17.8 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
No menu items!

Δήμος δίνει παράτυπα νερό και ρεύμα σε οικισμό Ρομά για να μην λιμοκτονήσει ο πληθυσμός

Στη συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, ο αντιπρόεδρος και Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου υποστήριξε πως Δήμος τροφοδοτεί παράτυπα με νερό και ρεύμα από γειτονικό σχολείο έναν οικισμό Ρομά ώστε να μην λιμοκτονήσει ο πληθυσμός τους.

Η ευθύτητα με την οποία τοποθετείται ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου είναι γνωστή στην αυτοδιοίκηση. Σήμερα στα πλαίσια διεξοδικής συζήτησης στο Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, παραδέχθηκε πως Δήμος – χωρίς να διευκρινίσει αν είναι ο δικός του -τροφοδοτεί παράτυπα με νερό από γειτονικό σχολείο έναν οικισμό Ρομά για να μην λιμοκτονήσει ο πληθυσμός.

Το πλαίσιο της συζήτησης στο ΔΣ ήταν τέτοιο, που ο Δήμαρχος και Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου, έθιξε σοβαρά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν συνολικά προκειμένου τόσο το βιωτικό επίπεδο στους οικισμούς Ρομά να είναι σε καλό επίπεδο όσο και η ενσωμάτωση τους στον κοινωνικό ιστό να είναι διαρκής και χωρίς προσκόμματα.

Να σημειωθεί πως ο Δήμος Αμπελοκήπων Μενεμένης υπό την διοίκηση του Λάζαρου Κυρίζογλου έχει ασχοληθεί επισταμένα με τους Ρομά και την αδιάκοπη προσπάθεια να ζούνε αξιοπρεπώς αλλά και να μην βιώνουν συνθήκες κοινωνικού αποκλεισμού. Και δεν είναι ο μοναδικός Δήμος που πράττει όσα μπορεί για τους Ρομά. Πολλοί είναι εκείνοι που καθημερινά προσπαθούν να βελτιώσουν τις συνθήκες ζωής τους αλλά και να τους ενσωματώνουν αρμονικά στην κοινωνία και καλά κάνουν φυσικά.

Η σημερινή του τοποθέτηση που ακολουθεί ήθελε να καταδείξει την ανάγκη δημιουργίας ενός γενικότερου πλαισίου υποστήριξης των αναγκών των Ρομά ώστε να μη χρειάζεται να γίνονται ενέργειες παράτυπες μεν – όπως είπε – αλλά απαραίτητες δε για την επιβίωση των ανθρώπων αυτών.

Ο κ. Κυρίζογλου αναφερόμενος στον οικισμό των Ρομά στη Μενεμένη διευκρινίζοντας πως είναι μεικτός οικισμός με Ρομά και μη, είπε σχετικά: «Έχουμε νηπιαγωγείο, 2 δημοτικά σχολεία, γυμνάσιο και λύκειο, ένα παιδικό σταθμό. Έχουμε εξεταστικό κέντρο για να μπορούν να πάρουν απολυτήριο δημοτικού, σχολείο 2ης ευκαιρίας παράρτημα Ρομά, διαμεσολαβητές και η μαθητική διαρροή όλα αυτά τα χρόνια έχει σχεδόν μηδενιστεί και όχι μόνο αυτό αλλά βγάλαμε παιδιά πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, μεταπτυχιακής ακόμη και με διδακτορικά διπλώματα και πάμε καλά ως εδώ.

Όμως, σε όλα αυτά που είναι το κράτος; Νερό σε έναν οικισμό δίνει δεκαετίες τώρα παράτυπα, από το σχολείο, ο Δήμος. Ρεύμα το ίδιο. Αν δεν δώσεις θα λιμοκτονήσουν, θα πεθάνουν και θα κατακριθείς. Για κάθε καλό που γίνεται – δεν το λέω για αυτή την κυβέρνηση αλλά για όλες τις κυβερνήσεις – τα παλαμάκια θα τα παίρνουν οι κυβερνήσεις. Για κάθε όμως δυσμενή γεγονότα που συμβαίνουν σε οικισμούς Ρομά, τις μούντζες και την κριτική την εισπράττει η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Δεν γίνεται έτσι.

Εμείς στους Ρομά πήγαμε 4 φορές κινητό συνεργείο του ΕΟΔΥ με τον Δήμο για να τους εμβολιάσουμε. Θέλω να σας πω επίσης, πως στο θέμα της απογραφής, πράγματι δεν απογράφηκαν όλοι οι Ρομά λόγω της γενικότερης άρνησης αλλά αυτό αφορά και Έλληνες πολίτες και όχι μόνο Ρομά που δεν ήθελαν να απογραφούν.

Κλείνοντας, πρέπει να κινηθούμε πιο γρήγορα εκεί που είμαστε ώριμοι. Εκεί όπου έχουν υποδειχθεί κατάλληλα οικόπεδα σύμφωνα με τον νόμο και να δοθούν οι κατάλληλοι πόροι ώστε να γίνει εφικτή η μετεγκατάσταση των ανθρώπων αυτών σε μια προσωρινή, ανθρωπίνως αξιοπρεπή στεγαστική τους αποκατάσταση».

Απευθυνόμενος προς τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, δήλωσε πως το Υπουργείο κάνει πολύ καλή δουλειά, άριστη και τώρα που έχει μπει το θέμα σε σωστή βάση και με πλήρη περιγραφή, απαιτούνται πράξεις ώστε να παραχθούν συγκεκριμένα αποτελέσματα με την συνεργασία όλων των εμπλεκομένων Φορέων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

dimarxe.gr