20.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Π. Φιλίππου: «Βασικό μου μέλημα να τιμήσω την ψήφο των συμπολιτών μου και να ανταποκριθώ στην εμπιστοσύνη που μου έδειξαν» (βίντεο)

Συνέντευξη του δημάρχου Σαρωνικού, Πέτρου Φιλίππου, στην εκπομπή «Ανατολικός Άνεμος».

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης με ιδιαίτερη έμφαση στα διετή πεπραγμένα της δημοτικής αρχής παραχώρησε ο δήμαρχος Σαρωνικού, Πέτρος Φιλίππου, την Δευτέρα 22 Νοεμβρίου, στην διαδικτυακή εκπομπή «Ανατολικός Άνεμος» με τον Μέμο Ξυγκάκη από την ιστοσελίδα Paraktios.gr. Κατά τη διάρκεια της δίωρης συνομιλίας φωτίστηκαν όλες οι πτυχές της διοίκησης του δήμου και δόθηκαν απαντήσεις σε σειρά ζητημάτων. Ειδικότερα ο κος Φιλίππου αναφέρθηκε:

  • Στην πανδημία:

Τις τελευταίες δυο εβδομάδες έχουν αυξηθεί εκθετικά τα κρούσματα covid 19 στον δήμο. Έχουμε περίπου 100 θετικά κρούσματα εβδομαδιαίως στον δήμο Σαρωνικού.

  • Στον εμβολιασμό:

Όλες οι παρατάξεις συνεργαστήκαμε και βιντεοσκοπήσαμε ένα κοινό μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού. Όσοι συμπολίτες μας δεν έχουν εμβολιαστεί να το πράξουν για το καλό το δικό τους και των συνανθρώπων τους. 

  • Στην απογραφή:

Από την απογραφή εξαρτάται η ανάπτυξη του δήμου, οι χρηματοδοτήσεις που θα λάβει και τα αναπτυξιακά προγράμματα στα οποία θα ενταχθεί. Υπάρχουν πολλές δυσκολίες στην απογραφή που διεξάγεται τώρα, έχουν εντοπιστεί οργανωτικά προβλήματα με αποτέλεσμα η διαδικασία να μην προχωράει με τους αναμενόμενους ρυθμούς. Κάνουμε έκκληση όλες οι παρατάξεις, την οποία έχουμε αποτυπώσει σε κοινό βίντεο, να απογραφούν όλοι οι δημότες.

  • Στην οικονομία:

Μέσα σ’ αυτό το δυσμενές οικονομικό κλίμα που επέβαλε η πανδημία καταφέραμε να κρατήσουμε τον δήμο και τους συνδημότες μας όρθιους. Υπάρχουν οφειλές και ανείσπρακτα ποσά που συσσωρεύτηκαν κατά την προηγούμενη δεκαετία οικονομικής κρίσης και αφορούν κυρίως οφειλές για την υδροδότηση. Εκεί οι χειρισμοί μας είναι λεπτοί γιατί δεν μπορείς να κόψεις το νερό από έναν άνεργο. Προχωράμε σε πρόγραμμα μείωσης ανείσπρακτων οφειλών μέσω δόσεων, το οποίο αποδίδει.

  • Στη διοίκηση:

Οργανώσαμε τις υπηρεσίες του δήμου ώστε ο πολίτης να εξυπηρετείται ηλεκτρονικά για πλήθος θεμάτων και να αποφεύγει περιττή ταλαιπωρία και γραφειοκρατία.

  • Στην αποχέτευση:

Έχει γίνει αποδεκτό από την ΕΥΔΑΠ ότι το παραλιακό μέτωπο του Σαρωνικού θα αποχετευτεί στο ΚΕΛ Αεροδρομίου. Την ευθύνη όλο του εγχειρήματος έχει η ΕΥΔΑΠ η οποία προχωράει όμως με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς και ο δήμος μας συνεργάζεται για την όσο το δυνατό πιο σύντομη υλοποίηση του έργου.

