Για την ολονύκτια μάχης από πυροσβέστες, αστυνομικούς και στρατιώτες για τον απεγκλωβισμό των ανθρώπων στην Αττική Οδό μίλησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Ο υπουργός είπε στην ΕΡΤ ότι «θα πρέπει να ολοκληρώσουμε αυτή τη μάχη και οι άνθρωποι να πάνε στα σπίτια τους».

Απεγκλωβίστηκαν 1.800 οχήματα, ενώ παραμένουν εγκλωβισμένα ακόμη περίπου 1.200. Με τη συνδρομή του στρατού, της ΕΚΑΜ και της Αστυνομίας μοιράστηκαν στους εγκλωβισμένους 1.040 μάλλινες κουβέρτες. Ο κόσμος που εγκλωβίστηκε, είπε ο υπουργός, έχει καταταλαιπωρηθεί. Μερικοί εγκλωβίστηκαν για σχεδόν 20 ώρες. Στο αεροδρόμιο μεταφέρθηκαν περίπου 400 άνθρωποι ώστε να έχουν θέρμανση και στοιχειώδη φιλοξενία, καθώς άνοιξε και ένα ξενοδοχείο πάνω στην Αττική Οδό.

Για τις ευθύνες

Η απόδοση ευθυνών είναι μια άλλη συζήτηση, τόνισε ο υπουργός. «Κάποια στιγμή πρέπει όλοι να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας. Υπάρχουν πολύ βαριές ευθύνες για την τρομακτική ταλαιπωρία και τους μεγάλους κινδύνους στους οποίους μπήκαν οι οδηγοί, μπήκαν μέσα πληρώνοντας και έμειναν εγκλωβισμένοι για ώρες. Θα αποδοθούν τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα της Αττικής Οδού στην Αττική Οδό».

Ωστόσο, ο κ. Θεοδωρικάκος υπογράμμισε ότι το μεγάλο πρόβλημα έγινε γιατί μεταξύ άλλων δεν υπήρχαν και αλυσίδες στα οχήματα που εγκλωβίστηκαν. Είναι, επίσης, γεγονός ότι πολλοί οδηγοί στην απελπισία τους, εγκατέλειψαν τα οχήματα τους με αποτέλεσμα οι προσπάθειες για τον απεγκλωβισμό να γίνονται ακόμη πιο δύσκολες.

Ο υπουργός απηύθυνε έκκληση να μην βγει κανείς από το σπίτι του εκτός αν υπάρχει μεγάλη ανάγκη.

Εάν κάποιος βγει από το σπίτι του να γνωρίζει ότι επιτρέπεται να κυκλοφορήσει μόνο με αλυσίδες, χωρίς αλυσίδες είναι αδύνατον. Να κινητοποιήσουν οι δήμοι τους μηχανισμούς τους στο ενδιάμεσο δίκτυο γιατί στους κεντρικούς άξονες επιχειρούν τα μέσα της Περιφέρειας και οι δυνάμεις της Πολιτείας, σημείωσε.