23.3 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
No menu items!

Δίκη για βιτριόλι – Στην τελική ευθεία για την απόφαση

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η δίκη της 37χρονης για τη φρικτή επίθεσή της με βιτριόλι κατά της Ιωάννας Παλιοσπύρου, τον Μάιο του 2020.

Έπειτα από έξι συνεδριάσεις, σήμερα ολοκληρώνονται οι αγορεύσεις των συνηγόρων πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης, και ακολούθως αναμένεται η πρόταση του εισαγγελέα επί της ποινής της κατηγορουμένης και εν συνεχεία η απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας.

Δεν αποκλείεται, ωστόσο, να χρειαστούν ακόμη και δυο συνεδριάσεις μέχρι να πέσει η αυλαία της πολύκροτης δίκης.

Η ετυμηγορία των τριών τακτικών δικαστών και των τεσσάρων ενόρκων αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς ο τρόπος δράσης της 37χρονης σόκαρε την κοινή γνώμη.

Δριμύ «κατηγορώ» του εισαγγελέα κατά της δράστιδος

Ανθρωποκτόνο εγωισμό, ποταπά κίνητρα, ηθική μικρότητα και εκδικητικότητα είχε αποδώσει ο εισαγγελέας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας, Χαράλαμπος Μαστραντωνάκης, στην κατηγορούμενη για την επίθεση με το βιτριόλι, την οποία χαρακτήρισε στην προηγούμενη συνεδρίαση σαν τον ικανότερο και καλύτερο της φύσης θηρευτή και εισηγήθηκε προς τους δικαστές και ενόρκους την ενοχή της για απόπειρα ανθρωποκτονίας.

Στο τελευταίο κεφάλαιο της πρότασής του, το οποίο χαρακτήρισε ως το «κεφάλαιο που άλλαξε για πάντα της ζωή της Ιωάννας», ο εισαγγελέας με τρόπο περιγραφικό και γλαφυρό περιέγραψε με βάση το αποδεικτικό υλικό της δικογραφίας όσα συνέβησαν την ημέρα της επίθεσης.

Κατά τη διάρκεια της αγόρευσης του μάλιστα πολλές φορές έδειξε προς τους ενόρκους και το ακροατήριο  φωτογραφίες μέσα από τη δικογραφία που αποτυπώνουν το Γολγοθά της Ιωάννας.

«Εκείνη την ημέρα κρατούσε μαζί της δοχείο, με μεγάλο στόμιο, στο οποίο έχει ένα λίτρο οξέως σε μεγάλη πυκνότητα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΔΕΕ. Η κατηγορούμενη κρύφτηκε και παραφύλαγε στον υπόγειο χώρο σαν τον ικανότερο και καλύτερο θηρευτή της φύσης. Η Ιωάννα εισήλθε στο  ισόγειο και ανάμενε τον ανελκυστήρα βυθισμένη, δυστυχώς για την ίδια, στις σκέψεις της.

» Η κατηγορούμενη ενεργώντας υποδειγματικά σαν τον καλύτερο και ικανότερο της φύσης θηρευτή, ανέβηκε 17 σκαλιά. Την κοίταξε στα μάτια, εμφορούμενη από κίνητρα ποταπά και διακατεχόμενη από ανθρωποκτόνο δόλο την περιέλουσε από κοντινή απόσταση με μεγάλη ποσότητα υγρού και έφυγε τρέχοντας. Στις 09.55 ήταν το λεπτό που άλλαξε όλη της ζωή της Ιωάννας. Το ένα λεπτό που άλλαξε τη ζωή της Ιωάννας.

» Δεν έχω ξαναδεί τέτοια εικόνα ούτε σε κουρέλια» είπε ο εισαγγελέας δείχνοντας στο δικαστήριο τις φωτογραφίες με τα λιωμένα ρούχα της Ιωάννας.

Ο εισαγγελέας αντλώντας στοιχεία από τις μαρτυρικές καταθέσεις υποστήριξε ότι η Ιωάννα θα μπορούσε να έχει πεθάνει από την επίθεση αυτή. «Η παθούσα θα μπορούσε να έχει καταλήξει συνέπεια πέντε παραγόντων. Του ολιγαιμικού σοκ, της καύσης των αεροφόρων οδών, της θανατηφόρας δόσης που ορίζεται στα 10ml ενώ εδώ η ποσότητα ήταν τουλάχιστον 1 λίτρο, της διαβρωτικής δράσης του οξέως το οποίο αν δεν είχε ξεπλύνει άμεσα θα μπορούσε να είχε προχωρήσει βαθύτερα, αλλά και συνεπεία των λοιμώξεων» ανέφερε ο εισαγγελέας καταλήγοντας ότι «η Ιωάννα απέφυγε το μοιραίο για λόγους ανεξάρτητους από τη θέληση της κατηγορούμενης».

Ο εισαγγελέας περιγράφοντας τις μόνιμες βλάβες που υπέστη η Ιωάννα είπε στους δικαστές: «Δεν θυμάμαι ποιες να απαριθμήσω πρώτες από τις τόσες που ακούσαμε».

Καταλήγοντας ο εισαγγελέας ανέφερε: «Συντρέχουν όλα τα στοιχεία που στοιχειοθετούν την απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση, με δόλο σε ήρεμη ψυχική κατάσταση. Δεν απώθησε από τη συνείδηση της την σκέψη. Ήταν σε θέση να προβλέψει και προέβλεψε την πιθανότητα θανάτου της παθούσας. Υπέρ της εκδοχής του αποτελέσματος του ανθρωποκτόνου δόλου της κατηγορούμενης συνηγορεί η επιλογή του μέσου επίθεσης, η ποσότητα του υγρού, η εγγύτητα και η ορμή της επίθεσης, αλλά και πως τίποτα από το 2019 δεν την είχε πτοήσει γιατί ήθελε με κάθε τρόπο να εξολοθρεύσει την Ιωάννα. Τέλος ο εισαγγελέας αναφέρθηκε στη  μεθοδικότητα του σχεδίου της, τη συστηματική παρακολούθηση, και την πρόβα της επίθεσης επισημαίνοντας:

«Τυγχάνει απορριπτέος ο ισχυρισμός της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης. Συνάγεται ότι οπωσδήποτε θεώρησε ως πιθανό το θάνατο της παθούσας και το επιδοκίμασε.

» Προτείνω να κηρυχθεί ένοχη για τα απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο και σε ήρεμη ψυχική κατάσταση. Ζήτησε μια δίκαιη δίκη και μια δεύτερη ευκαιρία. Της δόθηκε δυνατότητα να απολογηθεί στον ανακριτή, να απολογηθεί ενώπιον μας για μια πράξη που έχει τελέσει και έχει ομολογήσει. Δεν έδωσε όμως ποτέ στην Ιωάννα τέτοια δυνατότητα. Την καταδίκασε εφόρου ζωής να ανεβαίνει κάθε μέρα ένα Γολγοθά».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

dimarxe.gr