  • Στα έργα:

Έχουμε 20 έργα που ήδη εκτελούνται ή προωθούνται προς εκτέλεση μετά από δημοπράτηση, 4 έργα ενταγμένα στη διαδικασία δημοπράτησης και 18 έργα για τα οποία υπάρχουν ολοκληρωμένες μελέτες που έχουν ήδη υποβληθεί για χρηματοδότηση και αναμένεται η έγκρισή τους. Μεταξύ αυτών, το μεγαλόπνοο έργο ανάπλασης της λεωφόρου Καραμανλή στην Ανάβυσσο και της ενοποίησής της με την κεντρική πλατεία Π. Φώκαιας και τμήματος του παραλιακού μετώπου, το βιοκλιματικό σχολείο στα Καλύβια, έργα οδοποιίας, αντιπλημμυρικά και ύδρευσης. Όλα αυτά δεν αποτελούν προεκλογικές υποσχέσεις αλλά ολοκληρωμένες μελέτες που αφορούν προγραμματισμό δεκαετίας.

  • Στις παιδικές χαρές:

Έχουμε τη δέσμευση ότι μέχρι τέλος Μαρτίου η προηγούμενη εργολαβία θα έχει ολοκληρωθεί και παράλληλα με άλλη εργολαβία που προωθήσαμε κατορθώσαμε να κατασκευάσουμε και να πιστοποιήσουμε 6 παιδικές χαρές.

  • Στη διαχείριση απορριμμάτων:

Το πρώτο βήμα που κάναμε ήταν η ανάθεση της αναθεώρησης του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης των απορριμμάτων όπου προβλέπουμε 17 Πράσινα Σημεία, με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια,. Παραδόθηκε η τελική έκθεση τον Σεπτέμβριο και θα γίνει σύντομα η παρουσίαση του στο Δημοτικό Συμβούλιο. Αναμένουμε την έγκρισή του. Παράλληλα, ο περιφερειακός σχεδιασμός έχει προγραμματίσει για τους Δήμους Σαρωνικού και Λαυρεωτικής, κοινή μονάδα ΜΕΒΑ (ΜΕΒΑ 2 Λαυρεωτικής-Σαρωνικού). Αυτή την στιγμή από την Περιφέρεια έχει συνταχθεί τεύχος Τεχνικών Δεδομένων προϋπολογισμού 1.428.000€ και υλοποιείται από την Περιφέρεια. Επίσης, προβλέπονται 2 χώροι για τον διαχωρισμό και την επεξεργασία κλαδιών και ογκωδών. Αυτό σημαίνει ότι το 70% των απορριμμάτων θα ανακυκλώνεται.  Έχουμε προμηθευτεί μέχρι τώρα τρία απορριμματοφόρα και προχωράμε άμεσα στην ανανέωση όλου του εξοπλισμού μας για την καθαριότητα.

  • Στην συντήρηση-καθαριότητα σχολείων:

Έχουμε προβεί σε μεγάλης κλίμακας συντήρηση όλων των σχολικών μας μονάδων. Για το θέμα της καθαριότητας σε όλα τα σχολειά υπάρχει πλήρης υπηρεσία η οποία θα ενισχυθεί άμεσα καθώς περιμένουμε έγκριση από τον ΟΑΕΔ για 17 θέσεις καθαριστριών, προκειμένου να καλύψουμε τις ανάγκες. 

  • Στην πολιτική προστασία:

Είναι το καμάρι μας γιατί όλοι βρίσκονται 24 ώρες το 24ωρο σε επιφυλακή για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Παραλάβαμε μια υποστελεχωμένη υπηρεσία με έναν μόνο υπάλληλο και την ενισχύσαμε με πέντε άτομα σε ετήσια βάση καθώς και έκτακτο προσωπικό, φροντίζοντας ο τελικός αριθμός υπηρετούντων να ανέρχεται στα 17 με 18 άτομα. Δημιουργήσαμε καινούργια πλατφόρμα εθελοντών Πολιτικής Προστασίας και διαθέτουμε πλέον 150-160 εθελοντές που είναι πάντα πρόθυμοι και έτοιμοι να συνδράμουν το δύσκολο έργο της πολιτικής προστασίας.

