16.5 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
No menu items!

“Μια οφειλόμενη απάντηση” – Δήλωση Δημάρχου Μοσχάτου-Ταύρου για τα δημοτικά τέλη

Σε ανακοίνωσή του ο δήμαρχος Μοσχάτου – Ταύρου απαντά στον επικεφαλής της «Δράσης για την Ανατροπή», για ποιο λόγο δεν έγινε αποδεκτή η εισήγησή του, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού 2022, να συζητηθεί αυτοτελώς το θέμα των απαλλαγών από τα δημοτικά τέλη, για διεύρυνση των ορίων τους. Υπενθυμίζεται ότι το Δημοτικό Συμβούλιο, στο τέλος του Δεκεμβρίου 2021, ύστερα από εισήγηση του δημάρχου, Ανδρέα Ευθυμίου, είχε αποφασίσει νέες γενναίες μειώσεις και απαλλαγές στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες,   ενισχύοντας και διευρύνοντας τις απαλλαγές και τις μειώσεις που είχαν αποφασιστεί το 2018 από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Σημειώνεται ότι ο Δήμος Μοσχάτο –Ταύρου από  το 2011 είχε θεσπίσει απαλλαγές και μειώσεις στα δημοτικά τέλη των ευπαθών ομάδων με πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής,   ενώ μόλις το 2016 η Πολιτεία έδωσε και νομοθετικά τη δυνατότητα, ώστε οι Δήμοι να προβαίνουν σε αντίστοιχες αποφάσεις.

Διαβάστε την ανακοίνωση του Ανδρέα Ευθυμίου:

 «Δεν συνηθίζω να σχολιάζω τη ψήφο των παρατάξεων της μειοψηφίας στα θέματα που εισηγούμεθα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Όταν όμως γίνεται προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας, τότε οφείλουμε να απαντήσουμε.

Όλοι οι δημότες γνωρίζουν ότι το 2011 καθιερώσαμε με πρωτοβουλία μας απαλλαγές και μειώσεις σε ευπαθείς ομάδες για τα δημοτικά τέλη στηρίζοντας όσους συμπολίτες έχουν ανάγκη.

Το 2018 διευρύναμε τις απαλλαγές και τις μειώσεις αυτές, ανεβάζοντας τα χρηματικά όρια ώστε να ενταχθούν ακόμα περισσότεροι δημότες μας.

Κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του 2022 ο επικεφαλής της «Δράσης για την ανατροπή» πρότεινε να συζητήσουμε αυτοτελώς το θέμα των απαλλαγών σε νέα συνεδρίαση αυξάνοντας τα όρια των απαλλαγών – μειώσεων για το 2022.

Δεχθήκαμε την πρόταση αυτή γιατί ουσιαστικά εντασσόταν στην ήδη εφαρμοσμένη κοινωνική πολιτική που ασκούμε στον Δήμο  από το 2011, επιδιώκοντας ταυτόχρονα τη συναίνεση και τη σύνθεση προτάσεων. Δυστυχώς όμως μελετώντας  τη γραπτή πρόταση  που κατέθεσε  ο επικεφαλής της «Δράσης για την ανατροπή» ενόψει αυτής της συζήτησης,  σε μεγάλο μέρος της, κάθε άλλο παρά κοινωνικό χαρακτήρα είχε, αλλά είχε άλλο προσανατολισμό.

Πιο συγκεκριμένα πρότεινε μεταξύ άλλων

Τρίτεκνες οικογένειες: Ολική απαλλαγή για φορολογητέο εισόδημα έως 45.000 €.

Οικογένειες με τέσσερα παιδιά: Ολική απαλλαγή για φορολογητέο εισόδημα έως 55.000 €.

Οικογένειες με πέντε παιδιά και άνω: Ολική απαλλαγή για φορολογητέο εισόδημα έως 75.000 €.

Αναρωτιόμαστε αν είναι προοδευτική πρόταση μια οικογένεια με 50 ή 60 ή 75.000 € ετήσιο εισόδημα να απαλλάσσεται  από τα δημοτικά τέλη του ενός ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο; Αν αυτή η πρόταση δεν είναι φωτογραφική τότε  αποτελεί μια κακόγουστη και ατυχή επινόηση του εισηγητή της.

Κοινωνική είναι η πρόταση  της Δημοτικής Αρχής που ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο με απόλυτη πλειοψηφία των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου (δίχως τις ψήφους της παράταξης  «Δράση για την ανατροπή» και της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας πλην ενός συμβούλου της που ψήφισε λευκό),  με την οποία διευρύνθηκαν τα όρια των απαλλαγών και των μειώσεων των τελών, σε όσους πραγματικά έχουν ανάγκη. Απόφαση που ψήφισαν μαζί με τους συμβούλους της πλειοψηφίας, η Λαϊκή Συσπείρωση και ένας ανεξάρτητος σύμβουλος.

Οι απαλλαγές και οι μειώσεις συγκριτικά με αυτές που είχαμε καθιερώσει το 2011 ανέρχονται ποσοστιαία στο 128%. Όταν το όριο των 7.000 ευρώ αυξάνεται στις 16.000 ευρώ τότε   και ένα παιδί  του δημοτικού θα καταλάβει ότι αυτή είναι η ποσοστιαία αύξηση κάνοντας  έναν απλό υπολογισμό. Φαίνεται ότι ο επικεφαλής της «Δράσης για την ανατροπή» ξέχασε την απλή αριθμητική και μπερδεύεται.

Ο δε επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κρύφτηκε πίσω από τον επικεφαλής της «Δράσης για την ανατροπή» αρνούμενος να ψηφίσει τις νέες αυξημένες απαλλαγές – μειώσεις. Κατανοούμε το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται. Ας τον προβληματίσει όμως η αντίθετη (λευκή) ψήφος που έδωσε το δεύτερο τη τάξει στέλεχος του συνδυασμού του, στο θέμα αυτό ερχόμενος σε ευθεία αντίθεση μαζί του. Ας απαντήσει επίσης πως είναι δυνατόν να έχει ψηφίσει τις απαλλαγές του 2011, τις απαλλαγές του 2018 και να καταψηφίζει τις απαλλαγές – μειώσεις για το 2022 που είναι ακόμα μεγαλύτερες και ανέρχονται στο 16,67% έως 33,33% συγκριτικά με το 2018 και 128% συγκριτικά με το 2011.

Ο Δήμος μας έχει τα χαμηλότερα τέλη σε ολόκληρη την Αττική και ταυτόχρονα προβαίνει σε γενναίες απαλλαγές και μειώσεις. Ταυτόχρονα εκσυγχρονίζει την υπηρεσία καθαριότητας διασφαλίζοντας τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους, αλλά και την καθημερινή καθαριότητα της πόλης. Αυτό τελικά φαίνεται ότι κάποιους αντί να τους χαροποιεί, τους στεναχωρεί. Όμως η κοινωνία μας κρίνει όλους!»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

dimarxe.gr