16.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
No menu items!

Πνευμονική αρτηριακή υπέρταση – Σπάνια αλλά σοβαρή νόσος

Μία σπάνια και ιδιαίτερα σοβαρή ασθένεια των αρτηριών των πνευμόνων, η οποία επηρεάζει και την καρδιά, είναι η Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση (ΠΑΥ).  Προσβάλλει περίπου 5-10 άτομα ανά εκατομμύριο πληθυσμού κατ’ έτος, στην Ευρώπη.

Η μεγαλύτερη δυσκολία στην Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση – όπως συμβαίνει με όλα τα σπάνια νοσήματα – είναι το γεγονός πως ο περισσότερος κόσμος γνωρίζει ελάχιστα γι’ αυτή, με αποτέλεσμα εκείνοι που πιθανώς νοσούν, να μην είναι σε θέση να αναγνωρίσουν τα ύποπτα συμπτώματα εγκαίρως, ώστε να αναζητήσουν ιατρική συμβουλή.

Καθώς ο Νοέμβριος είναι μήνας αφιερωμένος στη σπάνια αυτή νόσο, η Janssen Ελλάδος, φαρμακευτική εταιρεία του ομίλου Johnson & Johnson, δημιούργησε την καμπάνια «Δώσε ανάσα στη ζωή σου» υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της Πνευμονικής Υπέρτασης (ΕΕΜΠΥ) και του Πανελλήνιου Συλλόγου Ασθενών & Φροντιστών με Πνευμονική Υπέρταση, με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των ασθενών για τη νόσο της Πνευμονικής Αρτηριακής Υπέρτασης (ΠΑΥ).

Διαβάστε επίσης: Όσα πρέπει να ξέρετε για την Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση

Η καμπάνια ενημέρωσης για την αόρατη νόσο της ΠΑΥ ξεκίνησε από τη Janssen Ελλάδος εν μέσω πανδημίας το 2020, σε μία δύσκολη στιγμή για την ελληνική κοινωνία. Ακριβώς αυτή η συνθήκη όμως, την κάνει ακόμα πιο σημαντική για την αναγνώριση της ασθένειας και την αναζήτηση αντιμετώπισης. Καθώς τα πρώιμα συμπτώματα που παρατηρούνται μοιάζουν με αυτά αρκετών καρδιακών και αναπνευστικών καταστάσεων, συχνά υποτιμούνται και καθυστερεί η επίσκεψη στον γιατρό, ιδίως σε περίοδο πανδημίας. Έτσι, αναβάλλεται συνεχώς και καθυστερεί  και η έγκαιρη διάγνωση της νόσου. Για τους λόγους αυτούς, η ευαισθητοποίηση της ελληνικής κοινωνίας, καθίσταται απαραίτητη, περισσότερο από ποτέ.

Η Υπεύθυνη Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων της Janssen Ελλάδος Κέλυ Σταυροπούλου, με αφορμή την ενημερωτική εκστρατεία της ΠΑΥ δήλωσε ότι «για την αντιμετώπιση της νόσου, είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι υπάρχει έγκαιρη διάγνωση. Η εκστρατεία «Δώσε Ανάσα στη ζωή σου – Μάθε για την Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση», αποτελεί για τη Janssen Ελλάδος ένα σημαντικό όχημα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινωνίας που ευθυγραμμίζεται απόλυτα με το όραμα μας να μετατρέψουμε την ΠAY σε μια μακροχρόνια, διαχειρίσιμη νόσο, έτσι ώστε οι ασθενείς να μπορούν να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

dimarxe.gr