  • Στις κοινωνικές υπηρεσίες:

Με το ξέσπασμα της πανδημίας βρεθήκαμε κοντά στον δημότη, ειδικά δε στις ευάλωτες ομάδες. Παρείχαμε υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας και αλληλεγγύης με την υπηρεσία «Μείνε Σπίτι – Ερχόμαστε Κοντά σου» που περιλαμβάνει αγορά και παράδοση φαρμάκων, τροφίμων και εξυπηρέτηση επειγουσών συναλλαγών. Συνεχίσαμε να διανέμουμε το ΤΕΒΑκαι ανανεώσαμε το πρόγραμμα με ακόμη 800 χιλιάδες ευρώ με την υλοποίησή του να έχει ήδη ξεκινήσει ύστερα από σχετική δημοπράτηση ενω συνεχίζουμε και το ιδιαιτέρως επιτυχημένο Κοινωνικό Παντοπωλείο που διανέμει σε 250 οικογένειες είδη πρώτης ανάγκης.

Παράλληλα, δημιουργήσαμε το νέο Περιφερειακό Ιατρείο στην Ανάβυσσο και υλοποιήσαμε δωρεάν εξετάσεις μαστογραφίας και τεστ Παπανικολάου σε συνεργασία με το Ελληνικό Ίδρυμα Ογκολογίας. Εγκαταστήσαμε σε παραλίες του δήμου ράμπες πρόσβασης των λουόμενων στη θάλασσα, ειδικά των ηλικιωμένων και των ατόμων με κινητικά προβλήματα. Παρείχαμε ανθρωπιστική βοήθεια σε πληττόμενες περιοχές και κυρίως σε περιοχές που επλήγησαν από τις φετινές πυρκαγιές, δηλαδή στις Αφίδνες και στην βόρεια Εύβοια με δυο αποστολές ειδών πρώτης ανάγκης και ζωοτροφών.

  • Στη μέριμνα για τα αδέσποτα:

Ο δήμος μας έγινε μέλος του Περιβαλλοντικού Συνδέσμου Δήμων Αθήνας – Πειραιά (ΠΕΣΥΔΑΠ), στο οποίο εντάσσεται το Διαδημοτικό Κέντρο Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων (ΔΙΚΕΠΑΖ). Πρόκειται για το μοναδικό νοσοκομείο αδέσποτων ζώων σε ολόκληρη την Ελλάδα. Τοποθετήσαμε40 ταΐστρες και 40 ποτίστρες σε διάφορα σημεία του δήμου. Δημιουργήσαμε τις «Μέρες Υιοθεσίας Αδέσποτων» και μέσω αυτών έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 120 υιοθεσίες σκύλων.

  • Στο σχέδιο πόλης:

Σε όλο τον δήμο Σαρωνικού έχουμε πολλές περιοχές υπό ένταξη. Ο λόγος για τον οποίο καθυστερούν να ενταχθούν είναι οικονομικός. Χρειάζεται γενναία χρηματοδότηση από το κράτος προκειμένου να προχωρήσουν οι εντάξεις στο Σχέδιο Πόλεως, οπότε αυτή τη στιγμή χτίζονται οι περιοχές για τις οποίες υπάρχει σχετικό Προεδρικό Διάταγμα. Επίσης, να σημειώσω ότι μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ για τη Λεωφόρο Καλυβίων, έχουμε κάνει πολλές παρεμβάσεις στους αρμόδιους Υπουργούς προκειμένου να περάσει η τροπολογία του Άρθρου 25 για να γίνει ολοκληρωμένη η Ανασύνταξη της Πράξης Εφαρμογής που προβλέπει τις συνενώσεις μικρών οικοπέδων. Επειδή αυτή η διαδικασία καθυστερεί, προβήκαμε στη μετεγγραφή της απόφασης της Περιφέρειας όπου τακτοποιείται περίπου το 80% των ιδιοκτησιών, όσες δηλαδή είναι άρτιες και περιμένουμε τη νομοθετική ρύθμιση για την οριστική τακτοποίηση.

