24.5 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
No menu items!

Δ. Ελλάδα – «Ανάσα» για τους κτηνοτρόφους το πρόγραμμα διαχείρισης νεκρών ζώων

Έντονο ενδιαφέρον εκδηλώθηκε από τους κτηνοτρόφους, στην ανοικτή παρουσίαση του προγράμματος περισυλλογής, διαχείρισης και αποτέφρωσης νεκρών παραγωγικών ζώων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 12 Οκτωβρίου στο συνεδριακό κέντρο της Π.Ε. στον Πύργο, από την ανάδοχο εταιρία «ΚΑΥΣΙΣ Α.Ε».

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι αγροτοκτηνοτροφική και διαθέτει ένα πολύ μεγάλο ζωικό κεφάλαιο (περίπου 2 εκατομμύρια αιγοπρόβατα, 100.000 βοοειδή και πάνω από 15.000 χοιρομητέρες). Οι περισσότερες των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων είναι ημιενσταβλισμένες ή και αγελαίες, με μικρό σχετικά μέγεθος. Το συγκριτικό πλεονέκτημα της κτηνοτροφίας της περιοχής (η εκτατική εκτροφή με παραδοσιακές τεχνικές στο πλούσιο φυσικό περιβάλλον της Περιφέρειας), που έχει σαν αποτέλεσμα την παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας κτηνοτροφικών προϊόντων, αποτελεί τροχοπέδη στην λήψη κοστοβόρων μέτρων, όπως η διαχείριση των νεκρών ζώων.

Τα νεκρά παραγωγικά ζώα πρέπει σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία να αποτεφρώνονται ή έστω να υφίστανται επεξεργασία αδρανοποίησης (ανάλογα με το είδος), προκειμένου να μην υπάρχει διασπορά νοσημάτων και κίνδυνος για την υγεία των ζώων, τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Το κόστος που καλείται να αναλάβει ο κτηνοτρόφος είναι δυσβάστακτο και γι’ αυτό μέχρι πρότινος δεν υπήρχε ουσιαστική διαχείριση των νεκρών ζώων.

Το πρόγραμμα αφορά την τριετία 2021-2023 είναι ύψους 3 εκατ. ευρώ περίπου και ήρθε να καλύψει την ανάγκη για διαχείριση των νεκρών ζώων, ενώ ταυτόχρονα συνδυάζει και τη δυνατότητα δειγματοληψίας από βοοειδή και αιγοπρόβατα (πάνω από 24 ή 48 μηνών για τα βοοειδή και 18 μηνών για τα αιγοπρόβατα) για μεταδοτικές σπογγώδεις εγκεφαλοπάθειες, η οποία συνεπάγεται ενίσχυση των κτηνοτρόφων με 90 και 25 ευρώ ανά ζώο, αντίστοιχα.

Η εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρίας ενημέρωσε για τη διαδικασία που οι κτηνοτρόφοι πρέπει να ακολουθούν για τη δήλωση των νεκρών ζώων ενώ αναφέρθηκε στην έως τώρα εξέλιξη του προγράμματος, το οποίο ξεκίνησε στις 10 Ιουλίου 2021.

Να σημειωθεί ότι οι κτηνοτρόφοι που διατηρούν βοοειδή, χοίρους και αιγοπρόβατα πρέπει να δηλώνουν άμεσα την ύπαρξη νεκρού ζώου. Επίσης, ο κτηνοτρόφος πρέπει να διαθέτει πρόχειρο το μητρώο της εκτροφής του και το διαβατήριο (για τα βοοειδή) προκειμένου να τα επιδεικνύει στον οδηγό του αναδόχου  κατά την παραλαβή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

dimarxe.gr