσιμο νερό.
Είναι πραγματικά ντροπή για μια Δημοτική Αρχή που θέλει να παρουσιάζεται ως προοδευτική και με οικολογικές ανησυχίες να αφήνει στο έλεος τόσα ζώα, καταλήγει ο κ. Ευαγγέλου.

Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Αντιδρώντας ο δήμαρχος Ελασσόνας, Ν. Γάτσας, εξέδωσε δελτίο Τύπου, στο οποίο υποστηρίζει ότι:

«Ο Κανονισμός Άρδευσης του Δήμου Ελασσόνας, ο οποίος ψηφίστηκε επί θητείας Ευαγγέλου, καθορίζει τέλη άρδευσης για τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις που αρδεύονται από το δημοτικό δίκτυο. Η οικονομική υπηρεσία του Δήμου προχώρησε πρόσφατα σε έκδοση εκκαθαριστικών λογαριασμών για όλους τους κτηνοτρόφους που αρδεύουν τα ζώα τους από το δημοτικό αρδευτικό δίκτυο. Η ενέργεια αυτή, αν και νόμιμη, προκάλεσε την αντίδραση ενός μικρού αριθμού κτηνοτρόφων, που εντοπίστηκαν φέτος για πρώτη φορά. Η διαμαρτυρία επομένως δεν είναι εύλογη, ούτε επιτρέπει στον κ. Ευαγγέλου, ο οποίος εισήγαγε τον κανονισμό άρδευσης του δήμου, να διαμαρτύρεται για τα τέλη άρδευσης των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων. Ίσως θα ήταν ορθότερο να εξηγήσει στους κτηνοτρόφους που εντοπίζονται για πρώτη φορά, τον λόγο που πρέπει να πληρώσουν το νερό που χρησιμοποιούν από το αρδευτικό δίκτυο.

Απεναντίας ο κ. Ευαγγέλου καταγγέλλει τη δημοτική αρχή με ανεύθυνους και αβάσιμους ισχυρισμούς ότι χρεώνει τους κτηνοτρόφους χωρίς να τους παρέχει νερό στις ποτίστρες του δήμου και έτσι να κινδυνεύουν τα ζώα τους. Θα έπρεπε πρώτα απ’ όλα να μιλήσει με τον πρόεδρο της κοινότητας Σκαμνιάς κ. Κων. Μωραΐτη, για να διασταυρώσει αν αυτά που του μετέφεραν είναι αληθή. Στη συνέχεια θα μπορούσε να μιλήσει με στοιχεία για τυχόν συγκεκριμένα προβλήματα. Εν προκειμένω διαπιστώσαμε μέσω του συνεργάτη υδραυλικού του Δήμου στην δημοτική ενότητα Καρυάς ότι η δημοτική ποτίστρα, από την οποία αρδεύονται τα 3 από τα 4 κοπάδια της Σκαμνιάς, λειτουργεί κανονικά και το νερό επαρκεί χάρη στη λειτουργία κλειστού αρδευτικού δικτύου. Αυτό προκύπτει και από τα στοιχεία που μας χορηγεί η ΔΕΥΑΕΛ για το έτος 2021, στην οποία ο Δήμος κατανάλωσε για τη συγκεκριμένη δημοτική ποτίστρα στη Σκαμνιά 2.540 κυβικά νερού και χρεώθηκε 1.443,00 ευρώ, ενώ για το πρώτο τετράμηνο του έτους 2022 κατανάλωσε 550 κυβικά νερού και χρεώθηκε 307,00 ευρώ. Συμπληρωματικά για το μοναδικό κοπάδι που δεν αρδεύεται από τη συγκεκριμένη ποτίστρα ο πρόεδρος της κοινότητας μάς ενημέρωσε ότι λειτουργούν ακόμη 4 ποτίστρες με φυσικό νερό πηγής δύο (2) στον κάμπο και δύο (2) στα ορεινά προς τον Όλυμπο, τις οποίες χρησιμοποιούν όλοι οι τοπικοί κτηνοτρόφοι ανάλογα με τις μετακινήσεις τους. Είναι επομένως ψευδές και αβάσιμο κάθε δημοσίευμα σχετικό και ο κ. Ευαγγέλου πρέπει να απολογηθεί για την τακτική της ανεύθυνης και αδιασταύρωτης κριτικής, μόνο και μόνο για να υπερισχύσει επικοινωνιακά έναντι των υπολοίπων διεκδικητών στην κούρσα της ηγεσίας. Για να υπηρετήσετε το σκοπό σας κ. Ευαγγέλου, μας χορτάσατε ψέματα!»

Προηγούμενο άρθροΑυτές είναι οι επιδοτήσεις ρεύματος για τον Σεπτέμβρη – Στο 1,9 δις ευρώ τα μέτρα στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις
Επόμενο άρθροΠαραλία: Η κάθοδος γίνεται με δική σας ευθύνη – Αυτή είναι η πιο επικίνδυνη στο Αιγαίο