Τραβάει επικίνδυνα το σχοινί στα άκρα η Τουρκία καθώς δεν αρκείται μόνο να αξιώνει αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών και να αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου, αλλά προχωράει ένα βήμα παραπέρα εξαπολύοντας ανοιχτές απειλές πολέμου δια στόματος συμβούλου του Τούρκου προέδρου Ερντογάν.

Ο Μεσούτ Χακί Τζασίν, σύμβουλος για θέματα ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, θέτει ένα ακόμα casus belli για το Αιγαίο χαρακτηρίζοντας «αιτία πολέμου» των εξοπλισμό των ελληνικών νησιών του Αιγαίου, τη στιγμή ωστόσο που η Άγκυρα διατηρεί στα παράλια της μικρασίας το μεγαλύτερο αποβατικό στόλο.

Μιλώντας στο CNN Turk, που τον φιλοξενεί τακτικά αναλύοντας και παρουσιάζοντας τις ακραίες θέσεις του, ο Τζασίν αναφέρθηκε στο πρόγραμμα εξοπλισμών των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και σχολίασε:

«Αγοράζουν όπλα από το Ισραήλ, την Αμερική, την Γαλλία, την Γερμανία. Αγοράζουν τορπίλες βαρέως τύπου, αλλά ιδιαίτερα αυτά που παίρνουν από το Ισραήλ είναι πολύ επικίνδυνα» και επανέλαβε τις πάγιες τουρκικές θέσεις για την αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών, προχωρώντας ωστόσο ένα βήμα παραπέρα αυτή τη φορά καθώς χαρακτήρισε «αιτία πολέμου» για την Τουρκία τον εξοπλισμό των ελληνικών νησιών.

«Λένε πως δεν αναγνωρίζουν το καθεστώς της Λωζάννης και εξοπλίζουν τα νησιά. Τα νησιά είναι υπερεξοπλισμένα. Η Τουρκία το κοινοποίησε αυτό στα Ηνωμένα Έθνη και αυτό είναι αιτία πολέμου» τόνισε ο σύμβουλος του Ταγίπ Ερντογάν.

Μένει να φανεί αν αυτές οι δηλώσεις απηχούν ευρύτερες διεργασίες στους κόλπους της κυβέρνησης Ερντογάν, αν δηλαδή πρόκειται για κάποια «αστοχία» του Μεσούτ Χακί Τζασίν ή αν παίζει το ρόλο του λαγού. Το βέβαιο πάντως είναι ότι αυτές οι δηλώσεις έρχονται μετά την αμφισβήτηση της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών του Αιγαίου από την ίδια την τουρκική κυβέρνηση και αυτό έχει τη σημασία του.

Οι δηλώσεις αυτές του Τζασίν ουσιαστικά θέτουν μια ακόμα «αιτία πολέμου» που είναι το καθεστώς των νησιών του Αιγαίου και άπτεται της κυριαρχίας της χώρας, ενώ μέχρι σήμερα έθεταν ως casus belli, (αιτία πολέμου) ένα κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδας που είναι η επέκταση των χωρικών της υδάτων στο Αιγαίο στα 12 ναυτικά μίλια.

Προηγούμενο άρθροΚρήτη – Μετά τους σεισμούς ήρθαν και οι πλημμύρες – Ποτάμια οι δρόμοι στη Μεσαρά
Επόμενο άρθροΑισθητός μέχρι και στην…Αίγυπτο έγινε ο σημερινός σεισμός της Κρήτης