20.4 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Δράσεις συμβολισμού και ουσίας από Δήμους για το περιβάλλον

Έφτασε η στιγμή που το φυσικό Χριστουγεννιάτικο μας δέντρο επιτέλεσε τον σκοπό του. Προσέφερε την ομορφιά του και τα αρώματα του στα σπίτια μας. Αντί λοιπόν να το πετάμε, το ανακυκλώνουμε και έτσι έστω και έμμεσα συνεχίζει την πορεία του στο χρόνο προσφέροντας τα πολύτιμα συστατικά του

Το θέαμα με τα πεταμένα Χριστουγεννιάτικα δέντρα σπαράζει καρδιές. Είναι σαν να πετάς ότι σου στόλιζε το σπίτι και ηρεμούσε την ψυχή σου με την όψη και την οσμή Ελάτου που πλημμύριζε τον χώρο. Πλησιάζει όμως η στιγμή να ξεστολίσουμε το Χριστουγεννιάτικο δέντρο και ψάχνουμε πού να το πετάξουμε.

Αρκετοί Δήμοι συνειδητοποιημένοι πλέον ζητάνε από τους πολίτες να προσφέρουν προς ανακύκλωση το φυσικό δεντράκι τους.

Στη Νέα Σμύρνη το πήγαν ένα βήμα παραπέρα. Επειδή μάλιστα η μάθηση είναι καλύτερη όταν είναι βιωματική, στο Δήμο της Νέας Σμύρνης, όταν έρθει η υπηρεσία καθαριότητας να το παραλάβει από το σπίτι σου, σου παραδίδει δωρεάν λίπασμα ώστε να δεις το αποτέλεσμα της κομποστοποίησης.

Υπάρχει κανείς πολίτης που να μην θέλει να δει το δέντρο του να συνεχίζει έμμεσα την πορεία του στο χρόνο και παράλληλα να προστατεύσει το περιβάλλον; Μια πρωτοβουλία της διοίκησης του Δήμου, που δίνει το καλό παράδειγμα αλλά και σε βγάζει από τον κόπο να μεταφέρεις το δέντρο.

Σημαντική όμως και η κίνηση που κάνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης σχετικά με την εναλλακτική αξιοποίηση των φυσικών δέντρων.

Πρόγραμμα συλλογής των φυσικών χριστουγεννιάτικων δέντρων οργανώνει για ακόμη μία χρονιά ο Δήμος Θεσσαλονίκης. Στόχος της δράσης αυτής, που οργανώνεται στο πλαίσιο συνεργασίας με τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας, είναι η εναλλακτική αξιοποίηση των φυσικών δέντρων μετά την εορταστική περίοδο, ώστε τα δέντρα να μην καταλήξουν στον ΧΥΤΑ της Μαυρορράχης.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Δήμος Θεσσαλονίκης απευθύνει κάλεσμα στους πολίτες να μην αποθέτουν τα δέντρα στους συμβατικούς κάδους απορριμμάτων αλλά στις ειδικές ανοιχτές σκάφες που θα βρίσκονται τοποθετημένες από αύριο (08/01)  στα ακόλουθα τρία σημεία:

  1. Στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης (στην πίσω πλευρά του κτιρίου)
    2. Στο Πολιτιστικό Κέντρο της Τούμπας επί της οδού Κλεάνθους
    3. Στην πλατεία Αρχαίας Αγοράς, πάνω από το άγαλμα του Βενιζέλου, στην οδό Φιλίππου.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

dimarxe.gr