22.9 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
No menu items!

Ρ. Κράτσα-Τσαγκαροπούλου:«Αναβαθμίζονται οι λιμενικές υποδομές στην Περιφ. Ιονίων Νήσων» – Οι ανακοινώσεις του Γ. Πλακιωτάκη (φωτο)

  • Ικανοποίηση της Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων για τα έργα ανάπτυξης των λιμενικών υποδομών, που ανακοίνωσε από την Κέρκυρα ο Υπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, όπως επίσης και για τις 6 ακτοπλοϊκές συνδέσεις που διασφαλίζουν για τα επόμενα χρόνια τη συνοχή των Ιονίων Νήσων
  • Έργα συνολικού προϋπολογισμού 29.000.000€ για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων -τα 18.000.000€ αφορούν την Π.Ε. Κέρκυρας- και επιπρόσθετα 44.000.000€ για την επιδότηση ακτοπλοϊκών συνδέσεων ανακοίνωσε ο Υπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής
  • Παρουσιάστηκε επίσημα και το πρώτο -εκ των δύο συνολικά- πλωτό ασθενοφόρο, το οποίο χρηματοδότησε με 1.000.000€ από το ΕΣΠΑ η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων
Πλωτό ασθενοφόρο

Έργα ανάπτυξης λιμενικών υποδομών και αναβάθμιση των ακτοπλοϊκών συνδέσεων στα Ιόνια Νησιά, των οποίων ο συνολικός προϋπολογισμός υπερβαίνει τα 73.000.000 €, ανακοίνωσε από την Κέρκυρα, την οποία επισκέφθηκε τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021, ο Υπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης.

Οι χρηματοδοτήσεις για λιμενικές υποδομές σε επίπεδο Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, από πόρους του Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών, φτάνουν τα 29.000.000 €, ενώ ειδικότερα την Περιφερειακή Ενότητα Κέρκυρας αφορούν τα 18.000.000 €.

Συγκεκριμένα, 7.000.000 € αφορούν τη βελτίωση υποδομών και εγκαταστάσεων στο λιμάνι του Αγίου Στεφάνου Αυλιωτών. Το εν λόγω έργο θα ενισχύσει τη θαλάσσια συγκοινωνία με τα Διαπόντια Νησιά (Οθωνοί, Μαθράκι, Ερείκουσα), αλλά και τις αλιευτικές δραστηριότητες. Με τις προβλεπόμενες παρεμβάσεις, θ’ αυξηθεί το μέγεθος και η χωρητικότητα του λιμανιού σε θέσεις ελλιμενισμού. Επιπρόσθετα θ’ ανακοπεί η μεταφορά ιζημάτων και νεκρών φυκιών προς τη λιμενολεκάνη.

Δεύτερο έργο, απ’ αυτά που ανακοινώθηκαν από τον Υπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, είναι αυτό της βελτίωσης και αναβάθμισης των εγκαταστάσεων του λιμανιού στο Μαθράκι, συνολικού προϋπολογισμού 9.000.000 €. Ένα έργο, το οποίο θα ενισχύσει σε σημαντικό βαθμό τη διασυνδεσιμότητα των Διαποντίων Νήσων.

Τέλος, το τρίτο σημαντικό έργο για την Π.Ε. Κέρκυρας, είναι αυτό που αφορά στο λιμάνι της Λευκίμμης. Έργο προϋπολογισμού 2.000.000 € για το δεύτερο λιμάνι του νησιού όσον αφορά στην ακτοπλοΐα, στο οποίο έχει προβλεφθεί να γίνει αποκατάσταση τεχνικών και λειτουργικών προβλημάτων και παράλληλα ολοκλήρωση των λιμενικών και χερσαίων υποδομών του.

