21 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Κωνταντίνος Κατσίφας – Δείτε την εισαγγελική έκθεση που παρουσιάζει τον θάνατό του ως αυτοχειρία

Σαθροί φαίνονται οι ισχυρισμοί και η προσπάθεια των αλβανικών Αρχων να παρουσιάσουν τον θάνατο του ομογενή, Κωνσταντίνο Κατσίφα, ως «αυτοχειρία».

Στην έκθεση για τον θάνατό του αποκαλύπτονται όλες οι λεπτομέρειες της εισαγγελικής έκθεσης – πρότασης προς το Πρωτοβάθμιο Δικαστήριο Αργυροκάστρου, που ζητάει επιτακτικά να σταματήσει η έρευνα, αποδίδοντας σ’ … «αυτοχειρία» τον θάνατο του 35χρονου ομογενή, το 2018 στους Βουλιαράτες της Βορείου Ηπείρου.

«Μπάζει» από παντού

Η εισαγγελική έκθεση φάσκει και αντιφάσκει, παραπέμποντας στην αλήστου μνήμης εποχή της δικτατορίας του Ενβέρ Χότζα, όταν η δολοφονία του πρωθυπουργού Μεχμέτ Σέχου με δύο σφαίρες (1981) -που είχε χαρακτηριστεί προηγουμένως από το κομμουνιστικό καθεστώς ως «προδότης και εχθρός της χώρας»- παρουσιάστηκε ως … αυτοκτονία.

Οι δύο Εισαγγελείς σύμφωνα με το protothema.gr, βασίζουν την «αυτοχειρία» του Κατσίφα σε ιατροδικαστικές εξετάσεις που έγιναν σε Αργυρόκαστρο και Τίρανα και με ιατροδικαστές που δεν βρέθηκαν και δεν έχουν εικόνα του σημείου του θανάτου όπως συνηθίζεται. Οι Εισαγγελείς επικαλούνται εκθέσεις του Ιατροδικαστικού Ιδρύματος στα Τίρανα που και αυτές μεταξύ του δεν συμφωνούν στον τρόπο «αυτοκτονίας». Η πρώτη έκθεση κάνει λόγο για : «βολές που έχουν φορά από μπρος προς τα πίσω και είναι σχεδόν οριζόντια» και η δεύτερη πως : «λίγο από κάτω προς τα επάνω και ελαφρώς από δεξιά προς τα αριστερά». Η έκθεση υποστηρίζει πως: «Ο εμπειρογνώμονας παρατηρώντας τα τραύματα εξέφρασε την άποψη ότι το τραύμα με πλήρη επαφή, προκλήθηκε πρώτο και είναι αυτό που επέφερε τον θάνατο. Ενώ το έτερο τραύμα έχει προκληθεί με τη δεύτερη βολή. Αναφορικά με τη διασπορά του αίματος, ο εμπειρογνώμονας θεωρεί ότι το σώμα ήταν σε όρθια στάση τη στιγμή της βολής (…) Τα χτυπήματα έχουν φορά από μπροστά προς τα πίσω και είναι σχεδόν οριζόντια. Το πρώτο τραύμα έχει πραγματοποιηθεί με την κάνη του όπλου ν΄ ακουμπά εντελώς το σώμα ενώ στο δεύτερο τραύμα δεν ακουμπούσε εντελώς. Μέσω της ιατροδικαστικής εξέτασης διαπιστώθηκαν οι βλάβες που προκλήθηκαν στην καρδιά και αλλού στο εσωτερικό του σώματος. Λόγος θανάτου του Κωνσταντίνου Κατσίφα ήταν η ανακοπή καρδίας λόγο διάρρηξης της δεξιάς κοιλίας της καρδίας από σφαίρα».

Τι ανέφερε η έκθεση

Όπως αναφερόταν άλλωστε στην έκθεση, οι κάλυκες που βρέθηκαν κοντά στο σώμα του, προέρχονται από το καλάσνικοφ που είχε μαζί του και όχι από τα όπλα των αστυνομικών.

Μάλιστα επειδή το θύμα έφερε δυο τραύματα, ένα στο σαγόνι κι ένα στο στήθος, οι εισαγγελικές αρχές υποστήριξαν πως ο Κατσίφας έκανε την αυτοκτονία του να μοιάζει με δολοφονία, αφού όπως αναφέρεται το πρώτο χτύπημα στο σαγόνι ήταν ξώφαλτσο, η δεύτερη βολή ήταν η μοιραία.

Στημένη ενέργεια

Υπενθυμίζεται πως η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αργυρόκαστρου αποφάσισε να κλείσει την έρευνα για τον 35χρονο Κωνσταντίνο Κατσίφα, ο οποίος έπεσε νεκρός πριν από 3 χρόνια στο Βουλιαράτι, με δύο σφαίρες από καλάσνικοφ.

Η οικογένεια και οι φίλοι είχαν καταγγείλει ότι ο Κωνσταντίνος Κατσίφας έπεσε θύμα «στημένης ενέργειας» από την αλβανική αστυνομία. Λένε μάλιστα ότι ο θάνατός του μπορεί να ήταν «εκτέλεση», καθώς, σύμφωνα με τους ίδιους, υπάρχουν κάποια στοιχεία ότι ίσως ήταν ζωντανός την ώρα που έπεσε στα χέρια των αστυνομικών.

«Πάνω [στο βουνό] βρήκαμε τον τρόπο με τον οποίο εκτελέστηκε -γιατί περί εκτελέσεως πρόκειται. Αφού τραυματίστηκε βαριά, θα πρέπει να σβαρνίστηκε για 60 με 70 μέτρα πάνω στο χώμα, γιατί φαίνονται τα ίχνη από αίμα σε διάφορες πέτρες και, όπως μετέδωσαν τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης, λίγο πριν εκτελεστεί, και φώναξε «ζήτω η Ελλάς, ζήτω ο ελληνισμός», κάπου εκεί εκτελέστηκε κιόλας. Του δόθηκε η χαριστική βολή» είχε υποστηρίξει ο γιατρός Παντελής Πάπιστας, μέλος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Βορειοηπειρωτικού Αγώνα.

Σημείωσε, δε, ότι ο Κωνσταντίνος Κατσίφας «δεν είχε τίποτα ψυχικά, ήταν απολύτως ισορροπημένος… Το μόνο, ας το πούμε έτσι σε παρένθεση, είχε τρέλα για τα εθνικά θέματα. Συνεργαστήκαμε μαζί και στα συλλαλητήρια της Μακεδονίας και τα λοιπά. Παντού ήταν πρώτος για να τρέχει για θέματα εθνικά».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

dimarxe.gr