  • Στις παραλίες:

Παρόλο που έχουμε 23 χλμ παραλίες ελάχιστα μπορούμε να παρέχουμε λόγω της ΕΤΑΔ και της Κτηματικής Υπηρεσίας που δυσκολεύουν το έργο μας. Παραλάβαμε τεράστια χρέη, πάνω από 500 χιλ. από τις καντίνες, τα οποία καταφέραμε να εισπράξουμε και να έχουμε πάλι έσοδα στο δήμο μας.

  • Στην παραλία Πεύκο:

Το Πεύκο είχε δοθεί από το 2003 στον όμιλο του Grand Resort και επειδή έχει κάνει αγωγές κατά του δημοσίου, γιατί δεν του παραδόθηκε ποτέ η παραλία, κι έχει πετύχει τεράστιες αποζημιώσεις σκέφτεται κανείς ότι στους τυφλούς βασιλεύει ο μονόφθαλμος. Τώρα, λοιπόν, έχει μπει ο ιδιώτης καταπατητής κι η ΕΤΑΔ που της ανήκει ο χώρος δεν κάνει αυτά που πρέπει για να τον βγάλει έξω. Ο καταπατητής έχει κατορθώσει να εξευτελίσει όλο το ελληνικό δημόσιο.

  • Στα LED:

Απόλυτα συνεπείς με τη μείζονα προεκλογική μας δέσμευση, μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις με την ανάδοχο ένωση εταιρειών GLOBILED-ΟΤΕ επαναπροσδιορίσαμε την αμοιβή και μειώσαμε το κόστος από 12.819.000 σε 9.860.000 ευρώ επιτυγχάνοντας μείωση 3.000.000 ευρώ χωρίς την αλλαγή του φυσικού αντικειμένου. Αυτή είναι η δική μας οπτική για την ανάπτυξη και τα έργα στον δήμο μας.

  • Στις ανεμογεννήτριες:

Συνεχίζουμε τον αγώνα μας για την αποτροπή εγκατάστασης ανεμογεννητριών στο Πανί. Η νομοθεσία ευνοεί τους επενδυτές και γενικότερα υπάρχει στροφή προς τις ΑΠΕ με το 30% των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης να προορίζονται γι’αυτές, εμείς όμως διεκδικούμε Πανί χωρίς ανεμογεννήτριες και προωθούμε το αίτημα μας συντεταγμένα μέσα και από το Δίκτυο των 32 δήμων που έχουν παρεμφερή προβλήματα και προσφεύγουμε όλοι μαζί στην ΕΕ.

  • Στον πολιτισμό:

Μεταξύ του πλήθους των πολιτιστικών δράσεων που υλοποιήσαμε με αφορμή τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 αναφέρω την χρηματοδοτούμενη πρότασή μας για τη δημιουργία αποθετηρίου με ιστορικά τεκμήρια για την Επανάσταση στην Αττική, έργο που διαχειρίζεται η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καλυβίων.

  • Στην επόμενη δημοτική αρχή:

Όσων αφορά εμένα δηλώνω ότι δεν θα είμαι υποψήφιος δήμαρχος το 2023 και ότι η σημερινή δημοτική ομάδα είναι πάρα πολύ έμπειρη στα θέματα του δήμου και με ενότητα θα συνεχίσει το έργο που όλοι έχουμε αναλάβει.

  • Σε ενδεχόμενη υποψηφιότητά του για το βουλευτικό αξίωμα:

Είναι κάτι που με ενδιαφέρει αλλά από την ώρα που δεν διανύουμε  προεκλογική περίοδο δεν τίθεται θέμα υποψηφιότητας. Έχω μακρά πείρα στην πολιτική και ειδικά στην Τ.Α. και βούληση να προσφέρω.. Αυτό που με απασχολεί σε αυτή τη φάση είναι να τιμήσω την ψήφο των συμπολιτών μου και να ανταποκριθώ στην εμπιστοσύνη που μου έδειξαν.

Παρακολουθείστε τη συνέντευξη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

dimarxe.gr