Εκτός από τις λιμενικές υποδομές και τον εκσυγχρονισμό τους, το Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, ανακοίνωσε και 6 χρηματοδοτούμενες ακτοπλοϊκές συνδέσεις, με τις οποίες διασφαλίζεται για τα επόμενα 7 χρόνια η επάρκεια ποιοτικής διασύνδεσης των νησιών της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

Γ.Πλακιωτάκης-Ρ.Κράτσα Τσαγκαροπούλου

Αναλυτικά, οι νέες δρομολογιακές γραμμές, η συνολική δαπάνη των οποίων ανέρχεται στα 44.000.000 € (σχεδόν 6.200.000 € ανά έτος), είναι οι εξής:

  1. ΚΕΡΚΥΡΑ – ΔΙΑΠΟΝΤΙΑ ΝΗΣΙΑ 
  2. ΚΕΡΚΥΡΑ-ΠΑΞΟΙ-ΛΕΥΚΑΔΑ-ΜΕΓΑΝΗΣΙ-ΠΙΣΑΕΤΟΣ ΙΘΑΚΗΣ-ΣΑΜΗ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ-ΖΑΚΥΝΘΟΣ 
  3. ΠΑΤΡΑ-ΙΘΑΚΗ
  4. ΚΑΛΑΜΟΣ-ΕΠΙΣΚΟΠΗ-ΜΥΤΙΚΑΣ
  5. ΚΑΣΤΟΣ-ΜΥΤΙΚΑΣ
  6. ΚΑΣΤΟΣ-ΚΑΛΑΜΟΣ-ΝΥΔΡΙ ή ΛΕΥΚΑΔΑ
Με φόντο το πλωτό ασθενοφόρο

Παράλληλα, κατά την επίσκεψή του στην Κέρκυρα, ο Υπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης (σ.σ. ο Υπουργός συνοδευόταν από τον Γενικό Γραμματέα Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής & Ναυτιλιακών Επενδύσεων, Ευάγγελο Κυριαζόπουλο, τον Γενικό Γραμματέα Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής, Μανώλη Κουτουλάκη, τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, Αντιναύαρχο Λ.Σ. Θεόδωρο Κλιάρη, την Διευθύντρια της Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ του Υ.ΝΑ.Ν.Π. Αθηνά Φωκά και τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Θαλασσίων Συγκοινωνιών Πλοίαρχο Λ.Σ. Γεώργιο Ρίγγα), παρουσίασε επίσημα σε ειδική εκδήλωση στον Ο.Λ.ΚΕ. το πρώτο -εκ των δύο συνολικά- πλωτό ασθενοφόρο, το οποίο παραδόθηκε στο Λιμενικό Σώμα για την εξυπηρέτηση έκτακτων ιατρικών περιστατικών και μεταφοράς ασθενών από τα Διαπόντια, τους Παξούς και τους Αντίπαξους.

Το υπερσύγχρονο -ελληνικής κατασκευής- πλωτό ασθενοφόρο χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων (σ.σ. ο συνολικός προϋπολογισμός για τα δύο πλωτά ασθενοφόρα που θα καλύψουν τις ανάγκες των Ιονίων Νήσων ανέρχεται στο 1.000.000 €), όπως επίσης και η προμήθεια ενός περιπολικού σκάφους και οκτώ περιπολικών οχημάτων για τις ανάγκες του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής (σ.σ. προϋπολογισμός 800.000 €), αλλά και η προμήθεια τεχνικού και εκπαιδευτικού εξοπλισμού για την Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Ιονίων Νήσων στην Κεφαλονιά (σ.σ. προϋπολογισμός άνω του 1.100.000 €)

«Η συνεργασία μας με το Λιμενικό Σώμα και το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής έρχεται σήμερα σε αποτέλεσμα της ενίσχυσης της ασφάλειας των κατοίκων των μικρότερων νησιών μας, όπως και των επισκεπτών μας. Αποτελεί μεγάλη ικανοποίηση για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων αυτό το βήμα αναβάθμισης της δημόσιας υγείας και της ασφάλειας», τόνισε η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

dimarxe.gr