Εάν ζείτε στην ηπειρωτική Ευρώπη ή στο Ηνωμένο Βασίλειο, το φυσικό αέριο που θερμαίνει το σπίτι σας αυτόν τον Οκτώβριο κοστίζει τουλάχιστον πέντε φορές περισσότερο από ό, τι πριν από ένα χρόνο.

Οι λόγοι ποικίλλουν: μεταξύ αυτών είναι σεισμοί στην Ολλανδία, η προσπάθεια της Κίνας να καθαρίσει τον αέρα της και η πολιτική του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να δείξει την εξουσία του.

Αλλά ο αντίκτυπος είναι σαφής. Οι τιμές ρεκόρ που πληρώνουν οι προμηθευτές στην Ευρώπη και οι ελλείψεις στην παροχή φυσικού αερίου σε ολόκληρη την ήπειρο έχουν προκαλέσει φόβους για ενεργειακή κρίση, εάν ο καιρός αποδειχτεί ακόμη κι οριακά πιο κρύος από το κανονικό.

Τα νοικοκυριά αντιμετωπίζουν ήδη πιο υψηλούς λογαριασμούς, ενώ ορισμένες βιομηχανίες που απαιτούν μεγάλη ενέργεια έχουν αρχίσει να επιβραδύνουν την παραγωγή, υπονομεύοντας την αισιοδοξία γύρω από την οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία.

Δομική αδυναμία

Και ενώ ορισμένοι στη βιομηχανία φυσικού αερίου πιστεύουν ότι η άνοδος των τιμών είναι ένα προσωρινό φαινόμενο, που προκαλείται από οικονομικούς παράγοντες λόγω του κορονοϊού, πολλοί άλλοι λένε ότι αναδεικνύει δομική αδυναμία σε μια ήπειρο που εξαρτάται υπερβολικά από το εισαγόμενο φυσικό αέριο.

«Η Ευρώπη έχει κυρίως δύο επιλογές για πρόσθετες προμήθειες φυσικού αερίου, καθώς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές: τη Ρωσία ή τα φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου», λέει ο Tom Marzec-Manser της εταιρείας συμβούλων ICIS. «Καμία από αυτές τις πηγές δεν λειτούργησε όπως θα μπορούσε να ελπίζει η Ευρώπη κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης».

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Προηγούμενο άρθροΡελάνς από ΝΔ στην υπό σύσταση εξεταστική του ΣΥΡΙΖΑ – Ποια σενάρια εξετάζει το Μαξίμου
Επόμενο άρθροΟυραγός της ΕΕ η Ελλάδα στην ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών